Вход
София
Времето в София 11 o C

САМО В ПИК! Д-р Божидар Нанев с прогноза: Пикът ще е през април. Все още сме тъмно пространство - не знаем колко са носителите на COVID-19

САМО В ПИК! Д-р Божидар Нанев с прогноза: Пикът ще е през април. Все още сме тъмно пространство - не знаем колко са носителите на COVID-19

на 28.03.2020
114050
0
САМО В ПИК! Д-р Божидар Нанев с прогноза: Пикът ще е през април. Все още сме тъмно пространство - не знаем колко са носителите на COVID-19
Автор: Симо Русев
28.03.2020
0
114050

Д-р Божидар Нанев е лекар и политик. Той е бивш минисътр на здравеопазването в първия кабинет на ГЕРБ и Бойко Борисов в продължение на няколко месеца през 2009-2010 година. Пред ПИК Нанев коментира полемиката "бързи" срещу "бавни" тестове в диагностицирането на COVID-19, нуждата от обособени отделения във всички болници. 

Академик от БАН смрази всички: COVID-19 няма да изчезне със затоплянето на времето

Академик от БАН смрази всички: COVID-19 няма да изчезне със затоплянето на времето

Коронавирусът няма да приключи със затоплянето на...

на 11.03.2020

- Д-р Нанев, много сериозна полемика се води, както в медицинските среди, така и в обществото, за т.нар. "бързи" и "бавни" тестове. Чуха се тежки думи като "търгаши". Какво е мнението ви?

- Това може да бъде обяснено, но за да знаем какво се предлага, наистина трябва да имаме повече информация. И за едните тестове, и за другите. Доколкото знам, тези тестове, които се правят масово в Германия, са местно производство и реално са първите, които са създадени с такава цел. Затова там има такива големи успехи.

За всички други тестове, които се предлагат някъде, ние нямаме информация какво представляват и как се произвеждат.

- Вярна ли е тезата, че важните тестове са PCR, защото те доказват на РНК основа наличието на COVID-19, докато "бързите" тестове са по-скоро ориентир за медиците от първата линия дали става дума за бактериална, или коронавирусна пневмония, както и за последващ масов скрининг?

- Тази насока на разсъждения би могла да бъде правилна, но PCR антигенът, за който и вие казвате, засега само в Германия има сигурни данни, че при използване на тест, който върши работа и който прави цялостен скрининг на населението, може да се прецени и да се отделят всички контактни и заразени от тези, които са проявили клинични симптоми, тези, които са вече по-тежко болни.

Така може да се направи реална картина. Но това е нещо, което е създадено и в момента наличието на антиген дава достоверност. Докато "бързите" тестове, с наличието на антитела, там годността може да бъде добра и може евентуално да се получи резултат, ако тези тестове наистина са доказани. Аз лично нямам никаква представа от тези тестове. Знам, че има различни производители - 7-8. Но как действат, кой ги разпространява, каква гаранция имат, нищо не мога да кажа. По принцип, ако те са с годността на PCR тестовете, т.е. да имат гаранция за качество и постигат определени резултати, разбира се, биха могли да се използват.

- Натрупа се напрежение - не се ли провокира хаос, не се ли създават два центъра на власт в условията на извънредно положение с формирането на Медицински съвет, противопоставя ли се той на Националния оперативен щаб, оглавяван от ген. Мутафчийски?

- Това са политически решения. Има достатъчно отговорни хора, които трябва да вземат тези решения. Те имат достъп до информацията, за да координират. Те са оторизирани да взимат тези решения. Аз, като наблюдател отстрани, мога да кажа, че би трябвало тези два центъра да се допълват. Добре би било да си помагат. Няма място за конфликти тук. Ако има някакви спорове, доколкото виждам, между тях, те по-скоро са научни спорове и трябва да вървят заедно, в една посока.

- Има ли изненада в развитието на ситуацията - стигаме числото 300 болни, това някакъв психологически праг ли е, или е обективен показател за нещо?

- Тази цифра нищо не означава все още, защото ние се намираме в едно тъмно пространство. Ние наистина нямаме представа колко са носителите, колко от тях реално развиват клинични симптоми и колко от тях са болни. При нормално протичащи процеси, епидемиолозите казват, че за един брой установени, трябва да се изчислява най-малко трикратно, а може би и десетократно форми на носителство. Затова казвам, че в момента сме в тъмно пространство. Ние сега нямаме никаква представа колко са реално носителите.

- Мислите ли, че тъкмо заради това "тъмно пространство", за което говорите, мерките, които се вземат, са адекватни и трябва ли още да бъде затегнат режимът, може ли?

- В ситуация, когато наистина няма реална информация за носителство, това е моделът, който може да свърши работа. Затова се предприемат мерки като социална изолация, прекъсването на контакта между отделните хора, за да може инфекцията да се разпространява минимално. Колко могат да се затегнат мерките - колкото е необходимо. Дори с риска да сме като във военно положение. Разбира се, то е извънредно. Явно така трябва да бъде.

Отчитам, че това са правилни мерки. Въпросът е докъде и колко трябва с помощта на науката да се правят изследвания, доколко могат да се установят болните, които са преминали през заболяването, за да се допусне хората свободно да се движат. Да се установят тези, които са носители без симптоми.

- Имаше ясно изразена тенденция, поне в началото на извънредното положение, вносната инфекция - от тези, които идват някъде от чужбина, да преобладава над вътрешната. Дали се обърнаха нещата, дали това, което циркулира вътре в страната, вече е в по-голям мащаб от това, което беше внесено?

- Тъмнината е още веднъж факторът, поради който не мога да отговоря на този въпрос.

- Преди няколко дни Националният щаб поиска всички болници, в това число и частните, да разкрият отделения за инфектирани от коронавирус. Това дали е възможно и дали е нужно в този момент?

- В голяма част от частните болници е възможно. Въпросът е, че в болниците трябва да влизат хора, които имат нужда от болнично лечение. Голямата част от пациентите би трябвало да се лекуват и в домашни условия. Не се е стигнало до тази необходимост и се надявам, че няма да се стигне - да бъдат заети такива легла.

- Имате ли собствена прогноза за това кога ще се стигне пикът на заболяването и кога вече ще можем да снемем спокойно това извънредно положение, за да се върнем към нормалния си начин на живот?

- Моите прогнози могат да бъдат само в сферата на имагинерното. Аз нямам достатъчно информация, но проследявайки тенденцията и имайки известен опит от миналото, бих могъл да кажа, че някъде около средата на април би трябвало да стигнем пика и оттам нататък нещата ще зависят от много фактори. Дали ще имаме достатъчно изследвания.

Много е важно дали през това време ще се утвърди лекарство, което ще лекува адекватно сериозно заболелите. Разбира се, за ваксина е още много далеч да се говори, но може би ще има протоколи, които да се утвърдят, за да носят реални резултати.   

Сподели:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Към кого изпитвате най-силно доверие?
Общо гласували: 30489
архив

Влиза шефът в офиса, води трима чужденци и казва на секретарката:
- Миме, направи кафета за тия тримата педераси!

Глас от групичката:

- Двама педераси, аз съм преводачът!

няма нови новини
Днес: 11
hot
най-четени новини в момента
сега
1758
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
ПЪРВО В ПИК TV: Премиерът Борисов и Вучич след полета над АМ "Европа" и "Балкански поток": Символично слагаме край на карантината на 1 юни. Стигаме за 3 часа до Белград (ВИДЕО/СНИМКИ)
x
Ето ги сексуалните техники, които радват мъжете тантрично
x