Вход
София
Времето в София 6 o C

САМО В ПИК: Георги Атанасов с остри думи за "сините", ЦСКА 1948 и "зелените" от Разград

САМО В ПИК: Георги Атанасов с остри думи за "сините", ЦСКА 1948 и "зелените" от Разград

на 10.02.2019
145111
24
САМО В ПИК: Георги Атанасов с остри думи за "сините", ЦСКА 1948 и "зелените" от Разград
10.02.2019
24
145111

Спортният журналист и публицист Георги Атанасов коментира ексклузивно пред ПИК треньорската рокада в ЦСКА, поражението на родни юноши с 0:10 от Белгия и още много теми свързани с българския футбол. Ето и продължението на интервюто с Атанасов, в което той акцентира върху интересна теза, че в не малка степен едни и същи сили помагат на действащия шампион на България Лудогорец, историческия гранд и трети във временното класиране на Първа лига - Левски, и втородивизионния ЦСКА 1948.

- Г-н Атанасов, до каква степен шампионатът губи от чара си, поради това, че мачовете се излъчват по платени канали и част от феновете на българския футбол вече нямат достъп до въпросния продукт?

- Не смятам, че това е най-големият проблем. Тъй като независимо от социалната среда и реалните финансови трудности на голяма част от българските граждани, все пак феновете на футбола, съм сигурен, че даже биха се лишили от определени неща в своето потребление, за да следят любимия си спорт. За мен проблемът на празните трибуни, на зловещо пустеещите стадиони у нас - е именно в загубата на усещането за автентично състезание, което се наслои през последните 7-8 години. Многократно съм споделял пред Агенция ПИК и на други места за какво става дума и сега нахвърлях набързо няколко щтрихи от зелената идилия на Делиормана. Но това са фактите, никой не може да обори жестоката статистика, която показва, че през последните 7-8 години върви процес на намаляване на средната посещаемост на мачовете у нас. Хората не са глупаци и затова не позволяват на тарикатите да ги залъгват непрекъснато.

И тук се връщам към една тема, която засегнахме малко по-рано. Нима е нормално, че два от водещите отбори - Лудогорец и Левски имат едни и същи спонсори. Това вече създава усещане за конфликт на интереси. Да и други подобни прецеденти има с едни и същи корпоративни брандове на екипите из Европа. Но съвсем различни са обстоятелствата, когато става дума за Реал Мадрид, Арсенал, Милан или някой друг и нашенската байганьовска футболна действителност. Всеки любител на играта у нас знае какво имам предвид. И затова споделям, че при определено развитие на нещата през пролетта, нищо чудно "сините" и "зелените" да играят в един отбор, под егидата на едни и същи финансови благодетели.

И още нещо. Сега, когато става въпрос за финансовите проблеми на "Герена", които се налагат като едва ли не - държавен въпрос. Не е ли малко странно, че в клуба в ролята на месии, спасители, благодетели и т.н. влизат хора, които не толкова отдавна бяха на "Армията" и даже след фалита на АД-о на "Лупи" и на т.нар. пернишки "гърнета" през лятото на 2015-а година отново имаха претенции да поемат ръководството на 31-кратните шампиони. И изведнъж същият бизнес кръг се пренася на "Герена" и дори храни финансово т.нар. "еничари" от ментето в Б група. Това са странни неща.

- Вие съзирате връзка в момента между Левски и втородивизионния ЦСКА 1948?

- Разбира се, погледнете, че финансовите благодетели, без да назовавам имена, са едни и същи или принадлежат към един и същ бизнес кръг. Не само това. Отново казвам - вижте идентичните спонсори на "Герена" и в Разград. И като прибавим и по-малкото братче от проекта на "еничарите", то се очертава една конфигурация, която е меко казано - смущаваща, най-малкото от морална гледна точка.

Но това са реалностите и всеки човек, отново казвам запознат с материята, може да събере 2 + 2 = 4. И да проследи нишката. Кой финансира досега ГМО-то, което претендираше за базите и активите на ЦСКА и чиито представители едва не бяха линчувани от "червените" фенове в Борисовата градина по време на първия търг за емблемата и активите? Кой сега отива да спасява Левски? Как чрез рекламни, спонсорски брандове са свързани помежду си споменатите 3 тима? И много неща в нашия футбол стават ясни. Тук е моментът дебело да подчертая, че нямам нищо против мощната кампания за финансово подпомагане на тима от "Герена". Тъй като не веднъж съм споделял, че спортът е немислим без исторически институции - каквито са ЦСКА и Левски в България.

Институции, които обединяват, привличат, мобилизират огромен брой хора и по тази причина са фундаментът на целокупния социален феномен - какъвто представлява спортът. Така, че нямам нищо против от подкрепата за "сините", защото без големи клубове, без вечни съперници, състезанието губи своя смисъл. Но се питам защо в огледална ситуация преди 4 години нямаше никакво подобно стахановско движение да се подкрепи ЦСКА? Очевидно нашата държава продължава да бъде майчица за едни и мащеха за други.

- Павел Колев вече е изпълнителен директор на "сините" (по темата се появиха не малко спекулации, но г-н Колев към момента е ангажиран с гранда). Един по-пикантен въпрос, очаквате ли от "Герена" относно предстоящите дербита с "червените" да изписват София със заглавна буква? Питането е свързано със следното интересно правописно решение - "цска-софия"?

- Самият Павел Колев е един интелигентен човек и чест му прави, че преди известно време заяви ясно и категорично в медиите, че въпросът с т.нар. приемственост, идентичност, автентичност на ЦСКА отдавна е приключил. Защото "червената" публиката е направила категорично своя избор. Освен това, след като Гриша Ганчев удържа на думата си, както винаги, и върна емблемата и активите в техния исторически дом, то вече не само морално, но и юридически - въпросът е напълно изчерпан и няма защо да се връщаме към него.

Кой както иска да изписва. ЦСКА си е ЦСКА, единствен, неделим и вечен на "Българска армия", със своята историческа емблема, публика, стадион, ценности, титли и огромен международен престиж. Който въпреки цялата война срещу "армейците" през последните 3 десетилетия, поради политическа спекулация на цветова основа, както виждаме този престиж все още е жив и благодарение и на него - Десподов беше продаден за една сума немислима за българския футбол при сегашната конюнктура.

И още веднъж подчертавам, че г-н Павел Колев, съвсем коректно като един професионалист, заяви, че въпросът е приключен и че ЦСКА си е ЦСКА.

В същото време искам да насоча темата за конфликта на интереси в друга посока. Не поставям под съмнение коректността на г-н Борислав Михайлов, но наличието на "Герена" на неговия син Ники Михайлов, сега се очаква и друг човек свързан с фамилията - Живко Миланов.... Не толкова отдавна треньор на "сините" вратари беше братът на президента на БФС Руслан. Така, че това фамилно присъствие на стадион "Георги Аспарухов", което е съвсем нормално, защото кланът Михайлови са свързани генетично с Левски и е съвсем в реда на нещата те да гравитират около своя роден клуб, но при всички случаи това фамилно присъствие би донесло напрежение, ако някои прекалени слагачи от БФС и съдийската колегия започнат да правят реверанси към родствениците на първия човек във Футболната централа. Отново казвам, не смятам, че г-н Борислав Михайлов ще инструктира някой в тази насока, но нали знаете, че измекярите нямат нужда от подсказване, те сами следват посоката на вятъра.

- В началото на 2019-а година повече оптимист или повече песимист сте за връщането на българския футбол на картата на европейския най-любим спорт в пределите и постиженията, които сме имали преди в историята на играта?

- Категорично песимист що се отнася до условията, обстановката, отровния климат на предопределеност, монополизъм, клиентелизъм, задушаването на конкуренцията. Липсата на реално състезание и т.н. На базата на тези обстоятелства съм категоричен песимист. И представянето на нашите национални, клубни отбори, независимо от проблясъци тук-таме, на първия тим воден от Петър Хубчев или на отделни клубни фойерверки, тенденцията няма как да се обърне докато не се възстанови автентичния, конкурентен, пълноценен български футбол.

Не само що се отнася до вечното съперничество между ЦСКА и Левски и до монопола на Делиормана, но и за цялата география на българския футбол. Която виждаме, че през последните години се изпълни с НЛО-та, без никаква публична подкрепа, да не ги споменавам, всеки знае кой имам предвид. Докато в същото време традиционни футболни центрове като Плевен, Дупница, Благоевград, като Бургас представете си, като Шумен и т.н. изпаднаха в същата кома, в каквато изпадна икономиката на България през последните 3 десетилетия. Нещата всъщност са свързани. Там, където няма икономика. Там, където няма хора. А виждаме, че България се стопи с 2 милиона и половина за отрицателно историческо време. Там, където липсва поминък, където липсват млади хора, където липсва социална перспектива, там няма как да вирее и спортът.

А в същото време този черен прочит на нашата действителност, уви реалистичен, съжителства все пак с нотки на оптимизъм. Защото така както стана възможен пробивът на талантлив млад човек като Кирил Десподов, така би трябвало по неговия пример, по неговите стъпки, по браздата, която той отново прокарва към Западна Европа да се насочат и други талантливи футболисти. България винаги е имала таланти, винаги е създава самородни майстори на играта и се надявам, че рано или късно демографската рулетка така да се каже отново ще се завърти в правилната посока. Но без социални условия, без адекватна държава няма как да стане. Не случайно, четвъртите в света не рядко са споделяли в свои изказвания това, че американското чудо през 94-а година и въобще появата на Златното поколение на българския футбол става възможна благодарение на развитата спортна индустрия на България преди 10 ноември 89-а.

Сподели:
Напиши коментар »
(24)
1
Георги Атанасов е Съветско Болшевишко К-ОПЕЛЕ ! Да се Избие Семейството и Роднините му ! Не е Толкова ВАЖНО да Убиеш КОМУНИСТ или МИЛИЦИОНЕР, Колкото да Избиеш Децата и Внуците му, за да не се Възпроизвеждат ИЗРОДИ ! Не че К-опелетата и К-урвите ИЗСРАНИ в Семейства на Членове на БКП, МВР, ДС и ДАНС Могат да се Нарекът Деца ! Семейство Изсрало КОМУНИСТ или МИЛИЦИОНЕР е Бракувано Семейство, Некачествено СЕМЕ, от Него Нищо не Става и Трябва да се ЛИКВИДИРА за да не ИЗСЕРЕ Същото Л-АЙНО ! КОМУНИСТ И МИЛИЦИОНЕР СЕ УБИВА САМО СЕМЕЙНО, НЕ ПО ЕДИНИЧНО ! КАЗАХ ! www.bulgarya.ga/communism.html
2
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
3
Е*БАН РОШ*КО--- Е*БАНИЯ LZ1RGD--- Росен Георгиев Димитров ЕГН 7309296664...Напиван и Е*бан от двама руски ти-раджии преди 8 години в Холандия(екип двама) ... София квЛозенец улКричим№3 вхВ ет4 ап32 .. тел...0877 58 38 45....0889 67 66 78 ..http://roshkovip.snimka.bg/
4
................А БАЦО Е ПЕЕРАЗ.....СЕ ЗНАИЕ И РАЗПРУСТРАНИ !.....
5
..............ТРЕА МУ СА ЗЕМАТ ДОЛАРЦЕТЕ НА БОРИСОФ !......И.....СЕ ТУРИ ЛАПАТОП А УПРАВЛЯА БУЛГАРИЯ....НАЧИ ЕЛЕКТРОНО ПРАВИТЕЛСВО......МА КВИ ДЕПУТАЦИ ВЕ ДЕ.БА МАИКЯИМФГЗО.....НЕЛИ ?.....
6
Рошана е*бана....защо помачорите мрете да се кръщавате Росен ?
7
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
8
Тоя е за психиатрия
9
А тоя що не каже нещо за едни ДДС-далавери със захар? Щото не му изнася!
10
Противен тип!
11
Голям злоба!Голям червен боклук!Гуми-то Литекс побърка не само запалянковците,но и УЕФА,ФИФА И мн.др..Шефа ви дължи на държавата данъци и др.,но получи право за шменде-капелите на цска.Получи стадиони и други държавни собствености.Е,тъпани-тъп това не е ли подпиране..?Десподов е от школата на литекс и Каляри платиха по сметките на Ловеч...Впрочем,КАКВО означава ц с к а !?!!
12
Много точен коментар,не видях със какво обиди Говедата за да го плюват толкова!
13
Литекс станал ЦСКА защото някакви запалянковци решили така. Че те могат да решат, че Литекс е станал Реал и какво ще произтече от това? Нищо като изключиш наказанията на УЕФА
14
Между 1914 и 1948 г. има почти половин век! Четете и историята! Какво се е случило през 1944 г.
15
!!!!!!!!!ОЛЕ!?!!!!!
16
отговор на коментар
А ти,Манго подуенски си обикновен тъпак ! И за капак сигурно си и чистокръвен мангал !?
17
Не,само Етър,има река,ОСЕМ,Ловеч.Ха,Ха,Ха.Да.
18
Google вече плаща $ 17000 до $ 22000 на месец за работа онлайн от дома си. Аз се присъединих към тази работа преди 2 месеца и съм спечелил $ 20544 в първия ми месец от тази работа. Мога да кажа, че животът ми е променен - ​​напълно към по-добро! ----->>>>> www.WebJob33.Com
19
свършваш бързо ? Това е по-силно от Виагра за 5-10 минути го вдигаш отново https://bit.ly/2SqeGg0
20
След казаната от Жоро, за пореден път, болезнена за подуянските олиго-фенчета истина, какво друго им остана на наследниците на комунистическата милиция и ДС подуянчета, освен отново да развеят комунизма, като опит да омаловажат тази истина. Такава е тяхната жалка подуянска природа - природата на футболните идиоти!!!
21
Стига сте обиждали, какво е виновен Жорката- природата е допуснала ужасна грешка,мислите ли че му е лесно,да не знаеш какво си свиня ли,орангутан ли.
22
Google вече плаща $ 17000 до $ 22000 на месец за работа онлайн от дома си. Аз се присъединих към тази работа преди 3 месеца и съм спечелил $ 20544 през първия месец от тази работа. Мога да кажа, че животът ми е променен - ​​напълно към по-добро! Проверете какво правя. ------->>> www.WebJob33.Com
23
Защо му давате постоянно думата на това оранжево недоразумение, Жорко Фейка ? Пълен нещастник и психично болен човек.
24
Искаш ли да се намери жена за една нощ? Добре дошли на ==>> www.Sexydrom.Com
Вашето мнение
Код за сигурност:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
За коя партия ще гласувате на евроизборите през май?
Общо гласували: 20026
архив

Сила на волята: - Да видиш в папката 15 непрочетени съобщения и 20 известия, да изключиш компютъра и да легнеш да спиш!

няма нови новини
Днес: 290
hot
най-четени новини в момента
сега
2107
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
САМО В ПИК TV: Другарката Корнелия Нинова отдавна трябваше да е в тюрмата заради "Техноимпекс" (ВИДЕО КОМЕНТАР)
x
ВНИМАНИЕ: Смъртоносна опасност дебне в зърнени закуски и детски продукти
x