Вход
София
Времето в София 10 o C

САМО В ПИК! Проф. Антоанета Христова: Румен Радев, независимият по дефиниция президент, даде своята явна подкрепа за БСП

САМО В ПИК! Проф. Антоанета Христова: Румен Радев, независимият по дефиниция президент, даде своята явна подкрепа за БСП

на 04.05.2019
52701
40
САМО В ПИК! Проф. Антоанета Христова: Румен Радев, независимият по дефиниция президент, даде своята явна подкрепа за БСП
Автор: Симо Русев
04.05.2019
40
52701

ПИК потърси проф. Антоанета Христова от Института за изследване на населението и човека при Българска академия на науките за коментар по темата „институционално противопоставяне“, как поведението на президента Радев влияе върху настроенията и нагласите за евровота, както и какъв ще е резултатът от скандалите „Апартамент гейт“ и „Къщи за гости“ за активността на избирателите и твърдите ядра.

- Проф. Христова, станахме ли свидетели на поредното противопоставяне на първите хора в държавата в контекста на честванията за 143 години от Априлското въстание – президентът Радев беше в Клисура, а председателят на Народното събрание Цвета Караянчева държа реч от Копривщица?

- По принцип има противопоставяне между президента и управляващите. И то е много отдавна –президентът се позиционира като критикуващ управляващите, опонент. Тази линия продължава до ден днешен. Но през събитието кой къде е отишъл да чества Априлското въстание не е фокус, през който можем да интерпретираме и да направим изводи за нивото на противопоставяне. Всеки решава къде да направи своя пиар и какво да каже. Важно е съдържанието на посланията, а не толкова избора на място.

- Какво е влиянието на тази институционална дистанцираност по отношение на изборите за Европейски парламент, които са буквално след дни?

- Институционалното противопоставяне има свои следствия. Следствието по отношение на президентската институция е това, че президентът предостави на практика своя шеф на кабинет като лице на избираемо място в листата на БСП. Тоест той пряко участва, привнасяйки символично своя имидж, давайки знак към хората, които го харесват, към избирателите, които го припознават като политически лидер. Това привнасяне на собствения имидж, на собствената харизма към листата на БСП,  вече е прецедент. Така на практика президентът, който би трябвала да бъде президент на всички българи, ерго на всички партии, даде своето ясно предпочитание на БСП.

- Колко е коректно това и подлежи ли на някаква санкция?

- Това законово е коректно, тъй като, доколкото Иво Христов напусна президентската институция, неговият избор може да се интерпретира като личен. Т.е. от законова гледна точка това не е проблем.

- А морално ли е?

- От гледна точка на ясния си политически избор и позициониране, противоречащо на характера на президентската институция, е проблем.

- Между впрочем, тактиката, която демонстрира БСП – да не влиза в студията за общи дебати преди евроизборите, да не говорим, че не е в парлаемнта, не е ли 1:1 копиране на поведението на Радев, който не влизаше в преки разговори с опонентите в хода на кампанията си?

- Това не е тактика само на Радев. Това е поведение на много политически сили – и „Атака“, и ГЕРБ са ползвали в определени моменти тази техника. Не са влизали в парламента. Но не си спомням да не са участвали в дебати. Дебатът е мястото, където можеш да покажеш ниво в сравнение с останалите. Бягството от дебат е страх, че не можеш да се представиш достатъчно добре. В този смисъл мисля, че БСП прави грешка. Нещата са много явни вече. Много явно е противопоставянето и то в неговата крайна форма. Много явно е неспазването на основни правила в политическата комуникация и политическата ефективност, което пак показва крайност на противопоставянето. Крайност, която аз разчитам като липса на полезност за гражданите. Но полезността може да е за партията. Може да излезе, че е полезно за партията да се е крила от хората по време на дебат. Ще видим на изборите, на 26 май. Ако излезе, че това е успешна тактика, която работи пред българския избирател, това поставя много сериозни проблеми пред нас, психолозите.

- Ако това действително е атестат за ниската интелигентност и зрелост на обществото, на избирателите, кой какво спечели и загуби от развихрилите се скандали „Апартамент гейт“, еднакъв ли е аршинът за Цветан Цветанов, Цецка Цачева, Пламен Георгиев, Елена Йончева?

- Аршинът не беше еднакъв. Фактите се вадят само за настоящите управляващи. Когато изнасяш информация само за настоящите управляващи, очевидно аршинът не е еднакъв. И когато започне проверка на другата страна, тази проверка веднага се обявява за некоректна. Или се формулира митът, че който в момента управлява, той трябва да отговаря, а не този, който е управлявал преди това. В момента обаче двойния стандарт не остава незабелязан. Руинира се доверието към ГЕРБ. Да видим дали те ще успеят да го компенсират със същинската кампания. В същото време не расте подкрепата за БСП. Което означава, че хората оценяват, че има двоен аршин. Хората не харесват БСП, защото знаят какво те са правили по време на тяхното управление и имат спомен за това. Хората не харесват и това, което е практика и в момента. Така че – да. Руинрането е към всички политици. За съжаление, по този начин източниците на разкритията също по някакъв начин девалвираха собствения си авторитет.

- Няма ли пресищането на публиката от тези скандали да доведе до степен на отвращение, при което да се стигне до наказателен вот или дори въобще до неупражняване правото на вот?

- Това е основната хипотеза в момента на повечето анализатори – че именно този етап вече се е достигнал и че много голяма част от хората няма да излязат да гласуват. В същото време върви и друг процес. Процесът на вътрешните скандали и на силната политизация БСП – ГЕРБ. Когато имаш силна политизация, тогава твоите привърженици се мотивират да участват в играта. Затова ще видим как в хода на същинската кампания ще се активират твърдите привърженици, тези, които са за БСП и искат реванш, и тези, които на никаква цена не искат БСП да се върне и приемат ГЕРБ. Засега ситуацията в ляво и дясно е: отливът от ГЕРБ частично да се насочи към „Демократична България“, защото се явява възможност при отсъствието на други, а за БСП се явява сериозен проблем с АБВ заради възможното объркване с „Коалиция за България“.     

- Ако социологията е права и е вярна тенденцията за спад в подкрепата към управляващите, ако ГЕРБ загуби евровота, означава ли непременно отиване на предсрочни избори?

- Аз виждам, че всички анализатори съветват ГЕРБ да иде на предсрочни избори.

- Това спасителен ход ли е?

- Аз няма да се наема с подобен съвет. Подобен съвет трябва да бъде свързан с много задълбочено, качествено и количествено планиране. Има много „за“, но и много „минус“.      

Сподели:
свързани новини
Напиши коментар »
(40)
1
Аз също ще стана крадлив ПЕС, като Мама Елена, Импексовата Балсала, СС Момата и Румен клепоухата пъпка, защото сме Цоцаалисти. Крадец е мойта мама, крадец ще съм и аз!
2
Професорката много бързо забрави за Плевнелиев и сега плюе ,че пушек се вдига.
3
Спри се , ма другарке професорке ! Омазана си и не от скоро !
4
За пари съм готова на всичко!
6
Няма
7
Тя и Бойко ще оплюе, както трябва след като падне от власт! Платена въртиопашка! Пфуууу!
8
Р.Радев е НЕЗАВИСИМ !!!! От него нищо не зависи!!! А от генерал ДЕСИ, К. Нинова, И. Йотова и Иво Христов за аромат!!?НЕЗАВИСИМ е човека, само като ПАПАГАЛ повтаря, чужди думи и помисли!!?
9
годност. Късно е либе за китка.... Да не би пари пипало....не би чудо видяло. Човека снощи сам си разказа за кошмарите...видях края на СДС и на НДСВ.
10
Тая "професор" е пълна фашкия, клошарска храчка и мастия - ГЕРБЕРОВА! Позор!
11
kakva profesorka e gospojata,kolko publikacii i trudove e publikuvala.ida spre da zloslovi sre6tu zakonno izbrania prezident, ane kato predi6nia s fal6ificiran vot,deto mu darpaha uhoto.
12
Обичав тиkва!
13
Поредния платен тиквен парцал.
14
Само пенсиониране на високоплатения пенсионер ще успокои мегаломанските му мераци да унищожи България! Фамилия Радеви не са над законите!Ако си мисли че ще се измиришат простъпките им, значи е по-тъп, от колкото изглежда! Генерал Указ подготвя поредния указ, забраняващ заснемането на престъпници, ако са от БСП или от Дондуков 2! Деса е обещала, ако някой от Баджанаците е наказан за простъпките си, да бъде помилван от Смешника, над 650 престъпника вече е помилвал! ПроСтестерите са помилваните от Радев мутри!
15
Бойко М.Б. Българския чикатило
16
Тя галеше и продължава да гали топките на Ц.Цв. и Бойко Винетуф!
17
БСП е шайка от мафиоти и крадци, наследници на убииците и терористи от БКП. Не гласувайте за тези изроди
18
Най голямата тиквена измет.
19
Само дай сигнал и с песен на уста "Партизан за бой се стяга" с бастуни и колички ще извършиме петия преврат, за да дойде новия Девети септември и да унищожим враговете и синчето на другаря Т.Живков, другаря Румен Радев-Тъпото, ще изберем за Генерален Секретар на БКП, защото знае Устава на БКП и дори на английски го рецитира! Венсеремус дрогарко Нинова и внимавайте на Позитано с "брашното"!Как ще оставиш всичките пари на БСП, най-правилно е да ги приватизираш и с Еленка да ги изнесете на Вирджините! Гладът на БСП депутатите ще ги накара да опекат една Свиня Импексова за да се нахранят,защото не искат нови избори, няма да са пак депутати, покрай роднините на Нинова и баджанаците на Радев!
20
Аз обичам TИKBATA повече от професор Антоанeта! Прочетете статията ми от вчера за мъжа на честта и сами ще се убедите! А след 26 май, в зависимост от резултатите, мога да заобичам и пилоти! Колежката Ивa само може да ми прави вятър с елегантните си yши!
21
Всъщност какво казва БСП-ти власт ми дай, аз парите ще си ги накрада дори и за 4-5 месеца, безконтролно, служебно на БСП-Радев правителство! Имаме вече опит, както и преди 2 години, първо уволняваме МВР, слагаме наши момчета на възлови позиции, ликвидираме делата на Бенчо,Митю,Миню,Ветко,Баневи,Бренто,Прокопиеф, Цветан Василев...абе всички наши кадри, които Бойко е ударил за далаверите им! Искаме да дойдем служебно на власт, да бъдем назначени, както Радев от КГБ!Напълно луднаха позитанските тролове, почти както истеричната Нинова и каканижещия Радев! Радиомълчанието за СААБ и ударите срещу Баневи-приватизаторите, направо сринаха психиката им! Уж бяха амнистирани крадците на прехода, ама пак ги арестуват, Нинова е следващата за Импексите, а на Радев са му пратили колектори от Швеция, все пак милионите за СААБ трябва да се връщат, защото сделка няма да има! Служебно правителство също няма да има, няма и къде да се скрият, Поли Пантев за по-малко пари на Аруба го намериха, та тези ли ще ги бавят! Радвайте се позитанци, ще се има черпня с жито
22
Нинова има друга работа в момента, трябва да замете следите от кражбите, съдбата на Баневи я подлуди окончателно! Смее се шизофренично, от страх е надебеляла, Разбра, че Страхливеца Радев няма да я помилва, когато я осъдят, а и накраденото не може да и възстанови при конфискация! За това в момента подготвя коалиция с ДЕОС и Дай България, в замяна сделка с Лозан Панов за съдебна реабилитация! Въобще и изобщо не я интересува ни ПЕС, ни ЧЕЗ, ни Пекинез, на карта е собственото оцеляване на фамилия Корнела и Митко Адамс!
23
Одрискана кокошка.
24
...и тази примитивна тролска маса скача да превзема властта? Гнусотия! Не е права професорката, това не е "подкрепа" от Радев, а сервилност и слугинаж! И странно защо троловете се надпреварват да плюят,като това е ясно даже и на червените бабички!
25
Eбeтe я в гъзъ и продъл жавайте напред.
26
При човекоподобния примат, подвизаващ се под чехъла на Деса еволюцията е приключила веднага след като е скочил от клона!!!! ИМПИЙЧМЪНТ!!!
27
отговор на коментар
Първо не знаеш какво означава импийчмънт. Второ в българската Конституция такъв термин НЯМА! Чети, бе, тъпънар! Малко книжле е Конституцията, чети! Или питай Гугъл, ако изобщо разбираш какво ти казвам. Ей, няма да спрете да си показвате простащината!
28
Ама госпожо, като се сетя за Плевнелиев ми иде да изокам - къде бяхте тогава да оцените какъв президент бе той? Спомням си едно мероприятие на което се ръкуваше с премиера Борисов. Ама срам ме хвана като видях главата на държавата да се кланя като тибетски монах пред Буда.
29
За импийчмьнт може и да не е прав/макар че всички знаем за какво става дума/ ,но за човекободния примат е прав, нали?
30
Ха, ха, ха, четете коментарите и не си губете времето с плюнченето и, те казват всичко за "схватливата"професорка!
31
TO I TI TRIABVA DA SI NEZAVISIMQA ANALIZATORKA A KAKVO STANA NAI GOLIMATA SLAGA4KA NA VENETU
32
Не закачай президента фалшива професорке.Гладни кучки тръгнаха с големите кошници да пазаруват от сергията на Цецо жил. рецедивист. Напиши нещо против Борисов,бе обрат бостан.
33
И ОБИЧАМ НА ЗЕЛЕНИЯ ЧОРАП, МИРИЗЛИВИТЕ ЗЕЛЕНИ ЧОРАПИ. КАКВО ДА ПРАВЯ , НАЛИ СЪМ ГЛУПАВА ЧЕРВЕНА БАБИЧКА. ПОНЕ ДА МУ ПОДУШКАМ МИРИЗЛИВИТЕ ЧОРАПИ. ТОВА ЩЕ МИ ОСТАНЕ.
34
И да драскате и да осмърдявате най демократичния сайт в БГ дните ви са преброени,след 25 май позитанските " велики"фейк измамници КУТЕВ и БАБИКЯН гушкат букетя а вие бетонирани кратуняци в тоалетната чиния!А КАУНЯ от Славяново ще изхвърчи от президенството директно към сибирската тайга!
35
Антоанета, внимавай да не си купиш фабрика на 9 септември.
36
Когато на времето Желев каза "Иване кажи си" - БСП ли поддържаше, или предпочитате това недоразумение Плевню за преидент - безидеен , безличен. Когато се казва истината - за НЯКОИ хора тя боли. Като си от новопроизведените "професори" да не си оперирана от това да се говори истина.
37
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
38
Нещо ми се вижда Тончето напрегната. Явно няма кой да я ебе. Затова говори глупости. То Генерала може да свърши работа, ама много е грозна.
39
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
40
Госпожата с очилата морална, та чак орална! Бравос, гусжа!
Вашето мнение
Код за сигурност:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Кого ще подкрепите за кмет на София?
Общо гласували: 10085
архив

Една вечер късоглед добър самарянин се прибирал вкъщи, когато срещнал пиян, опрял се на входа на жилищен блок.
- Тук ли живеете? - попитал добрият самарянин и се вторачил в него над дебелите си очила.
- Да - потвърдил пияният. - На втория етаж.
- Искате ли да ви помогна да се качите?
- Благодаря.
Самарянинът предпазливо завел пияния на втория етаж, но решил да не се сблъсква с разгневената му съпруга. Затова отворил първата врата, която видял, и блъснал пияния вътре.
След като извършил доброто си дело за деня, той слязъл долу, където за своя изненада заварил втори пиян. Този мъж също казал, че живее на втория етаж и добрият самарянин бавно го завел горе, блъснал го през същата врата и се върнал долу с намерението да се прибере вкъщи. Когато слязъл обаче, заварил трети пиян, който казал, че живее на втория етаж. Самарянинът го завел горе, блъснал го през същата врата и пак слязъл долу.
Там отново стоял пиян, облегнат на стената, който определено имал много по-лош вид. Но преди самарянинът да направи нещо, пияният се заклатушкал към един случайно минаващ полицай и казал:
- Господин полицай, спасете ме от онзи човек. Постоянно ме качва на втория етаж и ме блъска в асансьорната шахта!

 

няма нови новини
Днес: 16
hot
най-четени новини в момента
сега
1541
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
ПЪРВО В ПИК TV: Пуснаха на свобода убиеца Джок Полфрийман - той иска да остане в България (ОБНОВЕНА)
x
ПЪЛЕН ШАШ: Войник проговори на близките си от оня свят (ВИДЕО)
x