Вход
София
Времето в София 4 o C

САМО В ПИК! Д-р Скендер Сила от Световната здравна организация пред медията ни: Работим върху четири нови лекарства и около 20 ваксини - трябва изолация, докато бъдат пуснати. Българското правителство и щабът взеха най-добрите мерки срещу коронавируса

САМО В ПИК! Д-р Скендер Сила от Световната здравна организация пред медията ни: Работим върху четири нови лекарства и около 20 ваксини - трябва изолация, докато бъдат пуснати. Българското правителство и щабът взеха най-добрите мерки срещу коронавируса

на 24.03.2020
93452
0
САМО В ПИК! Д-р Скендер Сила от Световната здравна организация пред медията ни: Работим върху четири нови лекарства и около 20 ваксини - трябва изолация, докато бъдат пуснати. Българското правителство и щабът взеха най-добрите мерки срещу коронавируса

Пандемията от коронавирус продължава да нараства в световен мащаб. След като опасният вирус порази Китай, заразата плъзна към Европа и в момента Старият континент е изправен пред най-голямото си изпитание след Втората световна война. Българските власти реагираха срещу опасността още преди тя да е взела първите си жертви. Мерките, взети у нас срещу COVID-19, са отлично оценени на най-високо ниво. 

СЗО съветва: Останете физически активни

СЗО съветва: Останете физически активни

Световната здравна организация (СЗО) препоръчва хората да...

на 19.03.2020

Специално за ПИК тежката ситуация коментира представителят на Световната здравна организация (СЗО) д-р Скендер Сила, който отговаря за българския офис на институцията.

С него разговаря Екатерина Петрова. 

- Господин Сила, обръщаме се към вас като към експерт, който ежедневно наблюдава случващото се по целия свят с COVID-19. В момента Европа се намира в страшна криза. Страни като Италия, Франция, Испания, Германия дават ежедневно стотици жертви. И все пак - има ли място в реалната ситуация за доза оптимизъм?

- Създалата се ситуация е доста трудна - не само в България, но и в световен мащаб. И трябва да сме реалисти, когато говорим за случващото се, трябва да преценим риска и да се придържаме към всички превантивни мерки, за да можем да намалим възможно най-много опасността.

Тук трябва да кажа, че всеки има своята роля и най-важната роля е на индивида - твоята, моята, на всички останали. И трябва да уважаваме всички мерки, рестрикции и правила, които са ни дадени от правителството на България. Ето защо трябва да действаме единно. Бъдещето е в наши ръце, трябва да се държим отговорно.

СЗО с опасно предупреждение -  младите също са изложени на риск от Covid-19

СЗО с опасно предупреждение - младите също са изложени на риск от Covid-19

Младите хора не са "непобедими" и биха могли да бъдат...

на 21.03.2020

- Защо според вас се случи тази страшна пандемия и така лавинообразно се появи в целия свят?

- Световната здравна организация винаги е предупреждавала държавите, че човечеството ще трябва да се изправи срещу такава пандемия.

Ето защо през януари СЗО обяви, че тази зараза налага извънредно положение и придобива опасност от световни мащаби. И затова всички страни трябва да са готови, да имат системи, които да отговорят на заплахата адекватно, защото пандемията е неизбежна.

Пандемии постоянно се случват. Последната, която имахме, беше преди 10 години. А сега сме се борим с настоящата. И не се знае кога ще бъде следващата. И затова СЗО винаги съветва държавите да инвестират в подготовка, наблюдение и здравна защита.

За да се справим с това заболяване трябва да спазваме лична хигиена, дистанция и да следваме всички препоръчани превантивни мерки. Такова е естеството на процеса и е трудно да се предвиди кога ще се случи, ето защо е важно да се намери начин възможно най-скоро да се изолира.

СЗО: Молим ви, не хабете напразно защитните маски!

СЗО: Молим ви, не хабете напразно защитните маски!

Необходимо е да се приоритизира използването на защитни...

на 22.03.2020

- Имате ли поглед върху мерките, които се взимат от българското правителство в настоящия момент? Как бихте ги оценили?

- Да, разбира се, ние сме в ежедневен контакт с българското управление и винаги сме поддържали връзка, дори преди пандемията. Даваме им препоръки всеки ден, даваме им най-новите сведения и споделяме добри примери от други държави, които са успели да овладеят и контролират пандемията.

Българският офис на СЗО и кризисният щаб правят всичко възможно да минимализират ефекта от разпространението на вируса в България. Страната ви взе своевременни и отговорни мерки, за да ограничи навлизането на заразата и нейното разпространение.

Както знаете, броят на заболелите се увеличава всекидневно и в съседни страни. Но аз съм оптимист, че ако всеки се държи отговорно към своето здраве и това на другите, ако има национално единство, ако всеки спазва призива "Стой си вкъщи!", ако бъдем много внимателни към възрастните хора (защото те са по-уязвими) и ги пазим, то ще преминем по-безболезнено през това изпитание.

Всеки от нас носи своята отговорност. Това е много важно!

В заключение - българското правителство прави всичко възможно в тази трудна ситуация. Както знаете, други страни с много по-голям капацитет и ресурси също имат затруднения. Не е лесна за справяне ситуация. Но всеки се справя, както може.

- Виждаме, че Китай успяха да се справят с тази страшна пандемия сравнително бързо - за три-четири месеца. Смятате ли, че и другите засегнати страни ще постигнат същото?

- Както знаете, имаме две новини - една добра и една лоша. Едната добра новина е, че за последните четири дни в Китай нямат нови случаи на заразени с коронавирус и че всички последни случаи там, които са регистрирани, са всъщност от други държави.

За съжаление, имаме лоша ситуация в други части в света. Европа в момента е епицентъра на пандемията. Наблюдава се нарастване на случаите в САЩ. Ние не знаем колко дълго ще продължи. Защото това не е обикновена епидемия, която има своите пикове и спадове.

За нас това е нов, неизучен досега казус,  затова ние се стремим да потиснем тези пикове, за да няма много нови случаи едновременно, тъй като това ще постави здравните системи на страните пред нови изпитания.

Идеята е, че не знаем колко дълго ще продължи, но трябва да смекчим последствията.

В момента СЗО работи върху четири нови лекарства, които ще бъдат тествани в различни държави по света, за да може да се сравнят резултатите и ефектът. Има около 20 разработващи се ваксини, които трябва да минат през различни етапи на тестване и резултати от тях не могат да се очакват по-рано от година.

Така че освен изолацията на хората, трябва да се увеличат проучванията и изследванията, за да може да се открие така необходимото лекарство и да се ограничи разпространението на пандемията.

 

 

 

Сподели:
свързани новини
Експерт от СЗО призова за още мерки в борбата срещу инфекцията Експерт от СЗО призова за още мерки в борбата срещу инфекцията
Страните не могат просто да поставят под ключ обществата...
на 22.03.2020
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
За кого ще гласувате при избори днес?
Общо гласували: 34072
архив

Попитали Радио Ереван: - Възможно ли е филмът да бъде с хепиенд, ако в края главният герой загива? Радиото отговорило: – Да. Ако главният герой е тъщата.

 

x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! СДС крои бъдещето на дясната коалиция с Буруджиева, Антоанета Христова, Огнян Минчев и Антоний Гълъбов (ОБНОВЕНА)
x
НЕОБИКНОВЕН ДЕН: Празнува най-мъдрото име - днес има и строги забрани, ето какви са те
x