Вход
София
Времето в София 17 o C

САМО В ПИК TV: Антоанета Христова разкрива има ли сговор между ГЕРБ и ДПС и кога Корнелия Нинова ще се върне в парламента

САМО В ПИК TV: Антоанета Христова разкрива има ли сговор между ГЕРБ и ДПС и кога Корнелия Нинова ще се върне в парламента

на 11.03.2019
68109
34
САМО В ПИК TV: Антоанета Христова разкрива има ли сговор между ГЕРБ и ДПС и кога Корнелия Нинова ще се върне в парламента
Автор: ПИК
11.03.2019
34
68109

Политическият психолог проф. Антоанета Христова разкрива има ли сговор между ГЕРБ и ДПС за опростените дългове на Главното мюфтийство и кога Корнелия Нинова ще върне депутатите от БСП си в парламента.

"Много важно изречение трябва да се каже - че политиката е сложно нещо. Казват, че политиката е компромис на невъзможното. Проблемът е, че тя винаги се колебае между компромиса с невъзможното и между принципите", отбеляза в началото на разговора проф. Христова, коментирайки "сговора" между ГЕРБ и ДПС за опрощаването на 8-те милиона дълг на Главното мюфтийство. 

Антоанета Христова заяви, че ГЕРБ искат да реализират целите и задачите, заложени в програмата им. "ДПС е доказало, че в момента търси пътеката, с която да махне негативния имидж от себе си, който му пречи да бъде желан коалиционен партньор - и от ляво, и от дясно... Моята хипотеза е, че българските турци имат умението да държат добрия тон на преговаряне и да извличат ползите си от преговорния процес, без да стъпват на територията на "червената линия", отбеляза тя. 

"Трябва да има много сериозен контрол, държавен контрол за начина, по който се финансират вероизповеданията. Това вероизповедание - мюсюлманското е свързано най-много с радикализацията. В този смисъл тази религия трябва да бъде с една степен по-голямо внимание към нея - и от службите, и от държавата", заяви проф. Христова. 

Според нея насочването на проблема към ДПС като "договаряне с ДПС" е "изключително елементарно четене на ситуацията, изключително повърхностно". "И затова опозицията го повтаря 100 пъти, за да може на 101-ия то да зазвучи като истина", заяви тя. 

На въпрос дали от този ход Корнелия Нинова и БСП са спечелили, проф. Христова заяви, че "Корнелия Нинова е спечелила много силна червена точка, като накара ГЕРБ да върне преференциите на старата позиция": "Тази промяна предизвика скандала и това се приписа не само на президента, но и на лявата страна на политическия спектър. Моята теза е, че от началото на тези предложения за промени са предложения в правилната посока - вдигането на прага и постепенното проверяване на ефективността на машинното гласуване". 

"Сега вече нещата са в друг контекст. Корнелия Нинова влезе в ситуация, в която не си оставя възможности за изход. Тя излезе от политическия живот. Опита се да върне политическия живот извън парламента и в медиите. БСП се държи в паралелна реалност. Едната е, че държавата може да съществува без БСП, другата - че държавата и парламента нямат друг изход, освен предсрочни избори... Единствената опция е, когато БСП е извън парламента, да се работи с останалите. А ДПС е основен играч. така че нещата са такива, каквито са. такива, каквито и БСП прави да са", заяви Антоанета Христова. 

Запитана дали това не е бил ход на Нинова, за да уязви Сергей Станишев - като ход срещу Станишев, тя заяви: "Това според мен е линията на типа опозиционност, който е типичен за Корнелия Нинова. Остър, опозиционен - сами ние можем. Когато заявяваш "Ние можем, другите са лошите", тя заяви силни позиции. Но сега тя е зависима на собственото си ръководство и ситуацията, в която се намира България. Според мен от тук нататък всяко връщане към парламента е като "отмък". Аз не виждам как ще се върне в парламента - по терлици, при условие, че си излязъл с ботуши. А това, че може да агитира, е допълнителен "бонус" към ситуацията срещу Сергей Станишев".

Според Антоанета Христова не може да се очакват драматични решения, "които да обърнат колата на БСП". "Това, което е заложено - стилът на Нинова, ще е актуален до евровота. Не трябва да очакваме някакъв огромен проблем вътре в самата партия, движение по лидерство. Според мен БСП е една стабилна, традиционна, с навици партия, която в момента е в предизборно прегрупиране и преглеждане на редиците. В такава ситуация те знаят, че лидер не се сменя", заяви тя.

Антоанета Христова отбеляза, че ГЕРБ според сегашните проучвания ще поведе на финалната права на БСП за евровота. "Един човек да вкара в повече, ще бъде победа за БСП. Никой няма да осмисли, че това е чисто техническа победа. Тогава в тази ситуация умението на пиара на ГЕРБ, на изговарянето на резултатите на ГЕРБ трябва да са много подготвени, за да преодолеят този "изкривяващ ефект" от резултата. А такъв изкривяващ ефект се управлява с изключителното майсторство на Връзки с обществеността", коментира Христова. 

На въпрос дали има "лична печалба" за Корнелия Нинова, ако Серегй Станишев не бъде в евролистите, тя заяви: "Да, ще бъде разчетено от нея като победа. И да, тази победа ще има вътрешнопартиен ефект. Но от ГЕРБ зависи това да остане само вътрешнопартиен ефект, а не да се превърне в победен марш".

Христова отбеляза, че активният електорат не е социално зависим. "И те биха подкрепили ГЕРБ в това да няма сътресения от предсрочни избори. Но много по-голям проблем ще има при местните".

Ситуацията в Малката коалиция Христова коментира така: "Ние немеем пред Патриотите. Те ни оставят без думи... Ако са заедно, те ще направят достатъчно и ще имат евродепутати. Те са в публичното и политическото пространство поради простата причина да имат изключителния шанс да бъдат в политиката, при който патриотичната нишка е червена. Ако Патриотите не направят евродепутати, остава ГЕРБ - БСП, но те ще останат във властта. След евровота какво им пречи да останат във властта? За периода, докато те са във властта, ще използват присъствието си там по всякакъв възможен начин".

"Не очаквам проблем след европейските избори по отношение на управлението. Очаквам сътресения в БСП... Корнелия Нинова иска да лидира процеса. Тя трябва да предложи връщане в парламента, имайки усет за лидерство, на следващия Национален съвет на БСП. Стилът Нинова е "Аз го решавам. Демократично е, но е такова, защото аз съм го повела", заяви Христова.

Тя заяви, че в момента не съществува ситуация за предсрочни избори. Твърдение, което обаче не се признава от социалистите. 

Цялото интервю на проф. Антоанета Христова пред Ива Николова вижте във видеото на живо на ПИК TV:

Сподели:
свързани новини
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Кой трябва да подаде оставка?
Общо гласували: 23971
архив

Жена се качва на уличен кантар да се претегли. Отстрани мъжът ѝ гледа таблицата за съотношение на тегло и ръст и казва: - Знаеш ли, скъпа, колко трябва да си висока за твоите килограми? 4 метра и 11 сантиметра.

 

няма нови новини
Днес: 24
hot
най-четени новини в момента
сега
2396
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
САМО В ПИК TV: Терор на Румънското посолство! Силоваци крещят на хората от блоковете: Свини герберски, сега ще се качим да ви потрошим! Десетки треперят, блокирани в градския транспорт (СКАНДАЛНО ВИДЕО)
x
Кога е време да заживеете заедно
x