Вход
София
Времето в София 25 o C

САМО В ПИК: Ето разкритията на Джамбазки и Каролев за митническото споразумение, което заплашва "Фолксваген" с многомилиардни глоби, ако отидат в Турция

САМО В ПИК: Ето разкритията на Джамбазки и Каролев за митническото споразумение, което заплашва "Фолксваген" с многомилиардни глоби, ако отидат в Турция

на 16.09.2019
59554
27
САМО В ПИК: Ето разкритията на Джамбазки и Каролев за митническото споразумение, което заплашва "Фолксваген" с многомилиардни глоби, ако отидат в Турция

Истинска бомба хвърлиха Ангел Джамбазки и Владимир Каролев през последните дни, разкривайки клаузи в митническото споразумение между Европейския съюз и Турция. Според евродепутата и икономиста, турската държавна помощ ще наруши договореностите и това може да доведе до много сериозни последствия за немския концерн и свободната търговия между ЕС и южната ни съседка.

Става въпрос за член 34 от митническото споразумение, който буквално прекопира член 107 от TFEU, регулиращ държавните помощи в Европейския Съюз.

Владимир Каролев обръща внимание, че тук се регулира само видът и режимите на държавната помощ, но не и праговете. В ЕС те се определят с 6 годишни насоки, но препратките към „правните достижения“ и „правото на ЕС“ като например в член 44 вероятно реферират именно към тях:

Нарушаването на митническото споразумение не стартира автоматично наказателна процедура срещу Турция и "Фолксваген", което подчертава отговорността на българските евродепутати, комисаря Мария Габриел както, новоизбрания шеф на ЕК Урсула фон дер Лайен и ключовата фигура по конкуренцията – Маргрете Вестагер. При съмнения за непозволена държавна помощ, вероятно Вестагер трябва да активира преглед от Съвета за Асоциация и ако съмненията се потвърдят, следва засега неясна процедура по глоби, санкции и наказания.

Според Владимир Каролев, Вестагер със сигурност ще се опита да глоби "Фолксваген" по подобие на акциите й срещу технологичните гиганти Гуугъл и Амазон. Като европейска компания, върху VW ще се окаже натиск да върне непозволената държавна помощ в размер на стотици милиони евро и части от митническото споразумение ще бъдат замразени. Това може да доведе до налагане на мита върху аутомотив компоненти и цели автомобили, произведени в Турция, което ще обезсмисли не само инвестицията на VW, но и тези на Форд, Хонда, Рено и Мерцедес в южната ни съседка.

В своя позиция разпространена днес, евродепутатът Ангел Джамбазки директно призовава Европейската комисия да не допуска Фолксваген да инвестира в Турция, тъй като това е неморално и поредна проява на двойни стандарти спрямо страни като България. Според Джамбазки, Резолюция на ЕП за напредъка на Турция по присъединяването към ЕС е констатирал огромни проблеми и препоръчва замразяване на Инструмента за предприсъединителна помощ.

По информация на ПИК, сериозни въпроси към Европейската комисия по тази тема ще бъдат повдигнати и от евродепутата Андрей Ковачев. В групата на БСП също текат дебати дали и как червените представители да вземат отношение. Макар позицията на соц партията да е в подкрепа на националните усилия за привличане на гигантския завод, хората на Сергей Станишев се намират в деликатна ситуация, тъй като соц-премиерът на провинция Долна Саксония има златна акция във "Фолксваген" и досега неколкократно е защитил Турция като потенциална дестинация за инвестиция.

Според социалиста Щефан Вайл, базирането на завода в Турция ще е подкрепа за демокрацията и инакомислещите хора в южната ни съседка. Изказването му беше остро атакувано от Росен Плевнелиев, а седмици по-късно и кабинетът на президента Ердоган обяви, че инвестицията на "Фолксваген" е от важно политическо значение за Турция. Последното директно опроверга напъните на Вайл да рамкира бизнеса с Ердоган като продиктуван от чисто икономически интереси.

Агенция ПИК напомня, че от началото на месец май започна последната фаза от конкурентната процедура за избор на локация за втория най-голям завод на "Фолксваген" в света. По информация на немски медии, потвърдена от наш ключов източник в САЩ, на финала са няколко потенциални локации в близост до Измир и Кремиковци в София. Размерът на инвестицията е около 1.5 милиарда евро като още толкова се очаква да бъдат вложени в съпътстваща инфраструктура като в тази сума не включваме инвестициите в няколко доставчици от първо ниво, които трябва да бъдат изградени в съседство на завода на VW.

Ангел Джамбазки: ЕК не трябва да допуска "Фолксваген" да инвестира в Турция!

Ангел Джамбазки: ЕК не трябва да допуска "Фолксваген" да инвестира в Турция!

ЕК не трябва да допуска Фолксваген да инвестира в Турция!...

на 16.09.2019

Турция дръпна пред България между януари и май, което доведе и до редица международни публикации, че VW са готови да обявят решението си в полза на Измир до седмици. Последва активизация на премиера Борисов и Росен Плевнелиев, които обявиха проекта за приоритетен и декларираха намерение за подобряване на българското предложение. В телевизионно интервю, Плевнелиев дори изказа мнение, че новата българска оферта ще е по-добра от турската.

Въпреки това, въпросите на агенция ПИК до Министерски съвет дали офертата е изпратена остават без отговор вече трета седмица, което буди притеснения у нас за лоша организация и отново забавена реакция от българска страна. 

Сподели:
Напиши коментар »
(27)
1
От Ганьо нищо не зависи
2
БРАВО НА ДЖАМБАЗКИ...БОЙ ПО КЕЛЕМЕТАТА ДО ДУПКА...
3
Джамбазски или /и Кролев е по -голем п.д.раст ?
4
Фолксваген е основан от ФЮРЕРЪТ.....Адолф никога нема да се занимава с мръсни шайкаджии като Боко Тиквата от СИК и баджанака Плевню......анадънму ве залупени шайкаджии ади ДЖА и ЗИГ ХАЙЛ от Фолксваген
5
Искаме Бойко да ни ощастливи в г**зовете с неговия голем шпек. Ние ще го поемем отзад. Калинки сме. Едната е джендър. Другата смърди на леш
6
Не допускам ПИК на наши събития, тава заяви премиерът Борисов на импровизиран брифинг по повод откриването новия завод на „Биовет Пещера”.
7
БСП-ОПГ ще е против всяка инвестиция,на принципа:Колкото по-зле за България,толкова по-добре за БСП!Рублите поспряха,сега се надяват на лирите!Парите не миришели,ама най-дебела и миризлива следа оставят!По делата ще ги познаете,както ситуацията с грипените,пак едни пари за др0гарите!
8
отговор на коментар
Момчета , лъжат ви , малък и много мек е , но ако го предпочитате такъв ше ви побъркам !
9
Защо не сме в Шен-ген???? Толкова ше ни дадат и Фолксфаген!!!!! За какво ни е тоя Евро съюз въобще?????
10
"Volkswaden" никога не е зависил и няма да зависи от червени субекти и чиновници , те имат си първокласни експерти и единствено икономическите интереси са водещи за тях ! Тия двамата се ежат за пред Ганьо !
11
ИМПЕКСОВИТЕ БСПДИРАСТИ, НАЧЕЛО С РУМЕН ПЪПКАТА, И ДВЕТЕ БАРСАЛИВИ КУРАБИИ ИМПЕКСОВАТА СВИНЯ И КОСИНБРОДСКАТА УРУСПИЯ, ЩЕ НАПРАВЯТ ВСИЧКО ВЪЗМОЖНО, ТАЯ СДЕЛКА ДА НЕ СЕ СЛУЧИ. АКО БЕШЕ МОСВИЧ ИЛИ ЗАЗ, ЩЯХА ДА ВИКАТ КОЛКО Е ВЕЛИКА РУСИЯ. КОМУНЯЦИТЕ НЕ ИСКАТ СРЕДНА КЛАСА И БОГАТ НАРОД, ЗАЩОТО ЗА ТЯХ ГЛАСУВАТ САМО НЕУДАЧНИЦИ И МЪРЗЕЛИВЦИТЕ, КАКТО И БОЛЕН И ОСКОТЯЛ НАРОД, ЗА ДА СЕ ГРИЖАТ УЖ ЗА НЕГО..!!!
12
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
13
Къде е боклука-джендър,соросист,къде е най-голямата автомобилна фирма в света.Ла-ното си е постоянно в БГ и мутренския сайт,непрекъснато му дава възможност да бръщолеви глупости!
15
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
16
Една такава инвестиция в България ще докара до ЛУДОСТ и МАСОВИ САМОУБИЙСТВА ...АЛЧНИТЕ ПОЗИТАНСКИ ПЕДЕ-РАСТИ И АЙДУ'ЦИ!
17
Това е условието WV да инвестира в България!Никой не иска да дава власт на Грипен Дескин,защото е корумпиран и комутируем от външни,мръсни сили!Нинова е истерична махленка, Радев е страхлив селянин, Деса наминава и двамата по простащина и първенющина!Нито Нинова е социалистка, въпреки че краде и лъже като за световно, още по-малко Радев е националист, защото е стипендиант на Сорос и с объркани понятия за посоките изток-запад, каквото му каже Деса Интелекта, това е правилното за него, абе смешно мъжленце под чехъл №69!
18
ТАКА Е!... АМИ, ЧРЕВНИТЕ И СТОМАШНИ ЕФЕКТИ ВЪРХУ СЛИПОВЕТЕ НА БИСТРИШКИЯ ТИГЪР?.....АМИ КАТО ЗАСЪХНАТ? НЕ Е ЕДНА БЕЛЯ!...ХОРАТА, НЕ ИСКАТ НААКАН ОТ КЕФ И СЛАВА ТИКВОЧА1
19
Победата на ГЕРБ вади президента от играта в следващи вотове. "Борисов дебне Радев да подкрепи политически проект, за да го намачка",а то поводи има много,за това Радев си поръча кафяви,импрегнирани кюлоти,като се насира от снимка на Бойко,да не му личи много!
20
Има някаква игра, която започна, след като президента ни в кли ни в ракав се похволи че ТОИ, бил довел Фолцваген в България!!
21
22
От това което си написал става ясно, че ти си един от ония които Питека с мушамата успя да опростачи в последните 11 години. Тиквопитека е пътник. Това и той го знае, знае го и Heдялко. За това квиченето на последния е толкова силно в последно време. София ще падне. Фандъкова ще бъде отново учителка по руски език в Самоковските села, в което няма нищо лощо. Но Мутропитека няма да се размине с прангите. Той има много да връща от окраденото. Той държа страната 11 години на последно място не само в Европа. При неговото управление страната напуснаха 978 000 българи. Това са резултатите от неговото управление. Поведението на Heдялко подсказва какво предстои да се случи с Питека и неговата партия. А това което ще стане няма да е полезно за кожата и на Heдялко. Радев няма да го обсъждам. Предстои му втори мандат като президент , а след това няколко мандата като премиер на РБ.
23
Октомври ще бъде Май,но още по-болезнено за червените памперси!Нинова пак ще си подава НеОставката,театрално!
25
А сега е основен списател на П.И.К.
26
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
27
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
Вашето мнение
Код за сигурност:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Кого ще подкрепите за кмет на София?
Общо гласували: 10657
архив

Две блондинки си говорят по образователни теми.Едната пита:
-Гледала ли си "Титаник"?
-Да.-отговаря другата.
-А коя ти е любимата сцена?
-Тая дето са на кораба.

няма нови новини
Днес: 201
hot
най-четени новини в момента
сега
2989
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
САМО В ПИК TV: Шефът на автоклъстъра разкри шансовете на България да стане партньор на "Фолксваген" след кризата в Сирия (ОБНОВЕНА)
x
ЖИВОТ ОТВЪД: В египетски саркофаг намериха карта за задгробния свят
x