Вход
София
Времето в София 25 o C

САМО В ПИК! Вирусологът проф. Радка Аргирова: "Авиган" ще ни спаси от коронавируса! Информирах за него още през февруари. Моята прогноза е, че тази история ще завърши през май

САМО В ПИК! Вирусологът проф. Радка Аргирова: "Авиган" ще ни спаси от коронавируса! Информирах за него още през февруари. Моята прогноза е, че тази история ще завърши през май

на 20.03.2020
286666
0
САМО В ПИК! Вирусологът проф. Радка Аргирова: "Авиган" ще ни спаси от коронавируса! Информирах за него още през февруари. Моята прогноза е, че тази история ще завърши през май
Автор: Мира Радева
20.03.2020
0
286666

Благоприятелният ефект на лекарството "Авиган" върху болните от коронавирус не е новина за проф. д-р Радка Аргирова. Оказа се, че още през февруари, тя е информирала за ползите от произвеждания в Китай и Япония илач. 

Проф. д-р Радка Аргирова е доктор на медицинските науки и вирусолог в болница "Аджибадем Ситиклиник-Токуда", председател на Българското дружество по медицинска вирусология. Има дългогодишен научен и практически стаж като вирусолог. През 1973 г. завършва Института по вирусология "Ивановски" в Москва, където придобива научна степен Кандидат на медицинските науки (к.м.н.). През 1987 г. получава научна степен доцент по вирусология от Института по обща и сравнителна патология на БАН. От 1994 г. е доктор на медицинските науки, а от 1997 г. - професор по вирусология.

Ето какво каза проф. Аргирова пред медията ни за лекарството, на което цял свят възлага надежда:

Интервю на Мира Радева: 

- Професор Аргирова, взривихте България с една бомба - лекарството срещу коронавирус "Авиган", което съдържа хинин. Впромчем, с него лекували и Кирил Домусчиев в болница "Софиямед"..

- Да, така е. За това лекарство информирах още в началото на февруари. Всъщност се базирах на един голям доклад на китайски учени, които са лекували с него болни от короанвируса. Те споделят своя опит и дават за пример това лекарство, с което са успели да постигнат силно намаляване на количеството на вируса в кръвта на болни пациенти. 

- Защо досега нашите медици не са обърнали внимание на "Авиган"? В България знаем ли за него?

- Повтарям: казах за това лекарство още през февруари. Сега вече информацията за него се разпространява  навсякъде. Дори чух, че г-н Домусчиев, за кого споменахте, дарява голяма сума на болниците, с която да се покрият част от разноските по доставката на това лекарство за цялата медицинска мрежа у нас. 

Медикаментът съдържа хинин, но освен антималарично действие, лекува още ревматоиден артрит и други заболявания. Един френски лекар е опитал лекарството, в съчетание с широкоспектърен антибиотик и е отчел великолепни резутати. Той твърди, че при 24 болни, е получил супер ефект. Благодарение на съчетаването на антималаричния ефект, с този на антибиотика. Първата съставка бори вируса, а втората - бактериалната пневмония. 

- Конкретният механизъм на лекарството, проф. Аргирова?

- Ами вече казах - антикороновирусен препарат е то. 

- Вие лично вярвате ли в "Авиган"?

- Мисля, че щом толкова лекари подписват официални протоколи с положителни оценки, би трябвало поне да се опита с него.

- Всъщност лекарството се произвежда в Китай...

- В Китай се произвежда, но в основата си съставата му е хитроксихлорофин - известен на медицинската общественост по света.

- Преди в България произвеждахме хинин, но от 10-20 години - не. Защо?

- Това не мога да ви кажа. Действително хинин няма. А лекартвото е близо по структура по него. 

- Вас страх ли ви е от пандемията, професор Аргирова?

- Мен да ме е страх?! Не, разбира се. Вряла и кипяла съм като вирусолог в подобни ситуации. Всъщност сега става дума за китайски грип и като всеки грим той протича при някои хора с усложнение - възрастните, тези с хронични заболявани, с ниска имунна защита хора. Защото те много тежко прекарват тази инфекции. Знаете ли колко много хора обаче са прекарали инфекцията с коронавируса, без да знаят дори?

- Успокоително! Правим ли грешки в политиката си с борбата срещу вируса, г-жо професор?

- Започнахме доста рано и това е добре. Затова и дълго време нямахме позитивен пациент. Но вече вървим по една стръмна крива нагоре към върха на българската епидемия. Не мога да кажа кога ще го стигнем. Но се изкачваме с доста бързи темпове, което значи, че ще стигнем скоро върха. А той ще бъде дефиниран в момента, в който нямаме нито един нов заразен, а болните започват да намаляват. От тук нататък е слизането...

- Кога предвиждате да стане това?

- Е, имам за себе си лични прогнози. 

- Моля ви, проф. Аргирова, кажете ги?

- Добре. До края на май ще завърши тази история! 

- Последно: не произвеждаме "Авиган", ще успеем ли да го внесем и откъде?

- Мисля, че няма да е проблем да се внесе или някаква субстанция, която да се пакетира у нас. Не знам обаче доколко това може да стане бързо, защото всички вече знаят за лекарството (говоря за Европа) и си пазят запасите. Но... Има начин да се намерят субстанциите. Има хора, които вече се заеха с това, уверявам ви!

Сподели:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Смятате ли, че властта трябва отново да затегне мерките заради увеличените случаи от коронавирус?
Общо гласували: 6632
архив

- Бабо... аз съм гей! - Тия не ядяха месо... нали така?! - Не, бабо... Спя с други мъже.. - А, добре... Трябва да се яде месо!

няма нови новини
Днес: 156
hot
най-четени новини в момента
сега
4249
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Борислав Цеков с разкрития за скандалите в президентството и призива на Радев за преврат (НА ЖИВО/ОБНОВЕНА)
x
Астролог разчете знаците на звездите: Хвърлете всичко ненужно и старо
x