Вход
София
Времето в София 17 o C

САМО В ПИК! Георги Марков с ексклузивен анализ за бъдещето на ЕС: Идва политическото земетресение и край на либералите

САМО В ПИК! Георги Марков с ексклузивен анализ за бъдещето на ЕС: Идва политическото земетресение и край на либералите

на 20.06.2019
107129
17
САМО В ПИК! Георги Марков с ексклузивен анализ за бъдещето на ЕС: Идва политическото земетресение и край на либералите
20.06.2019
17
107129

Евроизборите потвърдиха очерталата се политическа криза на стария континент. Европа 2019 е коренно различна от Европа 2014. Така отреди европейският глас народен и Божи при незапомнено висока избирателна активност от 20 г. насам на евровот. Налице е политическо земетресение и промяна, подобна на тази от 1989 г.. Но сега промяната обхвана и Западна Европа. Вижте фактите:

САМО В ПИК TV: Депутатът Георги Марков с разбиващ коментар за евролидерството на ГЕРБ (ОБНОВЕНА)

САМО В ПИК TV: Депутатът Георги Марков с разбиващ коментар за евролидерството на ГЕРБ (ОБНОВЕНА)

Депутатът от ГЕРБ Георги Марков гостува в студиото на ПИК...

на 26.05.2019

1. ДУМАТА ЛИБЕРАЛ ПРЕЗ 2019 СТАНА МРЪСНА, КАКТО КОМУНИСТ ПРЕЗ 1989 Г. – изглежда пресилено, но как да си обясним, че в този толкова пъстър европарламент, с толкова много парламентарни фракции, нито една няма наименование „либернална”. Нещо повече – прочутият „Алианс на либералите и демократите” (АЛДЕ) изведнъж се покри! Изведнъж се покръсти и се отказа думата либерали. Промяната се наложи поради настояването на френския президент Макрон, който като остана без прогресисти, отиде в АЛДЕ. Според него обаче махането на думата либерал, Е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО. Тъй като във Франция и света се променя като БЕЗСЪРДЕЧЕН УЛТРАКАПИТАЛИЗЪМ. Прав е френският президент, но бих добавил, че като чуя името либерал, си представям РОДИТЕЛ ЕДНО вместо мама и РОДИТЕЛ ДВЕ вместо татко, дядо Мраз вместо дядо Коледа и люксембургският премиер оженил се за мъж. Така либералите се прекръстиха в „Обновена Европа” – така се казват вече.

2. МНОГО ОТ ТРАДИЦИОННИТЕ, СИСТЕМНИ ПАРТИИ В ЕВРОПА, БЯХА РАЗГРОМЕНИ – не е за вярване, но е факт. Френските социалисти, потомци на славния президент Франсоа Митеран, се сгромолясаха на 6%. Няма грешка читатели на ПИК – едва 6%! Френската партия от ЕНП на т.нар. „Републиканци” на президентите Жак Ширак и Никола Саркози, също е нокаут – едва 8%. Ако през 2014 г. бе казал, че това ще се случи сега, щяха да го мислят за луд.

Да продължим с най-развитата и мощна икономика – Германия. Една от най-старите социалистически партии в Европа – германските социалдемократи, паднаха на незапомнените 15%, а лидерката Андреа Налес подаде оставка. Италианската партия от ЕНП – тази на г-н Берлускони, слезе на последния вот на нивото на френските си събратя – 8%. В Англия консерваторите на такава могъща политическа фигура като Маргарет Тачър се сринаха на 9% (Желязната лейди сигурно се е обърнала в гроба от резултатите от изборите). Германия, Франция, Италия и Англия са с население сигурно повече от половин Европа. Земетресение и още как!

3. ЗА ПЪРВИ ПЪТ ЕНП И ПЕС НЯМАТ МНОЗИНСТВО В ЕВРОПЕЙСКИЯ ПАРЛАМЕНТ – и двата интернационала загубиха от по над 50 евродепутати. Сриването им е факт от срива на традиционните техни членове в напредналите демокрации, за които стана дума по-горе. Европейските социалисти отдавна не са представители на трудещите се в Европа, а са глашатаи на Истанбулската конвенция, Пактът на ООН за миграцията, джендър идеологията, гей-браковете и прочие. ЕНП в желанието да има повече евродепутати е разтворила широко врати за партии от кол и въже, в това число и социалдемократически. Там е и нашият Радан от ДСБ-то, дето уби СДС-то и дето викаше „бай Х*й” на един от малкото останали премиери от ЕНП. Всъщност, агонията на двата интернационала ще продължи, защото между ПЕС и ЕНП на практика няма разлика по всички глобални теми, засягащи европейските граждани.

4. ФАРАЖ, ЛЬО ПЕН, САЛВИНИ, КАЧИНСКИ И ОРБАН – НЕВЕРОЯТНИ ПОБЕДИТЕЛИ – уважаемият френски президент г-н Макрон се закани да направи движение „Прогресисти”, с което да победи посочените по-горе и квалифицираните от него „националисти”. Движението „Прогресисти” така и не се състоя, а Макрон претърпя знакова загуба от партията на г-жа Льо Пен.

Фараж направи на пух и прах лейбаристите и консерваторите в Англия; в Италия Салвини е пред социалистите с над 15%; Качински в Полша би с над 40%, а Орбан отново е номер 1 в Европа с 52% победа. Победите на „националистите” , които са чиста проба християнски лидери над „прогресистите”, е земетресение отвсякъде.

5. ЗЕЛЕНА ВЪЛНА С ЧЕРВЕНИ СЪРЦА –  Германия, Франция, Бенелюкс и скандинавски страни бяха заляти от зелена вълна. Статистиката показва, че с колкото падат социалдемократите в Германия като процент, толкова скача резултатът на зелените. Изсмукването в зелено е очевидно.  Зелените успяха да изкарат на преден план проблемите с екологията, глобалното затопляне и т.н. Трябва да признаем, че в Германия например, намериха млади и гиздави лидерки. Част то емигрантите също гласуваха за тях. Надигането на партиите като „Алтернатива за Германия”, франкистката партия „Vox” в Испания, „Форум за демокрация” на Боде в Холандия и други, стегнаха мигрантските редици. Неслучайно, когато дойдоха над 1 млн. ислямски преселници през 2015 г., Орбан каза: „Ето бъдещия ляв електорат в Европа”.

6. ФРАНЦИЯ ОТ „ЖЪЛТИ ЖИЛЕТКИ” КЪМ „ЧЕРНИ ЖИЛЕТКИ” – месеци наред Франция бе под натиска на „жълтите жилетки”. Заприлича на гражданска война. За съжаление при стълкновенията с полицията последваха доста непремерени акции и нанесени тежки телесни повреди на мирни граждани – дори жена остана без око. Запален бе любимият ресторант „Фуке”, в който отсяда Ален Делон (за радост на холивудските джендъри, които още не могат да преживеят, че получи златната палма в Кан и това, че нямат мъж и артист като него). Тъкмо „жълтите жилетки” позатихнаха и на международната аерогара се появиха „черни жилетки”, които реват: „ФРАНЦИЯ НЕ Е НА ФРАНЦУЗИТЕ!”. Интересно е какво ще мисли по въпроса новият европарламент и новата европейска комисия или ще чакат и лозунга на „черните жилетки” от цветнокожи граждани „Вън французите от Франция!”. Думите на бившия вътрешен министър Жерар Колон, че Франция не е на девет планини от гражданска война, не изглеждат пресилени.

7. РАЗЛИЧНАТА ЗАПАДНА И ИЗТОЧНА ГЕРМАНИЯ – Германия, слава Богу, се обедини, но отново е разделена политически на Западна и Източна. Според г-жа Меркел ислямът вече е част от Германия. Източногерманците обаче не желаят миграцията на ножа и на евроизборите го показаха. „Алтернатива за Германия” е първа политическа сила в бившото ГДР. На предстоящите на 1 септември избори в Саксония – Лайпциг, Дрезден и Кемниц (бившият Карлмарксщад), „Алтернатива за Германия” ще спечели изборите. Да не забравяме, че източните, а не западните немци свалиха Берлинската стена през 1989 г.

8. ВИШЕГРАДСКАТА ЧЕТВОРКА – НЯМА ДА СЕ ПОДЧИНЯВАМЕ НА ФРЕНСКО-ГЕРМАНСКИЯ ДИКТАТ – на срещата Орбан-Моравецки-Пелегрини и Бабиш стана ясно, че вишеградците ще държат на националния си суверенитет, националната си идентичност, етническата хомогенност и християнството и няма да се подчиняват на разни лудости като за квотите – Брюксел да заселва мигранти в суверенни държави, които сами решават с кого искат да живеят в своя дом. Вишеградците ще излязат с нова платформа за реконструкция на европейския договор. Това стана ясно след последната среща помежду им в Будапеща.

9. ВЕБЕР И ТИМЕРМАНС БЕЗ ШАНС – и двамата се различават само физически, правилно отбеляза Орбан. Европа се нуждае от решаване на проблеми, а те са част от проблемите. Единият беше заместник-председател на ЕК, а другият шеф на парламентарната група на ЕНП. Вишеградската четворка отхвърля и двамата като възможни кандидати. Същото го прави и френският президент Макрон, според който шеф на ЕК трябва да е човек с опит – бил поне премиер и с харизма, която да отговаря на новите изисквания на Европа. За отбелязване е, че в предизборната си кампания нито един от двамата – Тимерманс и Вебер, не спомена думата християнство и затова вишеградците казаха: „Искаме председател на ЕК, който да си счупи езика и най-после да каже, че Европа е християнска и който ще уважава националните правителства”.

Аз гласувах за ЕНП от лоялност и уважение към Бойко, но не бих го направил ако изборът за шеф на ЕК беше пряк (а така е редно).

10. ЕВРОПЕЙСКИ СЪЕДИНЕНИ ЩАТИ НЯМА ДА ИМА – Макрон призовава за дискусия и е прав – същото го казват и вишеградците. Едни страни – западните, искат повече интеграция и се примириха да са християно-ислямски. Други – централноевропейските, плюс Италия, Естония и други, не искат да им се изяжда повече суверенитет и искат да са етнически хомогенни и християнски. Вероятността на има промени в договора за ЕС е много голяма.

Много гняв е натрупан в Европа, констатира правилно френският президент Макрон. Остава да чуем кой предизвика гнева и кой е виновен.

*Георги Марков е депутат от Великото Народно събрание и бивш конституционен съдия, а понастоящем е народен представител в 44-ия парламент от парламентарната група на ГЕРБ. Коментара записа Ивайло Атанасов

Сподели:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
За кого ще гласувате при избори днес?
Общо гласували: 3483
архив

– Защо отложи деня на сватбата си с два дни? – Защото така нашата сребърна сватба би се паднала в събота, а този ден аз ходя на риболов.

 

няма нови новини
Днес: 59
hot
най-четени новини в момента
сега
2624
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
САМО В ПИК TV: Горещи данни от "Сова Харис": Борисов по-харесван от Румен Радев - изравни ген. Мутафчийски по рейтинг с 38% одобрение! МВР първи по доверие сред институциите. Корнелия удари дъното с 8,8% (ТАБЛИЦИ/ВИДЕО)
x
САМО В ПИК! ХОРОСКОПЪТ НА АЛЕНА: Овните да не дават заеми, Раците ще се убедят, че не са непогрешими
x