САМО В ПИК! Георги Атанасов отсече за скандалите във футбола: Моралната хигиена е задължителна

Интервю

САМО В ПИК! Георги Атанасов отсече за скандалите във футбола: Моралната хигиена е задължителна

52805
на 14.02.2020
САМО В ПИК! Георги Атанасов отсече за скандалите във футбола: Моралната хигиена е задължителна
Автор:   Тервел Илиев

Спортният журналист и публицист Георги Атанасов коментира ексклузивно пред ПИК горещи теми свързани с родния футбол. Ето какво сподели Атанасов пред медията ни:

- Г-н Атанасов, вие сте известен представител на "армейската" общност. Привържениците на Левски пък засегнаха въпроса за модела "Бащица" в родния футбол. Допускате ли, че феновете на ЦСКА или на "сините" някога могат да имат по-реална власт на управленско ниво в грандовете? Т.е. в модерния роден футбол водещите тимове винаги ли ще зависят от един, двама или малък кръг бизнесмени?

- Темата за гражданското самоуправление на футболните клубове в България не е нова, отдавна се спряга с повод и без повод. Особено, когато се случват драматични събития около историческите полюси ЦСКА и Левски. Преди известно време казусът беше актуален за "Армията", а в момента същото важи и за "Герена". Смятам, че подобно социално самоуправление, ако мога така да се изразя, овластяващо масовите привърженици е практически невъзможно в българската икономическа среда. Не трябва да пренебрегваме и огромната разлика в стандарта на живот там и тук. Примерите с Барселона, и с Байерн (Мюнхен), които се прилагат най-често при подобни дискусии, въобще не са съпоставими с нашата действителност. По елементарната причина, че и в Испания, и в Германия съществува огромен пазар, не само спортен.

препоръчано

Това са силно икономически развити държави, в които футболът е превърнат в една индустрия. И чрез тв правата, и чрез мощното спонсорство, маркетинга за комерсиализация на клубните атрибути, продажбата на билети за срещите, постъпленията от Шампионска лига и т.н. За да се цитира този опит, трябва да започнем от това, че визираните мега клубове от Каталуния и от Бавария играят домакинските си мачове пред 75 000 хиляди зрители средно на мач. Отделно от това Барселона се радва на над 100 000 членове с платена годишна финансова вноска. Да не пропуснем и че в специфичната акционерна структура на Байерн участват икономически гиганти в лицето на едни от най-известните световни компании.

Ето защо, според мен, на този етап на икономическо развитие на България не е реалистично да се говори за испански или немски опит що се отнася до масовото участие на феновете в управлението на клубовете.

- Ако в един момент ЦСКА 1948 е в елитната ни футболна група и се получи усещане за финансова близост между този клуб и историческия гранд Левски, това няма ли да създаде известен прецедент било то само от емоционална гледна точка дори?

- Това е тема, която е основна. И бих искал да споделя мнението си по нея с многобройните читатели на ПИК. Благодаря за този въпрос, колега Илиев. Тъй като смятам, че драматичните събития в българския футбол през последните години, месеци, седмици и дни налагат едно обективно, конструктивно, разумно отношение към събитията, фактите и личностите, изчистено от прекалена запалянковска страст.

Имам предвид това, че "тотото" очевидно подценява играчите. Защото във всяка дейност засягаща обществото е необходимо наличието на някакъв минимум - морална хигиена. Като смятам, че това е подходящ акцент и за заглавие на дискусията, която водим. ЦСКА 1948 е наричан от моя милост - "еничарите". Ето как тази нелицеприятна квалификация, в крайна сметка се потвърждава с пълна сила от живота.

Как си представяте, че някой може да приеме за нормална претенцията на Найденови, които чрез своя фирма изливат огромни за стандартите на втория ни ешелон пари в проекта - "48", как си представяте, че въпросният клуб може да бъде приет като някаква морална алтернатива за "армейска" историческа принадлежност, при положение, че същите братя не подадоха 1 стотинка помощ на ЦСКА преди 5 години, когато 31-кратните шампиони бяха в подобна ситуация като "сините" в момента? А освен, че до неотдавна бяха спонсори на "Герена", в момента заливат публичното пространство със сърцераздирателни предложения за нови и нови милиони, които евентуално да изливат в бъдеще при вечния футболен съперник на "червените".

Това е наистина според мен един морален нонсенс, който следва да е ясен за цялата футболна, а и въобще за обществеността в България. Смятам, че тази по мое мнение гавра с исторически клубни принципи и ценности няма как да бъде приета от привържениците и на ЦСКА, и на Левски.

Картината изглежда много ясна, ако някой заблуден фен на "армейците" е имал съмнения за намеренията и целите на т.нар. "еничари" осъществяващи вече 5 години провокация срещу единствения и неделим клуб от "Армията", със стремеж да разединяват "червената" общност, да сеят раздори и противоречия и да обслужват историческия съперник на ЦСКА, то тези съмнения вече отидоха в канавката. Как ще си идентичен "армеец" и в същото време ще тичаш задъхан при вечния футболен съперник на ЦСКА и ще му предлагаш милиони, след като не си подал нито стотинка на своя "любим" отбор? Смятам, че този морален въпрос няма как да бъде пренебрегнат и от "сините" привърженици. Личното ми мнение е, че не е нормално една фамилия, която непрекъснато развява "червената" си принадлежност, да претендира в същото време и за ролята на спасител на "Герена".

Да не говорим, че абсурдът става още по очевиден като си припомним и това, че други двама братя, а именно Ганеви са важни фигури свързани с управлението на ПФК Левски София АД. Като те също, както и визираните вече други двама братя са сочени във времето като публично известни фенове на ЦСКА. Има доказателства за това в медиите, в популярни социални мрежи и къде ли не. Ето как се натрупват факти, обстоятелства, личности и интереси, които създават една много изкривена картина в българския футбол и въобще спорт.

Защото според мен съществуват граници, които не могат да се преминават и ако на спорта и футбола по-специално се отнеме личната, човешка идентификация с определен клуб, цвят, ценности, кауза, родова памет, то в крайна сметка състезанието губи своя най-основен смисъл и се превръща в някаква корпоративна игра. Да, бизнесът си е бизнес, ще каже някой. Но аз пък ще контрирам с това, че спортът не е бизнес като всички останали, а в него се калкулира изключително много човешкия морален, емоционален фактор.

Т.е най-важният елемент в това емоционално съдържание са клубната принадлежност и вярност. И стига вече с тези "синоди", регистрации, "числа", "тирета"! Четем тези дни, че треньорът направил за последен път засега Левски шампион Емил Велев-Кокала е регистрирал марката "Левски-Спартак". Означава ли това, че ако г-н Велев прецени, че "синята" идентичност на "Герена" е поставена под съмнение заради наличието на твърде силен "червен" фактор, той трябва да лансира проект по модела на ЦСКА 1948?

- Сътресенията през, които премина ЦСКА преди около 4 години и настоящата ситуация с Левски, съчетани с факта, че наближава Извънреден изборен контрес на БФС, а още няма кандидати за поста, не очертават ли неприятна действителност за родния футбол?

- Мнението ми е, че няма нищо общо едното с другото или почти никакви допирни точки. Защото клубовете и ЦСКА, и Левски, и останалите до голяма степен живеят свой живот, който е извън рамките на Футболния ни съюз. Освен т.нар. лицензиране, което е доста спорно през последните години и в много случаи напомня за двоен стандарт. Ще цитирам само изпълнителния директор на тима от "Герена" Павел Колев, който публично заяви преди месеци, че "синият" клуб е бил във фактически фалит от 2-3 години, но какво от това?

А това, че няма яснота по евентуалните кандидатури за президент на БФС и въобще алтернативни платформи в състезанието за председателския пост на Футболния ни съюз го отдавам на констатация, че повечето от т.нар. "футболни хора" не се вълнуват много от принципи, морал и професионални стандарти, а мислят единствено - как да се възползват от конюнктурата. И затова сега очакват да се случи футболно чудо на предстоящите баражи за попълване на Европейските финали. Националният ни отбор по някакъв чудотворен, свръхестествен начин да се добере до големия форум и оттам-нататък хипотетичния успех да се калкулира в предизборни сметки и комбинации.

Сподели:
Бомба x
ИЗСЛЕДВАНЕ: Сексът с космати жени е неповторим ИЗСЛЕДВАНЕ: Сексът с космати жени е неповторим
ПИК TV x
ПЪРВО В ПИК TV: Борисов и кабинета подпомагат общините с 3.7 милиона лева: Действаме максимално бързо за справяне с щетите от наводненията (ВИДЕО) ПЪРВО В ПИК TV: Борисов и кабинета подпомагат общините с 3.7 милиона лева: Действаме максимално бързо за справяне с щетите от наводненията (ВИДЕО)
ново
Днес: 1
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това