САМО В ПИК! Проф. Александър Джеров: Отчаян съм - Слави хабер няма от управление, БСП са немощни

АВТОРСКИ НОВИНИ

САМО В ПИК! Проф. Александър Джеров: Отчаян съм - Слави хабер няма от управление, БСП са немощни

364966
на 10.04.2021
САМО В ПИК! Проф. Александър Джеров: Отчаян съм - Слави хабер няма от управление, БСП са немощни

Изборите приключиха и този път парламентът надмина себе си. България се върна във времената на началата. След близо 30 г. въртене в кръг и лашкане в различни политически посоки, си избрахме най-шарения парламент. Партиите още в зародиш обявиха, че ще се държат на принципа "Орел, рак и щука", въпреки пандемията и следващата я икономическа криза и необходимостта от взимане на спешни мерки за излизане от нея. 

препоръчано

Правителство няма да може да се състави най-вероятно, страната ще изпадне в поредната политическа криза и ще тръгне към нови избори. 

Потърсихме за коментар проф. Александър Джеров. Той е един от най-знаковите политици от началото на прехода у нас. Председател е на законодателната комисия и член на комисията по изработването на Конституцията във Великото НС. Оглавява законодателната комисия и в 36-то народно събрание. Заместник-председател е на 38-то НС. 

Интервю на Албена БОРИСОВА

- Очаквахте ли тези изборни резултати, проф. Джеров?

- Чак това положение въобще не го очаквах. Никък не е добре за България.

Всеки истински българин милее за своята родина, колкото и тривиално да звучи. А сега се наредиха хора, които мислят само за едно - как да се докопат до властта. И какво се получи? Искаха промени, а всъщност не знаят за какви промени става дума. И сега не знаят какво да правят. 

Да държиш кормилото на властта е нещо много отговорно. Не е като да отидеш на кино или на сладкарница. 

- Какво ви показва този шарен парламент? Съдбата му каква ще е?

- Това е един парламент, който ще тръгне и няма да намери спойка. В него се събират хора, които не знаят какво да правят. Нямат представа за какво става дума. 

- Избори след избори явно не са добър вариант. Ще успее ли да състави кабинет това народно събрание?

- За да състави правителство, трябва да има разбирателство.  

Още в предизборната кампания не видях нещо съществено в тезите на отделните партии. И сега тези, новите, които влязоха, още повече се показват безпомощни. 

Да съставиш правителство, това е нещо изключително отговорно. Който мисли, че може да си седи в кабинета, да получава пари и да има секретарка, която да му прави кафе, бърка. Ето, дори БСП, която загуби катастрофално, не иска да оглави правителство. 

Слави Трифонов е много симпатичен. Но той и неговите хора разбират от всичко друго, но не и от управление. 

Това е колизия. Не виждам кой би могъл да състави правителство. 

Ще видим какво ще стане следващата седмица, когато президентът ще вика първата и втората политическа сила, а и евентуално някаква трета да й връчи мандат. Но няма да стане правителство. 

- Все по-натрапчиво политиците говорят за предсрочни избори?!

- Ами така ще стане. Ако не се състави правителство, друг път няма. За тези избори бяха изхарчени 150 млн. лв. Още едни 150 млн. лв. да дадем и за предсрочен вот ли? Откъде ще ги вземе тази бедна държава?

Не съм сигурен, че при нови избори ще получим по-добър разултат. Или ще вървим на принципа, както Георги Марков навремето го бе казал: "Избори до дупка".

- Слави Трифонов и неговата партия мълчат. Не коментират изборните резултати, държат в шах другите партии с поведението си?!

- Нелогично е това негово поведение - не съм го чул да каже нещо. В предизборния период не взе отношение. Като имам предвид неговите способности, не знам какви политически качества има. Той е музикант, няма и хабер от управление.  

Учуден съм - много различна е чалгата от управленската дейност.

- Не е само той. "Изправи се! Мутри вън" се скараха още преди да са влезли в парламента...

- Отчаян съм от българския народ, защото показа отказ от сериозността.  Влизат хора, които тепърва трябва да се учат. Парламентът не е училище. А и откъде ще дойдат знанията?

Не съм адвокат на ГЕРБ. Не познавам Бойко Борисов лично, не съм и член на партията му. Но ГЕРБ единствена в момента може да свърши работа. Това е.

- Върнахме ли се в началото - 30 г. обикаляме е търсим спасител, но не го намираме?

- Гласоподателите и българският народ не осъзнаха сериозността на момента. Трябваше да насочат гласовете си не към тези, които излязоха на улицата и приказваха разни неща. ГЕРБ направиха твърде много в един тежък период. Хората трябваше да осъзнаят - или да подкрепят тях, или да потърсят други. Но аз не виждам други, готови управленци. Остава ГЕРБ.

Пак ще повторя, управлението е много тежка работа. Не е да седиш в кабинета или да се возиш на служебна кола. 

Не можеш да спечелиш избори, а да не знаеш за какво си ги спечелил. А това стана в момента с новинете партии.

- Какво очаквате да се случи в близките дни?

- Не знам. Не очаквам нищо. Отчаян съм. Бих се радвал да се намери група от хора, които да поемат кормилото. 

Не мога да разбера как по време на Възраждането са се намерили толкова учени и способни хора, които са вдигнали България от пепелта и са я повели. А сега няма кой да свърши работа. 

- БСП защо се сринаха така?

- Те са без програма, без идеи. Карат се помежду си. Не знаят за какво се борят, освен за това да са добре. През последната година показаха немощ. Не са годни да управляват. 

- Ами "Демократична България", които претендират да са десница, подобие на някогашното СДС?

- Никакви наследници на СДС не са. Онова СДС беше сила с толкова много ярки имена. Нали се видя какви ги надроби Христо Иванов и като министър, и като адвокат.

Великото народно събрание тогава беше сбор от способни хора.

- От не малко страни се чуват призиви за ново Велико народно събрание...

- Когато стигнеш до това положение, до което паднахме сега, само едно Велико народно събрание ни липсва. Та то трябва с години да работи върху Конституцията. 400 души да заседават 1 ,2, 3 г. А през това време какво ще става с България? Нямаме време. Имаме отговорност да се справяме с Короната и последствията, които тя нанася върху икономиката. 

Сподели:
Бомба x
Любовен хороскоп за май Любовен хороскоп за май
ПИК TV x
САМО В ПИК TV! Лъсна голяма тайна за Емил Костадинов: вицето на БФС с курс към родилното, тази красавица ще го дари с... САМО В ПИК TV! Лъсна голяма тайна за Емил Костадинов: вицето на БФС с курс към родилното, тази красавица ще го дари с...
ново
Днес: 9
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това