Вход
София
Времето в София 17 o C

САМО В ПИК TV И "РЕТРО"! Тошо Тошев в ексклузивна изповед - за политическия слугинаж, задкулисието на властта и разгрома на журналистиката (ВИДЕО)

САМО В ПИК TV И "РЕТРО"! Тошо Тошев в ексклузивна изповед - за политическия слугинаж, задкулисието на властта и разгрома на журналистиката (ВИДЕО)

на 14.06.2017
17225
26
САМО В ПИК TV И "РЕТРО"! Тошо Тошев в ексклузивна изповед - за политическия слугинаж, задкулисието на властта и разгрома на журналистиката (ВИДЕО)
14.06.2017
26
17225

Легендарният журналист и бивш главен редактор на вестниците „Труд” и „Преса” Тошо Тошев издаде нова книга. Романизираната документалистика разказва за последните 27 години на многострадалния български преход и съдбата на медиите в него. 

Зад измислените имена на героите, но реални факти от нашия живот лесно се разпознават политически лица, които стояха начело на държавата. Тошо Тошев отказва да ги посочва като реални и твърди, че те са художествена измислица, но читателите му веднага ще се досетят кой е премиерът, който, съблечен по цветно бельо, е обичал да се загръща с националното знаме в кабинета си, кой е провъзгласеният генерал, който с лекота изоставя лидера си и се заклева във вярност на следващия, както и коя е Августина – палава, красива и талантлива журналистка, която сменя мъжете или самата журналистика.

Ето как вдигна завесата пред всичките ни въпроси самият Тошо Тошев.

Интервю на Ива Николова

 - Г-н Тошев, използвали сте жанра на романизираната документалистика и сте сменили имената на хора, превръщайки ги в литературни герои. Дали сте използвали тази форма, за да разкажете истински събития от нашия живот, които просто няма как да докажете?

- Искам да направя следната уговорка. В този мой роман, който впрочем не е първият ми – имам и други грехове към словото, се опитвам да разкажа за последните 25-26-27 години от живота на нашата мила, красива и тъжна държава.

Надявам се да съм го правил и с вестниците, които съм издавал. Но там е информация, там е анализ, там е коментар, там няма художествена измислица. Докато в романа си исках именно със средствата на художественото слово и на художествения образ да предам по-скоро духа на времето, всичко това, което очаквахме и стана или пък не стана от сполетялата ни демокрация.

Нарочно употребявам тази дума „сполетялата” ни демокрация. Демокрацията е нещо прекрасно. Тя не е измислена по нашите земи, а малко по на юг. Но е безспорно, че с навлизането на демокрацията отново по нашите земи имахме големи надежди. Те бяха толкова големи, че ни се струваха нереални. За жалост, тази нереалност се оказа една тъжна действителност.

Защо „политическа орда”, а не както сме казвали „политически елит”? В последно време се опитвах дори когато го произнасям, а не го пиша – при писането е по-лесно да сложиш кавички, – да го докарам чрез интонация да звучи иронично. Вероятно невинаги се получава. Ами няма политически елит. Нищо не се случва в държавата.

- Е, магистрали строим, бетонирахме и цялото Черноморие.

- Това е най-лошото, което можа да се случи за последните 25 години. Една от тъжните гледки, сполетели държавата. Строим и магистрали. Вчера минах по една от тях на път към София. Няма да говоря за магистралите, но мога да кажа – тесни са, още отсега се вижда, че са тесни. Затова реших, че в моята книга искам да разкажа, че хората, които причиняват това на Отечеството, не са елит, а орда.

- Историята, която разказвате, започва от Желю Желев и преминава през всички управления, т.е. това е нашият несъстоял се многострадален преход. Но това е историята и на смъртта на печатната преса. Взаимно ли се унищожиха?

- Това е сложна тема. Не мога да отговоря нито с „да”, нито с „не”. И в другите си книги съм твърдял, че всъщност демокрацията в началните години, да не кажа още в първите месеци на 90-те години на миналия век, запристъпва по тия географски ширини благодарение на вестниците.

Тогава това беше медията. Имаше една телевизия – силно държавна, а не обществена. Опитал съм се да покажа в моята книга, че вестниците бяха тези, които казаха що е това демокрация. Те първи задраскаха главната буква от смятаното като собствено име Партия. Дори и в БАН се говореше, че това може да бъде собствено име. Там в един момент се умуваше в някои среди, че „социализЪма” е може би дублетна форма на „социализма”. Но това са слугинажите в политиката, но, за жалост, ги има и сега.

Няма да се опитвам да проследявам цялата динамика на развитието на медиите през последните 25-26 години, защото това е сложна тема. Но всъщност се стига до разгрома на сериозната българската журналистика.

- Кой я разгроми?

- Отговорът ми е еднозначен – политиката, политиците, политическата орда. Някои хора мислят и аз веднага ще им кажа, че се заблуждават, че това направи интернет. Не! Интернет вкара една нова мощна струя като възможност хората да общуват помежду си. Но това не е журналистика, това не бива да се бърка. Да, благодарение на интернет вашата телевизия, за която аз за трети път през последните няколко месеца давам интервю с желание, прави това. Но журналистиката я правиш ти, аз отговарям на твоите въпроси, но това е друго, това не е хейтърство. А политиците направиха това, защото така им е по-лесно.

- Да, но вие говорите и за едно кръвосмешение между медиите и политиците. Това не допринесе ли допълнително за разгрома на медиите? Например казвате „вестниците свършиха добра работа, правителството падна предсрочно”.

- Да, имаше такива случаи. Но това не е кръвосмешение. Нека се знае какво правиха някои от демократичните правителства. А те са демократични, защото са избрани по такъв начин, а не защото са функционирали демократично. Нека сме наясно. Какво означава да функционират демократично? Ще кажа онова, което е важно за мен.

Държавата, българският народ бедстват. Не е нормално. Не ми харесва. Аз съм тъжен. Ние сме на последно място по всички основни социални показатели в Европа.

- И по свобода на словото.

- Там не сме на последно място в Европа, а сме много назад във света. И ето какъв е парадоксът – по закон, Конституцията и другите закони в държавата свобода на словото има. Всеки може да каже каквото си иска. Но ги няма носителите на свободата на словото, няма я журналистиката, която да ползва тази свобода и да го прави сериозно като хората.

Докато имаше повече от това – да, някои правителства падаха или се разклащаха, или не можеха да се повторят. Защо първите няколко правителства не можеха да изкарат мандатите си? И заради журналистиката. Те се проваляха, но това можеше и да мине незабелязано, ако журналистиката не го покажеше.

- А защо управлението на политическите лидери, както е показано и тук, винаги започва с голяма надежда към него и накрая всичко се срива. Иван Костов например?

- Иван Костов не е герой в тази книга. Там има един министър-председател, за когото говоря. Сривът идва от ордата. Но нашият народ продължава да се надява. Скоро имаше избори. Това правителство работи от вчера. Над 50% пак излязоха да гласуват, но ако броим реално, много повече са го направили. Преди изборите и от ляво, и от дясно обещават хиляда неща, а може би и повече – безлихвени заеми за кредити, да удвоят заплатите на учителите, да позлатят пенсионерите, образованието да е приоритет и т.н.

А знаеш ли какво бих искал аз, като човек, който не е от ордата, който носи на гърба си мерака, желанието да стане нещо добро?

Нося го сгърбен това. А аз винаги съм вървял прав. Искам да вървя изправен още, до края, колкото ми е останало.

- Желю Желев го казва във вашата книга.

- Не съм цитирал Желю Желев. Той не е герой в книгата ми.

- Дори и онзи по цветно бельо, който се завива с трибагреника в премиерския кабинет ли не е истински герой? Да позная ли кой е – Филип Димитров или Жан Виденов?

- Това си е твой въпрос. Изрично съм го написал в книгата, че това е въпрос на въображението на читателя. Нито един писател, дори и най-талантливият, не може да измисли това, което дава животът.

- Защо героят на книгата се оттегля оскърбен от журналистиката.

- Не, той не се оттегля оскърбен, мъчно му е, разбира се. Но той се оттегля разгневен, защото един там – литературен образ – Крастев иска да използва вестниците и журналистите, надявайки се, като седне на неговия стол, да прихване от него. Но така не става.

Цялото интервю вижте във видеото на ПИК TV!  

 

Още интервюта, коментари и разкрития вижте на Retro.bg!

 

Сподели:
свързани новини
Напиши коментар »
(26)
1
Доносниците и членовете на БКП вън от обществения живот, съд за всички крадци от прехода.
2
Това ченге ли ще разкаже истината? Може и да има политическа орда, ама той си беше лидер на журналистическата орда от подлизурковци и политически проститутки1 Айде няма нужда той да ни казва истината, неговото бельо не е по-чисто от това на политиците1
3
Себе си като какъв герой е описал този "легендарен" журналист? Има една софийска дума - "мекере" . Това от мен.
4
Забавлявай се с http://www.useless-websites.net
5
Агента Бор едно време е писал доноси и отчети за ДС, а след 89-та статии и романи даже...
6
Този да говори за слугинаж, не е ли малко нахално?
7
Т. Тошев е едно от многото ченгета в медиите!!!!Легендарен е с това че всичко до което се докосне ф а л и р а !!!!!
8
Тошо Цирозата - отявлен бездарник и слуга на Боко тиквоча. Какво пише точно тошо Цирозата, и кой го чете?
9
Има ченгета биячи, този е писач-журналяга.
10
Тоя гаден и долен тип - доносникът "Бор", живял, за да клевети, граби и мърсува трябва да бъде споходен от ВЪЗМЕЗДИЕ! Тази измет не се свенеше да лиже, маже и угодничи, само и само да е на далавера той и децата Му! Погледнете 5-те изтърсака в какъв лукс със собствени вили и апартаменти и неизброими пари живеят! Тоя "праведник" заслужава да приключи престъпния си живот като мръсно и зло улично псе!
11
Тоя гаден и долен тип - доносникът "Бор", живял, за да клевети, граби и мърсува трябва да бъде споходен от ВЪЗМЕЗДИЕ! Тази измет не се свенеше да лиже, маже и угодничи, само и само да е на далавера той и децата Му! Погледнете 5-те изтърсака в какъв лукс със собствени вили и апартаменти и неизброими пари живеят! Тоя "праведник" заслужава да приключи престъпния си живот като мръсно и зло улично псе!
12
С агент ,,Бор,, сме написали над 1200 доноса.
13
Тошо, и ти доста задници лиза. И ти си от разрушителите на България.
14
Агент Бор,ако си мислиш, че ти си носител на свободата на словото, не си ! Вашата орда продължи да инжектира чрез вестниците си червената отрова в наивния и обнадежден български народ. Да внушава, че род ръководството на същите демони, ще последва нещо ново. Нямаше как да стане, но вие свършихте мръсната си работа.
15
Тошев има шест сина и всичките са озверели от глад :-)
16
Доносническо гoвно.
17
Политическа орда е общо понятие. Няма как да кажем че всички са маскари . Но о така е по лесно да не казваш истината
18
Господ ще съди руския шпионин Тошо Тошев , но преди Господ е Военният трибунал, който за национално предателство издава само една присада, смърт.
19
Този доносник що не си гледа старините, ами е тръгнал да ни занимава с неговите страхотни спомени и преценки.Ами то ако има мерило за продажност, то мярката е точно Тошо Тошев. Пълен нещастник.
20
Тошефф, ти си един мръсен доносник на политическата полюция. И много алчен червей, говедо меризливо
21
Тошев, казваш, че населението е неграмотно по БТВ, но това е резултатът от руското управление: мизерия, престъпност, необразованост и безкултурие и ти в тези времена беше българският лидер в журналистиката. Нямаше нищо друго, от което човек можеше да се осведоми освен от тогавашните комунистически вестници ръководени идеологически от полуграмотните кремълски вождове. Вие изпълнявахте комунистическата руска повеля единствено и еднотипно да се отразява само това, което се отразява в руската преса, а тя беше на същото ниво. Тъпота, тъпота, тъпота.Хората купуваха вестниците ви, за да си трият задниците в селските нужници или да загърнат сухоежбината си. Не се прави на грамотен, защото никога не си бил. И сегашната българска преса е на същото ниво, затова никой не я купува, а още по страшно е в телевизиите, където се мотат неграмотни хора със селяндурски манталитет.
22
И думата РОМАН ли се опитва да омърси...
23
И така приятели реших да си купя "романа" на Тошо Тошев .Да помогна на човечеца с 15 лева ,че може да му потрябват за трансплантация Този път мозъчна!Не беше роман а някакъв бълвоч. Уж измислица а то жива реалност.За някакъв Бранко деградирал педофил,човек с болен мозък! И този човек си мисли ,че е постигнал нещо минавайки през живота на хората като валяк.Стар вмирисан глупак гниещ отвътре а видимо и от вън.Гледаш прилича на човек а не е.Просто една стара опърпана мумия,без всякаква ценностна система!Стар доста глуповатичък мислещ другите за такива !Измамник но от по висока класа! Но не можа да измами живота. Не веднъж живота измами него! Та тоя попаднал на една Августина! Не не еАвгустина а Тина/ от разпоретина/още по деградирала личност. Не не е личност а просто едно кухо същество на което мозъка е заменен с някаква течност/може би за чистачки/ .Без гънки ,но от напрягане да пази равновесие се е образувал ръб! Та с този ръб и идва една единствена мисъл как със секс да си осигури приятна работа.Безразборен секс за пари .И този изрод има дете.Тези трябва да бъдат кастрирани още с раждането си .Да нямат поколение поради простата причина ,че немогат да възпитат и дадат нещо на децата си.Та за Августина ставаше въпрос,жена без грам морал,съзнание и без сърце .Ако попиташ такъв човек защо живееняма да може да отговори .Та думата ми беше ,че се намерили . Единият с фантазии за чукане , другият умиращ за това. Мечти и блянове тях никой не може да ти отнеме .Гадни и гнусни съществаТози Бранимир с птичия мозък уж голям го вади, а не може да прозре простата истина.Апетитна хапкане че е неустим а просто има парички.Та и тази брантия Августина си е оплела кошницата .Знае тя защо спи до него(не с него)Че то може ли да си нормален и да спиш с дядо си .Намирисва на некрофилия!Никак ама никак не гуслива.На тези години той едва се движи а си мисли ,че може да прави разюздан секс. Трябваше малко да посмали за да е по реално. То ще трябва молебен да прави за да му стане!И така се запознах с тези същества.Може би и вие познавате такива откачалки ?!Същества без душа. Глупаци потънали в блатото с разядена плът и помисли.Нещастни зомбита влюбени единствено и само в себе си.Пазете се. Това са енергийни вампири.Те са около нас . Те са до нас . Бъдете бдителни! Намерили се,свързвала ги голямата любов. Имат ли представа какво значи любов .Не може да има любов когато няма сърце! Не може да има любов когато нараняваш всички!Не. Любовта не е пари! Любовта е чувство , любовта е магия,която вие изроди не притежаватеПарите няма да ви отърват от Ада който ви очаква ! То те наистина живет в Ада ,а се мислят за богоизбрани и вечни! Неее те усещат смрадта около себе си и я прикриват с аромат на пури и марково уиски.Дребни и гнусни вмирисани душици. Измамници измамили единствено себе си . Това което е изгнило от вътре е изгнило и от вън! Така и така изгубих толкова време , че се чудя дали да не напиша и аз един роман. Няма да е лошо защото познавам почти същите герои. Ще иЗлезе нещо уникално. Героите ще се видят в такава светлина за която не са и предполагали. Вълци единаци а са и родители. Е не съвсем защото децата не се гледат от тях. И след години се сещат за тях! Те са идеалното прикритие да избягат и да се скрият в мишите си дупчици. Те просто нямат време за децата ,защото времето е за пошли страстиПази боже ! И така аз май се отплеснах и взех всичко насериозно! Просто се филмирах, но си заслужаваше да го споделя с вас!
24
Да се чудиш, това редакция на вестник ли е било, или порно студио снимащо актьори от третата възраст. Да пуснат и някой запис да видим тези гротески сцени.
25
http://prikachi.com/images.php?images/35/9186035D.png
26
Следва продължение :D
Вашето мнение
Код за сигурност:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Кого ще подкрепите за кмет на София?
Общо гласували: 15844
архив

“Не ме правете на луд, аз да не падам за първи път от Марс!”
(Военен)

няма нови новини
Днес: 258
hot
най-четени новини в момента
сега
2823
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
САМО В ПИК TV: Христо Иванов от ДеБъ: България е основана през 9-и век (УНИКАЛНО ВИДЕО)
x
С тези храни жените стареят по-бавно
x