Вход
София
Времето в София 17 o C

САМО В ПИК! Проф. Михаил Константинов разби на пух и прах машинното гласуване и мераците на президента Радев - само един на четирима гласува така, харчат се милиони

САМО В ПИК! Проф. Михаил Константинов разби на пух и прах машинното гласуване и мераците на президента Радев - само един на четирима гласува така, харчат се милиони

на 09.07.2019
102022
44
САМО В ПИК! Проф. Михаил Константинов разби на пух и прах машинното гласуване и мераците на президента Радев - само един на четирима гласува така, харчат се милиони
Автор: Симо Русев
09.07.2019
44
102022

Депутатите от ГЕРБ обявиха промените в изборното законодателство, които ще предложат преди местния вот. Кой има интерес в България да се гласува машинно, при положение че с 6000 машини има риск от провал на вота, а и едва 27% от гласоподавателите избират този метод, който при това струва 60 лева за човек при 77 стотинки за хартиена бюлетина, коментира за ПИК експертът проф. Михаил Константинов.

- Проф. Константинов, депутатите от ГЕРБ обявиха промените в изборното законодателство, които ще предложат преди местния вот. Има ли действително риск от провал на местния вот с 6000 машини?

- Машинното гласуване е много деликатен въпрос специално за Европа и България. Какво показва практиката? Такова гласуване в Европа няма. Категорично е – хубаво, лошо, в Европа го няма. Има го само в една трета от белгийските общини. В 157 общини от общо 600. Другаде го няма. Аз не мога да разбера европейците ли са по-глупави, или ние нещо не разбираме. Това е положението. Не се доказаха ползи от машинното гласуване. Това е истината.

- Показателно ли е, че ЦИК отчита само 27% гласували с машини на европейските избори?

- Абсолютно вярно, коректно изнесени данни. Нещо повече, през 2016 година имаше 500 машини за президентските избори. Процентът беше абсолютно същият за хората, гласували с машини в съответната секция – между 25 и 27 процента.

- Може ли да се каже, че машинното гласуване е някаква форма на екзотика, че на хората им е интересно да пробват нещо различно?

- Вижте, не искам да давам квалификации на нещо, на което не му знам истинските причини и мотивация. Аз говоря за фактите. Когато българинът влезе в изборната секция, където има такава машина, всеки четвърти избира да гласува с машина. Един от четирима българи избира да гласува с машина. Това е факт. Така е и през 2016 година, така е и през 2019 година.

- Факт е обаче, предполагам, че няма да го оспорите, това цитират и ГЕРБ, че цената на гласуването с машина е 60 лева на човек при 77 стотинки с хартиена бюлетина. Не е ли прекалено скъпо при това положение удоволствието да си играем с машините?

- Да, гласуването с машини е скъпо удоволствие. Действително сметката е тази, защото с машини има подадени 150 000 гласа при 3000 машини. Всяка машина струва по 2500 лева без ДДС на ден. Да, машинното гласуване е скъпо и ако се въведе навсякъде, ще удвои цената на изборите. Има и друг момент. Ние какво правим в момента? Нищо не правим. Слагаме една машина в някоя секция и оставяме хартиените бюлетини.

Една четвърт от хората използват машината, другите използват хартиени бюлетини. После комисията брои хартиените бюлетини, взима данните от машината, събира ги, прави някакви протоколи. Двоен труд. Ползата става неясна. Казвам го това, като се опитвам да съм максимално мек и обективен. Пак повтарям, само един процент от европейското население гласува с машини. 99 на сто от европейците не гласуват с машини. Това са данните.

- Кой тогава има интерес от въвеждането на машинното гласуване, така се угажда за прищявката на президента Румен Радев и на кръг политици около него ли?

ЦИК избра в кои секции ще има машинно гласуване

ЦИК избра в кои секции ще има машинно гласуване

Към настоящия момент няма сигнали за случаи, в които да...

на 02.05.2019

- Аз не искам да давам персонални оценки, още повече в отсъствието на тези хора. Ако те присъстват, аз мога да кажа какво мисля по този въпрос и те биха могли да отговорят. Да обвинявам някого – нямам желание. Те си знаят защо. Трябва да сме много внимателни, когато говорим за хора, които ги няма, които отсъстват в момента.

Моля всички привърженици на машинното гласуване да обяснят защо 99% от гласуващите в Европа не ползват машини.

Има и нещо по-страшно. Там, където го имаше машинното гласуване, го махнаха – Германия, Холандия, Ирландия. Значи нещо има. Сега всеки има компютър и интернет. Нека кликне и да провери защо в Европа няма машинно гласуване.

- Мислите ли, че ГЕРБ ще съберат достатъчно парламентарна подкрепа за отпадане на машинното гласуване след вече заявеното разбиране по темата от „Воля“, Обединените патриоти и дори ДПС?

- Какво ще свършат депутатите аз не знам. Само искам да кажа, че тяхната работа в случая е много отговорна. Трябва да преценят всичките плюсове и минуси и да вземат правилното решение. Да са наясно има ли полза от такова гласуване, след като само един процент от населението на Европа гласува по този начин.

Сподели:
свързани новини
СЛАДКА РАБОТА: 15 лева бонус за член на секция с машинно гласуване СЛАДКА РАБОТА: 15 лева бонус за член на секция с машинно гласуване
Полиция цяла нощ пази избирателните секции в Пловдив и...
на 26.05.2019
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Смятате ли, че властта трябва отново да затегне мерките заради увеличените случаи от коронавирус?
Общо гласували: 688
архив

Мъж се връща от лов. Жена му: – Ти къде беше? – Покемони да ловя! – Ами защо от теб смърди на джибри? – Е, на покемони ли да мирише...

няма нови новини
Днес: 27
hot
най-четени новини в момента
сега
1299
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
ПЪРВО В ПИК TV: Ад над София - страшен порой и градушка удариха столицата (СНИМКИ)
x
Ето петте причини бащата да присъства на раждането на детето си
x