Вход
София
Времето в София 11 o C

САМО В ПИК И “РЕТРО”! Александър Симов с ексклузивен коментар: Радев, защо мълчиш за скандала с Кирил

САМО В ПИК И “РЕТРО”! Александър Симов с ексклузивен коментар: Радев, защо мълчиш за скандала с Кирил

на 24.03.2018
53301
29
САМО В ПИК И “РЕТРО”! Александър Симов с ексклузивен коментар: Радев, защо мълчиш за скандала с Кирил

Нищо не предвещаваше, че посещението на руския патриарх Кирил у нас ще завърши със скандал, последващи медийни престрелки в България, яростни нападки между Волен Сидеров и Валери Симеонов, телевизионен обстрел от далечна Москва, интриги за липсващи стенограми, парламентарно стъргане със зъби, много заглавия, напрежения, коментари и трус в управляващата коалиция. Човек може да е подготвен за всичко, но не и за такава лавина от събития, която започна така идилично, че днес изглежда като началото на утопично фентъзи, което описва въображаем свят. Описвана като "второто външно министерство на Русия", Руската православна църква е мощна институция с добра дипломация, заради това всички чакаха да чуят какво ще каже патриарх Кирил у нас. А той всъщност направи историческо заявление - каза, че руското православие щеше да бъде невъзможно без българското. По същество това е признание на България като духовен център на християнството, твърдение, което заличава неприятния спомен на онези думи на Владимир Путин за кирилицата и нейното тръгване от македонските земи. Изобщо посещението на Кирил беше замислено като поклон на една велика сила пред България, но за съжаление, осъществяването на тази мисия не се увенча с голям успех.

Както всяка година медийният фон у нас около честването на 3 март надмина всички изблици на психиатрично безумие. От екрана на националната телевизия един водещ се раздаде в политически оценки и квалификации, а и дефилето от гости можеше да накара всеки здрав разум да поиска да емигрира. За капак, пак по БНТ, бяха решили, че точно 3 март е идеалният ден да си спомнят и за просъществувалия едва 8 месеца Брест-Литовски мирен договор. Нагнетяването на русофобски телевизионни страсти, както винаги, бе в уникален контраст с множеството на връх Шипка, където хората вееха български и руски знамена не като преклонение пред чужда държава, а като знак за историческа памет. Тази обществена шизофрения става все по-силна от година на година и подозирам, че всеки гост, пък дошъл и за кратко, може да я усети, ако за миг си пусне телевизор. Капката преля по време на тържествената заря проверка, където в изброяването на воините, които са паднали за свободата ни, не се споменаваха националности (поляци, украинци, финландци...), а се говореше за държави (Полша, Украйна, Финландия...).

Този почин е отровното наследство на Росен Плевнелиев, настоящото гадже на Деси Банова, който чрез тази подмяна се опитваше да превие гръбнак пред евроатлантическите съюзници. Заради това по време на срещата си с президента Румен Радев патриарх Кирил възнегодува срещу това. "Искам ясно още веднъж да ви кажа, че България е била освободена от Русия. Нито Полша, нито Литва, нито други страни. От Русия. Искам откровено да ви кажа, че ми беше трудно да чуя тези неща. Нито полският сейм, нито литовският са взимали решение за освобождаването на България", бяха думите на руския духовник, разпространени чрез видеозапис само ден след посещението. На специална пресконференция на летището преди отпътуването си Кирил повтори това, че си заминава огорчен от посещението у нас. И това отприщи мощната лавина от интерпретации, коментари, лъжи и анализи, която вероятно няма да затихне още много време. Появиха се хора, които казаха, че патриархът е прав, че има основание за недоволство, и други, които видяха в думите му имперско мислене, тропане по масата, поставяне на ултиматуми. В такава ситуация опитът за обективност е от ключово значение и заради това ще поемем дълбоко дъх и ще се опитаме да огледаме проблема от всички страни, за да видим дали ситуацията е безнадеждна или има различни варианти за изход.

Нека първо да видим как стои проблемът от руска гледна точка. Ние често забравяме един ключов факт. 3 март е наш национален празник, но е ключова дата и от руската история, защото бележи върха в тяхната победна война срещу Османската империя. И да, това е война на Русия. В нея не участват Полша, Украйна, Финландия поради една проста причина - те не съществуват като самостоятелни държави. Това са части от Руската империя. В този смисъл, както България воюва за своята историческа истина, Русия има същото право да действа съобразно този инстинкт. Това в никакъв случай не означава, че ние автоматично трябва да приемаме тяхната гледна точка, но като минимум показва, че в недоволството на Кирил няма имперско мислене, а е търсене на историческата истина. Между двете има голяма разлика. Той негодува, защото брани историята на своята страна. Всеки от нас има правото да не приема неговия тон, поведение, речник или действия, но е важно да си изясним какво предизвиква неговите думи. Точно тук влизането във великото клише за имперското съзнание е толкова плоско и изтъркано, че автоматично престава да е вярно. Великоимперският интерес не се брани с тиради. А и е възможен, ако има кой да му позволи да се развихри. Заради това редовните тиради на тема имперска Русия са по-скоро симптом за изначална слабост, отколкото реален инструмент за анализ. Видяхме как един руснак брани историческата истина за своята държава по начина, по който я вижда тя. Което е съвсем нормално. Нима искаме руският патриарх да се появи у нас и да повтори едно към едно тирадата срещу Русия на някой психодесен?

От българска гледна точка според мен големият проблем не е в поведението на руския патриарх. Той не е нито първият, нито последният чужденец, който ще наглее. Проблемът е в това, че в Русия в момента има мощни антибългарски гласове и в медийното отразяване на събитието те веднага си проличаха. И под канонадата попадна президентът Румен Радев. В интерес на истината между първоначалното отразяване на срещата и серията от телевизионни предавания имаше два дни. Достатъчно време президентството да реагира, да прати до руските медии уточнение, да поеме медийната инициатива. Но не стана нищо. И заради това светкавиците затрещяха дори още по-гръмовито.

Скандалът за пореден път доказа старото правило, че основният мотор на местните ни събития са международните фактори. Последва светкавична активизация на ГЕРБ, които се опитаха да ударят по два фронта - първо, да искат стенограма от разговора, за да си види как е отговорил Румен Радев, и второ - от Министерския съвет обявиха, че Бойко Борисов е говорил по телефона с Владимир Путин. Това е многоцелеви изстрел. От една страна, бой по обичайната мишена - президента, от друга страна, опит за демонстрация, че руската страна търси именно Бойко Борисов за работа и разговори. Това е продължение на линията на балансьор, която напоследък си е избрал премиерът, и тя можеше да сработи много по-добре, ако изведнъж не се появи непредвиденият фактор в лицето на Валери Симеонов. Симеонов не успя да дооцени какво се опитва да постигне Борисов, не разбра ситуацията докрай и избълва такива змии и гущери срещу патриарх Кирил, че напълно унищожи опитите за пиар на ГЕРБ по темата. След Симеонов управляващата партия сви бойните знамена, разпореди на депутатите си да мълчат и да не истерясват и предпочете да замете скандала по-бързо, защото международният мащаб на драмата няма да бъде забравен много лесно. Обаче подобен политически земетръс удари по-малкия партньор в коалицията – „Обединените патриоти“. Изведнъж старият разлом между Симеонов и Волен Сидеров лъсна с нова сила, зейна нова политическа пропаст. "Волен се върна", написа един приятел зевзек след една изява на лидера на "Атака" при Цветанка Ризова, когато видяхме, че Сидеров наново се изпълва с политическа ярост и показва добре познатото си лице. Вероятно някъде на черно вече се приемат залози дали Симеонов ще бъде сменен като вицепремиер, ще оцелее ли коалицията, ще се задържи ли на власт кабинетът, но ние няма да врачуваме по темата.

Скандалът просто показва, че противоречията в политическата сфера имат и геополитически измерения, което ние често подценяваме, когато разсъждаваме за света.

Скандалът всъщност е показателен за това, че между България и Русия са се натрупали проблеми, които никой с години не искаше да решава. Темата Русия прекалено дълго съществуваше в българската политика чрез общи фрази, абстрактни пожелания, патетични уверения, че всичко е наред, съпроводени от тиха медийна истерия и токсична русофобия. Така не само не се градят смислени търговски отношения, така понякога може да се провали вековна дружба. Визитата на Кирил показва още, че в Русия искат България ясно да заяви своето отношение към нея и да следва последователна линия на развитие. И аз лично не смятам, че това е покана за съучастие в нейната сфера на влияние. Русия иска от нас не да им бъдем първи приятел, а да не им бъдем враг. А при такова желание няма как да се измъкнеш по терлици или да се снишиш, както е обичайна практика. Дошло е време за решения. Което все пак е някакво развитие след години на упорито безвремие и безкрайни подмени на историята.

Сподели:
Напиши коментар »
(29)
1
Пудриш русофилските мозъци, а истината е простичка и ясна. Всички сте бивши комунисти и чекисти, до един сте фекална тиня, която не става за нищо, освен да бъдете православни талибани или комунистически секретари, което едно и също. Защото до един в политиката, властта - съдебна, законодателна, административна, както и в медиите сте нефелно комунистическо семе, вие реално унищожихте България. Произхождате от генетично обречен род, създаден на село, създаден от небългари(даже великият ви вожд Тодор Живков е циганин, а комсомолецът Плевнелиев - помак, философът - Доган е също циганин и т.н и т.н.) за това сте обречени и покрай вашата обреченост, обрекохте и България на гибел.
2
"ВЫСОЧАЙШИЙ МАНИФЕСТ АЛЕКСАНДРА II // БОЖИЕЮ МИЛОСТИЮ МЫ, Aлександр Втopый, Импepaтор и Самoдержец Всероссийский, Царь Польский, Великий Князь Финляндский и проч., и проч., и проч. // ........все царствование Наше свидетельствует о постоянной заботливости Нашей сохранять России благocловения мира. Эта заботливость оставалась Нам присуща в виду печальных событий, совершившихся в Герцеговине, Боснии и Болгарии........// Ныне, призывая благословение Бoжие на доблестные войска Наши, Мы повелели им вступить в пределы Турции. // Дан в Кишиневе, апреля 12 дня, лета от Рождества Христова в 1877 году, царствования же Нашего в двадесят третье. // На подлинном Собственною Его Императорского Величества рукою подписано АЛЕКСАНДР."............ Когато фактите говорят и боговете мълчат. Камо ли Президента...
3
.....СИМОФ....ДЕБЕЛАЯ ДООЛНАЯ СОЦЯЛИЗКА КОЯ РЕШИЛА ШЕИ ИНТЕРЕСНАЯ ГЕНДЕРКА ......ЗА ТОЯ ЕСПЕШИ ПИШЕМИ....НОВАЯ ДУМИШКА....ДАМЗКАЯ ПЕЕРАЗКА !....ПАТРИАХ КИРИЛ Е НА НАИ ГУУЛЕМАТА И БОГАТА ЦЕРКВА ВЕИ ПУТАШКА !....А КУРЕМНИО ПРЕМЕТАЧ Е ЕДНА НУЛЯ....НУЛЛ....ЗИРО !....МА ТОЯ СИМОФ НЕ Е ВИЖДАЛ НУЛЯ !....ТОЯ ДЕПУТАТ ЛИИ ?....ЛЕЛЕ МАЛЕИИЙ.....БАХТАУФПРАСЕТО ! .....
4
Имаше едни скечове много си тъп бе саше,и те отговарят идеално за теб,неразбрали че социалогическите изследвания на Афис са толкова достоверни колкото и на червен Кольо , и да се пънеш и да не се пънеш президента се осра и сега му викат насрания,а вицето Йотова дузпата.Ние българите знаем какво сме дали на Русия и не е нужно тяхния поп да ни го казва да го каже на руснаците те са заблудените,а Брест Литовски договор също е имало и това също е история-колкото и да замазвате лакеите на Нинова гафовете на грипена-ЩЕ СМЪРДИ МНОГО ОЩЕ
5
... а бре Меко Тело не е гледало БНТ! и речта на Президента , а единствено коментарите на савецкити ТЕЛЕ ВИДЕНИЯ. Пиян ли си бил или Дядя Гочи ти и напълнил шушоните кс Рубльоки ?
6
......ТАКАЯ СМРАДЛИВАЯ ПУДКА КОТУ ТОЯ СИМОФ НЕМА..................СЛАВА НА РУСКИЯ ИМПЕРАТОР !....ГАШТИ ДОЛЕ !.....СИМОФ А НЕ ТЕ ИБЕ НЕКОИ УТ БАНКЯ !.....
7
АМА И ТИ И ТВОЯТА БАНДА ПРЕДВОЖДАНИ ОТ ЕДИН БАНДИТ ТОЛКОВА МНОГО СЕ ОСРАХТЕ ЗА 9 ГОДИНИ И ТАКА СМЪРДИТЕ ЧЕ ВЕЧЕ НЕ СЕ ТЪРПИТЕ БЕЗ ПРОТИВОГАЗ БЕ ГЕРБЕРАСТКИ ИЗРОД
8
„Гардиън” публикувал списък на ЕС-членки готови да изгонят руските си посланици и БЪЛГАРИЯ В СПИСЪКА !? - /от новините по радиото/
9
Симов e прав си само в едно. Волен Сидеров се върна.Cега мимикриите няма да помогнат. Двойният агент на Путин във властта е разкрит.
10
16 милиарда от ДДС, кой купи ЧЕС и с кавки пари, къде са конфискуваните биткойни, къде са 1 милиард здравни застраховки от 2011, кой открадна 4,5 милиарда от КТБ,
11
Саше, много си прост.
12
България е освободена от Руския цар - Цар Освободител, чийто род после чекистите-комунисти затриват и умело заличават .... Сетили се сега ... Ама не комунистите са освободители ...
13
САШО Е НАЙ ОТЯВЛЕНИЯ ЛЪЖЕЦ , ПРЕДСТАВИТЕЛ НА КОМУНИСТИЧЕСКАТА ГИЛДИЯ НА НИНОВА. ТОЙ АКО НЕ ИЗЛЪЖЕ НЕ МОЖЕ ДА СПИ И НЕ Е В СЪСТОЯНИЕ ДА ОБЩУВА С ХОРАТА БЕЗ ЛЪЖА И ИЗМАМА.
14
ДРУГАРИ ЧЕ СЛЕД ТЕЯ 13 ГОД.ЩЕ ДОЙДАТ ОЩЕ ТОЛКОВА ЧЕ И ОТГОРЕ
15
Първо - кой е тоя Александър Симов, който вчера венцеславеше руския патриарх, а днес твърди, че Кирил наглеел? Второ - ако Симов има въпроси към президента радев, да си му ги зададе вкъщи, нали са от една червена воняща кошара, защо ще си вадят кирливите ризи пред цялото общество? Трето - Симов не е и никога няма да е човекът, който ще оправя отношенията между България и Русия, още по-малко пък да твърди какво точно искала Русия- само да не сме й враг. Аз мисля, че Русия иска много повече. И аз искам много повече за доброто сътрудничество между двете страни. И последно - руският патриарх неволно ли е изпуснал тази заканителна фраза или тя е дълбоко обмислена с някаква бъдеща стратегическа цел? Няма как да го знаем. Симов, нали си журналист, хайде почни оттам разследването, виж дали Кирил просто не е пийнал малко повечко вечерта и да се е поддал на излишни емоции, или става въпрос за нещо много по-сериозно? И мисля, че изпразванията на някакъв си Симов в медиите по темата за Русия трябва да се прекратят, защото с Русия насила хубост не става, пък и да става, не трябва.
16
Младо комсомоле,как ще мълчал другаря Радев ,напротив още там на срещата е защитил българският интерес,само че руската телевизия е спряла камерите ,а както знаеш стенограма не се е водила-така че внимавай Саше да не ти изрине мястото нестига че тая природа те е подминала да не те подмине и партията
17
Сашо, замълчи, защото всички ваши деца , не твоите на всички комунисти, във всички партии сте на топло, а всичко останало е на запад И благодарение на Великобритания дечицата ни са живи и здрави. у дупката всички комунисти до един, скрийте се, че именно сега най-много се впускате вие работещите на държавна хранилка в краденето, не стига, че никога не сме били членове на бкп, а сега сте всички в герб, съюзявате се, крадете , това ще ви остане , не се отнася само за 240, а извън-- същото и те правят, крадат от залъка на човека, а сме много по еродирани от тях, и добре че мнозина дойдоха в смесени региони да работят на християните, турците, и сие са трудолюбиви-, писна ни да ни мамят и обиждат всячески, айде ако са умни съгласни, но малоумен да те краде, това не понятно за нас гражданите на света, оправете си саше, кражбите от вашите бкп, преминали в герб, там проблем голям имаме , политиката не е за всички глави, да са живи и здрави и руснаци, и западняци, всеки се е родил на този свят да живее сносно, а не да го изнудват вече много, ама много години, знаете саше , колко, а и десните комунисти, същото се отнася за вас, все комунисти, стиснете си ръце и се прегърнете, слейте се в една единствена партия, не се делете, защото има хора , които ви следят и използват случая да манипулират и крадат
18
Къде е стенограмата ?
19
Иде време да сменим датата на Националния празник от 03.03, дата, която е наситена с чуждо присъствие и натиск и продължава да разделя Народът ни. Освен това, тази дата не чества реалното ни Освобождение, защото според Берл. договор, отвоюваните български земи се разделят на Княжество България, васално и трибутарно на Турция и Източна Румелия, която остава автономен трибутарен вилает на Турската империя. Разделена България е зависима от Турция. Датата 03.03.1878, трайно и непримиримо разделя българското население на Българи и българи русофили, защото това е Национална дата на Русия, като победител във войната, в която българското население е само помощник и опълчение и още не е Народ. Бившите комунисти БКП, чрез сегашните си буквални наследници БСП- еманацията на коренопреклонното Русофилство, ни я пробутаха във Великото Н.С.1990-91г., за Национален празник, вместо дискредитираната дата 09.09.1944г., която пак бе с руско участие, като окупатори на България, точно с тази разединяваща цел, за да запазят Руското влияние и властта си . И сега, честването на края на Руско-Турската война 03.03.1878г., като "Освобождението от турско робство" ни носи само скандали и провокации в проевропейския ни път. За Нац. празник, би била много добра датата, 22.09 -денят на Независимостта (22.09.1908), когато реално България от васално Княжество става независимо Царство, или 06.09. Или, поне датата на Съединението на Източна Румелия с Княжество България ( 6 септември 1885 г.), които са чисто Български дати, без "безкористна" "помощ" от "братски" народ. Тогава честването на 03.03 ще бъде, едно не помпозно отбелязване на края на Руско-турската война и началото на Българската нова Държава, което е точния факт и няма да има, това критично междудържавно налягане.
20
Изказването на руския патриарх Кирил, че „езикът ми не се обръща, за да кажа благодарности и за поляци, финландци, литовци, румънци.“ е откравено нациско изказване. Деленето на загиналите войни в борбата срещу Османската империя според тяхната националност, на такива заслужаващи брагодарност – руснаците и на всички останали, които не заслужават никаква благодарност, показва че патриарх Кирил не е православен човек, а войнстващ атеист за налагане на агресивните шовинистични интереси на Руската империя. Той се държи с България като с васална на Русия страна, повод за което му дава и унизителното раболепно коленичене пред него на вицепрезидентката г-жа Илияна Йотова. +++ Патриарх Кирил на 20.03.2016 г. заклеймява борбата за човешки права, като я нарича ерес: „Днес ние говорим за глобалната ерес – защитата на правата на човека“ („Сегодня мы говорим о глобальной ереси — человеко-поклонничестве.“). Фашистите, нацистите и комунистите са уважавали само едно човешко право – безпрекословното преслонение през дучето, фюрера и генералния секретар на компартията (или бащицата). Всичко останало е ерест, което се наказва само по един начин – разстрел. +++ „Затова е добре българските политици да благодарят, но да не се кланят на Русия, да отстояват идеите на Левски, а не на граф Игнатиев за българската държавност.“
21
Президентът нищо не е отговорил на руския патриарх - той беше загубил "ума и дума".Ако беше защитил българските интереси , щеше още на следващия ден да опровергае тези слухове , а не да мълчи и да се крие цяла седмица , след което каза две думи за оправдание, но държанието му пред камерите го издаваше , че не казва истината.
22
...да извади стенограмите от заседанията за БТК , а за стенограмата с Кирил излъга брутално като дърт циганин! Трябваше да разберем за нея от руските медии! И въобще , не се разбра със какво неговата Секретарка/без достъп до секретна информация/ го държи "зависим"!
23
Симов , в пасквила който си написал намесваш и БНТ в лицето на Горан Благоев . Симов не те обичам - мразя те , но ще си позволя да ти дам един съвет . Не се мери с Горан Благоев - просто разликата между теб и Горан Благоев е ОГРОМНА . Някой беше написал , че трябва да си сменим националния празник правилно , трябва . Според мен най подходящата дата е 24 май - тогава държавата ни е изцяло в цветя и зеленина . Симов , вие в БСП сте много шашеви бе
24
Защо руският патриарх счита че македонската православна църква е под зависимостта на сръбската и забранява на българската православна църква да приеме молбата на македонската да бъде дъщерна на българската.Със силата на оръжието си ли Русия се счита за водач на източното православие? Климент Охридски по заръка на кого отива в Охрид да учи на писмо и четмо тамошните българи.а от там и н а разбираем български език християнството да е познато чрез богослужението.Християнството при Борис Първи и разцвета на българската писменост при Симеон Велики отразяват Светлината на Божието слово и по нататъшната борба за знания на българския народ.Всякакви опити да се преиначат исторически факти е грубо силоиво посегателство върху нашата българска история която е в душите на всички българи предизвиква отвръщение пък било то и към Русия.Любов на сила не става!
25
ГНОМЧЕТО ПАК НЕ Е РАЗБРАЛ ЗАЩО СЕ Е ОБИДИЛ БЪЛГАРСКИЯТ НАРОД ОТ ДУМИТЕ НА РУСКИЯ ПОП .
26
Още един който разсмърдя сайта и трябва противогаз
27
Президентът ни не е отговорил нищо, защото толкова може, не знае какво да каже, Знае само да подтичва зад задника на жеса си и ДА СРАМИ БЪЛГАРИЯ НАВСЯКЪДЕ. ТИЯ ДВАМАТА НАИСТИНА СА ИЗЛЕЗЛИ ОТ НЯКАКВА МАХАЛА, В КОЯТО ЕДНО 'ДОБЪР ДЕН' НЕ СА ГИ НАУЧИЛИ ДА КАЗВАТ КАТО ХОРАТА. СРАМЪТ ЩЕ ПРОДЪЛЖИ, ДВА МИЛИОНА АКЪЛЛИ ГО РЕШИХА.
28
тоя симов не беше ли долния старозагорски гей с разпран гъз, за който журналистическата професия служи за прикриване на гейските наклонности , дошъл в софия по гол гъз и основно заработващ чрез него.. от групата на световно известните гейове серГея , вигенин и зарков, известни с лизането на руски задници и лапането на сарайския рязан шпек
29
Тази статия е една манипулация! На нито едно място в речта на президента не се споменаваше държави като Полша, Финландия, Литва и т.н., а само се изброяваха войници по националност - руски, полски, финландски и др. Разлика има, нали г-н Симов??? Пргледайте си отново текста на речта, a манипулациите оставете за "Позитано"20!
Вашето мнение
Код за сигурност:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
На кого симпатизирате в очертаващата се война между Бойко Борисов и Румен Радев?
архив

Двама монаси си говорят: – Братко Иване, защо наказаха брат Петър? – Хванахме го в килията с порнокасета! – Да, но все пак сме християни – трябва да прощаваме грешките чужди. – Как да му простим, като я е откраднал от владиката!!

няма нови новини
Днес: 166
hot
най-четени новини в момента
сега
3471
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
КУРИОЗНО В ПИК: Спас Русев лети в икономична класа, не спира да одумва "Алексей" (ВИДЕО)
x
САМО В ПИК! Алена с ексклузивен хороскоп: Трудности за Рибите, Близнаците да не пътуват в никакъв случай
x