Вход
София
Времето в София 25 o C

САМО В ПИК: Георги Атанасов с остри думи за "сините", ЦСКА 1948 и "зелените" от Разград

САМО В ПИК: Георги Атанасов с остри думи за "сините", ЦСКА 1948 и "зелените" от Разград

на 10.02.2019
171791
24
САМО В ПИК: Георги Атанасов с остри думи за "сините", ЦСКА 1948 и "зелените" от Разград
10.02.2019
24
171791

Спортният журналист и публицист Георги Атанасов коментира ексклузивно пред ПИК треньорската рокада в ЦСКА, поражението на родни юноши с 0:10 от Белгия и още много теми свързани с българския футбол. Ето и продължението на интервюто с Атанасов, в което той акцентира върху интересна теза, че в не малка степен едни и същи сили помагат на действащия шампион на България Лудогорец, историческия гранд и трети във временното класиране на Първа лига - Левски, и втородивизионния ЦСКА 1948.

- Г-н Атанасов, до каква степен шампионатът губи от чара си, поради това, че мачовете се излъчват по платени канали и част от феновете на българския футбол вече нямат достъп до въпросния продукт?

- Не смятам, че това е най-големият проблем. Тъй като независимо от социалната среда и реалните финансови трудности на голяма част от българските граждани, все пак феновете на футбола, съм сигурен, че даже биха се лишили от определени неща в своето потребление, за да следят любимия си спорт. За мен проблемът на празните трибуни, на зловещо пустеещите стадиони у нас - е именно в загубата на усещането за автентично състезание, което се наслои през последните 7-8 години. Многократно съм споделял пред Агенция ПИК и на други места за какво става дума и сега нахвърлях набързо няколко щтрихи от зелената идилия на Делиормана. Но това са фактите, никой не може да обори жестоката статистика, която показва, че през последните 7-8 години върви процес на намаляване на средната посещаемост на мачовете у нас. Хората не са глупаци и затова не позволяват на тарикатите да ги залъгват непрекъснато.

И тук се връщам към една тема, която засегнахме малко по-рано. Нима е нормално, че два от водещите отбори - Лудогорец и Левски имат едни и същи спонсори. Това вече създава усещане за конфликт на интереси. Да и други подобни прецеденти има с едни и същи корпоративни брандове на екипите из Европа. Но съвсем различни са обстоятелствата, когато става дума за Реал Мадрид, Арсенал, Милан или някой друг и нашенската байганьовска футболна действителност. Всеки любител на играта у нас знае какво имам предвид. И затова споделям, че при определено развитие на нещата през пролетта, нищо чудно "сините" и "зелените" да играят в един отбор, под егидата на едни и същи финансови благодетели.

И още нещо. Сега, когато става въпрос за финансовите проблеми на "Герена", които се налагат като едва ли не - държавен въпрос. Не е ли малко странно, че в клуба в ролята на месии, спасители, благодетели и т.н. влизат хора, които не толкова отдавна бяха на "Армията" и даже след фалита на АД-о на "Лупи" и на т.нар. пернишки "гърнета" през лятото на 2015-а година отново имаха претенции да поемат ръководството на 31-кратните шампиони. И изведнъж същият бизнес кръг се пренася на "Герена" и дори храни финансово т.нар. "еничари" от ментето в Б група. Това са странни неща.

- Вие съзирате връзка в момента между Левски и втородивизионния ЦСКА 1948?

- Разбира се, погледнете, че финансовите благодетели, без да назовавам имена, са едни и същи или принадлежат към един и същ бизнес кръг. Не само това. Отново казвам - вижте идентичните спонсори на "Герена" и в Разград. И като прибавим и по-малкото братче от проекта на "еничарите", то се очертава една конфигурация, която е меко казано - смущаваща, най-малкото от морална гледна точка.

Но това са реалностите и всеки човек, отново казвам запознат с материята, може да събере 2 + 2 = 4. И да проследи нишката. Кой финансира досега ГМО-то, което претендираше за базите и активите на ЦСКА и чиито представители едва не бяха линчувани от "червените" фенове в Борисовата градина по време на първия търг за емблемата и активите? Кой сега отива да спасява Левски? Как чрез рекламни, спонсорски брандове са свързани помежду си споменатите 3 тима? И много неща в нашия футбол стават ясни. Тук е моментът дебело да подчертая, че нямам нищо против мощната кампания за финансово подпомагане на тима от "Герена". Тъй като не веднъж съм споделял, че спортът е немислим без исторически институции - каквито са ЦСКА и Левски в България.

Институции, които обединяват, привличат, мобилизират огромен брой хора и по тази причина са фундаментът на целокупния социален феномен - какъвто представлява спортът. Така, че нямам нищо против от подкрепата за "сините", защото без големи клубове, без вечни съперници, състезанието губи своя смисъл. Но се питам защо в огледална ситуация преди 4 години нямаше никакво подобно стахановско движение да се подкрепи ЦСКА? Очевидно нашата държава продължава да бъде майчица за едни и мащеха за други.

- Павел Колев вече е изпълнителен директор на "сините" (по темата се появиха не малко спекулации, но г-н Колев към момента е ангажиран с гранда). Един по-пикантен въпрос, очаквате ли от "Герена" относно предстоящите дербита с "червените" да изписват София със заглавна буква? Питането е свързано със следното интересно правописно решение - "цска-софия"?

- Самият Павел Колев е един интелигентен човек и чест му прави, че преди известно време заяви ясно и категорично в медиите, че въпросът с т.нар. приемственост, идентичност, автентичност на ЦСКА отдавна е приключил. Защото "червената" публиката е направила категорично своя избор. Освен това, след като Гриша Ганчев удържа на думата си, както винаги, и върна емблемата и активите в техния исторически дом, то вече не само морално, но и юридически - въпросът е напълно изчерпан и няма защо да се връщаме към него.

Кой както иска да изписва. ЦСКА си е ЦСКА, единствен, неделим и вечен на "Българска армия", със своята историческа емблема, публика, стадион, ценности, титли и огромен международен престиж. Който въпреки цялата война срещу "армейците" през последните 3 десетилетия, поради политическа спекулация на цветова основа, както виждаме този престиж все още е жив и благодарение и на него - Десподов беше продаден за една сума немислима за българския футбол при сегашната конюнктура.

И още веднъж подчертавам, че г-н Павел Колев, съвсем коректно като един професионалист, заяви, че въпросът е приключен и че ЦСКА си е ЦСКА.

В същото време искам да насоча темата за конфликта на интереси в друга посока. Не поставям под съмнение коректността на г-н Борислав Михайлов, но наличието на "Герена" на неговия син Ники Михайлов, сега се очаква и друг човек свързан с фамилията - Живко Миланов.... Не толкова отдавна треньор на "сините" вратари беше братът на президента на БФС Руслан. Така, че това фамилно присъствие на стадион "Георги Аспарухов", което е съвсем нормално, защото кланът Михайлови са свързани генетично с Левски и е съвсем в реда на нещата те да гравитират около своя роден клуб, но при всички случаи това фамилно присъствие би донесло напрежение, ако някои прекалени слагачи от БФС и съдийската колегия започнат да правят реверанси към родствениците на първия човек във Футболната централа. Отново казвам, не смятам, че г-н Борислав Михайлов ще инструктира някой в тази насока, но нали знаете, че измекярите нямат нужда от подсказване, те сами следват посоката на вятъра.

- В началото на 2019-а година повече оптимист или повече песимист сте за връщането на българския футбол на картата на европейския най-любим спорт в пределите и постиженията, които сме имали преди в историята на играта?

- Категорично песимист що се отнася до условията, обстановката, отровния климат на предопределеност, монополизъм, клиентелизъм, задушаването на конкуренцията. Липсата на реално състезание и т.н. На базата на тези обстоятелства съм категоричен песимист. И представянето на нашите национални, клубни отбори, независимо от проблясъци тук-таме, на първия тим воден от Петър Хубчев или на отделни клубни фойерверки, тенденцията няма как да се обърне докато не се възстанови автентичния, конкурентен, пълноценен български футбол.

Не само що се отнася до вечното съперничество между ЦСКА и Левски и до монопола на Делиормана, но и за цялата география на българския футбол. Която виждаме, че през последните години се изпълни с НЛО-та, без никаква публична подкрепа, да не ги споменавам, всеки знае кой имам предвид. Докато в същото време традиционни футболни центрове като Плевен, Дупница, Благоевград, като Бургас представете си, като Шумен и т.н. изпаднаха в същата кома, в каквато изпадна икономиката на България през последните 3 десетилетия. Нещата всъщност са свързани. Там, където няма икономика. Там, където няма хора. А виждаме, че България се стопи с 2 милиона и половина за отрицателно историческо време. Там, където липсва поминък, където липсват млади хора, където липсва социална перспектива, там няма как да вирее и спортът.

А в същото време този черен прочит на нашата действителност, уви реалистичен, съжителства все пак с нотки на оптимизъм. Защото така както стана възможен пробивът на талантлив млад човек като Кирил Десподов, така би трябвало по неговия пример, по неговите стъпки, по браздата, която той отново прокарва към Западна Европа да се насочат и други талантливи футболисти. България винаги е имала таланти, винаги е създава самородни майстори на играта и се надявам, че рано или късно демографската рулетка така да се каже отново ще се завърти в правилната посока. Но без социални условия, без адекватна държава няма как да стане. Не случайно, четвъртите в света не рядко са споделяли в свои изказвания това, че американското чудо през 94-а година и въобще появата на Златното поколение на българския футбол става възможна благодарение на развитата спортна индустрия на България преди 10 ноември 89-а.

Сподели:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Смятате ли, че властта трябва отново да затегне мерките заради увеличените случаи от коронавирус?
Общо гласували: 6583
архив

В главата ми вече се роди план за убийство, идея за скриване на тялото и скриване на следите… А тя да вземе да се извини… Нищо де… Следващия път…

няма нови новини
Днес: 146
hot
най-четени новини в момента
сега
3589
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Повдигнаха обвинение на президентския секретар Пламен Узунов, Бобоков е обвинен като подбудител, съветникът Милушев е във военна прокуратура (НА ЖИВО/СНИМКА)
x
Астролог разчете знаците на звездите: Хвърлете всичко ненужно и старо
x