Вход
София
Времето в София 27 o C

САМО В ПИК И "РЕТРО": Шеф Андре Токев разкри уникалната си рецепта за силен имунитет! Вижте какво ще се случи на финала на "Мастършеф"

САМО В ПИК И "РЕТРО": Шеф Андре Токев разкри уникалната си рецепта за силен имунитет! Вижте какво ще се случи на финала на "Мастършеф"

на 12.05.2020
279595
0
САМО В ПИК И "РЕТРО": Шеф Андре Токев разкри уникалната си рецепта за силен имунитет! Вижте какво ще се случи на финала на "Мастършеф"

Шеф Андре Токев от журито на кулинарното тв шоу „Мастършеф“ е единственият носител на Global Masterchef Degree за Източна Европа. Той е основател на Българската асоциация на професионалните готвачи (БАПГ), официално жури на най-престижния конкурс за професионални готвачи в Европа Bocuse d’Or и носител на единствената за Източна Европа диплома Global Masterchef Degree.

Токев е роден в Лайпциг в семейство на българин и германка. Кариерата му минава през големи хотелски вериги в цял свят, две от които са носители на звезди Michelin. От 2000 г. е главен готвач в Hilton във Франция, Австрия и България. Готвил е за известни личности като Бил Клинтън, Ангела Меркел, Вал Килмър, Дъстин Хофман, Шарън Стоун...

Андре е известен в гилдията с енциклопедичните си знания за всичко в кухнята и като откривател на ресторанти и нови концепции.

- Шеф Токев, да очаква ли публиката изненада на финала на „Мастършеф“?

- Да, мисля, че финалът много ще изненада зрителите.

- Кой участник израсна най-много професионално по време на шоуто?

- Не може да се каже професионално, защото предаването е за хоби готвачи и те израстват на високо кулинарно ниво – говорим за чиниите, които правят, и начина, по който работят. Да организираш обаче една кухненска бригада в кухнята на един ресторант – за това се изискват още допълнителни умения, още работа и практика. Но всички израснаха, защото всеки ден готвят, и то под стрес, хубав стрес. Ти се стремиш да направиш най-доброто, а отделно имаш възможност да гледаш колегите си и техните техники. Ние също им показваме нови интересни техники, както и класически, основни. Така че те постоянно се учат и надграждат. Хоби готвачите имат много добра библиотека от знания, защото се занимават, четат много, но практически не знаят как да осъществят някои неща и в този момент идва „Мастършеф“, тези почти 4 месеца, през които готвят всеки ден интензивно и там добиват уменията, които им трябват. Учат се и стават все по-добри. И тези, които остават накрая, са с много добро ниво.

- Вас какво продължава да ви интригува в шоуто, за да вмествате в натоварения си график ангажимента на жури в „Мастършеф“?

- Човек се учи на много неща в шоуто. Особено първите години то те учи на търпение. Защото при мен в професионалната кухня си свикнал като в армията – казваш нещо и то трябва да се свърши екзактно, точно. А в шоуто почваш с хоби готвачи, които влизат с огромно желание да се учат при теб. И трябва да имаш много голямо търпение с тях и да ги разбираш. Това допринесе пък аз вече да се отнасям по друг начин с моя отбор в кухнята на ресторанта. Аз съм от старата школа, както се казва. Влизаш, казваш и трябва да се свърши. Сега вече им обяснявам, за да съм сто процента сигурен. Така че човек се учи.

- А как се чувствате в конкуренцията на вашия бивш колега в журито Виктор Ангелов, който сега прави „Хелс китчън“?

- Няма конкуренция. На Запад в телевизиите колегите готвачи са си приятели, даже има предавания, в които готвачи от няколко телевизии се събират в националната телевизия и правят нещо заедно. Конкуренцията е в това, че всеки иска да направи най-доброто като тв шоу. Но ние си оставаме приятели. Почти 20 години се боря да променя имиджа на българския готвач. Когато създадохме Асоциацията на готвачите и пр. Сега много се радвам, че у нас има кулинарни предавания и хората разбраха каква е професията, какво е удоволствието в кулинарията. С Иван Манчев и с Виктор Ангелов сме дългогодишни приятели, с Ути Бъчваров – също. Ути примерно ми е помагал за развитието в моята тв кариера, аз пък съм му помагал с рецепти и така.

- Публиката разбра, че шеф готвачът е човек на изкуството.

- За мен първо сме занаятчии и когато станеш много добър занаятчия и се научиш – както едно време в България е било с чираци, калфи и майстор, тогава можеш да преминеш в диапазона на изкуството. Но първо трябва да имаш много добра основа в професията.

- Вие имате четири ресторанта. Как се отразява на бизнеса ви коронакризата?

- Не е въобще приятно. Най-неприятното е, че не можеш да ангажираш хората, които дългогодишно работят с теб. Аз имам много момчета и момичета в отбора и за тях най-много ми е тежко, защото не може да подсигурим работа, не може да подсигурим тяхната прехрана. А и спираме едно развитие, което бяхме започнали. Сега ще започнем пак от нулата, което не е хубаво. Отделно финансово не е розово положението. Защото тъкмо ресторантите се бяха разработили много добре и сега пак ще почнем наново да ги разработваме. Което пак изисква други финанси, а и потреблението ще бъде по-свито. Защото всеки ще си има едно наум, както се казва. Въобще няма да е лесно в нашия бизнес. Събираме се с колегите от заведенията и в София, и в страната, дискутираме точно това, че трябва да се променят много неща в развитието на ресторантите и на туризма и в България. Да седнем всички на една маса – и правителство, и бизнес, и да стигнем до решения, които да са добри за всички, и за двете страни.

Аз знам, че в момента, в това положение не е едно, което правителството трябва да реши, но мисля, че туризмът, ресторантьорството, земеделието и може би и ай ти сферата, които в България са силни – това са основните неща, които може икономически да се развият много добре.

- Как оценявате мерките за борба с коронавируса?

- В началото правителството реагира много адекватно, много бързо, от което всички се впечатлихме. Защото в българската натура ни е да пооплюваме всичко. Сега наистина се справиха много добре. Но според мен трябваше, когато тръгнаха всички мерки и видяха как България добре се справя с тях, да се започне вече да се мисли за икономическата част, за частта какво ще стане след мерките. И това трябваше да се планира. Примерно не трябваше да кажат от днес за утре да затворим заведенията. А трябваше да кажат – заведенията ги затваряме след три дни. Защото ние всички купихме стока за уикенда и увиснахме с много пари. Прясна стока, която не можеш нищо да я направиш. Ние като граждани трябваше да внимаваме с мерките, което и направихме, аз и моите познати бяхме много стриктни с това. И друго, понеже се занимавам с балансирано хранене и спорт, 30 процента от имунната система ни е спортът и движението, храната е 30 процента и психичното състояние също е 30 процента. Ами ние останахме на едни десет процента. А тогава имунната ни система е съсипана. Вече имаме да решаваме други неща, които можеше по-бързо да ги решим сега и почти да няма криза в България.

Така че е време колелото да се завърти. Като, разбира се, спазваме правилата. Според мен трябва да следваме средния път между политиката в Германия и Швеция. За да можем да свикнем с това. Защото аз си задавам въпроса: Какво правим, ако има Ковид-20 ноември месец?! Трябва да се работи сега върху здравеопазването, болниците да са готови за всякаква ситуация и ако се случи, да не блокираме държавата, да не спираме икономиката и да реагираме адекватно. Защото не сме стигнали това ниво, че да медитираме всички вкъщи и да се развиваме само духовно.

- Казахте, че се занимавате със спорт, какъв?

- Правя лицеви опори, коремни преси, трябва движение. Допреди години бях спортист, тренирал съм ръгби и си имам гимнастика, която правя от години. Движението, спортът запазват имунната система. Отделно всеки ден си вземам студен душ, който също е много полезен за имунитета.

- Станахте дядо миналата година, как се чувствате в тази роля?

- Невероятно. Години наред моите деца бяха мотивация за мен в живота. Сега внучката ми е такава мотивация. Но съм много тъжен, защото не мога да я посещавам, тя е в Берлин.

- Какво сезонно кулинарно изкушение, което е и здравословно, бихте препоръчали на вашите почитатели?

Ето една моя рецепта – правя си чай от джинджифил, куркума и лимон. Пия го на гладно сутрин, без подсладители, за да може да се концентрира организмът върху тези продукти. И до 12 часа не ям нищо. После вече започвам да готвя. Сега излизат много зелени продукти, може да се правят невероятни пролетни ястия. Преди дни излезе моят кулинарен сайт Andre Tokev Kitchen. Там има рецепти и хората ще могат да се инспирират за готвене. Ще има и исторически текстове, свързани с кулинарията, от моите пътувания из България. Има и напитки, коктейли, ще слагам постоянно нови и нови неща. Хората могат да дават и свои рецепти, които ние ще одобряваме и ще публикуваме с имената им. Има и видеа как готвя. 

Сподели:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Смятате ли, че властта трябва отново да затегне мерките заради увеличените случаи от коронавирус?
Общо гласували: 7664
архив

Кавалер пита дамата, с която туко-що се е запознал: - На колко години сте? - Няма да Ви кажа направо, само ще Ви намекна. - кокетничи тя. - Дъщеря ми е в детската градина. - Браво! Сигурно е директорка там!

няма нови новини
Днес: 78
hot
най-четени новини в момента
сега
3244
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
Вътрешният министър Младен Маринов за бияча на полицаи от ДеБъ: Освободихме арестуваните в "Росенец" по разпореждане на премиера Борисов, ще искам оставката на шефа на МВР в Бургас
x
АСТРОЛОГ: Ден за алхимия на духа, време за постигане на висша мъдрост
x