Вход
София
Времето в София 6 o C

САМО В ПИК! Проф. Антоанета Христова: Румен Радев и малка група хора търсят конфликт и противопоставяне

САМО В ПИК! Проф. Антоанета Христова: Румен Радев и малка група хора търсят конфликт и противопоставяне

на 22.04.2019
122191
69
САМО В ПИК! Проф. Антоанета Христова: Румен Радев и малка група хора търсят конфликт и противопоставяне

Президентът Румен Радев отново демонстрира страха си от участие на живо в телевизионно предаване. В петък по БНТ в "Панорама", беше излъчено негово интервю на запис. Самото участие на Радев беше очаквано с огромен интерес, след като първо ПИК извади наяве имотните далавери на президента. В типичен стил, той не отговори ясно и категорично на поставените въпроси. Вместо това насочи разговора в друга посока.

Всичко в държаните и поведението на Румен Радев говори за целенасочен и търсен конфликт с правителството, както и дестабилизация в страната. Целта е повече от ясна - свалянето на законно избраното правителство и смяната му със служебно. Има ли реална опасност от това, както и нагласени ли са телевизионните изяви на Румен Радев, агенция ПИК потърси за коментар проф. Антоанета Христова. С нея разговаря Ивайло Атанасов:

- Г-жо Христова, след гостуването на президента Румен Радев по БНТ в предаването "Панорама" в петък, остана впечатлението за някаква нагласеност. Обикновено той говори винаги на запис...

- Трудно мога да коментирам до каква степен нещата са нагласени или не са нагласени. Очевидно е, че има в последно време сериозни притеснения по отношение на много острия конфликт между президент и правителство, който все повече и повече рефлектира върху начина, по който се отразяват неговите позиции от страна на медиите, предизвиквайки съобразяване и притеснения. Той е много силен. Това е конфликт, който вече буди сериозни страхове в българската общественост.

- Означава ли това, че по този начин се всажда едно напрежение в обществото?

- Такъв заявен конфликт между президент и правителство, между две големи институции, води след себе си последствия, които могат да избият в различен вид отклонения по отношение на демократичните норми в едно общество. На базата на такова противопоставяне, всякакви коментари и страхове от евентуални недемократични методи за саморазправа с врагове, при евентуално предсрочно или друга форма на взимане на власт от враждуващия, имат почва. Те започват да бъдат много актуални в обществото.

Много хора споделят усещането си за такова напрежение, което предизвиква страх у тях. Така че нормално е и журналисти, и медии, да започнат да чувстват страх и да се съобразяват.

- Самият Радев днес е направил следното изказване, цитирам точно думите му: "Заплахата за демокрацията у нас не идва от Българската армия, а от политици и институции, заради които морал и закон все повече се раздалечават"...

- Това са думи. Зад тези думи трябва да има доказателства. В момента в обществените настроения няма усещане, няма нагласа за революция. В обществото няма такива настроения. И когато дадена политическа фигура и малка група хора твърдят, че има настроения за революция, това означава, че те търсят червената линия на противопоставяне и то я търсят на всяка цена. Това плаши. И аз твърдя, че в момента в обществото има страх.

Сподели:
свързани новини
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Според вас кой от изброените лидери на отделните власти работи най-добре?
Общо гласували: 12345
архив

Защо никой не се закача с ромчето от 1А клас ?
– Защото баща му е от 6Г клас…

няма нови новини
Днес: 103
hot
най-четени новини в момента
сега
2983
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
ПЪРВО В ПИК TV! Борисов от Брюксел: Въпреки умората, продължаваме да работим в пълна кондиция
x
Не се заблуждавайте! Не е любов, той иска просто секс
x