Вход
София
Времето в София 9 o C

САМО В ПИК! Отец Никанор с ексклузивен коментар - краят на света ли идва със смъртоносната зараза, как да се справим с паниката и ще спрат ли службите заради болестта

САМО В ПИК! Отец Никанор с ексклузивен коментар - краят на света ли идва със смъртоносната зараза, как да се справим с паниката и ще спрат ли службите заради болестта

на 21.03.2020
88737
0
САМО В ПИК! Отец Никанор с ексклузивен коментар - краят на света ли идва със смъртоносната зараза, как да се справим с паниката и ще спрат ли службите заради болестта

Целият свят е в паника от върлуващия коронавирус. Всеки ден умират хора от опасната зараза.  Италия и Испания са най-засегнатите страни в Европа. У нас заразата върлува с по-малка сила. 

Учени от цял свят свят коментират какво представлява новият смъртоносен коронавирус и правят прогнози кога той ще се самоунищожи. Пред ПИК топ инфекционистът доц. Атанас Мангъров каза, че през юни вирусът ще спре (виж в "Още по темата"). 

Много хора се страхуват, че вече идва краят на света. Затова потърсихме духовник за коментар - игумена на Църногорския манастир "Св. Св. Безсребреници Козма и Дамян" в Гигинци отец Никанор.

Отец Никанор е най-известният монах в България.  Стана популярен с миналото си на брокер на "Уолстрийт". Решил да се замонаши, след като разбрал, че не може и не иска да мисли само как да печели пари. Завършил е училище по мениджмънт, след това Международни икономически отношения. 

Интервю на Албена БОРИСОВА

- Голяма опасност ни връхлетя, отче. Прилича на чумата в Европа през Средновековието...

- Не, не. Не бива така да се мисли. Не е така. Трябва да сме спокойни и отговорни към себе си и околните. И всичко ще мине. 

- Какво да правят хората? Тази паника, в която са изпаднали, ще ги погуби преди болестта. 

- Най-важното е всеки един от нас да си припомни най-важните неща - да спрем с дребнотемието, заяжданията и негативизма на злободнението. Защото в светлината ние съзираме истинското значение на живота. Човек, който е с позитивна нагласа, който е с Бога и хората, много лесно ще премине през тази опасност и ще я понесе. Сега е времето на великия пост. А той не е диета. Постът е време за помирение, преоценка и борба с лошите ни привички. Имаме една привичка, която не е лоша, тя е навикът да се събираме с приятели - сега трябва да се преборим и с нея. Да си останем вкъщи като израз на грижи към нашите близки. Дори да отсъстват от богуслужението, няма да им се вмени като грях. Науката днес е много напреднала и след като тя уверява, че не трябва да има събиране на хора на едно място, значи ние трябва да се съобразяваме. 

- В интервюта пред нашата медия вие неведнъж сте казвали, че скоро може да дойде краят на света заради разгула и отдалечаването от християнските и човешките ценности, крепили ни повече от 2000 г.?

- Той ще дойде скоро. Но не сега. Хората да не се поддават на модерни конспирации, които ни хвърлят в смут. Защото страхът е много по-голяма болест от заразата, която се вихри в момента по света. Той може да доведе до много по-страшни неща. Трябва да запазим спокойствие. И да знаем, че няма нищо страшно. Бог няма да позволи да ни се случи нищо лошо.

- Някои твърдят, че тази чума, която връхлетя света, е заради нашите грехове. Затова, че загубихме верния път, заменяйки го с небогоугодни дела?!

- При всяко едно бедствие се изговаря този стандартен набор от думи. Това, което се случва сега, не е по различно от една катастрофа, при която загиват хора. Нека не го преувеличаваме. Бог е дал своите закони на природата. Да не казваме, че ние сме най-важните. Нека да бъдем смирени и да приемем всичко случващо се.  Не е толкова страшна заразата на коронавируса, колкото заразата на злобата, похотта и ненавистта. 

- Какви са вашите съвети като духовник към хората? Как да останем спокойни и да съхраним себе си?

- Уповавайте се на Бога. Тези, които не вярват в него, да вземат мерките, които препоръчват специалистите. Щабът не съществува, за да ни плаши, а да казва какво трябва да се прави. Това е грип, но е много заразен. Ако беше време като при комунизма, нямаше да ни кажат какво се случва. Пак щеше да има същите щети, но ние нямаше да знаем. 

- Хората са в паника, която избухва в истерия?!

- Правилно го казахте. Паника, която довежда до истерия. Точно така е. Паниката показва две неща - духовен дефицит, липса на упование в Бога, а оттам и несигурност. Религиозните знаят, че има кой да се грижи за тях. Но другите изпадат в истерия. Обществото ни е болно. Този, който ще стане лесен за манипулиране от политически новини, поддава се на сензации, той е зле в момента. Защо е лесно манипулируем и лабилен, липсва му здравата основа. Трябва хората да се научат да не се стряскат от всяка лоша новина. 

- Ще излезем ли различни от тази ситуация? В крайна сметка сега осъзнаваме ценността на свободата да се срещаме с приятели, да се разхождаме под дъжда, да се радваме на малките неща, които доскоро считахме за даденост?!

- Непременно. Това зло ще отмине. А ние ще излезем от него пречистени и по-добри.

- Гръцката църква отмени всички богослужения с изключение на неделните литургии. Ще стане ли това и при нас?

- Възможно е да стане, ако обстоятелствата го изискват. Ако има нужда още по-силно да се ограничи събирането на хора. Светият Синод трябва да се съобрази . И тук не е време да говорим дали Светото причастие е източник на зарази - това са нелепости. За жалост при нас, право да си кажем, не идват много хора на неделна служба. Казано е в Светото писание да хвалим Бога на всяко място. Вярващите могат да се молят и вкъщи пред кандилото, стига да е с открито сърце и душа. 

- Да завършим оптимистично - казахте, че не сега е краят на света?

- В Апокалипсиса и в Светото Евангелие Господ говори за свършека на света. Не е дошло това време още. Няма признаци на скорошен Апокалипсис. Хората да гледат напред. 

 

Сподели:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
За кого ще гласувате при избори днес?
Общо гласували: 33689
архив

Виждайки падаща звезда, водопроводчикът Грую не можа да формулира ясно желанието си, поради което получи петлитрова руса бутилка ракия с големи гърди…

x
САМО В ПИК TV: Поп звездата Мария Илиева крие таен осеменител - ето кои са заподозрените...
x
Ето кои са доказаните ползи от фастинга и как да го правите безопасно и ефективно
x