Вход
София
Времето в София -2 o C

САМО В ПИК! Топ адвокатът Емануил Йорданов с горещ коментар за искането на Цацаров по делото "Чората": Има надежда за полицаите!

САМО В ПИК! Топ адвокатът Емануил Йорданов с горещ коментар за искането на Цацаров по делото "Чората": Има надежда за полицаите!

на 31.05.2019
41400
15
САМО В ПИК! Топ адвокатът Емануил Йорданов с горещ коментар за искането на Цацаров по делото "Чората": Има надежда за полицаите!
Автор: ПИК
31.05.2019
15
41400

Искането на главния прокурор Сотир Цацаров до ВКС за връщането на нашумялото дело срещу петимата полицаи за смъртта на Ангел Димитров-Чората коментира пред ПИК топ адвокатът Емануил Йорданов.  

ЕКСКЛУЗИВНО: Главният прокурор Цацаров с първи думи за вота

ЕКСКЛУЗИВНО: Главният прокурор Цацаров с първи думи за вота

Изборният ден протича повече от нормално. Това съобщи...

на 26.05.2019

"Действително по нашумели дела не е имало такова искане досега", коментира Йорданов. Той обаче отбеляза, че прави впечатление, че МВР е било изключително пасивно по това дело и изобщо не се е ангажирало със защитата на униформените в годините назад.

"На първо място, не е осигурена защита, да не говорим за заплащане на хонорар за адвокати", посочи той. "Делото се точи от 2005 г. и най-различни министри са минали през ведомството оттогава-насам. Нито един от тях обаче не е обърнал специално внимание на подсъдимите и на случая. 

Вие знаете, че след дълго ходене по мъките полицаите стигнаха до присъда, която беше добра за тях, но после видяхме какво стана", посочи адвокатът, визирайки потвърдената от ВКС 7-годишна присъда за петимата. 

Законът позволява да се направи такова искане за връщане по преценка на прокурора или съда, отбеляза защитникът пред ПИК по повод правдивите действия на Цацаров.

"На базата на това би могло да се спре и наказанието. Сега би трябвало да се положат всички усилия, за да се постигне успех. Има надежда за полицаите", заяви още Йорданов. 

ВАС и Цацаров искат Дисциплинарен съд за наказанията на съдии и прокурори

ВАС и Цацаров искат Дисциплинарен съд за наказанията на съдии и прокурори

Председателят на Върховния административен съд и главният...

на 30.05.2019

Както ПИК съобщи, обвинител № 1 Сотир Цацаров внесе искане до Върховния касационен съд за възобновяване на наказателното дело, по което 5 бивши полицейски служители са осъдени за убийство на Ангел Димитров-Чората на 10.11.2005 г. в Благоевград, съобщиха от прокуратурата. Главният прокурор направи и искане за спиране изпълнението на наказанията лишаване от свобода по отношение на осъдените.

С решение № 284/19.04.2019 г. по НД № 1140/2018 г. Върховният касационен съд, Първо наказателно отделение е отменил изцяло решение № 4/06.07.2018 г. по ВНОХД № 26/2016 г. по описа на Военно - апелативния съд и е изменил постановената по НОХД № 33/2008 г. на Софийски военен съд първоинстанционна присъда № 33/02.10.2008 г. като е признал подсъдимите Мирослав Писов, Иво Иванов, Борис Механджийски, Янко Граховски и Георги Калинков за невинни в това да са извършили убийството с особена жестокост, оправдал ги е по квалифициращия признак на чл. 116, ал. 1, т. 6, пр. 3 НК и е намалил размера на наложеното на всеки един от тях наказание лишаване от свобода на седем години. Присъдата е потвърдена в останалата й част.

Решение № 284/19.04.2019 г. по НД № 1140/2018 г. на ВКС е влязло в сила в деня на постановяването му - на 19.04.2019 г. и наложените наказания са приведени в изпълнение веднага по отношение на всички осъдени, съобразно НПК.

Във Върховния касационен съд е образувано наказателно дело № 513/2019 г., насрочено за 14.06.2019 г., по искане на осъдените Мирослав Писов, Иво Иванов, Борис Механджийски, Янко Граховски и Георги Калинков и техните защитници за възобновяване на наказателното производство.

Главният прокурор Сотир Цацаров днес се срещна със съпругите на осъдените по тяхна молба и ги уведоми за внесеното искане и от негово име за възобновяване на наказателното дело. Главният прокурор внесе във ВКС искане за възобновяване на наказателно дело № 1140/2018 г., за отмяна на постановеното решение от 19.04.2019 г. и връщане на делото за ново разглеждане от друг състав на касационния съд, като счита, че съдебният акт е постановен при съществени нарушения на закона и процесуалните правила, а наложените наказания са явно несправедливи.

ПЪРВО В ПИК: Обрат по делото срещу полицаите за смъртта на Чората - Цацаров поиска възобновяване от ВКС

ПЪРВО В ПИК: Обрат по делото срещу полицаите за смъртта на Чората - Цацаров поиска възобновяване от ВКС

Главният прокурор Сотир Цацаров внесе искане до Върховния...

на 31.05.2019

Направено е и искане за спиране изпълнението на наказанията, изтърпявани към момента от всички осъдени лица, до провеждане на съдебното заседание по образуваното дело за възобновяване на наказателното производство и постановяване на решението.

Ако съдът уважи искането на главния прокурор за спиране изпълнението на наказанията, осъдените Мирослав Писов, Иво Иванов, Борис Механджийски, Янко Граховски и Георги Калинков следва да бъдат освободени от местата за лишаване от свобода до произнасяне на ВКС по направените искания за възобновяване.

В Благоевград периодично се провеждат протести в защита на полицаите, а близките им искат справедливост. Близки и колеги на осъдените полицаи се събират пред Съдебната палата в града на мирни протести под мотото "Българските полицаи не са убийци!".

Последният протест беше в началото на май. Тогава един от близките на полицаите обяви, че ще се иска помилване от страна на президента. 

Сподели:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Според вас кой от изброените лидери на отделните власти работи най-добре?
Общо гласували: 10031
архив

Пешо отива на лекар. - Докторе, задушавам се, не мога да дишам - оплаква се пациентът. - Пушите ли? - пита докторът. - Абе, пуша, ама не помага!

няма нови новини
Днес: 13
hot
най-четени новини в момента
сега
1260
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
САМО В ПИК TV: Ето я мистериозната жена на Васил Божков - Елена Динева се появи в съда и обеща да не бяга (ЕКСКЛУЗИВНА СНИМКА/ОБНОВЕНА)
x
ДОКАЗАНО: Учителките са най-търсени в порно сайтовете
x