Вход
София
Времето в София 24 o C

САМО В ПИК! Топсеизмологът проф. Емил Ботев за земетресението, разлюляло София - ще има ли нови трусове

САМО В ПИК! Топсеизмологът проф. Емил Ботев за земетресението, разлюляло София - ще има ли нови трусове

на 10.04.2018
77953
5
САМО В ПИК! Топсеизмологът проф. Емил Ботев за земетресението, разлюляло София - ще има ли нови трусове

Трус с епицентър в София бе регистриран снощи около 21,50 ч. Според Института по геофизика към БАН епицентърът е в района на Южния парк, в близост до кв. "Гоце Делчев". Според Националния институт по геофизика, геодезия и география трусът е с магнитуд от 2,6 по Рихтер.

ИЗВЪНРЕДНО! Земетресение с епицентър Южния парк люшна София (КАРТА)

ИЗВЪНРЕДНО! Земетресение с епицентър Южния парк люшна София (КАРТА)

Трус с със сила 2.1 по Рихтер и епицентър в София е...

на 09.04.2018

Специално за ПИК топсеизмологът проф. Емил Ботев коментира новата сеизмична ситуация.

- Късно снощи бе регистрирано земетресение в Южния парк в София. Бихте рли ни дали повече информация за този трус?

- То е достатъчно слабо земетресение. Аз нямам информация да е усетено от хората, някой може и да го е усетил. Магнитудът е около 2,6. То е в категорията на т.нар. микроземетресения. Земетресения с магнитуд до 3 се наричат микроземетресения и не влизат в категорията земетресение. А от 3 до 4 се наричат много слаби земетресения. Т.е. то не представлява пряк интерес. Има такива десетки на ден.

В добавка можем да кажем, че засега в световен мащаб няма изяснени чисто научни теории, а на практика няма и потвърдени такива, за за връзката между много слабите земетресения и достатъчно силните земетресения с магнитуд 6 и по-голям.

- Да, в Италия пак има трусове, но това няма връзка с това у нас?

- Да, не би трябвало по принцип. Ние приемаме, че всички тези трусове в рамките на т.нар. сеизмичен фонд, който годишно средно варира около 1000 микроземетресения на територията на цялата страна. Софийска зона не е от на активните, тя е на може би пето-шесто място от най-активните зони. Най-активна е зоната в Югозападна България, където и в момента много по-голям проблем създава придвижването до Гърция в Кресненското дефиле. Точно там е разположена една земетръсна зона, която е с известност от преди 114 години. Тогава, през 1904 г. става най-силното земетресение за последните 200 години на континентална Европа.

Вследствие на това земетресение в Кресненското дефиле са се образували на повърхността огромни откоси, такива разломни ситуации, довели до промяна на релефа. Говорим за магнитуд близо 8! Това са милиони пъти по-силна енергия. И в този район земетръсната активност е най-голяма - примерно 30-40%, 300 микроземетресения годишно стават в този район... През последните години обаче там нямаме силно земетресение, което да ни изплаши... Земетресението от май 2012 г., което беше с епицентър Перник, беше от умерените. 

- И все пак, за да успокоим хората, има ли нещо притеснително в това, което бе регистрирано в София?

- Може да се каже, че единственото притеснително е, че в последните месеци или дори година-две, на територията на нашата страна не са ставали земетресения с загнитуд много по-голям от 4. Т.е. с магнитуд 5 нямаме земетресения. И това показва, че е възможно да се случи по-силно, защото се натрупва повече енергия или напрежение в земните недра, което може би ще се реализира в бъдеще. Но ние не знаем кога и в световен мащаб също засега няма утвърдена методология, по-скоро даже се приема, че всяка една огнищна зона във всички земетръсни зони на територията на цялото земно кълбо е със специфичен режим и е необходимо да се изучава дълго време, за да може да се приеме някакъв модел на сеизмогенезис, който да говори за бъдеще време какво се очаква да се случи...

В силноземетръсните страни като Япония, Централна Азия, Индонезия, Тихоокеанският пояс, западното крайбрежие на САЩ  се влагат милиарди, за да се следят силно земетръсните полета и техните аномалии с цел прогнозиране на земетресения. Но резултатът е няколко процента успешно прогнозирани земетресения, което не позволява те да бъдат предсказвани. Защото с едно казване на бъдещо земетресение ефектите, доказано е, ефектите от паниката и взаимодействието между хората, са не по-малко разрушителни, отколкото разрушителните ефекти от самото земетресение. 

Когато говорим за много слаби земетресения - както в случая за микроземетресение, действително е много трудно те да бъдат предсказани, защото те не водят до сериозни изменения в околната среда... Миналата година например стана едно земетресение в Свогенско с магнитуд 4 и нови Искър, който се води квартал на София, бе разлюлян сериозно.

В Перник 2012 г. бе от 5, в Стражица - 5,6, а с магнитуд над 6 не е имало над 90 години на територията на нашата страна. Което ни подсказва, че е възможно да има натрупване на енергия в земната кора. Хубавото при нас е, че движенията, които следим на повърхността, са изключително бавни, в сравнение с нашите съседи на юг. Изследванията в дълбочина, които сме следили, показват, че средно за територията на цялата страна имаме към 250-300 години повтаряемост на такива катастрофални земетресения с магнитуд 7 и по-голям, защото след тях разрушенията в земните недра оставят много ясни следи.

Сподели:
Напиши коментар »
(5)
1
Другари комунисти, защо тормозите хората с леки земетресения, които са нормални и които преди никога не се съобщаваха, понеже са незначителни. Сега обаче имате задачата да тормозите хората по всякакъв начин, дори с този. Сигурно искате хората да се строят под вашите червени знамена и да стачкуват срещу земетресенията, които правителството умишлено създава, за да унищожи държавата.
2
......ТОПЛОФИКАЦЯ ПРАИ ЗЕМЕТРЕСЕНИАТА !.....
3
Не е толкова незначително щом беше усетено и щом пишат за него
4
......ГОСУДАРСВО БАНКЯ ДИГНА НАЦ ФЛАГ....НАЧИ СУЖУК БАИРАК !....ЗАТУВА ТРЕСНА УУ ПАРКА ПО ДАРВЕТАТА !....
5
Първо в софия, после...
Вашето мнение
Код за сигурност:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
На кого симпатизирате в очертаващата се война между Бойко Борисов и Румен Радев?
архив

Малко момченце не иска да спи само. Бащата ляга до него и започва да му разказва приказка. По едно време в стаята става тихо. Майката предпазливо отваря вратата и пита: - Заспа ли? - Да, мамо, заспа! - отвръща шепнешком детето.

 

няма нови новини
Днес: 127
hot
най-четени новини в момента
сега
2245
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
САМО В ПИК TV! "Мис Силикон" Анна-Мария Чернева проговори за отношенията си с бохема Христо Сираков: Много го обичам, но...
x
НЕВЕРОЯТНО! Жена заснела дъщеря си 3 години преди раждането й (СНИМКИ)
x