Вход
София
Времето в София 24 o C

САМО В ПИК: Шефът на КОНПИ Пламен Георгиев с разкрития за нови акции и проверки срещу олигарси и политици

САМО В ПИК: Шефът на КОНПИ Пламен Георгиев с разкрития за нови акции и проверки срещу олигарси и политици

на 14.01.2019
110607
24
САМО В ПИК: Шефът на КОНПИ Пламен Георгиев с разкрития за нови акции и проверки срещу олигарси и политици

Олигарсите Баневи, Стайкови и Арабаджиеви вече са под ударите на закона за пране на парии текат делата срещу тях. Очакват ли се още знакови арести и разследвания, този път срещу политици и министри?

Потърсихме за повече разкрития шефът на КП КОНПИ Пламен Георгиев.

Пред медията ни той разказва за готвените акции, както и докъде се стигна след тълкувателното решение на ВКС, което имаше за цел да спести милиони на олигарсите и да се ощети държавния бюджет. 

Интервю на Гергана Ингилизова

- Г-н Георгиев, вече няколко знакови олигарси са изправени пред Темида и вашата комисия работи усилено заедно със спецпрокуратурата. Ще има ли проверки и срещу депутати и министри за произхода на имуществото им и да очакваме ли скоро обвинения срещу политици?

- Имаме акции съвместно с прокуратурата, по които работим усилено, но за момента все още работим и не можем да издадем повече информация. Имаме няколко случая, по които сме напреднали, става дума за корупционни престъпления. Има висящи проверки срещу депутати, но на този етап събираме доказателства, за да може да ги дадем на прокуратурата.

- Докъде стигна сагата с тълкувателните решения на ВКС, помним, че именно заради това едни милиони щяха да бъдат спестени от престъпна дейност?

- За първото тълкувателно решение законът беше изменен, а законодателят препотвърди волята си да има гражданска конфискация в България. С тълкувателното решение на ВКС се обезсили гражданската конфискация, но благодарение на бързата промяна отново имаме работещ орган.

Сега обаче се готви второ тълкувателно решение, което касае сроковете за проверка, дали те са инструктивни или преклузивни, което ако бъде в негативна посока също ще бъде в негативна насока за комисията. Имаме доста дела внесени в съда, а ако прецени, че сроковете са преклузивни, нещо което го няма за нито една друга институция, там където проверката е просрочена, делата ще бъдат прекратени. На дневен ред е този втори проблем, като аз се надявам на разум. Не може правото на иск да има преклузивен срок, при положение че няма прекратена проверка.

- Има ли срокове за останалите проверяващи институции?

- Не, например по сложни преписки, когато имаме нужда от информация, офшорките, например, отнемат изключително много време, което бави. Юристите знаят, че ако се стигне до молби за правна помощ, това може да отнеме и повече от година. Една година е целият срок за нашата проверка, като може да бъде увеличен еднократно с 6 месеца. Най-сложните случаи, по които събираме информация от чужбина, са именно с офшорките.

- Виждаме, че нашите олигарси често ги ползват.

- Точно така, и всъщност това се превръща в омагьосан кръг, когато ни кажат, че може да проверяваме само една година и еднократно да се удължава срока с 6 месеца. По този начин ще се прекратяват точно тези проверки, които са срещу така наречените олигарси, които имат милиони в чужбина.

- Това не прилича ли на амнистирането на милиони, което беше и в първото тълкувателно решение на ВКС?

- Дано да има разум в съда от тази гледна точка, защото аз мисля, че юридически ние сме прави. Честно казано, и по другото решение мислех, че са на наша страна, но бях неприятно изненадан. Добре, че парламентът си беше на мястото.

- До кога ще продължава тази игра - ВКС ще излиза с тълкувателни решения, а депутатите ще ги поправят?

- Не е редно да е така, защото в крайна сметка Закона за съдебната власт предвижда така нареченото автентично тълкуване и когато се касае за автентичен текст, единственият орган, който може да каже каква е била действителната воля на законодателя, е самото Народно събрание.

Докато съдът по-скоро следва да уеднакви правоприлагането, но с това се направи опит да се замаскира едно драстично изменение. Беше реално отменена гражданската конфискация. Тук другите безумия, които се твърдят за презумпцията за невиновност - това го има само в наказателното производство. Гражданската конфискация е санкция затова, че имаш незаконно богатство и нарушаваш принципите на пазарната икономика. Държавата, за да може да има работеща такава, трябва да отнема незаконното имущество.

- Можем да го сравним с актовете за превишена скорост от КАТ, например, ако караш бързо, те глобяват.

- Точно така, ние отнемаме имущество. Това не е наказание. Имаше и редица писма до Брюксел, че са били разширени правомощията на комисията, което въобще не е вярно и от 2012 година е въведена гражданската конфискация. Доколкото разбрах от медиите, писмата са пускани от Христо Иванов. Бяха казали, че се отнема имущество без съд и присъда, което е голяма лъжа. Това може да стане само от съда, и то на три инстанции. Единствената им цел беше да се притесняват хората, че се случва нещо страшно, което не е вярно.

- По този повод дори премиерът Бойко Борисов, когато беше на среща с евролидерите им беше обяснил за създадения проблем и разясни ситуацията.

- Точно така. Много съжалявам, че нямам право на този етап да коментирам съдебното решение, което е в Люксембург, но го очаквайте много скоро. Аз знам какви са позициите на всички страни и някои хора ще останат много неприятно изненадани.

Сподели:
Напиши коментар »
(24)
1
https://m.youtube.com/watch?v=wlcDnV244IA
2
А оня, който опука 3 милиарда и 500 милиона за един ден, какво? Честни и чисти като момина сълза!
3
...........ТАКА Е.......ШО КУГА БАЦО СЕРЕ....... У КРЕМАЛ ПУТИН УТВАРА ПРУЗОРЦИТЕ.......А ФЛЕЗИ МААЛКУ СИБИРСКИ ВОЗДУХ !.......
4
ДАНО В БЪЛГАРИЯ СЕ ПОЯВЯВАТ ОЩЕ МНОГО , ТАКИВА ХОРА КАТО Г.Н ГЕОРГИЕВ , ЗА ДА МОЖЕ БЪЛГАРИЯ ДА СИ СТЪПИ НА КРАКАТА И УНИЩОЖИ КРАДЦИТЕ.
5
Този шубелия работи по поръчка на Вожда, Шиши и Цацата. Удря само неудобните на Суджуците, по-точно тези които не искат да плащат на Вожда "такса спокойствие". Всичко което прави той и онзи болник Гешев ще им се върне с двойна сила!!
6
В ПИК СЕ ПОЯВИХА НЕ САМО ПРЕСТЪПНИЦИ КОМУНИСТИ , НО И ПРЕСТЪПНИЦИ КРАДЦИ. КОИТО НЕ ХАРЕСВАТ И ГИ Е СТРАХ ОТ ГЕШЕВ И ГЕОРГИЕВ.
7
В момента не мога да ви кажа , чакаме ако продължат да си плащат ,няма да ги закачаме
8
Дайте декларациите на този красавец. Има ли кръстници?
9
Днес средната цена на дизела в Австрия e 2,14 лв./литър, а в България дизела е с 3 стотинки по-скъп - 2,17 лв./литър (https://fuelo.net/world/prices?lang=bg), само че минималната заплата в Австрия е 1500 евро, а в България - 256 евро. Въпреки огромните си приходи, руската рафинерия край Бургас не плаща данък печалба, като по този начин ощетява със стотици милиони левове православния и христолюбив български народ. И как става така, че Бойко Борисов (член на БКП от 1977 г.), Румен Радев (член на БКП от 1984 г.), Сотир Цацаров (член на БКП от казармата), Корнелия Нинова (разбойническо-мениджерски приватизатор), Волен Сидеров (патриот, руски или турски – който плати повече), кмета на Бургас, НАП, ДАНС, самият рицар на справедливостта г-н Пламен Георгиев, шеф на КПКОНПИ, се правят, че такава рафинерия няма и не се интересуват защо тя не плаща данък печалба?!?
10
Спри се, бе бабке! Ще ти се вдигне кръвното! Пази си здравето.
11
отговор на коментар
Решението е еднократна “Финансова амнистия”! Обявяват се, плащат се 10% и с това приключва! Да видят как правят в Италия - на всеки 3-4 години и хоп уж за последно!
12
Четири години след фалита на КТБ КПКОНПИ откри, че в качеството си на подуправител на БНБ и шеф на „Банков надзор" Нели Кордовска е била в конфликт на интереси, когато се е възползвала от служебна информация за състоянието на КТБ и е изтеглила спестяванията си от 64 195 евро. Тя е извършила операцията след работно време, в 17:09 ч., а на следващия ден КТБ е поставена под надзор. Депозитът ѝ е бил на преференциална лихва, тоест от тези, които по закон не се изплащат при фалит. Та затова е рискувала да го изтегли, злоупотребявайки с вътрешна информация. Ама обвинение, белезници, пранги и арест – няма. Явно, че еврата на Иванчева са по различни от еврата на Нели Кордовска, шеф на „Банков надзор" на БНБ. Още повече, че при Нели Кордовска всичко е черно на бяло, а при Иванчева още нищо не е доказано и май няма и да бъде доказано (затова и не я пускаха от ареста ОСЕМ месеца, защото нищо не могат да докажат и освен да я тормозят и да я изтезават, за друго акъл нямат).
13
ОПОРНИТЕ ТОЧКИ НЯМА ДА ВИ СВЪРШАТ РАБОТА. МАРШ ПРИ ПУТИН ЗАБЛУДЕНИ ОВЦЕ ТАКИВА.ЯЗЪК ЧЕ ИМА ТОЛКОВА МНОГО ПРЕДАТЕЛИ В ХУБАВАТА НИ БЪЛГАРИЯ
14
Импексовата барсала кога!
15
Извинявайте, но какво работи Томислав Дончев,освен 4е отггоаря за водопадите,в Булгария
16
До КОНПИ - стига общи приказки в бъдещо време. Действайтеее!
17
Има само един проблем, Чехлю Радев е страхлива мижитурка и прекалява с фотошопа, също като чалга певица! Не става и за чалга певица, тъповат е и трудно запомня написаното от Иво и Деса, за това каканиже! Я си припомнете, кой спонсорира Биволицата Нинова и Чехлю Радев с нарко пари! Крадеца крещи Дръжте крадеца! Няма спонсор на Нинова и Радев, който да не е престъпник! От Позитано разнасят лъжи, като "истина" от последна инстанция :) Не случайно Нинова е г-жа Лъжа, а Радев е Шубето Кърмит Женчо под чехъл! Заливайте с помия, но отчитайте, че двойно се връща всичко! Няма да се изпълнят мегаломанските мечти за служебно правителство, докато не се уволни Страхливото пилотче, защото е опасен не само за себе си и околните, а и за цяла България, която не е учебен тренажор за Страхливи и Тъпи Фуражки! Спете спокойно хейтъри, сменяйте си редовно памперсите и се подмивайте, че се вмирисахте на лук,джолан и вкиснало! Деса Траверсата сънувате,за това се опикавате нощем!
18
Това е най-добрата работа. Получих първия месец € 27936 за работа 3 часа на ден. Започнах преди четири месеца и веднага взех вкъщи поне 7645 евро до 9264 евро на седмица. Не мога да повярвам колко е лесно, след като го изпробвах. Потенциалът с това е безкраен. посетете.....>>> w­w­w­.­T­r­a­d­e­4­6­.­c­o­m
19
Тая пу--ка много ги разбирала тия работи. В кой ли бар..дак ги е учила.
20
Защо мълчи за корумпирания масон с апартамента, а и с кой знае още колко сметки някъде?! И този е слуга и подлога като всички на възлови места и за това всичко е едно голямо менте....Жалко за дебелите заплати, които бедния българин им плаща за никаквата работа
21
За Делян Пеевски нищо!? Що така, другарки и другари? А за Цветан Василев? Мили Господи, прости ме! Моля те от все сърце, спаси България от гербаджийската чума и прибери сикаджийската мутра, простака министър председател Бойко Бянкански и обслужващите го олигофрени!
22
КОРНЕЛА ИСКА НЕЙНАТА ПАРАЛЕЛНА ДЪРЖАВА ОТ ОЛИГАРСИ И НЕЗАКОННО ЗАБОГАТЕЛИ ДА ИЗЛИЗАТ НА БУНТ СРЕЩУ ПРАВОВАТА ДЪРЖАВА..НЯМА ДА ГО ДАПУСНЕМ !
23
Алоо,няма ли да разследвате Иванчо Тотев за 2-та милиона за кулата при откриването в Пловдив.????За същата естрада Славчо е платил 681000!!!Къде са 1 300 000 в повече при Иванчо????? Май е за затвора???
24
Пик защо вашите колеги ви наричат кафява медия.
Вашето мнение
Код за сигурност:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Кого ще подкрепите за кмет на София?
Общо гласували: 14097
архив

Мъж на средна възраст си купува цигари. На кутията пише: „Тютюнопушенето води до импотентност.” Клиентът връща пакета и пита: „Абе, нямате ли от ония, дето убиват?” 

няма нови новини
Днес: 96
hot
най-четени новини в момента
сега
2410
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
САМО В ПИК TV: Михаела Маринова разбива клишета - вижте как поп звездата тества любовта на футболист на ЦСКА с театър и симфоничен оркестър
x
ВНИМАНИЕ, ЖЕНИ: Ето как да свикнете след като любимият ви изостави
x