Вход
София
Времето в София 10 o C

САМО В ПИК TV: Главният секретар на МВР Ивайло Иванов разкри най-големия враг на полицията в битката с коронавируса: Има хора, които лъжат за целите на пътуването си (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)

САМО В ПИК TV: Главният секретар на МВР Ивайло Иванов разкри най-големия враг на полицията в битката с коронавируса: Има хора, които лъжат за целите на пътуването си (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)

на 27.03.2020
82994
0
САМО В ПИК TV: Главният секретар на МВР Ивайло Иванов разкри най-големия враг на полицията в битката с коронавируса: Има хора, които лъжат за целите на пътуването си (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
Автор: ПИК
27.03.2020
0
82994

Главният секретар на МВР Ивайло Иванов разкри кой е най-големият враг на полицията в битката с коронавируса, какви полицаи ще бъдат подложени на бързите тестове, обявени вчера от премиера Бойко Борисов, има ли вече заразени с COVID-19 сред стражите на реда и докога ще стигнат капацитетът и силите на правоохранителните органи при продължаващото извънредно положение.

ИЗВЪНРЕДНО В ПИК: Младен Маринов и Ивайло Иванов отиват на границата по разпореждане на Борисов

ИЗВЪНРЕДНО В ПИК: Младен Маринов и Ивайло Иванов отиват на границата по разпореждане на Борисов

Министърът на вътрешните работи Младен Маринов и главният...

на 28.02.2020

"Тестовете трябва да са за полицаите, които са на терен, на първа линия. С последните мерки, които бяха въведени, имаме страшно много служители на КПП-ата, така че има на кого", коментира Иванов кого би препоръчал да бъдат подложени на бързи тестове за коронавирус с 1000 бързи теста.

"Трудностите са много. Това е нещо ново за нас, налагат се ограничения, които в обикновения живот не съществуват. Това е враг, който никой от нас не познава и не вижда. Има част от хората, които не осъзнават мерките, тези рестрикции. Нужна е декларацията, трябва да има контрол, трябва да се стои вкъщи, това е начинът, по който можем да преборим тази пандемия", сподели главният секретар.

"Първоначално служебната бележка беше с указване на местоадреса и местоработата. Още в петък вечерта големите фирми и държавните институции бързо се задействаха, за което им благодаря. За да се спре струпването в кметствата, беше разработена декларация, която се попълва от гражданите, за да се удостовери този адрес, за да може полицаите после да проверят дали това лице наистина живее на този адрес, дали спазва карантината, ако е наложена.

С вчерашната заповед на министър Ананиев се дадоха облекчения, регламентираха се някои изключения. Отделно в такъв момент, в който хората са принудени да седят вкъщи и да имат проблеми, бяха включени служебните автомобили. Не всеки има принтер вкъщи, има интернет, затова има в нашите служители празни бланки. Няма как ежеминутно да се следи всеки един от тях. Лъжат ни за целта на посещение. Отивам на работа, пък той не е на работа, отивам при баба ми, пък той няма баба...", обясни Иванов за въведените декларации за пътуване и работа, които се изискват на КПП-ата в областните градове.

"Трябва човек да е отговорен, освен, че човек вреди на себе си, той вреди и на своите близки. Най-много хора са под карантина в София. Взимаме сведения от съседи, голяма част от обществото ни помага, звъни се на мобилните телефони на хората под карантина да се покажат на терасите. Не трябва да работим под страх от наказанието, но това е начин хората, които са безотговорни, да си получат заслуженото", коментира той хората, които нарушават карантината и така излагат на риск цялото общество.

"Главният прокурор разпореди стриктни проверки по тази линия. Ще се стремим да не се получава това. Действително не е нормално във време на извънредно положение да се печели от нещастието на другите. Не говорим само за недобросъвестните търговци. Ако аз имам магазин, купил съм тази маска за 5 лв., няма как да я продавам за 1 лв.. Полицейският ресурс е много ограничен и пак разчитаме на разбирането на хората. Ние ще реагираме, това е нашето задължение. Въпросът е всички да влизат в положение, защото полицаите имат много по-отговорни задачи в този момент", описа Иванов работата на полицаите в сегашната обстановка и борбата със спекулата и спекулантите.

Той допълни, че по КПП-ата са извадени дори и оперативни работници, с оглед на натоварването, на което са подложени униформените.

"Мигрантският натиск е нулев. Причините са много - възпиращото съоръжение по границата с Турция, дипломатическите усилия на правителството. Ние виждаме какво се случва на турско-гръцката граница и какво на българо-турската - това не можем да не го отчетем. Граничните полицаи също са хора. Засега се справяме, докладва ми се всяка сутрин, тази сутрин беше нула. Колегите се справят. В този момент нямаме право на крачка назад", успокои той за ситуацията по границите ни.

"Имаме чувствителен спад на престъпленията, но те не са спрели. Те са изобретателни. Пример - с вашия колега Слави Ангелов - в извънредно положение, на голям булевард. Важното е превенцията и като бъде извършено престъплението, той да понесе своята наказателна отговорност. Няма държава, която да се е справила напълно с престъпността", съобщи той данни за актуалната криминална обстановка у нас.

"Имаше много опити. Тази година нямаме регистриран случай на измама с коронавирус. Последната измама беше, че идва еврото и трябва да се обменят левовете. Всеки, на който му бъдат поискани пари от името на държавата да знае, че това е измама и престъпление", заяви главният секретар за телефонните мошеници.

"Не се изследват всички. Аз не съм се изследвали не се карантинирам, срещам се с хора, продължавам да работя. Полагаме ли грижи? Да, полагаме, защото ако нямаме грижи, няма да имаме полицаи. Полицаите, които по КПП-ата по кварталите, където има хора, прибрали се от чужбина. Раздадени са им ръкавици, има и дезифектанти", допълни Иванов. 

Той обясни, че плащовете, с които са снабдени полицаите на КПП-ата в Банско, са от резервите на военно-временната защита, но те са необходими точно там, за да бъдат униформените по-добре защитени.

"Трябва да издържим. Включили сме в патрулите служители от криминална, икономическа, териториална полиция. Засега се стремя да пазя състава на жандармерията - те са в Банско и в тези квартали с компактно население. Никой не знае колко служители ще се разболеят. Затова се пазят тези резерви. Не искам да има спекулации - армията са служители, които ще ни помогнат с човешки ресурс. На този етап не вярвам, че някой може да предвиди какво точно ще се случи. На този етап мисля, че МВР има капацитет", сподели главсекът отговаряйки на въпроса дали МВР ще се справи със ситуацията с наличния си състав.

"С прокуратурата си имаме открай време добрия контакт, поддържам добри контакти с щаба и с щаба на армията", изтъкна той.

Ивайло Иванов отново заяви, че е важно хората да са информирани и да си седят вкъщи. "Започна да се спазва. Те са по, но мисля, че МВР има правомощия и начини, с които да се справим. Ако някой си мисли, че ще има безлюдни квартали... Карантината не значи затвор. Няма как да поставим пред всяка къща полицай, така беше в началото в провинцията. Това е, когато са единици, сега няма как. Ако го изпуснем днес, утре ще го хванем", допълни комисар Иванов за карантината и спазването й, особено в циганските махали.

Той увери състава, че ще постави въпроса пред политическото ръководство и това на държавата, полицаите да бъдат наградени за работата си така, както лекарите и медицинският персонал ще получат по 1000 лв. допълнително за работата си на първа линия.

"Не ограничаваме сигналите към МВР. Не искаме да ги делим, но нека да прецизираме, дали преди да наберем 112, да преценим, дали не можем да се справим сами. Повечето сигнали, на които са реагирали са видяни някъде. Повечето са такива сигнали, особено за маски и дезинфектантни. Не трябва да коментираме сигналите за карантина. Той самият се похвали във Фейсбук, не искам да коментирам", апелира той.

"Пазете се и бъдете здрави", завърши с хубаво пожелание главният секретар на МВР Ивайло Иванов.

 

Сподели:
свързани новини
Главсекът на МВР Ивайло Иванов с важни новини за мерките срещу коронавируса Главсекът на МВР Ивайло Иванов с важни новини за мерките срещу коронавируса
„Мерките, които важат към този момент, са...
на 23.03.2020
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Към кого изпитвате най-силно доверие?
Общо гласували: 30492
архив

Влиза шефът в офиса, води трима чужденци и казва на секретарката:
- Миме, направи кафета за тия тримата педераси!

Глас от групичката:

- Двама педераси, аз съм преводачът!

няма нови новини
Днес: 18
hot
най-четени новини в момента
сега
1402
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
ПЪРВО В ПИК TV: Премиерът Борисов и Вучич след полета над АМ "Европа" и "Балкански поток": Символично слагаме край на карантината на 1 юни. Стигаме за 3 часа до Белград (ВИДЕО/СНИМКИ)
x
Ето ги сексуалните техники, които радват мъжете тантрично
x