САМО В ПИК TV: Зам.-главният прокурор Иван Гешев с разтърсващи разкрития за арестите на Арабаджиеви, Миньо Стайков, Митьо Очите и нови горещи акции (ОБНОВЕНА)

Интервю

САМО В ПИК TV: Зам.-главният прокурор Иван Гешев с разтърсващи разкрития за арестите на Арабаджиеви, Миньо Стайков, Митьо Очите и нови горещи акции (ОБНОВЕНА)

157892
на 23.10.2018
САМО В ПИК TV: Зам.-главният прокурор Иван Гешев с разтърсващи разкрития за арестите на Арабаджиеви, Миньо Стайков, Митьо Очите и нови горещи акции (ОБНОВЕНА)
Автор:   ПИК

След последното разкритие на супермодерна печатница за фалшиви банкноти в хотел в Слънчев бряг, шефът на специализираната прокуратура и зам.-главен прокурор Иван Гешев прави разтърсващи разкрития за серията арести на олигарси като местния ортак на Митьо Очите - Бенчо Бенчев, хотелиерските босове Арабаджиеви, алкохолния барон Миньо Стайков и политическите им и бизнес чадъри по оста Несебър - София - Пловдив - Карнобат.

препоръчано

Ще издържи ли обвинението срещу бившата кметица на столичната община "Младост" Десислава Иванчева, след като бе пусната под домашен арест, а прокуратурата обжалва тази мярка? Защо партньорството на българските и европейските служби сработи в случаите с печатницата на фалшиви банкноти и убийството на Виктория Маринова от Русе, но не сработи за ареста на Ветко и Маринела Арабаджиеви? 

"Банкнотите, които намерихме, са били готови и напечатани в домовете на хората, разследвани при акцията. Тези фабрики обикновено произвеждат определено количество банкноти, които пласират срещу определен процент от реалната им стойност. След продажбата се започва нов процес за нова партида. Кога ще започне това, зависи от каква мрежа за разпространение имат и за колко време ще продадат напечатаното. 

Въпросната печатница е произвела определено количество, складирала го е и е започнала на ново да произвежда. Хванати са в момент на производство и засега нямаме данни, че са успели за пласират определено количество", обясни за вчерашната акция на прокуратурата Гешев. Той уточни, че оперативната дейност е свършена изцяло от български служби, които след това са се обърнали за контакт към чужди служби за анализ на банкноти, като "Сикрет сървиз", които освен охрана на президента на САЩ се занимават и с банкнотите на страната.

"Тези машини не са с една насоченост и не са тясно профилирани, за да бъдат проследени. Те са машини за ситопечат, с които могат да се правят много други неща. Те са си купили най-добрите и са създали една ултрамодерна фабрика в хубави помещения и са затворили цикъла за производство. Имали са и машини за водни знаци, както и всички други необходими неща с високо качество. Предстои експертиза, за която ще помолим "Европол". На този етап обаче е ясно, че качеството е много високо, което не е новина, защото българските фалшификатори са сред най-добрите, но явно и полицаите ни не отстъпват, щом не стигат до пазара банкнотите им", заяви Гешев.

Относно развитието на делото за екстрадиция на Димитър Желязков-Митьо Очите, зам.-главният прокурор заяви, че се чака турската страна и нищо не зависи в момента от българските служби. "Ние сме направили, каквото зависи от нас и той е в турски затвор, докато делото у нас тече и не е проблем, че турските власти се бавят", разкри още Гешев.

На въпрос има ли политически чадър от страна на БСП и ДПС относно случая с Бенчо Бенчев и Митьо Очите, зам.-главният прокурор каза, че може да говори само с доказателства. "Това са политически коментари, които нямат общо с нашата работа. Анализът дали е политически чадър или лични връзки е от вашата компетентност - на журналистите. Ние можем само да вадим доказателства и да повдигаме обвинения", обясни Иван Гешев.

"По случая с Митьо Очите работим от две години , още когато аз започнах работата със специализираната прокуратура. Това е сериозен процес, тъй като тези хора знаят как работи системата. Тогава питах местен полицай дали този човек представлява сериозен фактор и той ме погледна и каза, че ако се разследваше на местна почва, съдията щеше да се разболее, полицаят да си направи отвод, означава, че има смисъл от съществуване на тези структури, които са независими от местните хора", обяви Гешев. 

Истината е, че всички хора които разполагат със сериозен паричен ресурс се стараят незаконната им дейност да не бъде разкрита и да ползват парите за нейното прикриване. Целта е безпрепятствено да развиват сенчестия си бизнес, това го има по цял свят. Въпроса е правоохранителните органи да си вършат работата. Навсякъде по света се корумпират държавни служители. Целта на спецпрокуратурата е точно това да противодейства на организираната престъпност, корупцията по високите етажи.

Гешев заяви, че нямат никакви притеснения да повдигнат обвинения на всеки, независимо кой какъв е и на колко висок пост е. Той даде за пример от организираната престъпност в градовете, до бивши министри, служител на ДАНС - никой не е извън обсега на спецпрокурорите.
За издирването на Стайков, Гешев заяви, че не го издирват те, а Интерпол и няма никакво значение в коя държава е. "Сега имаме екстрадиционна процедура от Перу, от там процедурите са малко по-тромави, има държави с които нямаме толкова добри взаимоотношения, но това е въпрос на политика", заяви Гешев.

За екстрадицията на Северин Красимиров, обвинен за убийството на Вероника и бързото му връщане в България и това, че не могат да върнат Арабаджиеви, зам.-главният прокурор, заяви, че ресурсите на Арабаджиеви са доста по-големи. "Напуснали са адреса на който знаехме, че се намират, но дали са напуснали Франция нямам представа. При установяването им много бързо ще бъдат върнати в България и ще бъдат изправени пред съда", допълни още Гешев.
На въпрос на водещата, че Арабаджиеви имат и други деца освен Вълко, Гешев заяви, че срещу него има събрани доказателства и са повдигнати обвинения.

Дали имат общи акции с Интерпол, Гешев заяви, че специализираната прокуратура е в изключително добри отношения с всички международни служби. "През последните 10 години имаше само два случая, които са извън специализираната прокуратура", допълни още той.

Гешев ексклузивно разкри, че в момента специализираната прокуратура и испанските им колеги провеждат съвместна акция за трафик на културно-исторически ценности от България за Испания.
За жестоко убийство в Русе, Гешев заяви, че не е запознат с подробностите и не е бил част от разследването. "Дори и да знаех, пак нямаше да ви отговарям, защото избягвам да обучавам бъдещи престъпници", заяви Гешев.

За случая с Иванчева и протестите с призиви за свободата й, Гешев заяви, че след като е внесен обвинителен акт, това означава, че има някакви доказателства и вярват, че обвиненията ще издържат, но топката е в ръцете на съда. "За мен обема от доказателства е категоричен, но това решават три съдебни състава на три инстанции, но вярвам, че ще издържи. Надяваме се и вярваме, че българския съд ще реши безпристрастно", заяви Гешев.

На въпрос на водещата как когато има арестувани, всички мигновено се разболяват, Гешев призна, че това е факт, а може би е дошло времето да си обърнат внимание на здравето. "Преди много години една съдийка от СГС е била в Бавария на запознаване с практиката там. "За две седмици всички подсъдими които минаха през съдебните заседания, само един каза, че не е виновен. Той беше за шофиране след употреба на алкохол", цитира Гешев своята колежка, като направи паралел с България. Тук всички са невинни и някой им подхвърля в колите 70 хиляди евро. Един приятел дори се шегуваше и ме питаше къде ги хвърлят, че и той да си остави там колата", заяви Иван Гешев, който отново подчерта, че това е много дълъг процес.

Той категорично заяви, че акцията не е била прекъсвана и може да има всякакви конспиративни версии, като тази, че друг е крайния получател и се разполага с достатъчно СРС-та, на които ясно се разбира кой какво иска.

Дали съжалява за начина на арест, Гешев заяви, че не може да съжалява, защото такъв е законът, такива са процедурите и, ако не е било направено така, е щяло да има други въпроси, като тези защо има оправдателни присъди и няма обвинителни актове. "Няма как да вършиш тази работа, ако си добър с всички и се съобразяваш с общественото мнение. Целта на тази прокуратура е да даде на хората, това което искат от много време".
Дали го е страх за живота си, Гешев заяви, че всеки прави своите избори в живота си. "Ако ви кажа, че не ме е страх ще ви излъжа. Същественото е, че тази прокуратурата трябва да получи много освен материално и кадрово, трябва да има и защита. Факт е, че двама от прокурорите имат назначена охрана, след заплахи по конкретни дела. Това говори, че ние си вършим работата и даваме това, което обществото очаква, но и държавата трябва да даде необходимото, за да може да си ефективна структура", заяви Гешев.

Той подчерта, че има сериозна подкрепа от главния прокурор Сотир Цацаров, от правителството, от ВСС, но не може 40 прокурора да отговаря за най-важните дела в държавата, не може да са в ужасяващи условия за труд, денонощни заседания, хората не могат да си свършат работата и идват през почивните дни. Всяка специализирана структура има нужда и от стимули. Гешев прогнозира, че ще има и голям натиск, че не се върши достатъчно работа и когато влязат дела срещу политици, ще има голям натиск, но най-големия е когато не се подпомага достатъчно от държавата. "Имаме проблем със сградите, правителството е осигурило такава, но тя ще бъде ремонтирана след 4 години, но положението със съдиите е много тежко - имаме едва 17.

Гешев даде за пример Румъния, които ние все гледаме за съдебната ни система, където получават бонуси за тежките дела, за извънреден труд. Докато при нас не е така, защото заплащането е еднакво и за тези, които не работят и за тези които работят. "Те взимат заплата, която е на ниво върховен съдия, плюс 20 процента, плюс бонуси за конкретни резултати. Тук не става въпрос само за пари, но и за кариерни бонуси. Това не е дискриминация, специализирания съд и прокуратура са отворени, но не всеки иска да работи в такива условия", заяви Гешев за паралела между Румъния и България.

На въпрос защо определени хора и медии имат подозрения към работата на прокуратурата, Гешев заяви, че има неговото обяснение, но като гражданин. "Има хора, които си изграждат политическия пиар върху това, че прокуратурата е най-лошото нещо на света. Логично е да кажеш, че това е защото някой си е загубил политическия чадър. Това е микс от причини, първо част от атаката срещу специализираните структури и е логично да има страх от противодействието, част от платформите на някои политически сили се крепят, че прокуратурата е империята на злото и не им изнася, че това не е така. Това което аз мога да кажа, че при нас работят мотивирани хора, постоянно се опитвам да им кажа, че хората нямат време да чакат, 30 години преход, аз не съм виждал такъв преход. За мен част от този преход е криминален и той трябва да приключи вече. затова смятам, че нещата трябва да се случат. Работодател на прокуратурата са гражданите, аз трябва да дам това, което се очаква от мен и това е разбирането, което казвам на колегите си", заяви Гешев. Той допълни, че е време да се приключи с това, че съдебната власт и прокуратурата да са една затворена каста. "Аз се опитвам да променя това. Виждате, че всяка седмица правим пресконференции и сме открити доколкото е възможно", заяви Гешев. 

На въпрос дали прехода е приключил при толкова силни акции на специализираната прокуратура, Гешев заяви, че всичко това е резултат на криминалния преход. "Прокуратурата не може да приключи сама всичко, но можем да дадем на хората справедливост, като проведе обективни и качествени обвинителни актове, където в съда всеки да чуе с какви доказателства разполагаме. Аз искам да има съдебна присъда, но обществото трябва да има възможност на своята гледна точка", заяви още Гешев.

По историческото дело КТБ, Гешев заяви, че очевидно има страх, защото ще изплува истината и всичко е въпрос на законодателя. Опитват да обвинят прокуратурата, но истината е съвсем друга. 

Зам.-главният прокурор разкри още, че съвсем скоро предсоят и други ударни акции на спецпрокуратурата по високите етажи.

Цялото интервю на Ива Николова вижте във видеото на ПИК TV:

Сподели:
Бомба x
4 зодии, които не обичат да привличат внимание към себе си 4 зодии, които не обичат да привличат внимание към себе си
ПИК TV x
ПЪРВО В ПИК TV: Борисов във Велинград: Милиони дълг завари кметът. Жена от тълпата: Вярваме ви! Корнелия да си ходи на Крушовица (ОБНОВЕНА/ВИДЕО) ПЪРВО В ПИК TV: Борисов във Велинград: Милиони дълг завари кметът. Жена от тълпата: Вярваме ви! Корнелия да си ходи на Крушовица (ОБНОВЕНА/ВИДЕО)
ново
Днес: 135
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това