Вход
София
Времето в София 25 o C

САМО В ПИК! Тома Биков с ексклузивен коментар: Симеонов и Каракачанов не преядоха с власт! Столетницата прилича на препила с енергийни напитки старица

САМО В ПИК! Тома Биков с ексклузивен коментар: Симеонов и Каракачанов не преядоха с власт! Столетницата прилича на препила с енергийни напитки старица

на 16.05.2017
2385
27
САМО В ПИК! Тома Биков с ексклузивен коментар: Симеонов и Каракачанов не преядоха с власт! Столетницата прилича на препила с енергийни напитки старица
Автор: Тома Биков
16.05.2017
27
2385

Третото правителство на Бойко Борисов е вече факт. То се различава от предишните две по това, че основният му приоритет неизменно ще бъде защитата на националната сигурност и удържането на стабилността на обществото в неспокойната международна обстановка. Предишните две правителства на Борисов обикновено си поставяха приоритетни задачи, свързани с икономическото развитие като инфраструктурата през първия мандат и стабилизирането на финансовата система след фалита на КТБ през втория.

Извеждането на сигурността на първо място не означава, че всички останали сектори трябва да спрат. Напротив, те би трябвало да се движат с максимална скорост. Това важи най-вече за образованието, което още в рамките на предизборната кампания беше изведено като основен приоритет за първата политическа сила ГЕРБ. Не бива да се забравя обаче, че образованието също е част от националната сигурност на страната като основен фактор за формирането на ценности.

Пиша всичко това, защото още преди да бъде гласуван новият кабинет, парламентарната опозиция в лицето на БСП и ДПС и извънпарламентарната – в лицето на либералните кръгове, обвиниха ГЕРБ и „Обединените патриоти“, че са излъгали избирателите си, защото програмите им се разминавали.

Естествено в програмите на двете формации има различия, но има и нещо общо. В този момент това общо сечение е напълно достатъчно да ги обедини до степен да съставят коалиционно правителство. Общото е именно темата, свързана с вътрешната и външната сигурност на държавата и стремеж на двете формации да я изведат сред основните приоритети на управлението. Не бива да се забравя, че основните тези на „Обединените патриоти“ в предизборната кампания бяха свързани с мигрантската криза и опазването на границите. В същото време ГЕРБ се опитваха да удържат революционния устрем на БСП с ангажименти за стабилност и предвидимост на управлението, като аргументираха тази си позиция с изострената международна обстановка в региона.

На 26 март българските избиратели дадоха доверие на тези, които обещаваха предвидимост вместо радикални промени и на тези, които говореха за сигурност вместо за икономика. В този смисъл не би могло да се очаква от новото управление да предложи революция на българските граждани, както не би могло да се очаква от него да слуша и изпълнява предизборните ангажименти на БСП. Точно обратното, една от основните задачи на новия кабинет е да възпира революционните пориви в обществото и да гарантира дългосрочно развитие без сериозни сътресения.

Конструкцията на новия кабинет е ясна – двамата вицепремиери Валери Симеонов и Красимир Каракачанов поемат върху себе си политическата отговорност за участието на „Обединените патриоти“ в правителството. За разлика от Реформаторския блок „Обединените патриоти“ не могат да бъдат обвинени в преяждане с власт, което до голяма степен е гаранция за стабилност. Подобно обвинение нямаше дори в острите речи на депутатите от БСП и ДПС при гласуването на новото правителство. Извън лидерите Каракачанов и Симеонов министрите на патриотите са свързани със секторите, които ще управляват, и от тях не се очаква да се учат в движение. През този тип участие във властта патриотите, за разлика от реформаторите в предишния кабинет, показаха силен инстинкт за самосъхранение. При ГЕРБ промените не са много в сравнение с втория кабинет. Този факт е очакван и логичен и препотвърждава ангажимента за предвидимост и предсказуемост на управлението.

Ако новият кабинет се погледне в общ план, прави впечатление извеждането на министъра на отбраната Красимир Каракачанов и министъра на външните работи Екатерина Захариева на вицепремиерско ниво. Това още веднъж показва, че основният приоритет ще бъде свързан с опазването на националната сигурност през дипломация и отбрана. В този контекст би било добре новият военен министър да отмести фокуса на вниманието в отбраната от Военновъздушните сили към Сухопътни войски. В контекста на мигрантската криза те могат да бъдат далеч по-ефективни при защитата на националната сигурност от авиацията.

В тактически план управлението ще бъде подсилено от поведението на БСП. Столетницата прилича на препила с енергийни напитки старица и от първия ден на новия парламент не спира да атакува новата конфигурация. Тези атаки обаче по-скоро ще сплотят ГЕРБ и патриотите, защото целят да уязвят и двете формации. Наличието на 80 депутати на БСП ще даде възможност за оформяне на силна опозиция, но в същото време ще дисциплинира управляващите и ще заостри вниманието им. Силната опозиция ще бъде от полза за ГЕРБ и „Обединените патриоти“, защото ще ги принуждава да артикулират ясно управленските решения, които вземат. Така те ще стават по-ясни и за гражданите. По време на второто управление на Борисов един от сериозните проблеми беше липсата на силна опозиция. Това беше един от факторите, които генерираха процеси на разпад на управлението, като в края му в основен опонент на правителството се превърна коалиционният партньор Радан Кънев. Острото поведение на БСП само по себе си ще предотврати подобни възможности. След всичко, което ще чуе за себе си, едва ли някой от участниците в коалицията ще иска да се превърне в подгласник на Корнелия Нинова.

Въпреки че ще има много повече възможности за ефективно опозиционно поведение, БСП няма да бъде достатъчно силна, за да събори управлението. Динамичната обстановка в партията и сблъсъкът на различните лобита в нея ще отнемат част от енергията й. В същото време сложните отношения с другата опозиционна партия ДПС няма да позволи сериозно и планирано взаимодействие, което да предизвиква тежки кризи в управлението.

Не на последно място, присъствието на ГЕРБ и „Обединените патриоти“ в общо правителство ще сближи двете формации идеологически. Общата пресечна идейна точка на новото управление е консерватизмът, чиято основа са ценностите на християнството, патриотизмът и пазарната икономика. Ако тази идеологическа съвместимост бъде осъзната, то този формат би могъл да се превърне в дългосрочен предвид консервативната вълна, която залива Европа. Развитието на подобен сценарий ще принуди БСП да влезе в либералната ниша, където вече се намират сестринските й партии от Партията на европейските социалисти. Там ще я чакат ДПС, останките от Реформаторския блок и крайнолевите зелени движения.

От това, доколко БСП ще влезе в тази позиция осъзнато, ще зависи успехът й да се превърне в либерална алтернатива на новото управление. Това ще е тест за гъвкавостта, а оттам и за устойчивостта на червения лидер Корнелия Нинова. Ако тя съумее да влезе в ролята на лидер на цялата парламентарна и извънпарламентарна опозиция, то лидерството й в БСП ще бъде безалтернативно, а перспективите пред нея – далеч по-ясни. Ако не успее, разговорът за лидерството в БСП може да бъде подхванат отново още в средата на новия мандат.

Още коментари, интервюта и интересни разкрития вижте на Retro.bg!

Сподели:
свързани новини
Напиши коментар »
(27)
1
Много точен коментар. Докато милионерката-ездачка управлява БСП ще се сринат напълно.
2
Абе колко партии смени Биков, та точно той да ни дава акъл кой пил и кой не пил?
3
МЕДУЗЛЯКА КАРАКАЧАКОФ ПРАСЕ НА КАИШКА ЗА ГЕИПАРАДЕ ГЕРБ ПЛУЗ ШИМОНЯКА СА ЗАВИСИМИ ОТ ДРОГАТА БАЦО !....КАБИНЕТЕ 3 АМФЕТКИ !.... НАЧИ ЧЕРВЕИ !....СЛУГИНЯЦИ !....ТОЧКА !....КРАИ НА ТЕМАТА !....НЕКОИ ПРОТИФ ?....
4
Биков на кой ли не бе лакей? По едво време се въртеше около Кунева. Да им е честит на ГЕРБ!
5
каруцар,през полумандатите оправили били икономиката сега стабилността ,че и международното положение,а на патриотарите им виж гушките пък тогава се изказвай!
6
след председателството борисов ще опита да разкара тия от снимката,а до тогава не само ще преядат ами и ще повръщат!
7
вярно ли е ,че герб връщат постановление 208
8
Проблемът на България е проблемът на всяка посткомунистическа и диктаторска формация. Пълната липса на лустрация наложена върху всички, без изключение, комунисти, доносници некомунисти и пълното разкулачване на забогателите от прехода членове на БКП, МВР, БНА и държавните и общински ведомства през последните 74 години. Тогава, нямаше да има нито Борисов, нито доносниците от ОПГ (патриоти). Да не се залъгваме, Русия е в същото състояние - бедни и в групата мизерстващи 75% от населението, а държавността се опира не върху бъдещето и доволството на хората, а върху "патриотични" митове и легенди. Няма бъдеще за такива държави, те са обречени - Русия да се превърне в "Московското" княжество, взета от Китай и САЩ, а България в турско-албански вилает.
9
Тома Краваров дори и не подозира какво ги очаква шайката ТИКВИТЕ 3 след КАТАСТРОФАЛНИЯ ПРОВАЛ, който се очертава. Правителство ОСТАВКАТА 3 няма да изкара до есента, защото са КРАДЦИ и неграмотни КАЛИНКИ. За справка може да види резултатите от анкетата на ПИК за оценката на българските граждани към ТИКВИТЕ 3.
10
Този комедиант защо не е в театъра, каквото образование има? Или е решил да превърне НС в театъра, който не може да излезе от гено! . Такъв празноглав лаладжия да го направят депутат е срам за всяка партия
11
България е страната с най-ниски заплати и пенсии в европейския съюз. Сега при правителството Борисов-3 , България ще остане с най-ниски заплати и пенсии. Всяка година населението на България намалява с 50 000 души, без да има тенденции това да спре...........
12
Биков, от лизане и слагачество пак си проспал очевадното. Краденето започна, опустошително като за последно, събуди се
13
Тома Биков ще си остане статист в политиката, колкото и партии да смени. Сега прави свирки на Валери Симеонов по бургаска линия, може би си заработва място в следващата политическа формация?
14
ПАТРИДИОТИТЕ излъгаха своите избиратели / мен и моето семейство в това число/ и в следващия парламент / изборите ще са догодина / ще гледат парламента по телевизията. Съсипващото Родината правителство на ОПГ ЩЕ ПРОГОНИ ПОНЕ 52 000 българи на година и ще бъдат изгонени с камъни и дръвие /по Иван Вазов/. Сбогом НЕХРАНИМАЙКОВЦИ - малко Ви остава....
15
Много си прав,Биков!Симеоновм и Каракачанов не преядоха с власт, а с пари!Те просто си продадоха на когото трябва квотите в правителството и си направиха паричките!За какво им е власт?Сидеров и той захлеби яко,той има най-голям опит от тримата -златния му пръст!Как си обяснявате ония министър,дето е от ДСБ,а пък бил от квотата на Сидеров,а пък Симеонов не го познавал?Всичко е за пари!
16
Докога Този плазмодий ще ни натрапва овчите си мисли.Да върви да ги споделя с Румяна Бъчварова.
17
Винаги съм се чудил,как на никого неизвестни лаладжии,имат навик да се изказват като индивиди от последна инстанция.Кой те пита колко ти струва келимявката бе аланкоулу.Не заблуждавай простолюдието с кухите си брътвежи.Забележи,не ти споменавам името,защото си ми АНТИпатичен.
18
Пък ние му викахме Тома-лекето.
19
Тома Биков с ексклузивен коментар: Симеонов и Каракачанов не преядоха с власт! -Няма страшно,те сега наемат.
20
.Тези двамата кат ги гледам личи си че не са преяли с власт. Винкела с хотела лъжец долен и Тюфлека доносник който се иска да ни оправя. Да са ви честити сами си ги избрахте аиде че отивам да поливам магнолиите и БЕЛАТА ЗЛАТКА ме чака надупена.
21
За да си умен политик,трябва като Томов да си завършил актьорство в ЮЗУ в Благоевград.
22
Винкела вече повръща от преяждане! Гледайте го само! И отзад излиза....
23
Ако в днешно време важеха законите на хан Крум щяхме да имаме най сакатите управляваши.
24
Винкела е апологета на АТАКА! Забравихте ли за "развода" и сега коалирането им????? Волен се опита/успешно/ да се измъкне от чадъра му, но мръсника го яхна отново, както и Каракачанов!
25
Винкела и м-р Еспумизан - плондери под налягане, а Воленчо - Бялата Златка. Поредното преброяване на глупаците в България ги качи тримата на върха на държавата под скиптъра на н.в. Тиквата.
26
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
27
Бик,това правителство ще изкара само до есента... Ха на бас...
Вашето мнение
Код за сигурност:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
На кого симпатизирате в очертаващата се война между Бойко Борисов и Румен Радев?
архив

Малко момче звъни на вратата на съседа. Когато вратата се отваря, то казва: – Чичо Пешо, мама каза да ти предам, че тате е за риба, а аз слизам да си играя на пясъка пред блока!

 

няма нови новини
Днес: 135
hot
най-четени новини в момента
сега
1849
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
САМО В ПИК TV! "Мис Силикон" Анна-Мария Чернева проговори за отношенията си с бохема Христо Сираков: Много го обичам, но...
x
Ход догът не бил просто варен кренвирш в хляб. Вижте колко вида такъв сандвич има!
x