САМО В ПИК! Проф. Генчо Начев с експресен коментар за коронавируса - трябва ли да се връщат мерките и увеличават ли се болните

Здраве

САМО В ПИК! Проф. Генчо Начев с експресен коментар за коронавируса - трябва ли да се връщат мерките и увеличават ли се болните

93728
на 08.07.2020
САМО В ПИК! Проф. Генчо Начев с експресен коментар за коронавируса - трябва ли да се връщат мерките и увеличават ли се болните

Здравният министър Кирил Анананиев заплаши, че при скок над 200 на бройката заразени от коронавирус на ден, ще бъдат възстановени част от рестриктивните мерки. Извънредната епидемична обстановка беше удължена до края на юли. 

препоръчано

Спорен обаче остава принципът на увеличение на заразените. Простата аритметика показва, че при повече тестове броят на болните скача. 

Хората вече не са в такава тотална паника, както в началото на епидемията. Но всички искат яснота точно какво се случва и как върви епидемията.

Потърсихме за коментар проф. Генчо Начев, директор на УМБАЛ "Света Екатерина".

Интервю на Албена БОРИСОВА

- Мерките отново се затягат. Министър Ананиев заплашва, че ще затегне рестрикциите, ако болните надскочат 200. Какво се случва, проф. Начев?

- Не трябваше да облекчават мерките. Ето, Словакия не ни пуска вече. И други страни ще ни затворят вратите. И ние ще си стоим болни и мръсни. 

- Болни, недай боже, да сме, а по-бързо да оздравяваме. Но защо пък мръсни? Коронавирусът не ни ли научи поне да си мием ръцете?

- Ако се миехме редовно, нямаше да сме болни. Но, дай боже коронавирусът да ни е научил поне да си мием ръцете. Едно време нас в училище ни проверяваха дали са ни чисти ушите, дали сме си изрязали ноктите, дали имаше чиста кърпичка.... 

- Растат ли бройките на заразените наистина или просто тестовете се увеличават?

- Тези, които трябва да кажат това, мълчат. Трябва да кажат какъв е бил процентът в началото на изследванията. Какъв е сега, когато тестовете многократно са увеличени. А не днес да казват 120 заболели, утре - 150... Тези цифри не говорят нищо. Трябва сравнителен анализ. Тогава ще разберем има ли нова вълна или ние сме забравили, че има мерки, които да спазваме.

- Защо не казват тези проценти? Защо избягват сравнителния анализ?

- Не знам. Понятие нямам. Наистина.

- Но хората вече започнаха да не се тревожат толкова заради липсата на анализ и заради колебливата политика - днес слагаме маски, утре ги махаме?!

- Има такива, на които им пука все още и спазват мерките. Но има и такива, които не се плашат. Сегашният вирус не е известен и не е ясно какви поражения нанася. Няма сигурно лекарство. Работим на принципа "проба - грешка". Преди време имаше птичи, свински грип и какъв ли още не. Пък нямаше такава паника.

- Умира ли се от COVID-19? Или само в случай на придружаващи някакви заболявания? Досега това никой не го е казал директно.

- И от обикновен грип се умира. Ако например, имаш болно сърце. Може да се умре от коронавирус. Развиваш пневмония и край. Умира се от пневмонията, но причинителят е коронавирусът. Има доста неясноти. Италианците изнесоха много любопитна статистика. Смъртността в Италия е била по-висока от обикновен грип, отколкото е от COVID-19. Средно на година, за един грипен сезон, от обикновен вирус за последните три години са умирали по 17 хил. души. Като едната от годините са починали 24 хил. души. От коронавируса са умрели 10 хил. души. 

- Тогава какви бяха тези снимки и информации за камиони, превозващи трупове. За крематориумите, които не могат да смогнат...

- Умряха хора, разбира се. Но там смъртността идва и факта, че народът е по-възрастен с по-лабилен имунитет. Както ви казах, доста са неяснотите.

- В цял свят се случва едно и също. Предприемат се еднакъв тип мерки. Сценарият е еднакъв?!

- Не съвсем. САЩ не предприеха мерките и сега пораженията са по-големи. Гърция сега е много затегната. В Испания излизат от къщи само с есемеси. Тук нямаше такова нещо. Но мерките бяха взети навреме и затова  болните не са толкова много.

- Защо в този технологичен свят, в който науката е изключително развита, не може да се намери лекарство против COVID-19, нито пък да се създаде ваксина? Не е ли странно?

- Не е много лесно да се намери лечение. Когато се създават ваксини няма гаранция, че дори да си я направим, няма да се разболеем от друг вирус. Медицината се развива най-бавно, защото трябва да разчита на други науки. 

- Паниката отмина, но все още има хора, които развиват психически проблеми от страх заради коронавируса?!

- Паника не трябва да има. Животът продължава и той е много красив. Има само един недостатък - че е кратък. Трябва да сме разумни. Ние се радваме и тъжим като за последно. Човек трябва да има отговорности към себе си и околните. 

Сподели:
Бомба x
НОВАТА ЛЯТНА ТЕНДЕНЦИЯ: Коса в ледено синьо НОВАТА ЛЯТНА ТЕНДЕНЦИЯ: Коса в ледено синьо
ПИК TV x
СКАНДАЛ В ПИК TV! Свидетелят на Манолова неадекватен - Ива Николова му подари тест за наркотици, той не го направи! Заплаши депутати от ГЕРБ: Ще видите какво ще стане с вас (НА ЖИВО) СКАНДАЛ В ПИК TV! "Свидетелят" на Манолова неадекватен - Ива Николова му подари тест за наркотици, той не го направи! Заплаши депутати от ГЕРБ: Ще видите какво ще стане с вас (НА ЖИВО)
ново
Днес: 250
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това