Вход
София
Времето в София 22 o C

САМО В ПИК TV: Даниела Дариткова призна: Имаше риск да не се приеме бюджета за 2020 г. - всички гласуваха срещу ГЕРБ (ОБНОВЕНА)

САМО В ПИК TV: Даниела Дариткова призна: Имаше риск да не се приеме бюджета за 2020 г. - всички гласуваха срещу ГЕРБ (ОБНОВЕНА)

на 06.12.2019
40409
32
САМО В ПИК TV: Даниела Дариткова призна: Имаше риск да не се приеме бюджета за 2020 г. - всички гласуваха срещу ГЕРБ (ОБНОВЕНА)
Автор: ПИК
06.12.2019
32
40409

Имало е вероятност бюджетът да не бъде приет, а това да доведе до тежка политическа криза. Това призна пред ПИК TV лидерът на групата на ГЕРБ в парламента Даниела Дариткова.

"След гласуването не се прие субсидия и при следващото гласуване 30 члена от бюджета не бяха подкрепени. Това поставяше под риск приемането на целия бюджет.

Нашите коалиционни партньори имаха своите искания и се наложи тази реакция, за да гарантираме стабилност. Нашата отговорност пред гражданите да няма политическа криза и да има бюджета за следващата година.

Имаше риск да не се приеме бюджета за 2020 г. Започнаха всички да гласуват срещу ГЕРБ и само ние подкрепяхме текстовете от закона за бюджета, затова трябваше да реагираме", заяви Даниела Дариткова.

Отговорността ни е за това държавата да има бюджет за 2020 г., който е по-добър, с възможността за повече разходи за образование, с по-висок и пенсии, с повече плащания в социалната сфера, с по-високи заплати за социалните работници. Тази наша отговорност е водеща. Знаем, че ще понесем и политическа отговорност за събитията от вчера, но ние сме тези, които сме отговорни за стабилността на държавата. За да избегнем кризата приехме решението на нашите коалиционни партньори и подкрепихме единственото предложение, което имаше по отношение на субсидията, тя да бъде 8 лв.“, допълни Дариткова.

Според Д-р Дариткова няма нарушение на правилника, защото предложението на БСП е било гласувано само веднъж. „при всички положения правилникът се определя от народните представители. Те са единствените, които със свое гласуване могат да коригират“, каза още д-р Дариткова. Тя посочи, че е била в комуникация с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов през цялото време. „Съзнаваме, че отговорността, която носим ние като най-голяма политическа сила в парламента е най-голяма, но трябва да разберете, че ние не можем сами да реализираме това управление“, допълни още Дариткова.

"Договорка не е имало с никого. Ние обявихме, че не сме водили такива преговори и искахме да се спази гласа на хората от референдума. Неслучайно ГЕРБ имаше волята да наложи това. Часове преди гласуването казах и пред вашата медия това и не сме имали намерения за договорки. 

Но ГЕРБ няма собствено мнозинство, за да може да защити тази позиция и трябва да се съобразява с останалите политически сили. Те направиха така, че оставиха субсидия от 0 лева и после блокираха приемането на бюджета. А за нас това е важно на всяка цена, защото държавата трябва да има бюджет от 1 януари. 

Някой някъде може да е правил някакви уйдурми, но ние не сме участвали. Директни заплахи, че пада кабинетът не е имало", коментира пред ПИК TV и Спас Гърневски. Според него неуважението на волята на избирателите на референдума трябва да тежи на всички, които са направили снощи това гласуване, за да мислят за собственото си оцеляване и пари.

Ето какво коментира пред ПИК TV Даниела Дариткова:

Вижте и коментара на Спас Гърневски пред ПИК TV:

Сподели:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Съгласни ли сте с идеята на Бойко Борисов за избори за Велико Народно събрание и нова Конституция?
Общо гласували: 2037
архив

Надпис пред салон за разкрасяване: "Не налитайте на момичетата, които излизат от нашия салон. Между тях може да е и вашата баба!".

x