Вход
София
Времето в София -1 o C

САМО В ПИК! Борислав Цеков с експертен коментар на тълкувателното дело за президентския имунитет: Не бива да има усещане за недосегаемост у когото и да било в държавата

САМО В ПИК! Борислав Цеков с експертен коментар на тълкувателното дело за президентския имунитет: Не бива да има усещане за недосегаемост у когото и да било в държавата

на 27.01.2020
80609
39
САМО В ПИК! Борислав Цеков с експертен коментар на тълкувателното дело за президентския имунитет: Не бива да има усещане за недосегаемост у когото и да било в държавата
Автор: Симо Русев
27.01.2020
39
80609

Докторът по конституционно право Борислав Цеков коментира пред ПИК какво означава като юридическо действие искането на главния прокурор Иван Гешев конституционният съд да тълкува случаите, при които президентът може да бъде разследван, както и да бъде свален имунитетът му.

Цеков анализира още дали този въпрос може да се прочете като конктретна заплаха за разследване срещу Румен Радев, както и дали има конкретни основания за това. Обяснявайки дали в България е възможен импийчмънт по американски модел, Цеков разграничи казусите „държавна измяна“ и „нарушение на Конституцията“.

- Г-н Цеков, какво означава като правно действие искането на главния прокурор Иван Гешев Конституционният съд да тълкува случаите, при които президентът може да бъде разследван, както и да бъде свален имунитетът му?

- Това е едно тълкувателно искане на главния прокурор, за да се даде задължително тълкуване за смисъла, обхвата и съдържанието на чл. 103-ти от Конституцията. Искането е уместно, доколкото тази разпоредба е от най-общо формулираните в основния закон. И така наречените политически престъпления – държавната измяна, нарушението на Конституцията, не са конкретно дефинирани. Но мисля си, че Конституционният съд, давайки рамките на тези понятия, няма да е достатъчно.

Необходимо е и тяхното наказателно-правно изясняване в законодателството. В крайна сметка тази материя, която е една от най-чувствителните, най-сложните във всяка една конституционна държава, трябва да бъде уточнена. В този смисъл искането на главния прокурор ще изиграе положителна роля, за да бъде ясна и изчерпателна цялата конституционна трактовка на въпроса с имунитета и със съдържанието на понятието „политически престъпления“, както са кодифицирани държавната измяна и нарушението на Конституцията.

- Има ли конкретен повод за това искане и може ли този акт на Гешев да бъде с конкретен повод? 

- Не зная и не ми е работа да зная дали има конкретна причина. По-скоро аз разглеждам това искане на главния прокурор като едно добросъвестно желание да се уточнят рамките, в които се разпростира, и може да се разпростира правоохранителната дейност на държавата, за да няма недоразумения, неясноти или пък усещане за недосегаемост у когото и да било в държавата.

- Ще си има ли при това положение България импийчмънт по американски модел?

- Мисля, че не бива да се прави връзка между това тълкувателно искане и някакви конкретни конституционни или политически последици, поне на този етап.

- Ако се абстрахираме от конкретното лице, конкретния държавен глава, каква всъщност е юридическата разлика между „държавна измяна“ и „нарушение на Конституцията“?

- Тъкмо това е неяснотата и това е предметът на тълкувателното искане на главния прокурор – да се уточни, да се изясни. Защото знаете, че много пъти през последните години е имало спекулации и политически изявления, парламентарни идеи, които спрягат понятието „импийчмънт“, а пък в крайна сметка няма яснота и няма конкретни дефиниции. В този смисъл едно задължително тълкуване на Конституционния съд ще канализира тези въпроси, за да не се позволяват волунтаризъм или политически заигравания с понятия от висш конституционен ранг.

САМО В ПИК: Ето аферите, по които Гешев може да разследва Румен Радев (ДОКУМЕНТИ)

САМО В ПИК: Ето аферите, по които Гешев може да разследва Румен Радев (ДОКУМЕНТИ)

Главният прокурор Иван Гешев поиска тълкувателно решение...

на 27.01.2020

- Понеже тези дни отново сме вкарани в шпионски скандал, има ли връзка според вас това искане на Гешев с изгонването на руските дипломати и отношението на Радев към аферата?

- Не мога да гадая. Нямам такава информация и не ми е работа да имам такава информация.                

 

Сподели:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Според вас кой от изброените лидери на отделните власти работи най-добре?
Общо гласували: 10198
архив

Автоинструктор към кандидат-шофьорката: - Браво, напредвате! За пръв път правите изпреварване с отворени очи!

няма нови новини
Днес: 69
hot
най-четени новини в момента
сега
3333
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
ПЪРВО В ПИК TV: Рекордна гаранция и за жената на Васил Божков - Елена Динева трябва да плати 1,5 млн. лв., за да не стои зад решетките (ОБНОВЕНА)
x
МЪЖКИ ПРАЗНИК: Честваме един от апостолите Христови - черпят редки имена
x