САМО В ПИК! Джипи №1 доц. Любомир Киров: Нигерийският щам може да ни изненада, 400 000 искат и чакат за ваксини

ЧАС ПИК

САМО В ПИК! Джипи №1 доц. Любомир Киров: Нигерийският щам може да ни изненада, 400 000 искат и чакат за ваксини

118154
на 09.03.2021
САМО В ПИК! Джипи №1 доц. Любомир Киров: Нигерийският щам може да ни изненада, 400 000 искат и чакат за ваксини
Автор:   Симо Русев

Атрактивни Джакпоти и Нови Игри от efbet (18+)

Доц. д-р Любомир Киров, който е председател на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари, коментира пред ПИК с какво се сблъскват медиците на първа линия в условията на трета вълна от пандемия COVID-19, колко по-опасен е нигерийският щам, добра идея ли са „зелените коридори“, щом няма количества ваксини, трябва ли ново затваряне и чува ли НОЩ мнението на джипитата.

препоръчано

- Доц. Киров, отново сме в пик на COVID-заразата – над 3000 заразени, 150 починали, от тях 30 без придружаващи заболявания. Какво се случва, как се справяте джипитата?

- Както и досега. Да, увеличиха се пациентите. Включително и в моята практика. Справяме се като хора на предна линия.

- Това означава ли повече взаимодействие с екипите на Спешна помощ, със специализираните отделения?

- Ние си гледаме пациентите. Тези, които се налага да влязат в болница, се хоспитализират. Това е. По-голямата част от пациентите са си вкъщи. Отделно са карантинираните.

- Заговори се за нигерийски щам, за южноафрикански, освен британския, това по-притеснително ли е с оглед може би на по-голямата вирулентност, какво да правим като пациенти?

- Всяка мутация е по-голяма и изненада. И тази изненада може да бъде и много неприятна, и не толкова. Предстои да видим, особено по отношение на нигерийския. Аз не съм човекът, който може да каже, защото с това се занимават хора и то не у нас. Те наблюдават какви са ефектите от него. Това, което можем да си пожелаем, е: дано не стига дотук.

- А има ли шанс с ваксинирането, защото виждаме, че компаниите не доставят навреме, не изпълняват ангажиментите си към страните от ЕС и затова се провали организацията със зелените коридори? 

- Това, което се пропусна да се каже, премълчаваше се, докато се обявяваха „зелените коридори“, е, че не само в т.нар. коридори, в пунктовете, могат да се правят ваксини на всички, които пожелаят, но също и при нас, общопрактикуващите лекари.

Няма такава забрана. Но какво като има възможност, след като го няма съответния продукт, няма количества. Към момента, не претендирам за точност в цифрите, в нашия портал, който всъщност не ни е нужен на джипитата, където хората могат да се записват, са регистрирани повече от месец поне към 400 000 желаещи. Те чакат нас, ние чакаме ваксините. Не обвинявам никого, защото в края на краищата това явно не зависи от нашата държава. Доставките са централизирани. Но пък е много странно да се обявяват неща, които практически не функционират. Ако има достатъчно ваксини, какво пречи на човек, който желае да бъде ваксиниран, да се обади на семейния си лекар и той ще му я направи. Или пък в съответния пункт.

- Трябва ли да има ново затваряне, буквално преди минути от асоциацията на ресторантьорите и хотелиерите излязоха с протестна декларация, казват, че няма да издържат?

- Не мога да кажа, а и това не го решавам аз. Затова има министър на здравеопазването, който е отговорен и трябва да вземе решение съвместно с щаба и съответните експерти.

Наистина е трудно – каквото и да е решението, защото пък тези хора си вадят хляба с този бизнес. Тоталното затваряне за тях е равно на загиване, не във физическия смисъл. Може би отново трябва да се мисли за компромисен вариант. А и да затваряме едно, а друго да работи, губи се ефектът.

Много ми се иска да се спазват простичките неща. Да се носят маските. Все още има философи, които се упражняват по темата дали са полезни, или не. Мисля, че на всички стана безкрайно ясно, че носят полза. Макар нищо да не е гарантирано на 100 процента. Другото важно е хората да проявяват разум. И те го проявяват. Преобладаващата част съблюдават да няма скупчване на много хора на едно място. А и ваксините трябва да бъдат разпределяни по-бързо. Твърдя, че преобладаващата част, поне три четвърти от всяка една пратка, трябва да постъпва при общопрактикуващите лекари. Имаше писмо от министъра на здравеопазването до нас. Имало колеги, които отказвали да ваксинират. Поискахме писмено да ни се посочат тези имена, а ние да видим какви са причините. И да има такива, и 50 да са, и 100 да са - те няма да са значителна част от общо 4000 джипита. Много е странно защо се рови това на фона на факта, че не е създадена работа за всички останали от тази армия.

- Някой иска ли вашето мнение като хора от предната линия, чуват ли ви в НОЩ, работите ли във взаимодействие?

- Ние имаме представител в щаба по ваксините. Това е д-р Брънзалов, който е във ваксинационния щаб като заместник-председател на Българския лекарски съюз и като член на УС на нашата организация. Той там прави всичко възможно сега, в тази ситуация, бори се много сериозно ваксините да стигнат до нас.

Не мисля, че единствено щабът трябва да бъде натоварен с тези тежки решения.

По-скоро трябва да мислят повече хора и да се търси консенсус. Трябва да се прави с ясното съзнание, че съвършени мерки, удовлетворяващи всички и които да постигат максимален ефект, просто няма как да има.              

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Вижте ексклузивния хороскоп на Алена за 28 март - Близнаците завладени от добро настроение, изкушения дебнат Стрелците САМО В ПИК: Вижте ексклузивния хороскоп на Алена за 28 март - Близнаците завладени от добро настроение, изкушения дебнат Стрелците
ПИК TV x
Топ конституционалистът доц. Борислав Цеков с важни подробности пред ПИК TV: Радев не може да откаже назначаване на министри! Ако никой не иска да бъде служебен премиер, трябва да ни управлява правителството в оставка (ВИДЕО) Топ конституционалистът доц. Борислав Цеков с важни подробности пред ПИК TV: Радев не може да откаже назначаване на министри! Ако никой не иска да бъде служебен премиер, трябва да ни управлява правителството в оставка (ВИДЕО)
ново
Днес: 136
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК