Вход
София
Времето в София -2 o C

САМО В ПИК: Георги Марков разобличи поредните лъжи на Би Ти Ви: На 19 август 1989 г. Унгария проби Берлинската стена - днес спря джендърите и исляма и изгони Сорос

САМО В ПИК: Георги Марков разобличи поредните лъжи на Би Ти Ви: На 19 август 1989 г. Унгария проби Берлинската стена - днес спря джендърите и исляма и изгони Сорос

на 16.08.2019
96459
35
САМО В ПИК: Георги Марков разобличи поредните лъжи на Би Ти Ви: На 19 август 1989 г. Унгария проби Берлинската стена - днес спря джендърите и исляма и изгони Сорос

След броени дни Унгария и Европа ще отбележат 30-ата годишнина от падането на първата тухла на Берлинската стена. На 19 август 1989 г. в град Шопрон се провежда паневропейски пикник, след който над 600 източно германци преминават свободно в Австрия. На същото място министрите на външните работи – австрийският Алоис Мок и унгарският Дюла Хорн, на 27 юни 1989 г. разрязват заедно гранична преграда, за да подчертаят започнатата от Унгария от 2 май 1989 г. ликвидация на защитните съоръжения.

В същото време българската телевизия Би Ти Ви излъчва неспирно филм от поредицата си „Репортерите“, в който Унгария е представена като затворена страна, спираща свободната миграция на ислямските мигранти, а унгарският премиер Виктор Орбан е представян от човек на Джордж Сорос като антисемит.

В търсене на истината, както и разказ от първо лице на паметните събития през 1989 г., бутнали Берлинската стена, агенция ПИК потърси за коментар бившия конституционен съдия Георги Марков, който от години живее в Унгария. С него разговаря Ивайло Атанасов:

- Г-н Марков, на 19 август 1989 г. на паневропейския пикник в град Шопрон, падна първата тухла от Берлинската стена. Тогава много туристи от ГДР минаха безпрепятствено в Австрия. По това време вие сте бил в Будапеща, какви са спомените ви?

- Да, през 89-а година бях адвокат и изкарах почти цялото лято в Унгария, в дома на родителите на съпругата ми. Спомням си много добре месец август, когато улица „Ваци“ и всички централни улици в Будапеща, бяха изпълнени буквално с хиляди източногерманци.

До такава степен центърът се задръсти, че властите им направиха шатри да спят на остров Маргит. Бяха предимно млади източногерманци, имаше и семейства. Свършили бяха парите и ядяха царевица за по 7 форинта, колкото беше билетът за метрото. Те не искаха да се върнат в ГДР и въпреки настояването на Ерих Хонекер, Унгария не ги екстрадира.

На 19 август правителствата на Австрия и реформаторското правителство на Унгария, както и представители на новосформираната унгарска опозиция, организираха пикника в град Шопрон и то на самата граница между Унгария и провинция Бургенланд в Австрия.

Вечерта националната телевизия на Унгария излъчи и аз видях с очите си как огромни тълпи туристи от ГДР минаха в Австрия, а унгарската гранична войска и полиция не се намесиха. Това бе първият пробив в Берлинската стена.

Откъде унгарското правителство намери куража – по това време съветските войски са в казармите на Унгария?

- Пикникът има голяма предистория. През 1988 г. в Унгария започна създаването на силни опозиционни формации като Унгарският демократичен форум, излъчил първия демократичен премиер Йожеф Антал, както и Съюзът на младите демократи ФИДЕС на Виктор Орбан.

Унгарското комунистическо правителство се плашеше да не се стигне да второ въстание, като това от 1956 г. и затова още пролетта на 1989 г. то започна да премахва телените съоръжения по границата с Австрия, под предтекст на премиера Миклош Немет, че нямат достатъчно пари за поддръжката.

Междувременно Унгария прие и ратифицира Пакта на ООН за политическите имигранти. Всичко това чрез радио „Свободна Европа“ се разчу в ГДР и след речта на Орбан на 16 юни 1989 г. на Площада на героите пред стотици хиляди и милиони пред телевизионните екрани, в която той призова съветските танкове да напуснат страната, заприиждаха още повече източногерманци.

В края на юни унгарската национална телевизия показа как с големи клещи унгарският външен министър Дюла Хорн и австрийският Алоис Мок прерязаха символично телената ограда на границата на Австрия с Унгария. И така се стигна до началото на септември, доколкото си спомням беше 11 септември, когато официално границата на Унгария с Австрия бе отворена. Над 15 000 източногерманци преминаха с трабантите Желязната завеса, а отсреща със сълзи ги чакаха техните роднини.

Думите, че първата тухла от Берлинската стена падна в Унгария, са на обединителя на Германия, великият канцлер Хелмут Кол през октомври 1990 г., когато стана обединението на двете Германии.

Разказвал съм на ПИК как докрая на живота на Кол, Виктор Орбан му остана любимец. Орбан последен го посети в жилището му в Германия през април 2016 г. и бе единственият политик от чужбина, поканен от съпругата му Майке след погребението в град Шпайер в любимата му кръчмичка.

Наскоро Би Ти Ви в рубриката „Репортерите“ представиха филма си „Граници“. Това беше преди евровота, а после многократно го повториха. Те зададоха въпроса защо Унгария, която проби Берлинската стена, сега издига стена срещу бежанците. Съвместимо ли е това тяхно сравнение?

- През есента на 2015 г. Виктор Орбан издигна първата ограда срещу ислямизацията на Европа и заяви, че страната му ще остане християнска и етнически хомогенна (КПП-ата бяха отворени, но мигрантите не искаха да минават оттам, за да не показват документите си и да бъдат проверявани за оръжие).

Четири години по-късно всички дойдоха на Орбановия акъл. Само преди седмици г-н Хорст Зеехофер, който е вътрешен министър на Германия въведе граничен контрол на границата с Швейцария, след като едно животно-терорист бутна дете пред очите на майка му, под влака на гарата във Франкфурт.

Унгарската телевизия показваше кадри на потресените жители на Франкфурт, които бяха побледнели като платна.

За съжаление миграцията на ножа в Западна Европа вече става миграция на меча. Разбрах, че в България не са показали кадри от клането, което стана в града на „Мерцедес“ – Щутгарт, когато един сириец с меч, по-голям от този на хан Аспарух, пред очите на стотици деца и жители на града, кла, кла, кла… 

Така наречените свободни либерални медии в Германия не го отразиха – имам предвид националната телевизия, тъй като случаят бил единичен и провинциален. Орбан, чрез тази ограда, успя да защити най-важното – живота и здравето на своите граждани.

Но във филма бе представен един професор Гаспар Тамаш – преподавател в изгонения вече университет на Сорос, който заяви, че Виктор Орбан е антисемит?

- Смешно е, че точно по време на повторението на филма „Граници“ на Би Ти Ви, което и всъщност гледах, и този дядка ръсеше глупости, в Будапеща се проведоха Европейските спортни игри МАКАБИ. Те бяха открити от унгарския президент Янош Адер, а Орбан прие цялото ръководство на тези еврейски олимпийски игри на терасата на министерския си съвет.

Интересно, е че Би Ти Ви не казаха нито една дума за посещението на Бенямин Натаняху в Будапеща и подкрепата, която той даде на Орбан срещу Сорос.

Този професор се нарича ГаШпар, защото те са му сбъркали името, нарече западните държавни глави и премиери идиоти. Като пример за идиоти той даде Тръмп затова, че не приличал на Рузвелт и Тереза Мей, че не приличала на Чърчил, но не се опита да сравни Меркел с Конрад Аденауер и Хелмут Кол, както и президента Макрон с Валери Жискар д`Естен, Де Гол и Митеран.

Във филма се появи и един представител на „Отворено общество“, дошъл чак от Берлин, за да каже, че Орбан няма морал, тъй като е бил няколко месеца през 1989 г. стипендиант на Сорос в Оксфорд, пък сега го гони от Унгария.

- Никога Виктор Орбан не е криел, че е бил няколко месеца стипендиант на Сорос в Оксфорд в далечната 89-а година, когато е бил на 26 г. Нещо повече – Орбан винаги е признавал положителната роля на Сорос тогава, защото е финансирал демократичните движения в Източна Европа.

Чест прави на Орбан, че за стипендия от няколко хиляди паунда не свали гащите си пред Сорос и не предаде интересите на своя народ. Защото Унгария гласува на референдум и отказа да приема квоти. Резултатът на референдума е 99% срещу квотите, които бяха идеята на Сорос. В цифри това прави 3,300 млн. унгарци срещу 50 000.

Би Ти Ви скри за референдума, както и за публично оповестения план на Сорос от шест точки Европа да приема по 1 млн. мигранти годишно, да им дава по 15 000 евро на година и да ги разселва по отделните страни. Всъщност „Планът Юнкер“ на ЕК за разселване на поканените от г-жа Меркел мигранти, е „Планът Сорос“.

Нещо повече – Юнкер си позволи да приеме Сорос в централата на ЕК в Брюксел, качи го под знамето на ЕС на подиума, където седи и Борисов и други държавни и правителствени ръководители и започна да го целува, както Хонекер целуваше Брежнев. В интерес на истината, Сорос не му отговори на целувките. Тези неща Би Ти Ви репортерите премълчаха.

Филмът им обаче завърши с доста смущаващо изявление на представителят на „Отворено общество“, а именно, че Унгария от отворена страна по времето на комунизма, сега е станала затворено общество.

- Приятелю Иво, чуй как се е затворила Унгария във факти! Тези факти могат да дадат повод за много филмчета на Би Ти Ви.

Първо, Унгария е страната и специално Будапеща е градът, с най-висок прираст на туристи в последните 10 години – между 2009 и 2019 г. Това беше публикувано дори и в нашата преса, на базата на изследване на крупна британска агенция и формулирано от „Лонли планет“.

Будапеща стана безспорният спа-център на Европа и ако се вярва на „Ройтерс“, Унгария е най-силна в медицинския туризъм и специално в денталния туризъм, в Европа. 4,5 млн. чуждестранни туристи са минали през минералните бани на Будапеща само миналата година. Самолетите от Пекин и Шанхай са няколко пъти седмично, а тези от Англия в петък – над 15. 

Виж само това лято какво се проведе в Унгария. Току-що завърши Формула 1 в Унгария на пистата „Хунгароринг“ с най-висока посещаемост от 30 години насам; веднага започна най-големият купон за тийнейджъри „Сигет фестивал“, на който за една седмица преминаха над 400 хил. младежи, включително и от Бразилия, Австралия и Нова Зеландия и Щатите. Купонът бе открит от Ед Шийрън; на езерото Балатон пък се проведе поредната атракция на самолетното шоу „Ред Бул Еър рейс“. Това шоу тази година се провежда само в Америка, Япония, Русия и Саудитска Арабия; с очите си успях да видя новия формат на турнира на световните шампиони по плуване. Другите две състезания бяха в Китай и Америка.

А сега виж, как от догодина 2020 г., ще се затвори Унгария. Тук ще започне Джиро д'Италия. Тук ще има четири мача от Европейското първенство по футбол. Три години поред Будапеща ще бъде домакин на едно от най-крупните тенис състезания за жени – „Фед Къп“.

Унгария получи домакинството на Европейското по плуване и водни спортове, както и на Световното по плуване и водни спортове през 2027 г., след големия успех на домакинството през 2017 г. Унгария взе и Световното по лека атлетика на открито през 2023 г.

Ако ме питаш какво още се случи, то ще ти кажа, че Виторио Григоло – най-добрият оперен певец, пя на остров Маргит. За ретро любителите на рока легендите „Омега“ и „Крийденс Клийнуотър ривайвъл“, изнесоха два съвместни концерта. Предстои такъв и на „Омега“ с „Назарет“ на 8 ноември.

И на този фон да кажеш, че Унгария е затворена държава, трябва да си наистина не на себе си. Да не говорим, че в страната са „Мерцедес“, „Ауди“, „Опел“, „Сузуки“, а сега влизат БМВ и „Еърбъс“.

Соросоидите добре да чуят: износът на малка Унгария за миналата година е 110 млрд. евро.

Да се върнем отново на пикника в град Шопрон. Ще има ли тържества на юбилейната 30-годишнина?

- Да, ще има тридневни тържества, като сюблимният момент ще бъде пристигането в Шопрон на германския канцлер Ангела Меркел, която с Орбан ще отбележи годишнината в евангелистката църква на града. Знакова среща на знаков ден, защото ще бъдат двамата премиери, които най-дълго са управлявали в Европа през новото хилядолетие, при това и двамата живели в социалистически страни – Орбан в Унгария, Меркел в ГДР.

Разликата е, че Орбан беше борец за демокрация по времето на комунизма, а г-жа Меркел наследи декомкрацията, тъй като когато източногерманците бутат Берлинската стена на 9 ноември 1989 г., тя е в сауната.

Тежки дни предстоят за германската канцлерка, защото на 1 септември социолозите сочат, че тя ще загуби изборите в бившето ГДР. Тюрингия, Бранденбург и Саксония ще гласуват за „Алтернатива за Германия“. Така ерата „Меркел“ е към края си, а ерата „Орбан“ продължава.

Народът го избира, защото затвори Унгария за исляма, гей-браковете, джендър идеологията и изгони Сорос.

Вие написахте книга за Виктор Орбан. Кога публиката може да я очаква?

- Ще излезе на 11 септември – датата, на която Унгария окончателно отвори границата си с Австрия и положи началото на края на комунизма.

Сподели:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Сюжетът “Борисов с къща и любовница в Барселона” e:
Общо гласували: 6502
архив

- Осъждан ли сте преди?
- Да, много отдавна, преди 20 години.
- Какво сте правили оттогава?
- Бях в затвора.

няма нови новини
Днес: 30
hot
най-четени новини в момента
сега
2133
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
ПЪРВО В ПИК TV: Превозвачите категорични пред Нанков: Протестите не са наши, не участваме в политически акции (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
x
Любопитни суеверия, свързани с парите
x