САМО В ПИК! Искрен Веселинов: Няма да има управленска криза, колкото Радев да протака указа за Гешев. Дори преди това Цацаров да поеме КПКОНПИ

Интервю

САМО В ПИК! Искрен Веселинов: Няма да има управленска криза, колкото Радев да протака указа за Гешев. Дори преди това Цацаров да поеме КПКОНПИ

102959
на 24.11.2019
САМО В ПИК! Искрен Веселинов: Няма да има управленска криза, колкото Радев да протака указа за Гешев. Дори преди това Цацаров да поеме КПКОНПИ
Автор:   Симо Русев

Депутътът от ВМРО и член на парламентарната група "Обединени патриоти" в 44-ото Народно събрание Искрен Веселинов коментира пред ПИК кой и защо намеси името на България в шпионския скандал от Сърбия. Войводата изрази мнение адекватна ли беше реакцията на нашата дипломация по случая, както и възможна ли е властова криза заради неподписването указа за назначаване на Иван Гешев за главен прокурор от президента Радев при оглавяване на КПКОНПИ от действащия и в момента обвинител №1 Сотир Цацаров.

WINBET – Ранно изплащане за брой голове за първи път в България! (18+)

препоръчано

- Г-н Веселинов,  кой и защо вкарва името на България в шпионския скандал с Русия, реална ли е тази ситуация в Сърбия и чии интереси храни?

- Не съм точно външнополитически анализатор и не знам дали мога да дам най-меродавното мнение по тази тема. По принцип в Сърбия винаги е имало много силно проруско лоби. Голяма част от политическата класа изповядва тежнение и близост с Русия. От своя страна, Русия инвестира в отбраната и в икономиката на Сърбия.

- Да, факт е, че съвсем наскоро Русия подари цяла ескадрила чисто нови изтребители МиГ-29 на Белград, а и залага изграждането на атомен реактор за научни изследвания в западната ни съседка.

- Точно така. За тези подаръци обаче Русия очаква да и се отплатят с нещо - било с пари, било с икономически привилегии, било с геополитически услуги. В това отношение Русия до голяма степен разчита на Сърбия за отклоняване на Западните Балкани от пътя им към Европейския съюз и НАТО. Затова използват всички моментни слабости в процеса на присъединяване, за да се направи той обратим и геополитическите интереси на Клемъл да бъдат запазени в тази част на Балканите.

- В този смисъл адекватна ли беше реакцията на нашето политическо ръководство и на външното ни министерство?

- Политическата ни реакция беше адекватна и премерена. Външният министър Екатерина Захариева съвсем коректно отбеляза, че говорим за изказване на един-единствен депутат, и каква е нашата позиция по темата. Затова смятам, че тази реакция беше премерена и добра. Беше отбелязан българският национален интерес и същевременно, както се казва, не беше пресолена манджата. Последващите реакции, дискусии и коментари в Сърбия са функция на трудния път, по който тази държава върви и вековната е обвързаност с Русия, от една страна, и желанието на част от обществото тази обвързаност да бъде съчетана с европейските ценности.

- В България обаче продължава общественото напрежение около висящия въпрос с указа на президента за назначаването на Иван Гешев за главен прокурор. Докога може да протака Радев, какъв е интересът му и действително ли го съветват прекалено много "фуражки", както твърди конституционалистът и бивш премиер проф. Георги Близнашки?

- Явно г-н Близнашки има информация, с която аз не разполагам. Колкото до президента - той трябва да изпълни обязаностите си по Конституция. Конституцията в това отношение е доста ясна.

- Може ли да се стигне обаче до властова криза, ако действащият все още обвинител №1 Сотир Цацаров оглави КПКОНПИ, без да е реалност назначението на Гешев?

- В този случай и хипотеза ще бъде избран заместник на Цацаров, който ще изпълнява функциите му до избирането на титуляр. Независимо дали има назначен, или не главен прокурор, не е радно Цацаров да продължава да е обвинител №1, защото би превишил мандата си.

- Тоест не очаквате властова криза в обозримо време?

- Институционална криза не може да се получи. Би се избрал заместник, който ще изпълнява функциите си.   

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
Хороскопът на Алена за 20 февруари - проблеми връхлитат Овните, денят е успешен за Близнаците Хороскопът на Алена за 20 февруари - проблеми връхлитат Овните, денят е успешен за Близнаците
ПИК TV x
Проф. Антоанета Христова пред ПИК TV: Мария Габриел е по-близо до ППДБ. Отношенията в сглобката са лоши, а ГЕРБ готви... (ВИДЕО) Проф. Антоанета Христова пред ПИК TV: Мария Габриел е по-близо до ППДБ. Отношенията в сглобката са лоши, а ГЕРБ готви... (ВИДЕО)
ново
Днес: 14
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК