САМО В ПИК! Шефът на СЕМ Бетина Жотева с екслузивен коментар за скандала в БНР и далаверите на шефа Андон Балтаков

Интервю

САМО В ПИК! Шефът на СЕМ Бетина Жотева с екслузивен коментар за скандала в БНР и далаверите на шефа Андон Балтаков

135157
на 06.06.2020
САМО В ПИК! Шефът на СЕМ Бетина Жотева с екслузивен коментар за скандала в БНР и далаверите на шефа Андон Балтаков
Автор:   ПИК

В БНР продължава да ври и кипи, след като членът на Управителния съвет на държавното радио Стефан Ташев във "Фейсбук" публикува данни за груби финансови далавери на настоящия шеф Андон Балтаков с куп обществени поръчки за над 200 000 лв. Подадени са сигнали и до АДФИ, прокуратурата и СЕМ, които са подписани от Ташев и още двама членове на Управата на радиото.

препоръчано

За позиция по въпроса ПИК потърси шефа на Съвета за електронни медии (СЕМ) Бетина Жотева.

- Г-жо Жотева, коментарът Ви за поредното напрежение в БНР и сигналът на членовете на Управителния съвет за далаверите на ръководството?

- Не виждам никакви далавери в БНР и не знам какво точно иска Управителният съвет. Защото от Съвета за електронни медии (СЕМ) те не искат нищо. Това, което мога да кажа е, че шефът на радио Андон Балтаков бе при нас и го изслушахме. В понеделник очакваме да дойдат и въпросните трима членове на Управителния съвет и ще изслушаме и тях. И това, което имаме като правомощия по закон, ще го направим. А именно, само да разговаряме с тях и да опитаме да направим така, че всеки да отстъпи  една крачка назад, за да може работата в радиото да върви.

- А, ако наистина има далавери?

- Ако има далавери, както вие казвате, има правораздавателни органи, които трябва да се занимават с това. Ние нямаме тези правомощия. Ние не можем да им гледаме нито търговските договори, нито да разпитваме бившите ръководства на радиото с кого са ги сключвали, на каква цена и защо. Единственото, което можем да направим е, да апелираме към добра воля за спокойна работа в БНР. От там нататък, сезираните органи нека започнат разследване за да се разбере.

- А какво знаете в СЕМ по въпроса?

- Единственото, което аз поне знам по този въпрос, допълнително, което не го пише в цялата сага, е че временно изпълняващият длъжността директор на БНР преди избора на господин Балтаков,  господин Антон Митов е сезирал прокуратурата именно за този един подписан договор за ток, доколкото разбирам, за нередности в договора. Но това не сме го чели, а просто ни бе казано. Документално не е стигало при нас. Доколкото съм запозната, сезирането е, че договорът е подписан в ущърб на БНР. Но подробности може да кажат от прокуратурата. Господин Митов също може да каже за какво точно става дума и за какво точно е сезирана прокуратурата. Обърнете се към него. Това го знаем само като факт. Че има в прокуратурата още от миналата или по-миналата година сигнал за  въпросния договор. Тоест, сагата с въпросния договор е много отдавна. Не е от онзи ден. Така че, ако се направи разследване по въпроса, трябва да се разбере откога още е въпросният договор.
В рамките на нашите правомощия е това, което правим. Просто вярваме на думите и на генералния директор и на Управителния съвет, в които видимо има разминаване. От там нататък ние като СЕМ ще апелираме за разум и спокойствие в БНР.

- Вие бихте ли могли да изискате това оплакване от господин Митов към прокуратурата. За да се запознаете документално с него?

- Нямаме право на такова нещо. Става дума, за търговски договор. Не можем да изискваме нищо, за което БНР сезира прокуратурата. Нямаме правомощията да изискваме каквато и да е документация, свързана с търговски отношения, както на радиото така и на телевизията, така и на всяка една частна медия. Това е все едно да поискаме от вашата медия търговските договори.

- Казахте, че очаквате и двете страни да направят крачка назад и да се стигне до споразумение. Ако това обаче не се случи, може ли да се потърси смяна на директора?

- Засега имаме декларирано от 52-ма души от БНР писмо, с което се настоява за оставките на Управителния съвет. Вчера ни бе пратено. Подписали са се 52-ма журналисти и хора от администрацията. Според тях, поведението на Управителния съвет не спомага за добрата работа в радиото. Споменава се и за конфликта на интереси на една от членките на Управителния съвет, за които е доказано, че е в конфликт на интереси, и накрая настояват за оставката на членовете на Управителния съвет. Засега имаме искане за оставка на Управителния съвет. Това е. Продължавам да апелирам за разум и спокойствие. В последните няколко месеца радиото работеше спокойно. Сега изведнъж се оказва, че за някакъв договор за ток, за който видимо има явно някакви странични интереси, но аз не мога да кажа какви са, отново напрежението ескалира.
Реално и нямам представа доколко изнесените документи не са конфиденциални. Това също трябва да се спомене. Знам, че хора от Управителния съвет изнасят документи публично. Става дума за търговски документи, търговски договори. Представете си само как се работи в радиото, след като СЕМ няма право да види търговските договори, а те се появяват отпечатани в медиите.

 

Сподели:
Бомба x
Разработиха молекула, която предотвратява фатален COVID-19 Разработиха молекула, която предотвратява фатален COVID-19
ПИК TV x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Корнелия Нинова сбира Отечествен фронт от политически отпадъци срещу ГЕРБ в скъпарски хотел (ВИДЕО/ОБНОВЕНА) ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Корнелия Нинова сбира Отечествен фронт от политически отпадъци срещу ГЕРБ в скъпарски хотел (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
ново
Днес: 210
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това