Вход
София
Времето в София 23 o C

САМО В ПИК! Финансовият експерт Мика Зайкова за свалянето на ДДС-то: Всички финансови министри в Европа ли са тъпанари и комунисти

САМО В ПИК! Финансовият експерт Мика Зайкова за свалянето на ДДС-то: Всички финансови министри в Европа ли са тъпанари и комунисти

на 07.06.2019
55154
17
САМО В ПИК! Финансовият експерт Мика Зайкова за свалянето на ДДС-то: Всички финансови министри в Европа ли са тъпанари и комунисти

Да бъде свалено ДДС-то на някои стоки. Темата развълнува и политическата класа у нас, и финансовите експерти, и крайният потребител. И докато според експертите това няма да доведе до нищо и всичко е популистки ход, то хората се надяват ако тази стъпка бъде предприета, цените на хляб и лекарства да паднат драстично.

Може ли ДДС-то да бъде наистина свалено и по какъв начин ще се отрази на финансите на всеки един от нас, агенция ПИК потърси за коментар финансовия експерт Мика Зайкова. С нея разговаря Ивайло Атанасов:

- Г-жо Зайкова, с какво би се отразило на крайния потребител, какъвто е всеки един от нас, свалянето на ДДС на някои стоки?

- Искам само да ви напомня, че диференцирано ДДС има в цяла Европа и целия ЕС. Има едно изключение и това е Дания. Само че Дания е изключително социална страна и при датчаните детските лекарства са безплатни. Ние също имаме диференцирано ДДС и то е за една малка част от организирания туризъм. Става въпрос за хотелиерите и хотелите, в които се настаняват групите. Разбира се, имаме такова ДДС от 9% за нещо, което явно властта смята за особено важно, и това е хазартът.

ЕК също е на мнение, че трябва да се върви по този път, защото нашите управляващи непрекъснато ни втълпяват, че това било социалистическо, комунистическо...

Вчера Каролев ми обясняваше, че това било грешка. Извинявайте – всички финансови министри в Европа ли са тъпанари или комунисти? Не, не са. Просто хората имат социално мислене, хората искат да са на политическата сцена не за един ден. Нашите не могат да го разберат това. Там хората искат да бъдат на политическата сцена с реални действия и политики, които са обърнати към хората. Не ме интересува дали са сини, зелени или пембени! Важното е да направят за хората такива програми, а не програми преди изборите, като тази програма на комунистите „Визия за България”, или да ми говорят най-големите либерали и радикали от ДПС как сега изведнъж са си променили действията.

В КУЛОАРИТЕ: Тома Биков разкри игрите на БСП за ДДС-то на хляба

В КУЛОАРИТЕ: Тома Биков разкри игрите на БСП за ДДС-то на хляба

Да се предлага едно и също нещо през четири месеца не е...

на 05.06.2019

Диференцираното ДДС е полезно, когато се разпределя намалението балансирано – да се намали от една страна стоката, а от друга страна и малко да се подпомогне там, където бизнесът има нужда от това. То не може да отиде изцяло в намаляването на цената. Трябва да има някакъв баланс.

- А към момента има ли такъв механизъм?

- Към момента няма такъв механизъм. Ако се намали ДДС-то, към момента няма гаранция, че това намаление ще се отрази на цената на стоката. Само обаче да напомня, че ние сме най-бедните, ние сме хората с най-ниските доходи, да ви напомня, че ние сме единствената страна, в която минималната заплата е под 400 евро. Всички останали страни в ЕС имат доходи, дори и минимални, над 400 евро.

- Трябва да отбележим, че макар и бавно, има повишение в минималната заплата, на пенсиите, през тази седмица се взе решение и за вдигане на социалната пенсия...

- Да, от 1 юли ще има повишение на пенсиите с 5,7%, ще се увеличи и социалната пенсия. Тя е за хора, които са навършили 70 г. и нямат нужния трудов стаж и доходите им са са под гарантирания минимален доход, който е 75 лв. и не е мърдат от 2-3 години. Това е доход, с който и куче не може да живее, но както и да е.

СПОР В ЕФИР: Икономисти на нож - може ли да се намали ДДС-то на хляба и лекарствата

СПОР В ЕФИР: Икономисти на нож - може ли да се намали ДДС-то на хляба и лекарствата

Големият въпрос е дали това ще отиде в цената или...

на 06.06.2019

Давам ви за пример Италия. Там хората не са много богати, но въпреки това италианската средна заплата е 2200 евро, а средната пенсия е 1430 евро. Там има социална пенсия. Знаете ли колко е тя? 5380 евро годишно, като тя е разпределена на 13 плащания. Италианците плащат и коледна социална пенсия. Това прави 448 евро на месец. Това е точно максималната пенсия в България – 910 лв. А разликата между нашите цени, ние сме на 60% от техните цени. Значи ние получаваме доходи – заплати и пенсии, в пъти по-малко, но цените ни са на 60%.

- И все пак – необходимо ли е свалянето на ДДС?

- Дали е необходимо? Да, крайно необходимо е. Аз мразя подходите на политиците, които сега се втурнаха. Аз си спомням, че ДПС бяха против, против бяха и комунистите. От 2015 г. започнахме с „Подкрепа” действия за диференцираното ДДС. Доходите тогава бяха още по-малки. Направихме пълен анализ и мога да ви кажа, че няма страна, в която да няма диференцирано ДДС за лекарства, за книги, за учебници, за културни мероприятия – опера, театър, концерти – за спортни мероприятия... Тези правителства държат да имат народ, който има интелект и който обича да почива, за да може след това да работи добре.

- А можем ли да кажем – все пак става въпрос само за някои стоки – че това е един вид популизъм? Че сега се говори, ще има спорове и дебати, но след това ще се изчака те да затихнат и хората да забравят изобщо тази идея?

- Поставено така преди местните избори – не съм политик, но то е очеизвадно – и в другите страни не всички стоки имат диференцирано ДДС. Но в тези страни са избрали стоки, които са им най-важни. Така от една страна се подпомага бизнесът от малките и средни предприятия в страната. Никой не е свалил ДДС-то на алкохола, цигарите, модните стоки. Това е абсурдно! Намалява се ДДС-то на храните от първа необходимост. Това са главно хляб и мляко. Румънците намалиха ДДС-то си на 5% на стоките, които те произвеждат и то на всички хранителни стоки, а на тези, които са здравословни. Те мислят за здравословния живот на хората. Гърците пък намалиха ДДС-то на основните стоки – хляб, мляко, месо, риба, зехтин. Намалиха и ДДС-то на всички битови сметки – на ток, отопление и вода.

- Вие може би имате предвид, че е необходима промяна в данъчните политики?

- Г-жа Менда Стоянова е права в едно. Аз не съм съгласна с нейните аргументи, но е права в едно – не може да се прави данъчна промяна на парче. Трябва да се променят политики. Трябва да се направи една комплексна реформа. Ако погледнете приходите от данъци, в развитите страни приходите от данъци представляват равностранен триъгълник. Това означава приходите от преките данъци, от косвените данъци и от социалните фондове, имат еднакъв относителен дял в приходите от данъците. Ние какво имаме? За да не бъда голословна, ще ви посоча. Ние имаме разностранен триъгълник. Това имаме в момента.

Излязоха данните за състоянието на приходите, за състоянието на фискалния резерв до месец април. Там имаме излишък от 2,900 млрд. лв. Като погледнети данъчните приходи, ще видите следното – приходите от преките данъци са 2,400 млрд. лв. Приходът от косвените данъци е 5,600 млрд. лв., в т.ч. и ДДС е 3,700 млрд. лв. Приходите от социалните фондове са 3 млрд. Ако правим реформа, нека направим първите стъпки и видим как ще е с ДДС-то, но ако правим реформа, то тя трябва да е цялостна. А за да направим цялостна данъчна реформа, трябва да печелим от ефективност – да произвеждаме стоки и услуги с висока добавена стойност.

Сподели:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Смятате ли, че властта трябва отново да затегне мерките заради увеличените случаи от коронавирус?
Общо гласували: 8016
архив

След време днешните млади жени ще остареят и ще се хвалят на внучетата си: - Знаеш ли баба, аз каква бях като млада? На всяка снимка имах по сто лайка!"

няма нови новини
Днес: 146
hot
най-четени новини в момента
сега
3052
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
ПЪРВО В ПИК ТV: Правителството отговори на президента на мафията: Радев поиска цялата власт за себе си - опасен политически екстремизъм! Нека да мислим за народа през зимата, а не за проекта "Българско лято" (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
x
Женските маниери, които мъжете обожават
x