САМО В ПИК! Доц. Антоний Гълъбов: ГЕРБ/СДС трябваше вече да има кандидатура за „Дондуков“ 2. Радев трябва да си ходи, откъдето е дошъл

БЪЛГАРИЯ ДНЕС

САМО В ПИК! Доц. Антоний Гълъбов: ГЕРБ/СДС трябваше вече да има кандидатура за „Дондуков“ 2. Радев трябва да си ходи, откъдето е дошъл

223389
на 24.08.2021
САМО В ПИК! Доц. Антоний Гълъбов: ГЕРБ/СДС трябваше вече да има кандидатура за „Дондуков“ 2. Радев трябва да си ходи, откъдето е дошъл
Автор:   Симо Русев

ПИК с нов канал в Телеграм

Последвайте ни в Google News Showcase

Социологът и политически наблюдател доц. Антоний Гълъбов проговори пред ПИК бави ли умишлено президентът Румен Радев връчването на третия мандат, Корнелия Нинова или Мая Манолова е с по-големи шансове да го получи. Изключени напълно от схемата ли са ГЕРБ и ДПС и не били било държавнически ход, ако Бойко Борисов подкрепи формула за кабинет в името на националния стабилитет, анализира още Гълъбов, като същевременно коментира опозиционността на Слави Трифонов и ИТН. Ще доведе ли ниската избирателна активност до въжделения за президентска република и защо все още няма сериозен претендент на дясното за „Дондуков“ 2, разсъждава Гълъбов.

препоръчано

- Доц. Гълъбов, всички чакат третия мандат. Бави ли топката умишлено Радев, въпреки че вече е времево ограничен по Конституция? Ако го прави, защо?

- Прави го според мен, за да размине датите на изборите. Но неговата цел е да има контрол върху парламентарно мнозинство, а такова не се формира. Така че той ще търси възможност да се стигне до някаква конфигурация, върху която той да има решаващо влияние. Но вероятността това да се случи е много малка.

- Може ли Радев да предпочете да връчи мандата на Мая Манолова за сметка на БСП, които го подкрепят, а Нинова да изиграе ролята на своеобразна парламентарна спойка?

- Според мен подобен сценарий е лишен от политически разум, защото самата коалиция ИБГНИ не е хомогенна. Тя няма единно виждане за това в каква посока трябва да се управлява. Така че това е лишено от политически разум, извън конюнктурния интерес на Радев, разбира се.     

- А напълно изключени ли са от възможността за преговори за съставяне на кабинет ГЕРБ и ДПС?

- Всички декларират, че са изключени, но всички според мен разчитат ДПС да подкрепи едно възможно мнозинство, тъй като иначе то е невъзможно.

- Не би ли било държавнически подход, ако Бойко Борисов осигури подкрепа? Апропо той заяви нещо подобно в предишното Народно събрание, когато Слави Трифонов трябваше да формира кабинет.

- Така е, само че условието на ГЕРБ/СДС е да се водят разговори и с тях, а точно това условие няма да се случи.

- ИТН опозиция на какво са, след като имат председател на Народното събрание и оглавяват ред комисии, биха ли надскочили себе си, влизайки все пак в режим на диалог?

- Не смятам, тъй като техният сценарий се развива по план. Смятам, че те не са заинтересовани да подкрепят трети мандат по никакъв начин, тъй като до момента те постигнаха целта си. За собствените си избиратели те направиха всичко възможно, а другите ги предадоха. Така че за тях този разказ е удовлетворителен.

- Ако вървим към избори две в едно все пак, защо ГЕРБ бавят своята президентска кандидатура?

- Това е нещо, на което нямам отговор, защото ГЕРБ /СДС трябваше да издигне много по-рано кандидатура, за да има възможността да пренасочи политическото внимание към президентските избори. Румен Радев трябва да бъде спрян. И това е задача, която надхвърля конкретните партийни цели. Тя трябва да генерира един общ фронт срещу този човек, който да го върне там, откъдето дойде.

- Ниската избирателна активност от умората и омерзението, която е обозрима, не възбужда ли нагона за президентска република и кой има интерес от това, кой би го изконсумирал?

- Категорично избирателната активност ще бъде още по-ниска. Търси се възможност да бъде сринат авторитетът на парламента. И това обслужва, без всякакво съмнение, апетити за полупрезидентски режим.  

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК! Ексклузивният хороскоп на Алена за последния работен ден за седмицата: Бизнес успехи за Телеца, Близнаците да не пътуват, а Везните да не мърморят на партньорите си САМО В ПИК! Ексклузивният хороскоп на Алена за последния работен ден за седмицата: Бизнес успехи за Телеца, Близнаците да не пътуват, а Везните да не мърморят на партньорите си
ПИК TV x
ПИК TV: Депутатите приеха поправки в бюджета, препитват седем министри на редовния контрол в НС - НА ЖИВО ПИК TV: Депутатите приеха поправки в бюджета, препитват седем министри на редовния контрол в НС - НА ЖИВО
ново
Днес: 45
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК