САМО В ПИК: Кандидатът на ВМРО Калин Поповски: Плевен не може да си позволи още един мандат на безвремие при човека, който лъже и аз го разобличих - Спартански! Градът изчезва!

Интервю

САМО В ПИК: Кандидатът на ВМРО Калин Поповски: Плевен не може да си позволи още един мандат на безвремие при човека, който лъже и аз го разобличих - Спартански! Градът изчезва!

34745
на 16.10.2019
САМО В ПИК: Кандидатът на ВМРО Калин Поповски: Плевен не може да си позволи още един мандат на безвремие при човека, който лъже и аз го разобличих - Спартански! Градът изчезва!
Автор:   ПИК

Разкритията за пагубното състояние на Плевен след мандат управление на кмета на "Демократична България" Георг Леонидов Спартански разтърсиха хората в града и показаха крайно опасната пропаст, към която се движи и в икономически, и в социален аспект.

препоръчано

Данните сочат, че Плевен за 4 години е станал втория най-изостанал град в Северна България и се превръща в сателит на Враца, а демографската криза е в пъти по-сериозна спрямо останалите региони в страната.

В същото време за целия мандат Спартански не е успял да привлече никакви инвестиции и да направи поне усилия да спре свободното падане на Плевен, а управлението му ще се запомни с честите и мистериозни пътувания до Москва и имиджовия, но безсмислен за града проект за водните каскада, за която прахосва милиони. Десетките закрити училища, фалирали компании и избягали млади хора са тема, от чието обсъждане Спартански избяга и не се яви на дебата, организиран между кандидатите за кметове на Плевен преди дни. 

ПИК потърси за коментар един от най-изявените местни политически фигури - депутата от ВМРО д-р Калин Поповски, който заедно с кандидата на ГЕРБ Мирослав Петров съумя да произведе реален и смислен дебат по проблемите на Плевен и показаха, че все пак има кандидати, които чуват проблемите на хората.

 

- Г-н Поповски, в началото на кампанията битката за Плевен изглеждаше много спокойна и мирна, но с всеки изминал ден започват да прехвърчат искри и кандидатите да кръстосвате шпаги. Какво се случва зад кулисите, защо вече конфликтите не могат да бъдат потушавани дипломатично?

- Каква дипломация, когато се започна с наглите и откровени лъжи? Кметът Спартански най-нагло излъга, че преди 4 години не ние сме го издигнали за кмет. И аз през вашата медия искам да отправя апел към него – нека в петък, в предаването „Още от деня“, публично да докажем кой от нас двамата е лъжец, с документът за регистрацията му отпреди 4 години. И който се докаже, че е лъжец, публично пред целия български народ и всички плевенчани да се извини и да напусне кампанията.

- Тоест, да смятаме, че ако г-н Спартански докаже, че не вие сте го издигнали за кмет за предния мандат срещу ГЕРБ, вие ще се оттеглите от надпреварата?

- Да, ще го направя. Това ще означава, че съм лъжец и нямам нужните морални качества да се боря за доверието на плевенчани. Ако има достойнство, нека Спартански направи същото.

- Но не е ли парадокс вие да сте подкрепили Спартански срещу ГЕРБ преди 4 години, а сега реално да излизате като най-острата кандидатура срещу него?

- ВМРО е партия с многогодишна история и като такава, ние имаме мъдростта да признаваме своите грешки и да се учим от тях.

Подкрепата ни за Георг Спартански беше грешка. Спомняте си, че предходният мандат на ГЕРБ не беше добър. Имаше много скандали, много съмнения в корупция, макар и екипът на кмета да беше добър, не им беше оставен въздух и свобода да се концентрират върху работата за Плевен.

Затова гласувахме доверие на Георг Спартански, който към днешна дата не виждам как го е оправдал – Плевен няма нито един спечелен нов европейски проект, инвеститорите заобикалят нашия град отдалеч, спортната зала все още не е изградена, проблемите с парковете и зелените площи са хронични, и т.н. Общо взето, каквото завеща предишния кмет като проблеми, те само се задълбочаваха – докато и малкото положителни неща от предната администрация вече ги няма.

- Наистина ли е толкова зле положението в Плевен? Свикнали сме обикновено да се сочат с пръст Видин, Монтана, Враца....

- Плевен по всеки показател върви по-зле от Враца и на едно ниво с Монтана! А ние бяхме буквално индустриалният център на Северна България – десетки предприятия, в които работеха хора от всички съседни области. Сега е обратното – автобусите сутрин товарят хора от плевенските градове и села и ги возят към съседните области, където са заводите на автомобилната и хранителната индустрия. Срам!

Средната заплата в Плевен е близо до дъното за страната, покупателната способност намалява, дори големите хранителни вериги напускат града ни! Градът ни за 30 години намаля с 60 000 души и днес е един от най-големите донори на вътрешни и външни мигранти в България.

Всяка година няколко хиляди млади плевенчани напускат града и така и не се връщат. Демографската картина на останалите да живеят в града около 100 000 души изобщо не е добра – утре като дойде някой голям инвеститор и попита колко работници можем да предложим, какво ще отговорим, откъде ще ги намерим?

Тъжната истина е, че с тези темпове на обезлюдяване, Плевен се приближава до червената линия, от която връщане назад и възстановяване няма. Или в най-добрия случай ще е много трудно и близо до невъзможното – всеки българин е виждал подобни умиращи села и градове със затихващи функции.

- А какво предлагате вие и ВМРО за града? При такава черна картина, решенията надали могат да са прости и лесни?

- Маргарет Тачър някога е казала, че клишето е клише, защото работи. Та затова и аз съм по-скоро на обратното мнение – какво проработи в Южна България и тя постигне истинска реиндустриализация? Свързаността и готовността на инвеститорите да се предложат завършени площадки като им се спести ходенето по безкрайните коридори на българската администрация. В момента се преплитат две тенденции, които предоставят исторически шанс на Плевен – изграждането на автомагистрала Хемус и изчерпването на работната ръка под Стара планина.

Ако ние успеем да свържем Плевен и околните места с потенциал за индустриално производство с автомагистрала Хемус, то аз съм сигурен, че бизнесът ще погледне и ще види в нашия 100-хиляден град сериозни неизползвани възможности.

- По силите ли е на общинският кмет едно такова начинание?

- Не и затова многократно съм заявявал, че в ръцете на Георг Спартански този исторически шанс просто ще подмине Плевен. И ще акостира я във Враца, я в Монтана, я в Търново или Русе. За да се постигне всичко това трябва интензивен и добър диалог между централната и местната власт. Те трябва да се споразумеят за прехвърляне на определена държавна собственост в общинска и обратното, изграждане на определени пътни артерии, които на места сменят собствеността си, и други.

Досега Спартански седеше пасивен, чакаше някой случайно да дойде в Плевен, за да отвори работни места, след това да се разправя година-две с апатичната местна администрация и ако случайно все още не се е отказал, да почерпи кмета с 2-3 спортни площадки подарък за социална отговорност.

Резултат го видяхме – работодателите се ориентираха към съседните области и извозват плевенчани с автобуси до заводите всяка сутрин. Плевен се превърна в донор на работна ръка и капитали даже на по-малки от нас общински и областни градове – честно да ви кажа, ум не ми го побира откъде Спартански има лицето и достойнството да иска нов мандат!

Сподели:
Бомба x
Кои са най-добрите и най-лошите в зодиака Кои са най-добрите и най-лошите в зодиака
ПИК TV x
ПЪРВО В ПИК TV! Борисов: До края на годината завършваме участъка на АМ Европа от ГКПП „Калотина“ до Драгоман (СНИМКИ/ВИДЕО) ПЪРВО В ПИК TV! Борисов: До края на годината завършваме участъка на АМ "Европа" от ГКПП „Калотина“ до Драгоман (СНИМКИ/ВИДЕО)
ново
Днес: 110
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това