Вход
София
Времето в София 11 o C

САМО В ПИК! Ген. Кирчо Киров с ексклузивен коментар за срещата Тръмп - Ким Чен-ун: Тази игра на нерви няма да свърши скоро, тепърва се очакват действията на Русия и Китай

САМО В ПИК! Ген. Кирчо Киров с ексклузивен коментар за срещата Тръмп - Ким Чен-ун: Тази игра на нерви няма да свърши скоро, тепърва се очакват действията на Русия и Китай

на 01.03.2019
63286
20
САМО В ПИК! Ген. Кирчо Киров с ексклузивен коментар за срещата Тръмп - Ким Чен-ун: Тази игра на нерви няма да свърши скоро, тепърва се очакват действията на Русия и Китай

Без споразумение се разделиха президентът на САЩ Доналд Тръмп и лидерът на Северна Корея Ким Чен-ун. "Понякога просто трябва да си тръгнеш и това беше един от тези пъти", призна американският държавен глава. 

Тръмп след прекратената среща с Ким Чен Ун: Северна Корея поиска прекалено много

Тръмп след прекратената среща с Ким Чен Ун: Северна Корея поиска прекалено много

Доналд Тръмп заяви на пресконференция във Виетнам, че...

на 28.02.2019

Проблемът, който провали споразумението, се оказаха санкциите срещу Северна Корея. Ким Чен-ун поиска отмяната им. Доналд Тръмп обаче отказа да сключи такава сделка. И обяви, че Северна Корея е поискала твърде много.

Двамата лидери обаче оставиха отворена врата за следващи срещи. Разделиха се по дипломатически любезно.

За коментар потърсихме бившия шеф на разузнаването ген. Кирчо Киров. 

Интервю на Албена БОРИСОВА

- Докога ще продължи тази игра на нерви, ген. Киров? Двамата лидери не успяха да постигнат споразумение.

- Игра на нерви, сблъсък на стратегически интереси - това е. Едва ли някой анализатор може да каже докога се продължат. Става дума за много интереси на САЩ, Китай и Русия. Затова процесът ще продължи още дълго. Да не говорим за новото огнище на напрежение между Индия и Пакистан. То измести по опасност всички конфликти по света. Защото става дума за конфликт между две ядрени държави. 

- Напрежението между Пакистан и Индия е от много години...

- Да, така е. Върху Индия и Пакистан ще бъде оказано влияние и от САЩ, и от Русия. Индия има добри връзки с Русия, но в последно време заигра със САЩ. В този случаи интересите са много преплетени.

- Да се върнем във Виетнам, на срещата Тръмп - Ким Чен-ун. Двамата се разбраха да се срещнат пак. Дали ще го направят?

- Разбраха се, че ще има да се разбират. Срещата беше един провал на Тръмп. Той се връща у дома без никакъв конкретен резултат. Положителното е, че разговорът се състоя, макар и да не бе постигнато споразумение. Прякото заиграване на Тръмп със Северна Корея имаше за цел да се намали тежестта на Китай в региона. Хубавото е, че спряха корейските ракетни изпитания и ядрени опити. 

- Ким Чен-ун май се оказва един много добър политически играч? Има доста примери за подценявани политици, които се оказват "скрити лимонки". Ким Чен-ун върти на пръста си световните сили в момента...

- Ако ми позволите да се пошегувам, има една руска пословица : "Восток дело тонкое". В случая става дума за Далечния Изток. Та значи е още по-тънка работата. Ким Чен-ун отбеляза повече позитиви от Тръмп. Как да си обясним отказа на американския президент от срещи, от обяд?! Той си тръгна от Виетнам като сърдито дете. Надявал се е да отиде на среща с кйтайския президент с конкретни резултати. Но не успя. 

- Мнозина биха видели дългата руска ръка в поведението на Северна Корея?!

- Няма никакво съмнение, че поведението на лидера на Северна Корея е съобразено с позициите на Русия и Китай. Публична тайна е срещата между руски и севернокорейски функционери. Външният министър Лавров също зае позиция по срещата. Ролята на Русия е стратегическа и тежка. 

- Защо именно Виетнам беше избран за място на срещата? Той е много близо до Северна Корея и то не само георграфски.

- Явно бронираният влак на Ким Чен-ун няма как да пресече океана... Ако говорим сериозно, севернокорейският лидер остава и продължават срещите му във Виетнам. Той се чувства у дома си. А Тръмп носи негативите от войната.  

- Да очакваме ли след тази среща Северна Корея да спре с изстрелването на ракети?

- На този етап тя ще продължи да спазва договореностите за спиране на ядрените изпитания и ракетните изстрелвания. Но тя, която е много малка по отношение на САЩ страна, показа силна позиция. Притежавайки ядрено оръжие, се превърна в един основните играчи в региона. Северна Корея се намира недалеч от най-близките съюзници на САЩ, на първо място Япония. 

- Как очаквате да се развият отношенията между двете страни, от това зависи мирът в света?

- Ние сме далеч от постигането на каквито и да е договорености. Тепърва ще очакваме действия от страна на Китай и Русия. 

Сподели:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
За кого ще гласувате при избори днес?
Общо гласували: 33954
архив

Собственик на дог се оплаква на ветеринарния лекар: – Кучето ми постоянно гони автомобилите. – Всяко куче прави това. – Да, но моето ги хваща и после си ги заравя в градината…

 

x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! СДС крои бъдещето на дясната коалиция с Буруджиева, Антоанета Христова, Огнян Минчев и Антоний Гълъбов (ОБНОВЕНА)
x
Откриха нов симптом на коронавируса
x