САМО В ПИК: Проф. Никола Филчев за скандала с Йонко Грозев и Калайджиева: Ярки примери, компрометиращи съда. Прокопов от Разградско е българският Сорос

Темида

САМО В ПИК: Проф. Никола Филчев за скандала с Йонко Грозев и Калайджиева: Ярки примери, компрометиращи съда. Прокопов от Разградско е българският Сорос

108182
на 10.03.2020
САМО В ПИК: Проф. Никола Филчев за скандала с Йонко Грозев и Калайджиева: Ярки примери, компрометиращи съда. Прокопов от Разградско е българският Сорос

Преди дни Европейският център за право и правосъдие, ръководен от Грегор Пупенк, представи в Страсбург, Франция доклад, който разтърси юридическите и политическите среди в Европа. Френските изследователи са установили, че  неправителствените организации „Отворено общество“ на американския мизантроп Джордж Сорос влияят силно върху работата на Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ), чиито решения са задължителни за националните власти. Една пета от стоте съдии се намират в  „недопустими тежки зависимости и сериозен конфликт на интереси“.

WINBET – Ултра завишени коефициенти за топ спортни събития (18+)

препоръчано

Франция и Англия вече обсъждат да спрат изпълнението на решенията на Европейския съд по правата на човека. По този повод се обърнахме към проф. Никола Филчев да коментира разкритията на Европейския център за право и правосъдие, които нямат прецедент в историята на Европейския съд по правата на човека - Страсбург.

- Проф. Филчев, много се говори у нас Джордж Сорос, но вие като юрист бихте ли разяснили кой е той всъщност и какво е неговото влияние, както у нас така и по света?

- Джордж Сорос е американски финансист и милиардер от еврейско-унгарски произход. Той е създал благотворителната фондация „Отворено общество“ и мрежа от неправителствени организации, чрез които влияе върху политиката на суверенни държави в цял свят и особено върху държавите в Източна Европа – след края на студената война.

Мизантропът Сорос проповядва и отстоява идеите на либерализма и глобализма. Системата на Сорос за влияние върху световните дела включва три елемента: идеи, пари и неправителствени организации.

Целта на Сорос е да създаде либерално, отворено общество в глобалния свят. За това е нужно: да се разгради държавата, да се заличат нациите, да се унищожи християнството (и особено православието) с неговите ценности – семейството, морала, отношенията и различието между половете и т.н. Смятат, че Сорос се стреми да наводни Европа с мигранти, за да претопи християнското население. Сорос се застъпва за хомосексуализма, за бракове между хомосексуалисти, за употреба на наркотици, за проституция, алкохолизъм и други подобни „добродетели“.

За да реализира своите идеи Сорос е похарчил (по негови твърдения) 32 милиарда долара. Само през 2005 г. Сорос дари 30 милиона долара на „Фонд за ромско образование“.

От друга страна, той постига целите си чрез мека сила – пари, неправителствени организации, университети, стипендии и т.н. Той е създал хиляди неправителствени организации под егидата на своята фондация „Отворено общество“. Чрез тази мрежа от организации Сорос влияе върху правителствата и техните решения. Той финансира протести, за да дестабилизира редица държави.

Следователно ролята на мизантропа Сорос в света е твърде голяма. Това поставя въпроса за влиянието на отделни лица върху демократичните процеси в суверенни държави.

В Съединените щати Сорос подпомага Демократическата партия  и влияе върху нейния дневен ред. Днес официална Америка не споделя глобализма на Сорос. Достатъчно е да се видят заглавията по темата в Гугъл, за да стане ясно, че президентът Тръмп критикува остро идеите и дейността на Сорос.

През 2017 г. Унгария закри Централноевропейския университет в Будапеща, финансиран от Сорос.

- Как стои положението с неговото влияние в България?

- В България фондацията „Отворено общество“ на Сорос финансира редица неправителствени организации като: Център за икономическо развитие, Европейски институт, Институт за пазарна икономика, Червената къща, Център за социални практики, Център за либерални стратегии и други. Дарения са получили Нов български университет - София и Американския университет в България - Благоевград.

Сорос дори е награден с орден „Стара планина“ през 1997 г.

- Можем ли да кажем кои са неговите последователи у нас?

- Последовател и продължител на делото на Сорос в България е олигархът Прокопов от Разградско (Иво Прокопиев). Той е българският Сорос. Преди време мистър Прокопов изкара курсове за премиери в САЩ. И сега вече е готов да поеме тежкото бреме, ако се наложи да спасява България. Тогава бедният български народ ще бъде окончателно оглозган. А „разградският гризач“ ще постигне мечтата си - да закрие прокуратурата. Така ще се отплати на своя бос командира на разбойническата приватизация Костов за тлъстите хапки народно имущество, което приватизира.

Кой представлява Сорос в България ?

- Българският Институт „Отворено общество“ с изпълнителен директор Георги Стойчев, е част от фондацията на Сорос „Отворено общество“. През 1990 г. Министерският съвет освобождава фондация „Отворено общество (България)“ и даренията за нея от мита, данъци и такси. Освен това МС предоставя на „Отворено общество“ помещения в НДК и 500 000 лева за първоначални разходи.

Българският хелзинкски комитет с председател Красимир Кънев, е българска неправителствена организация за защита на правата на човека, с акцент върху правата на малцинствата. Българският хелзинкски комитет (БХК) се финансира основно чрез дарения и субсидии от няколко частни фондации (Фондация „Отворено общество“ на Джордж Сорос, Фондация „Оук“, Фондация „Лион Ливай“, Фондация „Работилница за граждански инициативи“). Сред спонсорите на организацията са Американската агенция за международно развитие, посолствата на САЩ и Нидерландия в България, Европейскит център за правата на ромите, Програмата на ООН за развитие, Програмата ФАР и други.

Българският хелзинкски комитет твърди, че е извоювал редица вътрешни и международни победи в Европейския съд по правата на човека и Комитета на министрите на Съвета на Европа. По различни поводи БХК отправя сериозни критики срещу българската прокуратура. През 2012 г. БХК поде кампания срещу избора на Сотир Цацаров за главен прокурор, а през 2019 г. активно се противопостави на избора на Иван Гешев за главен прокурор. БХК допринесе много за предсрочното освобождаване на убиеца Джок от затвора, въпреки протестите на българската общественост.

Кои други организации, освен „Отворено общество“ и Българския хелзинкски комитет, финансира Сорос в България?

- Основните представители на Сорос в България са Институтът „Отворено общество“ и Българският хелзинкски комитет. Други такива неправителствени организации посочих по-горе. Освен това следва да се отбележи сдружението „Глобална България“, което отстоява ценностите на отречения вече глобализъм. То е създадено през 2002 г. по идея на Иван Костов. А сред основателите му са Иво Прокопов, Красимир Гергов, Красен Станчев и други. По-късно „Глобална България“ прераства във фондация „Типинг пойнт“ (2005 г.). Всичките неправителствени организации в България, които Сорос финансира, обаче не са известни.

Медиите посочват, че Сорос финансира пряко или косвено и неправителствени организации в областта на правосъдието: Съюза на съдиите (Калин Калпакчиев, Емил Дечев, Нели Куцкова, Мирослава Тодорова и други подобни), фондацията „Български адвокати за правата на човека“ (Здравка Калайджиева, Александър Кашъмов и др. ), Българското затворническо сдружение (ръководител – австралиецът Джок ). Вероятно има и други.

- Какво е установил Европейският център за право и правосъдие в Страсбург относно българските съдии в Европейския съд? Какво пише в доклада за Здравка Калайджиева и Йонко Грозев?

- Фондацията "Отворено общество" на Сорос плаща всяка година повече от 90 милиона долара на  своите представители в Европа, предимно - от Източна Европа и Балканите, за да провеждат нейните идеи и политики. А Калайджиева и Грозев са свързани с фондация "Отворено общество", пише в доклада. И се посочва, че само през 2016 г. Българският хелзинкски комитет е получил 460 000 долара от Сорос.

Авторите на изследването стигат до заключение, че миналото на някои съдии от Европейския съд, тяхната професионална и друга обвързаност са повлияли силно върху решенията на Европейския съд. Оказва се, че 51 от 100 съдии през последните десет години не са магистрати по професия. За 22-ма е установено, че идват от неправителствени организации, свързани със Сорос. Такива са и българските представители Здравка Калайджиева и Йонко Грозев. Става дума за свързани с „Отворено общество“ адвокати, които са водили дела пред ЕСПЧ и след това, чрез неправителствените организации на Сорос, са инсталирани в Страсбург да правораздават в същия съд.                                                        

Двамата български представители в Европейския съд адвокатите Здравка Калайджиева и Йонко Грозев, - пише в доклада, - са сред най-ярките примери, довели до компрометиране на дейността на Съда. Вестник „Труд“ от 3 март 2020 г. посочва: Името на България се споменава 30 пъти в рамките на 25-страничния документ, изследващ работата на Съда в Страсбург в периода 2009 – 2019 г. По това време съдии от България  са Здравка Калайджиева до 2014 г. и Йонко Грозев от 2015 г. насам. Мандатът на съдиите е 9-годишен.

Общият извод е, че посочените съдии са назначени в резултат на недопустима намеса на неправителствени организации в тяхна полза, и че по редица дела те са били в конфликт на интереси. Здравка Калайджиева е в конфликт на интереси по 12 дела, а Йонко Грозев – по 6 дела. Калайджиева е основател на свързаната със Сорос фондация "Български адвокати за правата на човека". А Грозев, заедно с Красимир Кънев, е съучредител на Българския хелзинкски комитет. Въпреки, че са свързани с "Отворено общество", Калайджиева и Грозев са решавали дела, по които тази фондация е страна, - пише в доклада.

България е лидер по конфликт на интереси на своите представители в Европейския съд. От общо 313 отвода на съдии за десет години, - отбелязва доклада, - 66 са на българските представители или една пета от случаите. Здравка Калайджиева е била отвеждана по дела 53 пъти, а Йонко Грозев – 13 пъти.

 

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Вижте ексклузивния хороскоп на Алена за 28 март - Близнаците завладени от добро настроение, изкушения дебнат Стрелците САМО В ПИК: Вижте ексклузивния хороскоп на Алена за 28 март - Близнаците завладени от добро настроение, изкушения дебнат Стрелците
ПИК TV x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! В парламента гледаха два проекта за сексуалното насилие над деца. ИТН скочиха на Асен Василев заради финансови акробатики. Заместник-председателката Кирова с ехидни подмятания към Тошко Йорданов (ОБНОВЕНА) ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! В парламента гледаха два проекта за сексуалното насилие над деца. ИТН скочиха на Асен Василев заради финансови акробатики. Заместник-председателката Кирова с ехидни подмятания към Тошко Йорданов (ОБНОВЕНА)
ново
Днес: 107
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК