Вход
София
Времето в София 6 o C

САМО В ПИК – Харалан Александров с експертен анализ на случая "Войводиново”: Борисов ще се намеси с таланта си да разрешава кризи, Каракачанов е заложник на конфликта

САМО В ПИК – Харалан Александров с експертен анализ на случая "Войводиново”: Борисов ще се намеси с таланта си да разрешава кризи, Каракачанов е заложник на конфликта

на 11.01.2019
102865
29
САМО В ПИК – Харалан Александров с експертен анализ на случая "Войводиново”: Борисов ще се намеси с таланта си да разрешава кризи, Каракачанов е заложник на конфликта

"Циганите в България станаха изключително нагли, търпимостта на обществото се изчерпа!”, каза вицепремеирът Красимир Каракачанов от пловдивското село Войводиново в началото на тази седмица. Поводът – зверският побой, който двама братя роми нанесоха над командоса Валентин Димов. Ромски организации веднага скочиха срещу лидера на ВМРО, докато обществото аплодираше смелостта му ясно да заяви и посочи проблема. Има ли разделение в българското общество и може ли да се говори за скандал между Красимир Каракачанов и хората от ромския етнос. Агенция ПИК потърси за експертен коментар социалния антрополог Харалан Александров.

НАПРЕЖЕНИЕТО ВЪВ ВОЙВОДИНОВО ЕСКАЛИРА: Протестиращите тръгнаха към ромската махала

НАПРЕЖЕНИЕТО ВЪВ ВОЙВОДИНОВО ЕСКАЛИРА: Протестиращите тръгнаха към ромската махала

Напрежението в пловдивското село Войводиново ескалира. На...

на 07.01.2019

С него разговаря Ивайло Атанасов:

- Г-н Александров, след случката във Войводиново, можем ли да говорим за скандал между вицепремиера и ромската общност?

- Не мисля, че е скандал между вицепремиера и хората от ромската общност. Мисля, че това е проблем в общуването на двете общности. Мисля, че вицепремиерът Каракачанов реагира на изострянето на популярните нагласи. В този смисъл той е до голяма степен заложник на това, което се случва между общностите. Това е много притеснително, защото тъкмо започнаха да дават някакъв резултат политиките на правителството за нормализиране на отношенията, за извеждане на ромите от гетото – най-вече чрез образователната политика и здравната политика - и този регрес, който наблюдаваме в момента.

- Значи старите проблеми отново излизат на преден план?

- Става дума за група военни – аз го видях с очите си, които искат да накажат циганите. Това е ситуацията. Просто в момента имаме регрес към това, което се нарича трибализация – към племенни отношения между общностите. Това е повод за много голяма тревога. Мисля, че както винаги се случва при криза, ще се провалят всички ангажирани страни и ще се намеси персонално премиерът, който има таланта да разрешава кризи. Това е моята прогноза за съжаление.

- А не наблюдаваме ли настройване на две групи от българското общество една срещу друга?

- Аз мисля, че те много отдавна са настроени една срещу друга. Не бих казал, че са настроени българите срещу циганите и би било много опасно да се прави такова нещо. Прекалено безотговорно е дори за безотговорните български политици. Мисля, че става дума за конфликт между нормалното общество и между гетото. Държа да отбележа, че гетото е различно от циганската общност. Има много хора, много роми, които не са част от гетото.

Това, което се случи е тежък позор за въобразената българска бойна слава, тъй като се оказва, че човек, който би трявбало да е със специални качества и умения, се оказва пребит от някакви си хлапета. Това в колективната фантазия изисква възмездие, което трябва да бъде колективно. В този смисъл имаме риск да бъде наказана цялата общност заради индивидуално провинение и това е крайно притеснително. Това е отстъпление от модерната правосъдна система и от начина, по който се случват модерните неща. Аз съм сигурен, че полицията, прокуратурата и съда ще си свършат работата, но какво от това, ако хората искат да бъдат наказани и изпогонени всички цигани. Това е търсеното, това е нещо, което седи в общността. Не е само в Каракачанов вината и в някой ромски главатар.

Сподели:
свързани новини
Напиши коментар »
(29)
1
Да генерал Барисов е мноо умен и талантлив,и ше реши проблема!Ще посъветва българите, когато ги нападат озверели роми да ги омилостивяват,предлагайки им дупе!
2
Талантлив е,има много роли както в самодейността така и професионално,виж филмотеката на КИс,ИПа и други театрални постановки
3
Борисов иска проблемите да му се махнат от главата, за да върви далаверата на спокойствие.
4
Лакеят Борисов ли решавал кризи ??? хахахахаха тоя виц беше добър, дай друг:)) голяма смешка -премиерът на циганите, а не на българите Бойко Борисов решавал кризи. Борисов държи на тия от махалите, те са му мили и скъпи и не се интересува от българите !!!
5
bai haralane,ama ti si po-glupav i ot men,be.
6
Браво на Каракачанов ....поклон ДЕ СЕ Е ВИДЯЛО ЦИГАНИН ДА СЕ РЕДИ ДА ПЛАЩА ДАНЪЦИ ОСИГУРОВКИ ОПАШКИИМА САМО ЗА ПОМОЩИ
7
Аз си мисля, че Харлан е прав - и Tukвата, и циганите са еднакво прости, нагли и алчни така че при толкова общо възприятие на околния свят, случая ще намери благоприятно решение чрез замитането му под чергата!!!
8
„По всички медии се разпространява изявлението на Борисов във връзка с глобата от 77 млн. евро за Българския енергиен холдинг (БЕХ), наложено от Европейската комисия (ЕК), което съдържа най-малкото три лъжи: ++ №1. Конфликтът с ЕК бил защото „ни препоръча да приватизираме тръбите“, казва Борисов. Лъжа! Конфликтът с ЕК е защото съгласно европейските правила държавната фирма Булгартрансгаз, която е част от БЕХ, е длъжна да предоставя равни права на всички, които искат да транзитират газ по тръбите. И няма никакво значение дали тя е частна или държавна! Проблемът е, че всички управляващи през последните десетилетия ползват Булгартрансгаз и БЕХ за нечистоплътни финансови и политически спекулации. ++ №2. „Няма друг вариант освен приватизация, това са европейските правила – навсякъде се приватизира“ твърди Борисов. Лъжа! Голяма част от операторите в ЕС са държавни или със смесена собственост. Но тази лъжа, в съчетание с горната, вероятно е необходима за да се подготви поредната приватизация чрез фирми с неизяснена собственост. ++ №3. „Да не плашат хората, че те ще плащат тези пари“ – казва Борисов. Лъжа! Осъден е БЕХ, който е държавен и ще плати с пари, които са държавни, т.е. НАШИ. Или може би Борисов вече е решил, че тези пари са частни!“ (ttps://bultimes.com/Александър-Каракачанов-За-една-минут/)
9
Г-н Александров отивайте на ГЕРБ хранилката и не заблуждавайте хората с празни бъртвежи. Нещата с циганите са извън контрол, но си затварят очите заради гласовете им по изборите.
10
Да отива в затвора, където Му е мястото, да Го правят Булка с Букет!
11
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
12
Господин Александров, ако пребитият военен беше тръгнал да им доказва колко е подготвен и силен , бъдете сигурен ,че щяха да го вкарат в затвора. В България след 1989г. права имат само насилниците.А голяма част от тях смятат ,че нямат никакви задължения.
13
Решението на проблема с мангалите, беше показано през 1972 г. в Столипиново от генерал Стою Иванов Неделчев (Чочоолу), когато 10 танка и една рота войници заградиха копторите и докато не им предадоха убийците на двамата млади българчета не спряха да ги бият 24 часа!!! След това, кьорав мангал не се показа от копторите на Столипиново в следващите 20 години!!! Случилото се така стресна тогава „орлите“ от коптора, че до 1992 година никой от тях не дръзва да извърши дори най-дребното престъпление! И до кога на МАНГАЛИТЕ ще им викате РОМИ? Рома е за пиене, а Мангала е за сапун !!!
14
Червените боклуци много големи защитници на циганските престъпници, бе??!! Защитават се по братски и си помагат на избори!
15
Мазникът с бебещко лице Шарлаган Александров не е социален антрополог, защото такова нещо няма. Той е българист-фолклорист, преквалифицирал се в псевдосуксиолок. Още помня как се опитваще да се присламчи към Деформаторския блок и да влезне от гражданската квота на избираемо място за бебещколице-тат. Помня, също така, че не признаваще съществуването на българско национално съзнаие преди Кримската война, което показва вопиуща негърмотност, а като българист и фолклорист, следва поне да е разгръщал сборника за Народни умотворения и да е чувал за История славянобългарска и нейните преписи. Ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха!!! Пищете просто: "аналЛизаторът-соросоид от НБУ с претенций Шарлан Алехандров" или по-неутралното """"кортулорогът"" Шарлатан Алеханров". ДА!!!!!
16
Шкембе войвода мачка наред , ромовете ревът на умрело !
17
боко гледа сеир отстрани. и рейтинга също. много го е страх от нпо и цигани. за държавата не се интересува. типичен нагаждач без ясна позиция. ще гледа на къде духа вятъра. и ще се наведе отново.
18
вие се оказахте по-прости и от тях/циганите. кой отстъпва пръв, умният, хайде стига, че вече ни се повръща идвайки избори, май, след това октомври, вие получавате тлъстите хонорани, а манго и българинът гладува, студува, или те роби, но след време да не стане, като негрите роби, виж сега къде са в Щатите, това очаква всички ни, все пак сме наблюдателни, те не ходят и просят, дори не крадат, а просяци са номенклатурните ви кадри, някои пенсионери, други безработни, или да снимам и да ви пратя снимки с говор, как като им кажел х човечеца болен тежко, идете си купете, има огън, а отговорът им е бил: нямаме пари, вие инженери, банкери нямате, а ние сме длъжни от 1944 до днес да ви хрантутим, да ви пренасяме багажи от жилище в жилище, да ви копаем, кога са били млади градини, вили и много други неща, а сега подхвърлени на бунището, не аз, а другите скромните, дето не пият, не пушат, на младини и по чуждо, а сега Ревете та чак на хиляди километри ни се обаждат, за Ласкин пияндето, угодия на вас е нямало и няма да има, Все ще намерите начина да ударите определени хора, макар че за чеп зеле не ставате мнозина там горе от вас, а само за крадене и много пари, виждаме ги, цели окичени със злата, докато циганина и българина ги продават ..., за да може да си плати сметките, а навремето циганите бяха цели в злато, а сега депутатите, виж им ..., и не само да ви четем и слушаме празните приказки, стягайте се и работете, а не само Цветан Цветанов да ви върши както казват от системата черната работа,
19
Хубаво би било, Шарлатан Алехандров да бъде пребит от "някакви си хлапета" в Офча купел, за да разбере, че: 1) Българската бойна слава е била съвсем реална и по времето на Фердинанд, и по времето на т.нар. монархофашизъм – защото тогава българското общество е било иредентистки настроено и е била наложена изключителна военщина –, и след това при кумонизма, но той явно е карал лека служба при бай Добри Джуров, за да не понася издевателства, затова бойната слава му се вижда "въобразена". Или е солипсист и всичко за него е въобразено, докато гледа с чаша скоч в ръка протоколния парад за националния празник по телевизията. 2) Трибализация, това не е "племенни отношения между общностите", а общност (религиозна и/или политическа) или национално общество, в което се появяват междуплеменни раздори. Ако те са въобразени, и кървавите побои са въобразени, затова ще е хубаво за него да изпита и този кошмар. От сън спомен не остава, оз. ефрейтор Алехандров! 3) Кога е имало прогрес, за да има регрес. Вярно е, че не всички цигани са гетото, особено въобразените роми на Сорос. Ще ги познаете по това, че с изключение на двама-трима от по-старите читалищни дейци като един Трайчо Шукарев, не говорят цигански език, расово са неразличими от българите, имат апартаменти, и са тотално интегрирани в образованата прослойка от населението, като през последния над половин век годината не е поддържана връзка с циганската рода , ако изобщо имат цигански произход.
20
При нас цигани няма, защото самите те са по българи от повечето българи. Учат си децата, работят и си градят живота без да пречат на никой.
21
ДА ама не Такива като Хараланчо докараха положението до този хаос в страната Той Борисов да не е господ та все него споменавате Ограбиха държавата съсипаха образованието здравеопазването ограбиха банките и си направиха дворци купиха си яхти и самолети и пак безочливи и нахални -Борисов виновен Замислете се хора -75 години БКП-БСП прави разни врътки и заблуждава народа за да краде .Но понеже в момента в управлението са малко на брой и не могат да крадат правят всичко възможно да си върнат терена на кражбите и се страхуват и от сянката си най вече от това правителство което ни отвори очите че и ние сме хора Не гласувайте за БСП иДПС ако сте сума си .Гласувайте за ГЕРБ и ПФ-патриотите.А циганите да плащат като нас - данъци ток вода и да спазват законите и задължително да могат да говорят и пишат на езика на държавата в която живеят-България!И друго Борисов не решава сам на него му пречат и в парламента Това са толкова депутати за какво са там - там са и пречат на правителството Само колко години лапат заплати и пречат на хубавите закони да бъдат реализирани Това се прави за да се върнат старите кръвопийци на власт и да се оплюят ГЕРБ и ПФ .А те са бъдещето на вашите деца и а не неграмотните цигани От вас българи зависи ще я има ли България или ще ни я вземат.
22
ПИЯНИЯ ВОЙНИК, КАРАЛ КОЛА И БИЛ БИТ ОТ ДВЕ ЦИГАНЕТА? НАБИЛИ ГО, ПОВАЛИЛИ ГО НА ЗЕМЯТА И ДА ИЗБЯГАТ, НИЩО НЯМАШЕ ДА ЕСКАЛИРА И КЪЩИТЕ ЩЯХА ДА СИ СТОЯТ И НИКОЙ НЯМАШЕ ДА РАЗБЕРЕ. НО ЖЕСТОКОСТТА НА МАНГУСТИТЕ, РИТНИЦИТЕ И ЖАЖДАТА ДА УБИВАТ НИ ДОЙДЕ НА ВСИЧКИ В ПОВЕЧЕ. А С ВОЙСКАТА ШЕГА НЕ БИВА. ТО И БЕЗ ТОВА НЯМА МНОГО ЖЕЛАЕЩИ ДА НИ ПАЗЯТ ОТ ЕВЕНТУАЛНИ АГРЕСОРИ И ЕДИНСТВЕН БОРИСОВ ВЪЗПИРА ЕРДОГАН ДА НИ ПУСНЕ 100 000 СИРИЙЦИ.
23
отговор на коментар
Ванко, вземи със себе си Митко Геров и отивайте да крадете жици ! Но внимавайте,че в някои има ТОК !!!
24
Мили Господи, прости ме! Моля те от все сърце, спаси България и прибери сикаджийската мутра, простака, син на Лойола и брат на Юда, министър председателят Бойко Борисов, и обслужващите го олигофрени!
25
Този Харалан Александров е абсолютно некомпетентен, за да са произнася по теми като циганския проблем и да се упражнява нелепо върху българската бойна слава! "Прозренията" му по-горе са глупави, елементарни и нямат нищо общо с реалностите в България. Неговата всезнайковщина по разните студия и медии става все по-отблъскваща.
26
Изчетох внимателно коментарите до тук. Забелязвам, че има потребители които пишат против мен, обвиняват ме в некомпетентност. Моята професия ми позволява да зная, че г-н Борисов с право носи прякорът Питек и производните на тази дума. Той е простоват човек. Питеците (питекантропите) са живели по нашите земи преди 230 млн. години. Били са безмозъчни. През 1967 г. са намерени находки от тях ( лaйнa) в землищата на с. Хераково общ. Божурище ( от където всъщност е премиерът) и в района на Баластерната край гр. Чирпан. Години по късно заедно с починалият вече Божидар Димитров изследвахме тези находки. ДНК-пробите ясно доказаха, че тези безмозъчни гиганти имат кръвна връзка с доц. Борисов. В Интервюто казвам, че премиерът с таланта си ще потуши тази криза с циганите. Будалкам го , разбира се. Знаете, на миналите избори не бях в листите на ПП "Шайка". След няколко месеца ще има парламентарни избори. Очаквам да видя името си там.
27
Харалан подмазван! Такива подгряват егото за величие на премиера!
28
Докато не видях заплатата от $ 6439, не вярвах, че свекърва ми всъщност е носил вкъщи пари на непълен работен ден онлайн. , Има един съквартирант на сестрите е направил това само 4 и сега плати на недвижими имоти там и постави красива Dodge. Проверете.....>>> Trade46.com
29
Време е за военно положение! На полицията само дето им вдигат заплатите! Пазят мангалите! По-добре танковете да дойдат, беше казал един бивш!
Вашето мнение
Код за сигурност:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
За кого ще гласувате на евроизборите през май?
Общо гласували: 2427
архив

Три от четирите гласа в главата ми искат да спят. Четвъртият ни държи будни, чудейки се имат ли пингвините колене?

няма нови новини
Днес: 117
hot
най-четени новини в момента
сега
3664
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV: МВР със спешно заседание за мерките при бедствия (ОБНОВЕНА/СНИМКИ)
x
Астролог предупреждава: Молитвите изричайте шепнешком
x