Вход
София
Времето в София 2 o C

САМО В ПИК! Писателят Христо Стоянов: Хората търсят Гешев като народен закрилник, Борисов е абсолютен мъжкар, Радев непрекъснато иска да се доказва пред една мома

ИЗВЪНРЕДНО
ПОЛОЖЕНИЕ
Излекувани: 17
Починали: 8
Заразени: 359

САМО В ПИК! Писателят Христо Стоянов: Хората търсят Гешев като народен закрилник, Борисов е абсолютен мъжкар, Радев непрекъснато иска да се доказва пред една мома

на 29.02.2020
93647
0
САМО В ПИК! Писателят Христо Стоянов: Хората търсят Гешев като народен закрилник, Борисов е абсолютен мъжкар, Радев непрекъснато иска да се доказва пред една мома
Автор: ПИК
29.02.2020
0
93647

Отминава една динамична седмица, белязана с обществено-политически трусове, нови акции на прокуратурата и МВР,  със задкулисни интриги и "претопляне" на стари скалъпени истории, с цел да бъде дискредитиран премиерът Борисов. На фона на вътрешно-политическата ситуация се задава сериозна бежанска заплаха от Турция.

Пред ПИК писателят Христо Стоянов коментира актуалните теми

- Господин Стоянов, как ще коментирате акциите на главния прокурор Иван Гешев, който атакува хазарта, митничарите, подхвана Пловдивския панаир, бесейновите дирекции, битовата престъпност?

- Аз мисля, че трябваше най-после някой такъв да се появи в пространството. Не че Цацаров не вършеше работа, но я правеше с "кадифени ръкавици". Докато тук нещата опират до нещо друго. Става въпрос за един деен и принципен човек, според мен. Аз това нещо съм го казвал и писал преди - радвам се, че наистина някой подхвана престъпността в България, защото на народът вече му беше писнало. Най-интересно е, че хората, които не вярваха на Гешев - в момента го търсят почти като народен закрилник. Започнаха да ходят при него, дори кметовете от малките населени места. Виждат, че има един човек, който работи. И имат всички основания да смятат, че той освен че работи, ами и върши работа.

- Той още от първите си дни като главен прокурор показа, че няма да има компромиси с никого - независимо дали са "малки" или "големи", пред закона всички са равни.

- Той и преди това беше подхванал нещата. Всъщност, аз мисля, че би трябвало да се отдаде заслуженото все пак и на Цацаров. Защото, за да може да се появи Гешев, трябваше един Цацаров да подготви почвата. Това беше дълга подготвителна операция, така да се каже. Всичко това е изпипано. То не става съвсем спонтанно - хрумнало му днес да отиде в Септември, утре в Кричим, после в Силистра. Така, разбира се, нещата не стават. Явно те стават с насоки, с плануване на операциите и, слава Богу, досега виждаме, че има перфектни акции.

- Да, прокуратурата действа перфектно заедно с МВР.

- Най-после си подадоха ръка и заработиха заедно. Мисля, че допреди известно време като че ли не се знаеше кой е "ръката", кой е "сапунът". Дали МВР е "сапунът", с който прокуратурата си мие ръцете, или прокуратурата е "сапунът", с който МВР си миеше ръцете. Тук става вече наистина въпрос за нещо, което е реално стиковано. Най-после две институции, които заработиха успоредно в България, за разлика от другите институции. За разлика от "съседските", както казва Бойко Борисов, институции, които не могат да се синхронизират и това е. Имам предвид Президентство и Министерски съвет.

Не че го хваля, но ако има някаква грешка при Бойко, аз започнах за го уважавам за всичко, но той понякога като че ли работи "на парче". Т.е. някой като отиде при него, той тогава вижда проблема. Той не вижда проблема в законодателството, както сега с ТОЛ-системата примерно. Той ще реши въпроса за Банкя, за Златни пясъци, но реално погледнато, кардинално въпросът всъщност не е решен. Тепърва ще започват да пропукват нещата. А трябваше нещата да се обмислят. Защото нещата опират до екипа. Аз винаги съм мислил, че Бойко Борисов умее да прави екип и е единственият, който успява да отзовава и депутати, и ръководители на ведомства. Ето, онзи ден се скара на АПИ Георги Терзийски. Но за съжаление, като че ли липсва това нещо - изпипване на нещата, преди да се случат. Някъде пропуква екипът. Някъде някой не е предвидил нещата. Защото той не може да погледне на всички страни. Но решава нещата. Защото, например, няма регламент за отдаване на правителствения самолет. Но машината на правителствения отряд действаше като линейка не един и не два пъти. Ние забравихме как той изпрати правителствения "Еърбъс" през 2011 г., за да прибере нашите сънародници от Либия. Забравихме как взе Христо Мутафчиев, Павел Васев. Забравихме десетки такива случаи, при които Бойко Борисов на "своя глава" реши да направи всичко това. Тук наистина виждаме човешкото сърце. Някои казват - това е популизъм. Не, не е популизъм това. Просто той е мъжкар в пълния смисъл на думата. Но има неща, които пропукват в екипа му. Може би дори не е толкова заради екипа, а защото е принуден заради характера на правителството. Все пак той трябва да се съобразява с коалиционни партньори, които, за съжаление, не са на високо интелектуално ниво. Имайте предвид, примерно, "това нещо" от Бургас... То не е "върха на сладоледа" в интелектуалното поприще.

- А как ще коментирате "претоплената манджа", инициирана от другарката Елена Йончева - подгряването на интригата с името на премиера, "забъркан" в имотна афера в Барселона?

- Има една приказка, която не ми се иска да я казвам... Но, хайде, ще я кажа. Не дай си Боже, в политиката да влезе жена, която не може да бъде задоволена от мъж.

- Виждате някаква фройдистка основа?

- Разбира се, че е на фройдистка основа. То всичко е на фройдистка основа. Както виждате, на фройдистка основа е и самият Радев, който непрекъснато иска да се доказва пред една мома. В крайна сметка, на винаги дългите крака вършат добра работа.

- Споменавайки името на Радев, как ще коментирате неговите афери? То не бяха трудови договори на Десислава Генчева, връзките му с Държавна сигурност, КГБ, ГРУ, с евтините апартаменти, с грипените...

- Ами типично българска история. Просто е решил човекът да влиза в политиката. Най-интересното е, че това са хора, които изповядват т.нар. лява идея. Всъщност,  какво се оказва лявата идея? Дали не става въпрос само за първоначално натрупване на капитала, според Маркс. В случая няма значение какъв е капиталът - дали той е политически, защото става въпрос за първоначално натрупване на политически капитал при Радев. От там вече следва и останалото. Ние не можем да се откажем от Маркс толкова лесно. Не защото той е гений. А защото просто 45 години ние сме възпитавани по този начин. И тези, които в момента са в политиката, са всъщност марксистки... чеда. Щях да кажа "изчадия", но всъщност, да - имаме и чеда, имаме и изчадия.

Страшното в момента е това, че абсолютно всички имат партийни претенции, партийни пристрастия, а не държавническо мислене. Това е голямата трагедия в политическия живот в България. Те, ако мислеха държавнически, нямаше да се чепкат за щяло и нещяло. Защото те делят някакви партии. Но в никакъв случай това не е мислене за държавата като цяло.

- Сега се задава една страшна заплаха на нашите граници. Следим новините - какво се случва в Сирия, как се обтегнаха отношенията между Русия и Турция. Как мислите, ще стигне ли бежанската вълна до границите ни?

- Тя отдавна е стигнала и отдавна минава през границите ни. Аз винаги съм мислил, че тук Америка не можа да планира нещата... Писал съм за това и имам отворено писмо до Доналд Тръмп. Можем да наречем ислямския свят "патриархална демокрация". Колкото и абсурдно да звучи. Защото "патриархът" там диктува нещата . Това е начин на възпитание, начин на мислене. И изведнъж един отива и казва - това не е демокрация, ето ви "нашата" демокрация. И се получава един вакуум. Изчезна Саддам Хюсеин, но се появиха ислямските пълководци. Ето, от там тръгнаха нещата. Всъщност, Доналд Тръмп разби Азия. Разби ислямския свят и създадоха това, което не трябваше. Защото всяка обществено-политическа система не търпи вакуум. Саддам Хюсеин може да е управлявал една "патриархална демокрация", може да е управлявал като диктатор, но в крайна сметка тези хора това искат. Това е техният начин на мислене, техният начин на живот. А катализаторът Тръмп съсипа нещата, а преди това Обама успя да "подготви почвата" там. И по този начин съсипаха цяла една социално-политическа система. И вакуумът засмука "Ислямска държава". Така се създаде "Ислямска държава".

 

Сподели:
свързани новини
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Смятате ли, че държавата в лицето на Бойко Борисов, кабинета, проф. Мутафчийски и целия извънреден щаб се справя адекватно с коронавируса?
Общо гласували: 32971
архив

Един мъж отива при врачка, а тя му казва:
– Вие сте женен, в заможно семейство с две деца.
– Грешите. Имам три деца.
– Вие грешите.

няма нови новини
Днес: 19
hot
най-четени новини в момента
сега
1668
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
ПЪРВО В ПИК! Правителството с важни решения за актуализацията на бюджета
x
ВНИМАНИЕ: Недоспиването увеличава риска от психични проблеми за децата
x