Вход
София
Времето в София 23 o C

САМО В ПИК: Евродепутатът Асим Адемов с ексклузивно интервю пред медията ни – за международните успехи на България през 2019 г. и приоритетите пред страната за тази година

САМО В ПИК: Евродепутатът Асим Адемов с ексклузивно интервю пред медията ни – за международните успехи на България през 2019 г. и приоритетите пред страната за тази година

на 04.01.2020
55992
24
САМО В ПИК: Евродепутатът Асим Адемов с ексклузивно интервю пред медията ни – за международните успехи на България през 2019 г. и приоритетите пред страната за тази година
Автор: Асен Рашков
04.01.2020
24
55992

Евродепутатът Асим Адемов даде ексклузивно интервю за агенция ПИК, в което коментира постиженията на България във външнополитически план през 2019 г., както и приоритетите пред страната ни за тази година. Пред медията ни Асим Адемов говори и за работата на новия Европейски парламент и предизвикателствата пред Европа за 2020 г.

Асим Адемов разказа Европа на жителите в Завет и Ясеновец

Асим Адемов разказа Европа на жителите в Завет и Ясеновец

За следващия програмен период 2021-2027 година ЕП одобри...

на 17.05.2019

Интервю на АСЕН РАШКОВ

 - Г-н Адемов, приключи една динамична за Европейския съюз година, през която се състояха избори за Европейски парламент, а Брекзит продължава да е на дневен ред. Как Вие видяхте изминалата 2019 г. за Европейския съюз?

- Изминалата година беше динамична, изпълнена с очакване, напрегната. Акцентът беше върху изборите за Европейски Парламент, които препотвърдиха водещата роля на Европейската народна партия, като сериозен принос за тази победа имаше десният съюз ГЕРБ-СДС. На тези избори се постигна много висока избирателна активност, което означава, че всъщност спечелиха най-вече гражданите на ЕС.

2019г. премина и под знака на трудния развод между Европейския съюз и Великобритания. След тригодишните усилия на преговорния екип на ЕС начело с Мишел Барние успяхме да постигнем балансирано споразумение и да гарантираме интересите и правата на европейските граждани, които живеят, учат и работят на територията на Великобритания.

Основен акцент на нашата работа през изминалия мандат беше и овладяването на мигрантската криза. С гордост можем да кажем, че България остава пример в опазването на външните граници на ЕС.

- През месец май се състояха изборите за Европейски парламент? Кои бяха най-големите постижения и съответно най-големите неуспехи на предишния Европарламент?

- В работата на ЕП през последния мандат безспорно разочарование е и ще си остане Брекзит, защото това напускане не е от полза нито за ЕС нито за Великобритания. Сред най-големите предизвикателства стои и неприемането ни в Шенген, въпреки изпълнението на всички предварително зададени критерии. Това, което не успяхме да постигнем през изминалия мандат е започването на предприсъединителни преговори със Северна Македония и Албания, както и максимална защита за българските превозвачи в пакета мобилност.

 Сред най-големите наши постижения са категоричната позиция, която заемаше ЕП за защита на върховенството на закона и правата на човека не само в страните членки на ЕС, но и извън неговите границите. Например Венецуела, Африка, Близкия и Средния изток. Овладяването на кризата с мигрантските потоци. Утвърждаването на ЕНП като водеща сила в ЕП и победата на ГЕРБ на изборите в България.

- Променен ли е Европейският съюз след евроизборите?

- Да, променен е. Загуби се мнозинството на двете най-големи политически семейства - ЕНП и социалистите, което означава, че за приемането на решения ще трябва да се търси по-широка подкрепа. Което от своя страна предполага да се правят много повече компромиси от всички политически семейства. За наша радост не се случи очакваното увеличение на тежестта на националистическите и радикалните движения

Асим Адемов в Борино: Истински толерантната партия в България е ГЕРБ

Асим Адемов в Борино: Истински толерантната партия в България е ГЕРБ

Аз съм един обикновен български учител, който е отдал...

на 22.05.2019

- Как оценявате първите няколко месеца работа на новия Европейски парламент?

- Работата на новия парламент стартира трудно, най-вече с оглед окомплектоването на следващата Европейска комисия. Не всички предложени кандидати за еврокомисари се представиха добре пред новите евродепутати, имаше и такива, които отхвърлихме. Но сред всички кандидати за еврокомисари се открои безспорно нашият кандидат - Мария Габриел. Нейно изслушване беше сред първите и беше одобрено с огромно мнозинство от депутатите.

Все пак успяхме в срок да изберем новата Европейска комисия, към която очакванията са високи - не само от избиралите но и от самата Урсула Фон Дер Лайен, която постави високи цели пред комисарите. Например нашият комисар ще отговаря за едни от най-важните сектори - научни изследвания, иновации, образование, култура и младеж и спорт.

Заради забавянето през първите месеци работата тепърва предстои. След встъпването в длъжност на Комисията от 1ви декември се усеща как работата се засилва, защото т. нар. Зелена сделка идва с цял законодателен пакет, който предстои да се разглежда от ЕП.

- Пред Европа има редица ребуси за решаване и един от тях е Брекзит. Вижда ли се края на сагата с напускането на Великобритания?

- След изборите във Великобритания, мисля че краят е видим и този Брекзит най-накрая ще се случи, защото британският избирател подкрепи линията за напускане на ЕС.

- Какви са основните предизвикателства пред ЕС през 2020 г.?

- Едно от най-големите предизвикателства за нашата работа ще е зеленият курс, който председателя на Европейската комисия постави като основен акцент в бъдещата работа. Това означава една сериозна трансформация на икономиките, на селското стопанство, иновациите и като цяло начина ни на живот и поведението на потребителите. Важно е да мислим за опазването на околната среда, но наша работа е също и да помислим за ефекта върху производителите, цялата агро-хранителна верига и всички отрасли, които ще бъдат директните потърпевши на новите промени.

Голямо предизвикателство ще бъде и приемането на бюджета на ЕС за следващите 7 години особено с излизането на Великобритания.

- България имаше активно участие във външнополитически план през 2019 г. Как оценявате последните 12 месеца за страната ни, когато говорим за външна политика?

- България се утвърждава все повече на европейската сцена като важен стратегически партньор в голямото европейско семейство. Ние сме един от най-главните фактори за сигурност и стабилност на Балканския полуостров. Ние охраняваме най-надеждно най-трудната външна граница на ЕС - тази с Турция. Посещението в Белия дом на премиера Борисов също е много знаково за важността на България на международната сцена.

- Може ли да кажем, че страната ни се утвърди не само като фактор на Балканите, но и като фактор в Европейския съюз?

- С оглед казаното по-горе, съвсем спокойно можем да заключим, че България е важен, незаобиколим фактор, както на Балканите, така и в ЕС.

- Все още има нерешени теми в ЕС, сериозно засягащи и България. Такава тема е и пакетът "Мобилност". Какво ще се случи с този пакет и ще има ли благоприятна развръзка за страната ни?

- Вече е ясно, че пакетът Мобилност в този си вариант влиза в противоречие със Зеления курс - наложените връщания на камиона са безспорно против екологичните ни цели за въглеродни емисии. Новите разпоредби камионите да се връщат празни в страната не помагат, а пречат на намеренията ни за опазване на околната среда. Така че очакваме да се изготви оценка за въздействието на този пакет върху природата и ако се наложи да се направят нужните промени. 

- Кои са основните приоритети пред България в ЕС през 2020 г.?

- Основен приоритет ще остане опазването на интересите на нашите граждани, върховенството на закона и балансирана зелена сделка. Важно е да намерим правилния баланс между мерките за опазване на околната среда и интересите на предприемачите и производителите. Това ще бъде основен акцент в нашата работа през предстоящия мандат. Земеделието играе важна роля, тъй като може да бъде фактор за намаляване на вредните емисии и опазване на околната среда. Приоритет за България в новата ОСП е да продължи да се бори за постепенно изравняване на доходите на фермерите между източна и западна Европа, както и да се запази подкрепата за чувствителните ни сектори. Мой основен приоритет ще бъде и работата ми в сферата на образованието - ще продължа моите инициативи от предишния мандат. Нашата образователна система трябва да е готова за професиите на бъдещето и нуждите на пазара на труда. Светът се дигитализира и цифровизира и нашата образователна система трябва да подготви нужните кадри за това предизвикателство.

- Какво ще пожелаете на българите за номота година и какво да очакват от евродепутатите на ГЕРБ?

- Пожелавам на всички наши сънародници в България и извън не я да има благополучие, спокойствие, да сме по-смирени и благородни. Пожелавам на всички ни здраве и късмет през новата 2020 година!

Очаквайте от нас да продължаваме да защитаваме българския национален интерес в ЕС със същия ентусиазъм и отдаденост. А аз си пожелавам гражданите да ни имат повече доверие като техни избраници. А на Вас от ПИК пожелавам все така упорито да търсите истината и да я представяте смело, без никакви политически и икономически предразсъдъци. 

Сподели:
свързани новини
Евродепутатът Асим Адемов стана съучредител на Европейския форум на храните Евродепутатът Асим Адемов стана съучредител на Европейския форум на храните
Евродепутатът Асим Адемов стана съучредител на...
на 11.12.2019
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
За кого ще гласувате при избори днес?
Общо гласували: 12216
архив

Между влюбени:
- Вчера с татко пренасяхме греди в двора и се сетих за теб, любима.
- Какво съвпадение! Преди малко сложих в микровълновата мини пица за две минути и веднага си спомних за тебе, бебчо.

няма нови новини
Днес: 97
hot
най-четени новини в момента
сега
3016
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
Проститутката Станислава Тодоровски от БСП (к) се стяга за парламента (УНИКАЛНО ВИДЕО)
x
Чудодейните свойства на смокините
x