САМО В ПИК! Валери Симеонов ексклузивно за съдията с черния печат от САЩ: Прокуратурата да се заеме с него - има тъмни петна в биографията му

Темида

САМО В ПИК! Валери Симеонов ексклузивно за съдията с черния печат от САЩ: Прокуратурата да се заеме с него - има тъмни петна в биографията му

96643
на 06.02.2020
САМО В ПИК! Валери Симеонов ексклузивно за съдията с черния печат от САЩ: Прокуратурата да се заеме с него - има тъмни петна в биографията му

САЩ наложи забрана за пътуване на съдията от Специализирания съд Андон Миталов, на съпругата му Корнелия и дъщеря му Гергана. Причината, която изтъкна лично държавният секретар на Америка Майк Помпео, е корупция. Около биографията на съдията има и други тъмни петна, а името му се прочу и с пускането на обвинения в шпионаж председател на движение "Русофили" Николай Малинов.

препоръчано

По горещата тема, агенция ПИК потърси за коментар заместник-председателят на Народното събрание и председател на НФСБ Валери Симеонов. С него разговаря Ивайло Атанасов:

- Г-н Симеонов, кратък коментар по горещата и актуална тема - забраната на съдия Андон Миталов и семейството му да пътуват до САЩ. 

- Моето мнение е такова - всяка държава има правото да взима необходимите мерки за своята национална сигурност. От тази гледна точка - така са решили в САЩ, такава мярка са предприели.

- Мнозина анализатори дори споделиха мнението си, че по някакъв начин съобщението от Майк Помпео, е разтресло държавата. Съгласен ли сте с това твърдение?

- Аз не виждам каква драма има и защо това трябва да се превръща в новина на деня и на седмицата. В крайна сметка забраната за пътуване до Щатите, не носи след себе си кой знае какви последици за него и за семейството му. На мен ми е по-интересно друго - дали, ако имат някакви факти, американците биха ги предоставили на нашата прокуратурата, за да може тя да предприеме необходимите действия.

Явно, аз така си мисля, това е мое лично мнение, че имат основание само въз основа на решението на съдията да пусне Николай Малинов, при положение, че е уличен в разузнавателна дейност и има повдигнато обвинение, да го пусне да ходи в Русия. Това му действие само по себе си е безобразие и според мен, абсолютно основателно му се отказва да пътува до САЩ.

Аз обаче държа и нашите правораздавателни органи да се заемат със случая, защото има някои други, доколкото видях в биографията му, тъмни петна. Нека да го разследват, прокуратурата да го разучи и в случай, че има основание, съответно да бъде поставен под ударите на българското законодателство. Защото допускането на определена персона да пътува до определена държава, само по себе си не е престъпление.

- Самият Николай Малинов тази сутрин в ефира на една от телевизиите си призна, че друг съдия от същия съд, не го е пуснал да пътува до Русия въпреки, че имал необходимите покани, а и веднъж бил отишъл и се върнал, та от тази гледна точка, нямало опасност да се укрие в Русия.

- Мисля, че това е нормалното поведение и законното поведение трябва да е такова.

- Можем ли да говорим, малко като странични наблюдатели, за някаква, макар и тиха, на тихия фронт, война между Русия и САЩ на наша територия?

- Може да се говори, но това въобще не е новина. Такава тиха война се води на територията на абсолютно всички държави - и в Европейския съюз, и извън Европейския съюз.

На територията на Сърбия да не би да не се води такава война? На територията на Македония, на Румъния, Унгария, Прибалтийските републики - да не би да не се води такава война? Съвсем естествено е свръхсилите да се опитват непрекъснато да разширят сферите си на влияние и в това си желание не винаги използват лицеприятни средства, меко казано.

В исторически план, ако погледнем назад, територията на България е била обект на различни интереси, нормално е сега да бъде такава и занапред ще бъде такава.

Сподели:
Бомба x
Съпруг и съпруга: Какво не може да бъде скрито един от друг и какво трябва Съпруг и съпруга: Какво не може да бъде скрито един от друг и какво трябва
ПИК TV x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV: Харвардските авери Асен Василев и Кирил Петков с общи опорки за финансите и икономиката (ОБНОВЕНА) ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV: Харвардските авери Асен Василев и Кирил Петков с общи опорки за финансите и икономиката (ОБНОВЕНА)
ново
Днес: 209
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това