САМО В ПИК! Първан Симеонов с гореща прогноза за опасността от прекрояване на границите на Балканите и ролята на България

Интервю

САМО В ПИК! Първан Симеонов с гореща прогноза за опасността от прекрояване на границите на Балканите и ролята на България

45791
на 06.10.2018
САМО В ПИК! Първан Симеонов с гореща прогноза за опасността от прекрояване на границите на Балканите и ролята на България

Последвайте ни в Google News Showcase

Референдумът за името на Македония мина, но отвори много въпроси за бъдещето на Балканите. Македонците ясно показаха, че не искат новото име на страната си.

препоръчано

Въпросът какво ще стане с целостта на Македония стои все все по-голяма сила. Албанците на Балканите са в подем. Те и преимуществено подкрепиха референдума в Македония. 

Референдумът беше провал за Зоран Заев. Евопейските лидери обаче продължават да живеят в свой паралелен свят и да твърдят, че той е бил успешен. 

Референдумът беше шамар и за Алексис Ципрас, който уверяваше гърците, че всичко с Македония вече е решено след подписването на договора. 

Потърсихме за коментара изпълнителния директор на "Галъп интернешънъл" Първан Симеонов.

Интервю на Албена БОРИСОВА

- Какво да очакваме на Балканите след референдума в Македония, г-н Симеонов?

- Трябва да се работи за териториалната цялост и единството на Македония. Има опасност от прекрояване на границите. Не трябва в никакъв случай да го допуснем. България, Гърция и Македония трябва да работим за това. А ние трябва да помагаме за евроинтеграцията на Македония.

- Има ли опасност от прекрояване на границите?

-  Една промяна на границите може да отвори кутията на Пандора. Имаме вече примери - Косово Крим... Да вземем изказването на Тръмп - той говори за национализъм, а не за глобализъм. България няма интерес да има резки движения. Ние признахме Македония. Винаги сме предпочиталитя тя да е далече от нас, но да е цяла. 

-  Албанците са в подем. Виждаме крайните действия на Хашим Тачи и растящите проблеми между Косово и Сърбия...

- Албанската общност е в подем, да. И тя има поддръжка от най-западните фактори, които са зад океана. Няма емоцонални пречки за интеграция между Албания и Косово. А дали ще има размяна на територии между Сърбия и Косово - този проблем е най-сериозният.

- Алексис Ципрас също не е в добра ситуация. Македонският референдум беше шамар за него. Да очакваме ли и в Гърция предсрочни избори?

- Ципрас е в тежка ситуация. Не може да се отрече обаче, че този силно идеологизиран човек, изигра много добре ситуацията с крехкото нормализиране на отношенията с Македония. Той издържа. И заслужава уважение. Видели сме го това в историята - едни хора поемат всички трудности, понасят шамарите и след това си отиват.  Гърция и Македония стъпват от изток на запад. 

- Какви реакции да очакваме от Русия заради това преминаване от изток на запад? Чуха се остри ултиматуми от руски политици заради очакването стъпване на НАТО в Македония.

- Русия няма да стои безучастна. И ще действа главно чрез сръбските общности. Подозирам, че ще наблюдаваме активна намеса. Големи наивници трябва да сме, ако мислим, че Русия няма да действа. САЩ и НАТО е опитват да намерят своите места тук, на Балканите. По същия начин Русия пък няма да отстъпи своите позиции. 

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Ето го ексклузивния топ хороскоп на Алена за вторник - всички начинания на Лъвовете днес обречени на провал, за Девите денят е на обратния полюс САМО В ПИК: Ето го ексклузивния топ хороскоп на Алена за вторник - всички начинания на Лъвовете днес обречени на провал, за Девите денят е на обратния полюс
ПИК TV x
САМО В ПИК TV! Социологът Мира Радева: Предизборната вода е много мътна! Всичко ще се реши в последния момент и везните ще ги наклони... (ВИДЕО) САМО В ПИК TV! Социологът Мира Радева: Предизборната вода е много мътна! Всичко ще се реши в последния момент и везните ще ги наклони... (ВИДЕО)
ново
Днес: 105
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК