САМО В ПИК: Кирил Петков готви за конституционен съдия протеже на кръга „Капитал“

АВТОРСКИ НОВИНИ

САМО В ПИК: Кирил Петков готви за конституционен съдия протеже на кръга „Капитал“

89353
на 18.05.2022
САМО В ПИК: Кирил Петков готви за конституционен съдия протеже на кръга „Капитал“
Автор:   ПИК

Последвайте ни в Google News Showcase

Влизането на Атанаска Дишева за 9-години в КС е провокация срещу върховенството на правото Партията на премиера Кирил Петков „Продължаваме промяната“ се готви да уреди един от най-политически зависимите членове на Висшия съдебен съвет (ВСС) за съдия в Конституционния съд (КС) с 9-годишен мандат. Става дума за Атанаска Дишева, която през изминалите близо 5 години, като член на кадровия орган, не успя при нито един дебат или свое публично изказване да скрие зависимостите си от олигархичния кръг „Капитал“, нароил в днешната власт няколко партии.

препоръчано

Така, на прага на изтичането на мандата на настоящия състав на ВСС през октомври т.г., най-новото отроче на кръга „Капитал“ – „Продължаваме промяната“, ще се опита да внедри верен юрист и в най-висшата инстанция в държавата - КС. Този ход не е изненадващ, особено като се има предвид, че Дишева е и един от най-шумните и активни защитници на идеята за отстраняването на главния прокурор, закриването на специализираните правоприлагащи органи и „прочистването“ на системата от неудобни магистрати. Или иначе казано – откакто стана член на ВСС през 2017 г., бившата съдийка от Върховния административен съд стана рупор на опорките и политическите амбиции на цитирания политико-икономически кръг по овладяване на съдебната система и внедряването в нея на удобни магистрати.

Историята на Атанаска Дишева, която като председател на Дисциплинарната комисия във ВСС нееднократно е настоявала за „опраскване“ на едни магистрати, а е адвокатствала за други, близки до приятелския кръг, е цветна и изпълнена с доста скандални моменти. Преди години стана ясно, че пипалата на октопода, опитващ се да завладее съдебната власт отвътре, се простират до семейното огнище на Дишева. Съпругът й - адвокат Генади Дишев – се оказва един от учредителите на партията „Да, България“, част от настоящия коалиционен партньор „Демократична България“ и първа рожба на кръга „Капитал“ в политическия инженеринг. По-късно съпругът на Дишева бе дори кандидат-депутат от същата партия, но не успя да спечели доверието на гласоподавателите в Ловеч и се раздели с политическите амбиции.

По-късно имената на бившата съдийка от Върховния административен съд и мъжът й се завъртяха в имотен скандал, провокиран от самите тях. Оказа се, че докато семейството на Атанаска Дишева ползва като “нуждаещо се” ведомствен апартамент от 173 кв. м. в столичния квартал “Изток”, съдийката трупа лихви, а мъжът й купува ниви и мезонет във Варна. “Нуждаещи се”, защото сумата, която Атанаска Дишева е плащала за наем през 2016 г., възлиза на 202,33 лева на месец. Това показва имуществената й декларация, която е подала през 2017 година на два пъти пред Инспектората към ВСС - веднъж като съдия от ВАС и втори път - като избран от съдиите за техен представител във висшия кадрови орган.

По същото време наемите на свободния пазар за подобни жилища в един от най-скъпите софийски квартали, какъвто е „Изток“, са били близо десет пъти по-високи. Разкритията, че, докато е ползвало ведомствен апартамент срещу символичен наем, семейството на Дишева е закупувало земи и имоти в цялата страна и е печелило от банкови лихви, стана причина и за рестриктивни поправки на правилата, по които съдебната власт отдава ведомствени жилища срещу преференциални наемни цени. Формално в поведението на семейство Дишеви няма нищо незаконно.

От морално-етична страна, обаче, поведението на кадровика има силно негативно отражение върху интегритета й да заема висши постове в държавата, в това число и като участва при взимането на стратегически за страната решения. Наместо да напусне ВСС още преди четири години, когато избухна имотният скандал с нея, в опит да обясни факта, че, макар да се е установило трайно в столицата, семейството й не е закупило собствен имот в София, Дишева каза, че не е имала време за огледи и "трудно избирала".

Сега обаче изборът й едва ли ще бъде труден – след пет години в кадровия орган, през които Дишева основно политиканства и преследва неудобни на политико-икономическия кръг „Капитал“ магистрати, явно е сметнала, че заслужава високата позиция в КС, където няма да има особено голяма натовареност, но за сметка на това ще участва във взимането на едни от най-важните решения в държавата. На „Продължаваме промяната“ пък едва ли ще бъде трудно да прокара през колегите си в управляващото мнозинство номинацията на Дишева, тъй като за разлика от изборите за членове на ВСС и на Инспектората към ВСС, при които е нужно мнозинство от 160 гласа, за определянето на конституционни съдии трябва обикновено мнозинство.

Вакантните места в КС са две, така че и да имат останалите коалиционни партньори претенции за кандидат, то такъв може да бъде нагласен на втората свободна позиция. „Продължаваме промяната“, БСП, ИТН и ДБ разполагат с общо 134 депутати, поради което няма да костват особени усилия, за да се внедри в една от най-важните институции в държавата „правилният“ човек, който без съмнение ще следва „правилната“ политическа линия и ще гласува само за „правилните“ решения. В този смисъл номинацията на Атанаска Дишева за конституционен съдия е директна провокация срещу върховенството на правото.

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК! Алена с ексклузивен хороскоп за неделя - Близнаците да внимават с думите, Девите да отложат деловите срещи САМО В ПИК! Алена с ексклузивен хороскоп за неделя - Близнаците да внимават с думите, Девите да отложат деловите срещи
ПИК TV x
ГОРЕЩО В ПИК TV! ГЕРБ с унищожителна критика на кмета на София: Васко бре, чети и не лъжи (ВИДЕО) ГОРЕЩО В ПИК TV! ГЕРБ с унищожителна критика на кмета на София: Васко бре, чети и не лъжи (ВИДЕО)
ново
Днес: 23
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК