Вход
София
Времето в София 14 o C

САМО В ПИК: Костадин Паскалев: Оставката на Нинова не е морален акт, а безотговорност!

САМО В ПИК: Костадин Паскалев: Оставката на Нинова не е морален акт, а безотговорност!

на 07.06.2019
78941
18
САМО В ПИК: Костадин Паскалев: Оставката на Нинова не е морален акт, а безотговорност!
Автор: Симо Русев
07.06.2019
18
78941

Членът на Националния съвет на БСП Костадин Паскалев, който е бивш кмет на Благоевград и министър на регионалното развитие и благоустройство от правителството на Симеон Сакскобургготски, коментира за ПИК колко точно е неуместно след разгромната загуба на евроизборите и преди местния вот социалистите да се занимават с лидерския си проблем.

РОКАДИ! Костадин Паскалев и Юри Асланов отлюспени от Изпълнителното бюро на БСП

РОКАДИ! Костадин Паскалев и Юри Асланов отлюспени от Изпълнителното бюро на БСП

Костадин Паскалев и Юрий Асланов вече не са членове на...

на 26.11.2016

Оставката на Нинова според него е фалшификат, а не морален акт. Паскалев направи анализ какво постигна „Позитано“ 20 с напускането на Народното събрание и защо в изборите по места съвместното управление между ГЕРБ и БСП може да донесе позитиви. 

- Г-н Паскалев, предстоят местни избори след поредната загуба на БСП от ГЕРБ. Уместно ли е точно в този момент партията ви да се занимава с това кой ще е лидер?

- Краткият отговор е не.

- Защо тогава се свиква форумът на 16 юни, какъв е смисълът?

- Това е въпрос, на който трябва да отговори Корнелия Нинова. Сложно ми е да отговоря вместо нея.

- Колко точно е вината на Нинова за поредния триумф на ГЕРБ?

- Не, не. Аз чак за вина не мога да говоря. В Библията пише друго по отношение на съдиите. Според мен нещата изглеждат по следния начин. Предстоят местни избори. Какъвто и да е резултатът от европейските избори, един председател на политическа партия няма право да се отнася така безотговорно към собствения си политически субект. Подаването на оставка според мен е доста емоционално решение.

- Морален акт ли е подаването на тази оставка, или става дума за някаква форма на мимикрия?

- Според мен не е морален акт. Това е безотговорен акт.

- БСП не заложи ли тази си поредна загуба с обидния начин, по който беше подредена листата на Нинова – без президента на ПЕС Сергей Станишев, и се стигна до корекция през Националния съвет?

- Нека да го кажа така – по принцип голямата грешка преди провеждането на европейските избори е създаването на скандал около подреждането на листата. Това първо. Второ, подреждането на приоритетите в говоренето на кандидатите на БСП. Т.е. концентрацията върху една от темите, а не гледането на по-съществените и важните въпроси през прочита на българските интереси в европейската политика.

- Не се ли прекали до степен хората да се отвратят и уплашат от апартамент гейт, тераса гейт, къщи за гости?

- Прекали се, да. Аз ще го кажа по следния начин. Няма какво да се плашат от апартамент гейт. Който краде, трябва да влиза в затвора. Това безспорно трябва да е така в една нормална, правова държава. От тази гледна точка аз не смятам, че за корупцията не трябва да се говори. За нея трябва да се говори, но това не е единствената тема.

- Не трябваше ли да се каже къде сме ние в Европа и какво искаме от нея?

- Точно така. Това е прочитът на българския интерес през европейските политики. Аз така бих го нарекъл. И сега, преди местните избори, допускаме същата грешка. Вместо да се занимаваме с организацията на изборите, ние се занимаваме отново със себе си. Това е груба грешка и грубата грешка я прави председателят на партията.  

- Защо излязохте от Народното събрание, след като връщането на парламентарната група на „БСП за България“ де факто всъщност в още по-голяма степен легитимира властта на ГЕРБ и на Борисов?

- Не знам кой легитимира властта на един или друг политически субект. Според мен конкретните действия на съответния политически субект са въпрос на оценка от обществото в дългосрочен план. Колкото до излизането на БСП, ако въпросът ви е дали БСП правилно са излезли от парламента, в първите една-две седмици като че ли се показаха предимствата от това излизане.

Тъй като, ако сега се направи анализ на нормативните документи, които е утвърдило Народното събрание, може би ще се намерят доста пропуски в условията на липса на съществен дебат. Ще си позволя да кажа и още нещо. Когато БСП не участва активно в политическия дебат, а парламентът е най-сериозната институция за този дебат, тогава реално погледнато гори обществото от това. Даже при друга ситуацията, друга да е управляващата партия, друга да е опозицията. Въпросът е принципен. И от тази гледна точка тези повече от два месеца, в които БСП беше извън парламента, са необосновани.

- Ниската избирателна активност, за която всички говорят, дали е маркер и дали ще бъде база, от която ще тръгнат политическите формации, включително и БСП, на изборите през есента?

- Не. Много са различни изборите. Аз смятам, че избирателната активност ще бъде около 50 процента на местните избори. И съм сигурен, че от кандидатите, които ще бъдат излъчени от отделните политически субекти, ще зависят резултатите на политическите партии. Лично според мен много е важно да започне да се говори принципно, а не да се плъзгаме по повърхността.

- Какви са възможните конфигурации по места? Кой ще го решава този въпрос? Окончателно ли е загърбена идеята от началото на този управленски мандат, когато Гергов Гергов бе ангажиран в ИБ с коалиционната политика, за евентуално управление с ГЕРБ?

- Според мен в политиката няма невъзможни неща. Тази идея е абсолютно необоснована към настоящия момент. Въобще не е възможно да се говори за подобно нещо. Още повече ако става въпрос за национална политика. Но що се отнася до местните избори, това е друго. Аз съм бил кмет на община Благоевград като представител на БСП, когато председател на Общинския съвет беше председателят на ГЕРБ. Това не е съвместно управление. Това е сблъсък между отделни политически субекти, представляващи двете институции в местната власт.

- При това продуктивно, ако правилно ви разбирам?

- Абсолютно продуктивно, разбира се. Понякога е имало и пропуски в смисъл, че са пропускани възможни позитиви за общината. Но продуктивно в крайна сметка, защото има взаимен контрол.        

Сподели:
свързани новини
Напиши коментар »
(18)
1
ГИНКА от Пазарджик: Как 28 Годишна К-УРВА от Село Крушовица си Купи ТЕХНОИМПЕКС ? Агента на ГРУ от Драгалевци САНКИН го Подари на КУРНЕЛИЯ по Заповед на МОСКВА ! ЛИКВИДИРАЙТЕ ЗАДУНАЙСКАТА КОЧИНА, ТЯ НЕ Е БЪЛГАРСКА ! ИЗБИВАЙТЕ КОМУНИСТИ, ТРЕПЕТЕ МИЛИЦИОНЕРИ, НАЙ-ВЕЧЕ ПОТОМСТВЕНИ,ТЕ НЕ СА ХОРА ! 30 Години ФАЛШИВ Преход ! 75 Години НЕЗАКОННА Комунистическа Власт ! КАЗАХ ! https://www.bulgarya.ga/communism.html
2
Който краде трябва да е в затвора!! Правилно. Тогава всички от БСП да влизате по затворите и да е закрива тази доказано престъпна партия БСП!!
3
Комунист и Милиционер е Животинска ТОР ! Подлежи Семейно на Животинска СМЪРТ ! Спас-ението на БЪЛГАРИЯ е Прочистване Комунисти и Милиционери на ГЕНЕТИЧНО Ниво ! Член на БКП-ИЗБИВА се Семейството,Отнема се Имуществото ! Член на МВР-ИЗБИВА се Семейството,Отнема се Имуществото ! Член на ДС-ИЗБИВА се Семейството,Отнема се Имуществото ! Член на ДАНС-ИЗБИВА се Семейството,Отнема се Имуществото ! КАЗАХ ! www.bulgarya.ga/communism.html
4
Ако Нинова не си беше дала оставката......щеше да ревете че е безотговорна...... Като си я подава....пак е безотговорна.. Най отговорен е Гергов. Изберете си го бе,и се прегърнете с Герб.
5
Каква визия,каква стратегия и тактика очаквате от една лакома мегаломанка,която нищо не е постигнала сама в живота си?До сега винаги е била назначавана,като си е плащала в натура,но тези времена свършиха,не е вече кифла,а дебела погача!Винаги е предавала тези,които са я назначавали,за парата продава си душата!Какво означава за Нинова БСП, една далавера като Техноимпекса,но за повече милиони!Защо не позволява ревизия на касата,защо е прехвърлила парите на БСП на Вирджините?Това са въпросите към Нинова!
6
И тоя е еди постан смешник. Леко е оглупял...както всички от глупавата партия БСП.
7
Най обичам, когато комунисти цитират Библията.
8
.............ГАНЬО АКУ ЗАБРАНИ ПАРТИИТЕ ШЕИ ШТАСЛИФ И ШЕ 200 КИЛА !......СА ТАКА Е МАЗОХИЗ И БИИ ЧИИКИИ НА ПУЖАРНАТА !......НО......ГАНЬО УБИЧА А Е ТЕШКО И А Е ГОВЕДО !.......
9
Комуниста е като Сатаната и е скверно въобще да се докосва до Свещенната книга!!!! Но в тази Библия пише, че пътя в дясно е Божествения, правилния път, пътя, който Бог зачита и пази!!! Левия път е пътя на разрухата и Сатаната!!!
10
Браво на леля Корни.Рано или късно, ще смачка ГНИЛАТА ТИКВА. Всичко е въпрос на време.Първо обаче трябва да смачка КОМУНЯГАТА СВИНАР-приятелчето на ТИКВАТА, на когото ТИКВАТА подари 42 милиона за дупката.Това са парите от които СВИНЯРА трябва да даде на опозицията в БСП....НАШИТЕ ПАРИ, с които Боко ТИКВАТА ЩЕДРО СЕ РАЗПОРЕЖДА.....БОКЛУЦИ.
11
..........А БИБЛИЯТА НЕ Е ЗА СЕКИ !......ПРЪВО СЕ ЧЕТЕ МЕЧО ПУХ......ПОСЛИ ОЦЕОЛА.......И........СИ........ВИНЕТУ !........СРЕШТА СИЛВЕСТРИНА СТАЛОНА .......И.......ВИКА ШЕИ ПИДАЛЕ !........БИБЛИЯТА АКУ Я БАРНЕ ПУЖАРНИКАР СТАА СТРАШНО !.......ГОСПОД ВИНАГИ ЗНАИЕ БАЦО КУГА СЕРЕ......И КАК !.......И ПАПАТА СЛЕДИ ЗА ТУВА !.......ПООСЛИ ЦРУ АНАЛИЗИРА !.......И.......РЕЗУЛТ......РАТКА У БРУСЕЛ.......НАЧИ Е ДИАРИА !.......ПЛУЗ ЖАМБАЗКА И СЛАБАКУФ И РААЗНИЕ ГАБРЕЛИ МАИДЕЛИ !.......СИЦКО Е УТБЕЛЯЗАНО !......ГОСПОД ВИ НАКАЗВА МНО ИНТЕЛЕГЕНТНО !......МА ЗАСЕГА !......ШО И ГОСПОД СА ЧЕТЕ ОЦЕОЛА !......
12
Затова ли в годината на СВИНЯТА, СВИНСКАТА КОМУНИСТИЧЕСКА ТИКВА ПОДАРИ на СВИНАРЯ КОМУНЯГА Гергов 42 милиона лева?! Няма как, СВИНСКИ КОМУНЯГИ СА, и ТРЯБВА ДА СЕ ПОДКРЕПЯТ с КРАДЕНИТЕ от НАС ПАРИ.....МИРИЗЛИВА ИЗМЕТ.......КАТО ТЕБ.
13
До №12 Позитанската фльорца,която засмуква клитора на Биволицата,представяйки си че е хой!Наистина в измислен свят живеете!Къщичката Ви се разтресе от лакомата дупара на Биволицата от Крушовица,дори Пудела на Путин от Славяново не желае да Ви помогне,защото и той е объркан тотално от пълната безидейност на Позитано!
14
аз съм фен на бсп, но не харесвам нинова. желая бсп да спечели следващите избори и да има един умен, предвидим и мъдър лидер.
15
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
16
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
17
Тоя пак ли иска да е кмет та така лиже маже за да се докопа до властта.
18
Нека да си я държат та на кметските избори изцяло да се сринат.
Вашето мнение
Код за сигурност:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Бихте ли гласували за партия “Няма такава държава” на Слави Трифонов?
Общо гласували: 11194
архив

Открили нов химически елемент.
Казва се "Булгарий" и периода му на разпадане е 1300 години. 

няма нови новини
Днес: 19
hot
най-четени новини в момента
сега
1526
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
САМО В ПИК TV: Алексей Петров застана зад Марияна Николова (ОБНОВЕНА)
x
Тези 3 зодии са душата на купона
x