САМО В ПИК: Топ климатологът проф. Георги Рачев с ексклузивна прогноза за Никулден и Коледа - докога ще вали сняг и как ще се отразят валежите на язовирите в България

Прогноза за времето

САМО В ПИК: Топ климатологът проф. Георги Рачев с ексклузивна прогноза за Никулден и Коледа - докога ще вали сняг и как ще се отразят валежите на язовирите в България

86552
на 30.11.2020
САМО В ПИК: Топ климатологът проф. Георги Рачев с ексклузивна прогноза за Никулден и Коледа - докога ще вали сняг и как ще се отразят валежите на язовирите в България
Автор:   Илиян Радков

Циганското лято изглежда приключи. В голяма част от страната днес се натрупа снежна покривка, като дори е обявен жълт код за цялата ни територия.

препоръчано

Докога ще продължи снеговалежът и какво време ни очаква през декември, който е изпълнен с празници, включително и Коледно-Новогодишните?

ПИК потърси за екслузивна прогноза топ климатолога проф. Георги Рачев.

 -Проф. Рачев, ще побелее ли до края на деня цяла България?

- Да. Ще побелее цяла България. Почти навсякъде ще падне сняг. В София снега приключи. 8-10 сантиметра беше снежната покривка и утре и вдругиден тя ще се задържи, защото ще бъде студено сутрин, и то доста студено. Почти над цялата страна ще има минусови температури рано сутринта. На обяд температурите ще са няколко градуса над нулата.

- Докога ще продължи зимното време, което се възцари от днес?

-В четвъртък зимата свършва и започва една късна есен, защото на Никулден ще се радваме на много топло време с максимални температури над 10 градуса, а на някои места могат да достигнат и 15 градуса. Тези климатични условия ще продължат до средата на месеца

- Приключи ли вече окончателно циганското лято или …

- То свърши. Няма вече циганско лято.  Има затопляне по средата на зимата, защото  от утре влизаме в климатичната зима. В климатологията декември месец е типичен зимен месец, а астрономическата зима, която закъснява, ще настъпи на 21 декември, ако не се лъжа в 12 часа на обяд. Очертава месецът да е дъждовен до края, с нормални валежи и малко по-големи валежи от нормалното. Това е мнението на световните метрологични центрове, които се обединиха за топъл декември, с нормални валежи и малко по-високи от нормалното, което вече споменах. Ще бъде топло и условия за натрупване на сняг ще има на над 1500м, 1800 м надморска височина.

- Къде в България валежите от сняг ще са най-обилни, казахте, че в четвъртък студеното време ще приключи?

- Днес процесът ще приключи и най-много валежи ще има в Предбалкана и снежна покривка, както и в Североизточна България, където на места може би ще натрупа около 20 см снежна покривка.  Нищо чудно на отделни места да има и над 20 см. Но и този сняг ще се стопи до Никулден.  Всичко ще оттече, което хубаво, че ще понапълни язовирите.

- Ще им се отрази ли благотворно с оглед на ситуацията особено при язовирите по Черноморието?

- Няма да се отрази кой знае колко поради простата причина, че трябва да вали  през целия месец и по-здраво, за да може да се усети в нивото на язовирите в Източна България, по специално на прословутия язовир „Камчия“, който е изключително чувствителен, тъй като дава вода на Варна и Бургас.  Става въпрос за повече от половин милион български граждани. С останалите градове това са някъде около 600 000 – 700 000 българи. Това не е шега работа. Така че валежите от дъжд, които се очакват около  4-ти , 6-ти и около 8-ми декември, а и след това около 12-ти и 13-ти декември ще дадат възможност и земята да се понапои, защото сушата в Източна България е жестока.

- Как ще посрещнем Коледа – ще има ли сняг?

-Коледа изглежда ще я посрещаме без сняг. По-голяма е вероятността да бъде без сняг.

- А какви са прогнозите за Нова година?

- Все още е много далеч. Нека да понаближи, за да може да бъдем точни, иначе се превръщаме на баба Ванга и не е точно. Може да се коментира 10-на дни по-рано, когато излязат първите  синоптични обновления. Засега  по-голяма е вероятността да си видим като безснежна Коледа.

- През тази година подрани ли малко снега при нас в сравнение с миналата?

- Факт е, че става по-топло. Не е подранил от климатична гледна точка. Дори се забави.

  

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК! Топ астроложката Алена с ексклузивен хороскоп за неделя - Девите да не правят необмислени неща, Близнаците да не взимат крайни решения САМО В ПИК! Топ астроложката Алена с ексклузивен хороскоп за неделя - Девите да не правят необмислени неща, Близнаците да не взимат крайни решения
ПИК TV x
САМО В ПИК TV: Бившият мъж на Маги Сидерова сви семейно гнездо с вдовицата на Митко Лудия (ВИДЕО) САМО В ПИК TV: Бившият мъж на Маги Сидерова сви семейно гнездо с вдовицата на Митко Лудия (ВИДЕО)
ново
Днес: 43
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това