Вход
София
Времето в София 17 o C

САМО В ПИК! Проф. Александър Джеров с остра критика: Мая Манолова и партия "Възраждане" не мислят за народа. Да искаш да сваляш правителството, когато се решава съдбата и животът на хората, е антибългарско деяние

САМО В ПИК! Проф. Александър Джеров с остра критика: Мая Манолова и партия "Възраждане" не мислят за народа. Да искаш да сваляш правителството, когато се решава съдбата и животът на хората, е антибългарско деяние

на 30.05.2020
155995
0
САМО В ПИК! Проф. Александър Джеров с остра критика: Мая Манолова и партия "Възраждане" не мислят за народа. Да искаш да сваляш правителството, когато се решава съдбата и животът на хората, е антибългарско деяние

Пандемията преобърна живота на земното кълбо на 180 градуса. Целият свят е скован в страх. Хората все още не вярват, че могат да се върнат към нормалния си начин на живот. Експертите пък заявяват, че тепърва ще трябва да свикнем да живеем с КОВИД-19. Опасността все още не е отминала.

Българското правителство полека разхлабва мерките. Опозиционните полотици обаче използваха пандемията за партийни цели. 

За коментар на ситуацията потърсихме проф. Александър Джеров,  който е един от основателите на СДС. Той е бивш конституционен съдия и преподавател по право в Софийския университет.

Интервю на Албена БОРИСОВА

- Защо не успяваме да се обединим, дори когато се намираме в тежка ситуация, проф. Джеров? 30 г. живеем само с протести, предсрочни избори и политически скандали. Дори пандемията сега не можа да ни смири.

- Не знам защо. Това е част от народопсихологията ни. Протестите, които в момента се правят срещу правителството, за мене са престъпление. Защото в този момент единственото, което трябва да направим, е обединение. Не съм адвокат на правителството, нито имам тесни контакти с премиера и неговите министри. Но твърдя, че в момента имаме един кабинет, който работи само в полза на народа. Ако не беше той, ние щяхме да изгърмим с този вирус. Като гледам какво става в САЩ, в Англия и други страни, ми става страшно. Ние се спасихме. И това става благодарение на правителството. Даваме много малко жертви. Трябва да се обединим около правителството. Пък после, когато отмине това зло, можем пак да критикуваме. Виждам, че правителството мисли и за бъдещето. Ако бяхме заспали само с вируса, щяхме да изпуснем икономиката. А ето сега най-после се сетихме, че не е редно да внасяме домати от Полша, картофи от Египет... Можем сами да си ги произвеждаме. Миналата година не ми се ядяха домати. Сега обаче виждам, че има български домати и те са вкусни.

- Опозицията иска предсрочни избори. Има ли предпоставка за тях?

- Опозицията е понятие, което у нас е сбъркано. Това се вижда като погледнеш Мая Манолова, социалистите, бившите комунисти, дори някои изказвания на президента Радев в момента, когато е застрашен българският народ. Това са глупави заяждания. Все едно, че се намираме на пазара. На него можем всичко да говорим. Но, когато си политик, не можеш да се държиш като човек от улицата. 

- Ако правителството подаде оставка, има ли кой да дойде на негово място?

- Няма кой. Нека да продължим да критикуваме, но да не го правим по пазарски. Не може в този момент да виждаш само грешки. Как някой в неговите небългарски изказвания не видя, че сме обект на нападение от един вирус, който съсипа цялата земя. Покрай него трябваше да се обединят всички, които смятат, че са българи.

- Говорите за небългарски изказвания. Тогава кой стои зад тях?

- Изказванията на Мая Манолова и партия "Възраждане"  не са български. Защото те не мислят за съдбата на този умен народ, какъвто е българският. Това е, не казвам, че някоя чужда държава стои зад тях. Не е време за глупави митинги на улицата. Да искаш да сваляш правителството, това е антибългарско. Защото е в момент, когато се решава съдбата и животът на хората. 

- Как да се обединим?

- Сегашният момент е благовиден предлог да дадем едно рамо на правителството.  За да може то да извади страната от затъналото положение, което не е по негова вина. Тези просташки протести  и обвинения са срам за България.

- Най-голямата опозиционна партия - БСП, е разединена. За какво обединение в държавата да говорим в такъв случай?

- Не гледам положително на Корнелия Нинова. Тя е анти на всичко и на всички. Да подаде ръка, да се усмихне поне, но не може. Наследството е голяма сила. БСП си остана БКП. Тя няма линия на поведение и никаква идеология. По какво е по-различна от тяхната партия от преди 40-50 г.?

- В БСП днес има и млади хора...

- Въздухът е такъв. Нека младите да излязат с наистина социалистическа идеология. Да направят истинска социалистическа партия. Този, който е против България, не може да бъде опозиция. Във всички държави са се хванали заедно, за да се опазят от този вирус. И работят единно. Само при нас не е така.

- Не мога да не ви попитам като юрист и бивш университетски преподавател какво е мнението ви за решението да няма приемни изпити за специалността "Право" в Софийския универеститет. Това няма ли да доведе до още по-голяма девалвация на образованието?

- Нека да влизат младежи в университета. Не е най-страшното, че няма да има приемни изпити. Като минат обаче 1 - 2 години, който не става, да отпадне. Правото е много висша наука и с нея не може да се играе с лека ръка. Университетското ръководство трябва да бъда отговорно.

- Вярвате ли, че след първата или втората година ще отпадат студенти?

- Силно се надявам. Тези първи две години трябва да бъдат сито. Който го мине, с допълнителни изпити или по друг начин да продължи напред. В никакъв случай не бива да се допуска да се взимат дипломи незаслужено. 

 

Сподели:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Кой трябва да подаде оставка?
Общо гласували: 20013
архив
Пиян клиент чете сметката в ресторанта:2 водки – 2.60салата – 1.30ако мине – 2.504 бири – 3.60Вика келнера:– Какво е това “ако мине”?– Е, не мина…
няма нови новини
Днес: 15
hot
най-четени новини в момента
сега
773
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
ПЪРВО В ПИК TV: Библейска буря връхлетя София - адски гръмотевици раздират небето (ВИДЕО)
x
Лошо ви се пише, ако имате мъж от тези зодии
x