САМО В ПИК! Георги Марков ексклузивно пред медията ни: Борисов отново е подведен! Кьовеши (Сорос) е като Истанбулската конвенция

ЕС

САМО В ПИК! Георги Марков ексклузивно пред медията ни: Борисов отново е подведен! Кьовеши (Сорос) е като Истанбулската конвенция

203831
на 20.07.2019
САМО В ПИК! Георги Марков ексклузивно пред медията ни: Борисов отново е подведен! Кьовеши (Сорос) е като Истанбулската конвенция

По-рано днес стана ясно, че премиерът Борисов ще подкрепи кандидатурата на Лаура Кьовеши за европейски главен прокурор. Кьовеши е основният фаворит за поста и то въпреки волята на правителството в родната ѝ страна. Тя е бивш ръководител на румънската антикорупционна агенция, а в момента е подсъдима в страната си с обвинения за злоупотреба с власт.

WINBET – най-голямото разнообразие от игри и джакпоти! (18+)

препоръчано

Доколко Кьовеши е подходящият кандидат за тази длъжност, не седи ли дългата ръка на Сорос зад нея и дали премиерът Борисов не е подведен за нея, агенция ПИК потърси за експертен коментар бившия конституционен съдия Георги Марков. С него разговаря Ивайло Атанасов:

Г-н Марков, вие сте конституционен съдия и депутат от Великото Народно събрание. Току-що излезе новината, че българското правителство ще подкрепи за европейски главен прокурор Лаура Кьовеши.

- Ох, задавих се – хвана ме тъкмо, че пия вода! Не мога да повярвам! Но щом го казваш, сигурно е вярно. Борисов отново е подведен, както за Истанбулската конвенция. Не ми се иска да се връщам назад, но няма как да не си спомня, че точно в агенция ПИК, навръх Нова година, предупредих навремето Борисов, че е жестоко подведен за Истанбулската конвенция.

То не бяха биене на камбани на „Александър Невски“, то не бяха декларации на Светия Синод, то не бяха академици, та накрая ми се наложи – спомням си, мисля, че беше на 24 януари 2018 г., да гласувам против нея в комисията за младежта, спорта и децата, та горкият Бойко да се стресне, да я спре и да я прати на Конституционния съд, който я кремира.

Къде виждате аналогията? Какво е общото?

- Общото е отново, че вероятно тези, които подведоха жестоко Борисов за Истанбулската конвенция – защото той не може да чете всичко, са го подвели и за Лаура Кьовеши. Не мога да приема, че е нормално българско правителство, което и да е то, да подкрепи за европейски главен прокурор личност, която е свалена от власт и то висок пост – главен прокурор на Национална дирекция за борба с корупцията в Румъния, свалена с указ на президента на страната, по изрично решение не на Аврам Бакалина или другарски съд, а на Конституционния съд на Румъния.

Г-жа Кьовеши беше обвинена в злоупотреба с власт и изпълнение на политически поръчки и то на чужда държава. Тя е печално известна. Издигането й е цинизъм!

Когато я назначиха ми беше симпатична, защото е баскетболистка. Знаете моята любов към баскетболистките на Левски, които станаха европейски шампионки през 1984 г. и е от унгарски произход. И с това се свършват симпатиите ми към нея. Тя е нарицателно за личност, която не може да бъде главен прокурор на Европа.

Ами как тогава се стигна до тази история тя да бъде кандидат?

- ЕП, където е лобито на Сорос - 226 депутати на Сорос, плюс европейските социалисти начело с Тимерманс, направиха тази кампания тя да стане главен прокурор, защото това е последната възможност Сорос да заеме някакъв пост във висшата европейска йерархия. Тя е ярък привърженик на доктрината „Сорос“. Неслучайно, когато пристигна в България, на летището я чакаше – не съм сигурен, но май, че беше бай Радан. Неслучайно тя беше поканена в българския Върховен съд да ни чете лекции. Целият въпрос е като каква тази жена, свалена от собствения си Конституционен съд, ще дава акъл на българските магистрати?

А кой е подвел тогава г-н Борисов?

- Не мога да знам. Той беше омагьосан за Истанбулската конвенция и се стигна дотам, че дълго време негово обкръжение непрекъснато говореше, че конвенцията не е четена; че тия, които са против Истанбулската конвенция, не са я чели - т.е. не са я чели Светият синод, патриарха, 12-те академици и 80% от българските граждани, които застанаха срещу нея. Не са я чели и конституционните съдии, но се оказа, че са я чели и с квалифицирано мнозинство я кремираха.

Случаят с Кьовеши е аналогичен. Въпросът е принципен. България не може да подкрепя юристи, които са свалени от постове в националните държави поради тежка злоупотреба с власт и изпълняване поръчки на чужди служби.

А на какво тогава се разчита?

- Разчита се на това, че все пак, на Сорос трябва нещо да се даде. След като Вишеградската четворка, в съюз с Италия, Хърватия и някои прибалтийски страни и Ирландия – цели 11 държави, спряха Тимерманс и за пръв път спряха Франция и Германия да наложат председател на ЕК, сега се разчита на това, че Унгария и Полша няма да се бунтуват срещу Кьовеши, тъй като им все тая кой ще е европейски главен прокурор. Тези страни за пореден път отказаха да отстъпват от националния си суверенитет и не се присъединиха към щуротията да дават суверенитета си на някаква кака, която да им бъде прокурор. Те си имат достатъчно прокурори и съдии. Очаква се, че съпротивата ще е само от Румъния.

Аз мисля, че може да се случи нещо нечувано – 100 години след Трианонския договор, с който Трансилвания беше откъсната от Унгария и мина към Румъния и тези 100 години традиционно отношенията между двете страни не бяха добри - румънското правителство да получи подкрепата на Полша, Унгария и други страни срещу тази компрометирана личност.

- И така да завършим – какво ще кажете за новоизбраната председателка на ЕК Урсула фон дер Лайен? Всички казват, че това е голям успех на Виктор Орбан и Емануел Макрон?

- Да, разбира се, че е успех на Орбан и вишеградците, че пресякоха пътя на Тимерманс, който проповядваше идеологията на многообразието – гей браковете, джендър идеологията и разправа с всички правителства, които не са неолиберални – най-вече тези в Полша и Унгария.

Аз съм впечатлен от първото голямо интервю на г-жа фон дер Лайен в западната преса, която на въпрос за върховенството на закона каза, че да – върховенството на закона в ЕС е много важно, но то важи за всичките 28 страни и тя нежелае да участва в хватки, при които се оставя впечатление, че върховенството на закона се използва само срещу определени държави; че никоя страна, подчертава г-жа фон дер Лайен, не е застрахована от нарушаване на това върховенство.

Аз считам, че тя е на прав път. В някои страни върховенството на закона е много по-зле отколкото спазването на върховенството на закона е много по-зле, отколкото в България. Най-яркият пример за това е Холандия, където фанатик-престъпник ислямистки терорист беше пуснат съда – не знам защо, и дни след това посред бял ден разстреля хора в холандското градче Утрехт.

Считам, че и Германия е много по-назад във върховенството на закона, защото г-жа Меркел, без да пита собствения си парламент и ЕП, покани над 1 млн. ислямисти да пресекат незаконно границите на суверенни държави. С това, принципно, редът и законността в Европа рухнаха и то само за няколко часа. Защото да прекосиш не по законоустановения ред и не на законоустановеното място граница на суверенна държава, в цяла Европа се наказва с лишаване от свобода като престъпление – в България е 5 години. Така че редът и законността в Европа рухнаха още 2015 г. поради лудата политика на г-жа Меркел, френския президент Оланд и целия западен елит. Струва ми се много смешно по-нататък да говорим за ред и законност в Европа, докато не се реши въпросът с мигрантската криза.

Трябва да ясно да заявим на Брюксел – край на двойните стандарти не само при храните, но и в политиката. Не сме дебили, а сме природно интелигентни и много добре знаем що е Истанбулска конвенция и коя е Лаура Кьовеши.

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Вижте ексклузивния хороскоп на Алена за 28 март - Близнаците завладени от добро настроение, изкушения дебнат Стрелците САМО В ПИК: Вижте ексклузивния хороскоп на Алена за 28 март - Близнаците завладени от добро настроение, изкушения дебнат Стрелците
ПИК TV x
Топ конституционалистът доц. Борислав Цеков с важни подробности пред ПИК TV: Радев не може да откаже назначаване на министри! Ако никой не иска да бъде служебен премиер, трябва да ни управлява правителството в оставка (ВИДЕО) Топ конституционалистът доц. Борислав Цеков с важни подробности пред ПИК TV: Радев не може да откаже назначаване на министри! Ако никой не иска да бъде служебен премиер, трябва да ни управлява правителството в оставка (ВИДЕО)
ново
Днес: 0
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК