САМО В ПИК: Фармацевтът Мирослав Ненчев с разкрития за ваксините - ето къде ще са налични и как действат

Здраве

САМО В ПИК: Фармацевтът Мирослав Ненчев с разкрития за ваксините - ето къде ще са налични и как действат

62562
на 03.12.2020
САМО В ПИК: Фармацевтът Мирослав Ненчев с разкрития за ваксините - ето къде ще са налични и как действат
Автор:   Илиян Радков

Пандемията продължава да вилнее. Аптеките са сред малкото обекти, които не са спирали да работят от нейното начало. Сред българското население напоследък се възцари и истерия, защото всички се втурнаха да се презапасяват с лекарства, които да използват при евентуално заразяване с COVID-19.

препоръчано

Фармацевтите също са в постоянен контакт с болни хора. Чувстват ли се аптекарите изложени на риск от заразяване, има ли недостиг на лекарства и ще се разпространяват ли ваксините и аптечната мрежа, след като ще бъдат безплатни?

Отговори на тези въпроси потърсихме от бившия председател на Българския фармацевтичен съюз Мирослав Ненчев.

Ето какво обясни той в ексклузивно интервю пред ПИК:

  -Г-н Ненчев, продължава извънредното положение заради пандемията от COVID-19. Как се отразява то на аптеките?

-От началото на седмицата е по-спокойно.

- А как беше преди това – имаше напрежение сред пациентите или проблеми в аптеките?

- Проблеми в самите аптеки, защото за половината от пациентите не можеш да бъдеш сигурен дали не са с положителни тестове, идват сами да си купуват лекарствата. А това, че нас не ни обявяват, че сме първа линия е дълбока заблуда, защото аптеките и общопрактикуващите лекари са най-достъпните медицински специалисти.

- Какво смятате, че може да се направи в тази насока, има ли някакви предложения от страна на фармацевтичния съюз?

- Поне аз не съм чул да има такива предложения.

- Вие бихте ли отправил препоръка?

- Ние се грижим за персонала си. Оборудвали сме ги с маски, шлемове, правим редовно дезинфекция, но риска си остава.

- Забелязва ли се истерия сред хората, желаещи да си набавят антибиотици и други препарати?

- Имаше благодарение на медиите, но ние внимателно филтрираме исканията. Това, че е аптека не е задължително всичко, което го има да се продава. Има лекарствени продукти, които се отпускат по рецепта и се стараехме да има предимно антибиотици за тези, които имаха рецепти.

- Има ли недостиг на някой от най-търсените антибиотици в момента,например „Азитромицин“?

- В момента вече по-малко. В началото се търсеше само „Азитромицин“, след това личните лекари започнаха да изписват и други антибиотици и вече не се чувства така остро.

- Като цяло налице ли е недостиг на лекарства?

- „Азитромицинът“ продължава да е в недостатъчни количества. Пускат от време на време от складовете, но в по-малки количества от търсеното. Говорим за разреждане на кръвта – „Плексан“ има вече, но той ни се изпраща предимно за бременни. „Анфраксипарин“ липсва или го има веднъж-два пъти в месеца. Дори и да я няма тази пандемия в аптеките винаги някое лекарство липсва и се появява след време, но от дадена група са по няколко лекарства и винаги могат да бъдат заменени. Когато нямаме право да ги заменяме, колегите могат да се обадят на лекуващия лекар и той може да ги смени.

- Разполагате ли с информация за затворени аптеки в страната или установени нарушения при проверки за спекулативни цени?

- За спекулативни цени не, но има аптеки, които са затворени. Примерно, когато една аптека има една или две колежки и ако те се разболеят и двете, няма как да не я затворим. Наскоро почина наша колежка, също затвори аптеката и т.н.

- Имате ли данни колко ваши колеги са загубили битката с коронавируса от началото на пандемията, въпреки че в момента не сте председател на Българския фармацевтичен съюз?

- Аз отдавна не съм председател на Българския фармацевтичен съюз. Затова няма как да я имам тази статистика. Може да се обърнете към настоящия председател.

- Каква беше ситуацията с грипните ваксини, които също се търсеха масово до скоро?

- Вече не са актуални и не се търсят в момента. Чакаме ваксините за COVID-19.

- Знае ли се ориентировъчно  кога и дали изобщо ваксините ще бъдат получени по аптеките?

- Аз мисля, че ваксините за COVID изобщо няма да минават през аптеките. Най – вероятно ще бъдат през общопрактикуващите лекари. Точно кога ще се получат?! Според мен ще стане някъде през януари.

- В момента е в ход производството на редица ваксини срещу COVID, а нещата все още не са изпипани до край с тях, ако мога така да се изразя. Все пак като фармацевт имате ли наблюдения на база на данните коя от ваксините се очертава да бъде най-ефективна, с цялата условност?

- Това никой не може да го каже.

- Казахте, че ваксините вероятно ще минават през джипитата …

- Така предполагам, защото държавата ще ги закупи и те ще бъдат безплатни за населението. Затова няма как да минават през аптеките.

- Вероятно в началото ще е така …

- Предполагам, че няма да бъде само една ваксина. На пазара ще излязат поне 3-4 ваксини след Нова година.

- Как е по-уместно да бъдат пуснати при личните лекари или по аптеките, според вас?

- Няма значение аз какво смятам. Ще бъдат безплатни и ще минат през джипитата, защото ще им бъдат поставяни и там.

- Забелязва ли се страх и объркване у хората?

- Страхът определено го има, защото  това е доста стресиращо, както каза не си спомням един специалист при вас, мисля, че беше пролетта. Ако тогава не познавахме хора, които са болни от COVID и се съмнявахме. Дори вървяха слухове, че се плаща на болниците. Сега грубо казано всеки от нас има близък, познат или роднина, който е починал от тази болест. Виждаме, че е нещо съвсем реално –умират и млади хора. Жалко, че голяма част от населението не спазва противоепидемичните мерки.

- Поведението на голяма част от сънародниците ни ли допринесе за бума на заразените?

- Абсолютно. Ние може би от най-добре в ЕС през пролетта в момента сигурно сме в първата петица. Жалко е, че хората разбират само от крути мерки, а няма съзнание.

- Актуалните мерки у нас трябва ли да бъдат по-строги, според вас?

- Според мен не е нужно да бъдат още по-строги, но може би трябваше да се въведат един месец по-рано и може би тези, които нямат съзнание, трябваше да бъдат санкционирани доста по-строго.

- Намеквате за финансови глоби..

- Излиза, че българина усеща, само когато му се бръкне в джоба.

- Ще ви върна към това, което казахте, че е нужно да се разбере, че и фармацевтите са на първа линия и да се предприемат мерки заради тази безконтролност, на която сте изложени.

- Хората ще продължат да идват при нас заразени, ако няма кой им вземе лекарствата. Според мен би трябвало да има малко уважение от страна на държавата към нас, защото наред с лекарите и другия медицински персонал и специалисти и ние фармацевтите в момента изнасяме цялата тежест на процеса.

- Виждате ли изход от тази ситуация?

- При нас няма как да ограничим хората да не идват, защото пак повтарям, ако няма кой да ти купи лекарствата, ти отиваш и си ги купуваш. Могат поне да си сложат маска и да спазват правилата. След като съм написал правилата отпред на аптеката, сложил съм и диспенсър и всичко необходимо да си дезинфекцират и ръцете. Някои го правят , а други не го правят. Пишем да влизат по един – също не се спазва изцяло.

- Тогава изглежда, че всичко опира до манталитет…

- За съжаление е така.

- Какъв е призивът ви към пациентите и политиците?

- Истината е, че колегите изнемогват и са почти на предела на силите си. Също така е доста нервно. Това, което го пише за лекарите, се отнася със същата сила и за нас. Но никой не го пише и отразява.

- Големи проблеми могат да възникнат особено в по-малките населени места, ако местният фармацевт се зарази и се наложи да затвори аптеката, която може да е и единствена в селището. Какво се случва тогава?

- Отиват до града, разнасят заразата по обществения транспорт.

 

Сподели:
Бомба x
ПАЛАВНИЦИ: Трите типа секс, които мъжете никога няма да откажат ПАЛАВНИЦИ: Трите типа секс, които мъжете никога няма да откажат
ПИК TV x
САМО В ПИК TV: Бившият мъж на Маги Сидерова сви семейно гнездо с вдовицата на Митко Лудия (ВИДЕО) САМО В ПИК TV: Бившият мъж на Маги Сидерова сви семейно гнездо с вдовицата на Митко Лудия (ВИДЕО)
ново
Днес: 40
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това