Вход
София
Времето в София -3 o C

САМО В ПИК: Шефът на КОНПИ Пламен Георгиев с разкрития за нови акции и проверки срещу олигарси и политици

ИЗВЪНРЕДНО
ПОЛОЖЕНИЕ
Излекувани: 20
Починали: 8
Заразени: 412

САМО В ПИК: Шефът на КОНПИ Пламен Георгиев с разкрития за нови акции и проверки срещу олигарси и политици

на 14.01.2019
111128
24
САМО В ПИК: Шефът на КОНПИ Пламен Георгиев с разкрития за нови акции и проверки срещу олигарси и политици

Олигарсите Баневи, Стайкови и Арабаджиеви вече са под ударите на закона за пране на парии текат делата срещу тях. Очакват ли се още знакови арести и разследвания, този път срещу политици и министри?

Потърсихме за повече разкрития шефът на КП КОНПИ Пламен Георгиев.

Пред медията ни той разказва за готвените акции, както и докъде се стигна след тълкувателното решение на ВКС, което имаше за цел да спести милиони на олигарсите и да се ощети държавния бюджет. 

Интервю на Гергана Ингилизова

- Г-н Георгиев, вече няколко знакови олигарси са изправени пред Темида и вашата комисия работи усилено заедно със спецпрокуратурата. Ще има ли проверки и срещу депутати и министри за произхода на имуществото им и да очакваме ли скоро обвинения срещу политици?

- Имаме акции съвместно с прокуратурата, по които работим усилено, но за момента все още работим и не можем да издадем повече информация. Имаме няколко случая, по които сме напреднали, става дума за корупционни престъпления. Има висящи проверки срещу депутати, но на този етап събираме доказателства, за да може да ги дадем на прокуратурата.

- Докъде стигна сагата с тълкувателните решения на ВКС, помним, че именно заради това едни милиони щяха да бъдат спестени от престъпна дейност?

- За първото тълкувателно решение законът беше изменен, а законодателят препотвърди волята си да има гражданска конфискация в България. С тълкувателното решение на ВКС се обезсили гражданската конфискация, но благодарение на бързата промяна отново имаме работещ орган.

Сега обаче се готви второ тълкувателно решение, което касае сроковете за проверка, дали те са инструктивни или преклузивни, което ако бъде в негативна посока също ще бъде в негативна насока за комисията. Имаме доста дела внесени в съда, а ако прецени, че сроковете са преклузивни, нещо което го няма за нито една друга институция, там където проверката е просрочена, делата ще бъдат прекратени. На дневен ред е този втори проблем, като аз се надявам на разум. Не може правото на иск да има преклузивен срок, при положение че няма прекратена проверка.

- Има ли срокове за останалите проверяващи институции?

- Не, например по сложни преписки, когато имаме нужда от информация, офшорките, например, отнемат изключително много време, което бави. Юристите знаят, че ако се стигне до молби за правна помощ, това може да отнеме и повече от година. Една година е целият срок за нашата проверка, като може да бъде увеличен еднократно с 6 месеца. Най-сложните случаи, по които събираме информация от чужбина, са именно с офшорките.

- Виждаме, че нашите олигарси често ги ползват.

- Точно така, и всъщност това се превръща в омагьосан кръг, когато ни кажат, че може да проверяваме само една година и еднократно да се удължава срока с 6 месеца. По този начин ще се прекратяват точно тези проверки, които са срещу така наречените олигарси, които имат милиони в чужбина.

- Това не прилича ли на амнистирането на милиони, което беше и в първото тълкувателно решение на ВКС?

- Дано да има разум в съда от тази гледна точка, защото аз мисля, че юридически ние сме прави. Честно казано, и по другото решение мислех, че са на наша страна, но бях неприятно изненадан. Добре, че парламентът си беше на мястото.

- До кога ще продължава тази игра - ВКС ще излиза с тълкувателни решения, а депутатите ще ги поправят?

- Не е редно да е така, защото в крайна сметка Закона за съдебната власт предвижда така нареченото автентично тълкуване и когато се касае за автентичен текст, единственият орган, който може да каже каква е била действителната воля на законодателя, е самото Народно събрание.

Докато съдът по-скоро следва да уеднакви правоприлагането, но с това се направи опит да се замаскира едно драстично изменение. Беше реално отменена гражданската конфискация. Тук другите безумия, които се твърдят за презумпцията за невиновност - това го има само в наказателното производство. Гражданската конфискация е санкция затова, че имаш незаконно богатство и нарушаваш принципите на пазарната икономика. Държавата, за да може да има работеща такава, трябва да отнема незаконното имущество.

- Можем да го сравним с актовете за превишена скорост от КАТ, например, ако караш бързо, те глобяват.

- Точно така, ние отнемаме имущество. Това не е наказание. Имаше и редица писма до Брюксел, че са били разширени правомощията на комисията, което въобще не е вярно и от 2012 година е въведена гражданската конфискация. Доколкото разбрах от медиите, писмата са пускани от Христо Иванов. Бяха казали, че се отнема имущество без съд и присъда, което е голяма лъжа. Това може да стане само от съда, и то на три инстанции. Единствената им цел беше да се притесняват хората, че се случва нещо страшно, което не е вярно.

- По този повод дори премиерът Бойко Борисов, когато беше на среща с евролидерите им беше обяснил за създадения проблем и разясни ситуацията.

- Точно така. Много съжалявам, че нямам право на този етап да коментирам съдебното решение, което е в Люксембург, но го очаквайте много скоро. Аз знам какви са позициите на всички страни и някои хора ще останат много неприятно изненадани.

Сподели:
Последни новини
Най-важното
Смятате ли, че държавата в лицето на Бойко Борисов, кабинета, проф. Мутафчийски и целия извънреден щаб се справя адекватно с коронавируса?
Общо гласували: 33799
архив

Мечо Пух отива при Прасчо и му казва: - Искаш ли да отворим заедно търговска фирма? - И какво ще правим - ще продаваме мед ли? - Не, ще купуваме мед, а ще продаваме свинско.

 

няма нови новини
Днес: 42
hot
най-четени новини в момента
сега
3096
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Ген. Мутафчийски: Заразените са 412, а излекуваните 20 - има случай и в Русе (ОБНОВЕНА)
x
ПОЧИТ: Загиващата оживяла - отбелязваме деня на преподобна Мария Египетска, черпи и много старо име
x