Вход
София
Времето в София 2 o C

САМО В ПИК TV! Какво ще е бъдещето на правителството на Борисов и ще успее ли свикването на ВНС и нова конституция разкрива проф. Антоанета Христова (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)

САМО В ПИК TV! Какво ще е бъдещето на правителството на Борисов и ще успее ли свикването на ВНС и нова конституция разкрива проф. Антоанета Христова (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)

на 01.09.2020
137351
0
САМО В ПИК TV! Какво ще е бъдещето на правителството на Борисов и ще успее ли свикването на ВНС и нова конституция разкрива проф. Антоанета Христова (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
Автор: ПИК
01.09.2020
0
137351

На прага на новата парламентарна сесия политическият психолог проф. Антоанета Христова разкрива какво е бъдещето пред правителството на Бойко Борисов, свикването на Велико Народно събрание и приемането на нова конституция.

ТЕЖКИ ДУМИ: Проф. Антоанета Христова: Радев иска Путинова държава, блокадите са незаконни

ТЕЖКИ ДУМИ: Проф. Антоанета Христова: Радев иска Путинова държава, блокадите са незаконни

Тревожно мнение изказа политическият психолог проф....

на 11.08.2020

Защо изявите на уличните метежници рязко спихнаха, каква е причината Мая Манолова да се откаже да прави партия, ще избере ли лидер на 12 септември БСП, докъде ще стигне Румен Радев в подстрекаването на преврата в държавата?

Раздвижване в международен план, хибридната война между Русия и САЩ е в контекста на желанието за власт в ситуацията за България. У нас има много политици, които искат реванш. Отровното трио е средство, категорична е Христова. Те се опитват да овладеят позицията на организационен лидер, макар че има автентичност на протеста. ГЕРБ има неосъществени секторни политики, трябва да си го кажем честно. Не просто трябва да се раздават пари, а да се правят реформи в здравеопазването и образованието. Постигната бе финансова стабилност и позициониране в еврозоната. Запазена бе националната сигурност. Същевременно ГЕРБ запази специфичния си профил в строителството, но и заради недобрия закон за обществените поръчки и там има слабости, опредили Христова.

Въпросът е кой реагира на организаторите. Това са нереализираните българи в чужбина, нереализирани и тук, и там. Те не могат да реализират целта си. Това са хора, които търсят причините извън себе си. Точно този тип хора в голямаат си част са на улицата. Другите са този тип от България. Затова в душите им може да вирее агресията.

Организаторите измислиха бесилките, защото това е стимул, който предизвиква другите. Така се предизвиква агресия, обяснява Христова. Трябва да се мисли за превенция такива хора да няма. Формите на протест са, за да дразнят другите хора.

Тази тактика лишава протестите от отвратените, за да се ескалират исканията на крайните. Няма значение дали е законно, търси се сблъсък. За да се получи ответната реакция. Проблемът за тях е, че правителството не отговаря по сила с реакция. Така организаторите нямат полезен ход. Може на някои много да им се иска да се появи труп, защото са вложени много средства и реваншистка емоция. Автентичните протестиращи обаче не разбират, че всичките им искания щяха да бъдат изпълнени, ако организаторите не ескалираха този формт. Те искат промяна по формулата "стани да седна".

Смисълът от протеста е той да бъде удовлетворен. Затова хората правят разлика между автентичния протест и какво стои зад този. Има втвърдяване във всички политически аспекти, отчита проф. Христова.

Тя коментира и протоберансите в политическото поведение на Мая Манолова. И че ако не прави партия, ще се яви в друг формат. Тя прави обаче грешка след грешка и амбицията и е болна. Вижда, че въпреки свръхактивността и социологията я лови в много ниска граница, а и трябва да калкулира финансовата си ефективност.

Корнелия Нинова към днешна дата все още няма яснота по бройката на хората, които ще участват в избора, разнасят се урни и се газят уставни процедури. БСП е поставена пред задачата да оцелее. Дори е време за нова лява и социалдемократическа партия, смята Христова.

Алтернативата е ляво, но БСП са стигнали дотам, че не могат да го разберат, анализира Христова. За хората около Корнелия Нинова е без значение, ако утре се пролее кръв, нея я вълнува само собственото и публично присъствие преди 12 септември, но това, което се случва в БСП, е на път да я делегитимира.

Христова коментира и заявката на ДПС да не подкрепи конституцията, предложена от ГЕРБ.

Ние сме готови на разговори и дебат, но не и на кръвопролитие. Ние няма от какво да се освободим, ние сме демокрация, категорична е Христова.

На хората трябва да им е много ясна процедурата по изготвянето на нова Конституция, каза още Христова. ГЕРБ внасят нещо, за да се започне разговор. Т.е. това няма да е конституция на ГЕРБ. Ще се пише нещо, в което ГЕРБ ще участва, ако се съберат 160 подписа. Това че много се оттеглиха от идеята е знак за егоцентризъм от страна на политиците. Това, че някой им подава ръка, би следвало нормално да е повод да се изявят. Те биха могли да проявят присъствие, но всички казаха не.

Типично за стила на ДПС е да си оставя вратичка. Утре ще се съберат най-вероятно 120 подписа, но за след това съм скептична, каза Христова. Борисов хвърли топката и тя е в ръцете на опонентите му. Съвсем естествено според нея е Георги Близнашки, който е конституционалист, е да заеме поста на министър на правосъдието на мястото на Данаил Кирилов. Още повече че Близнашки има ходове и подходи и към лявото, и към дясното. За Кирилов перспективата е да се върне в парламента и да оглави правната комисия.

Христова постави въпроса колко партии са ни нужни и за нов формат на Народното събрание и двукамерен парламент.

Сподели:
свързани новини
САМО В ПИК! Проф. Антоанета Христова: Тактиката на правителството намали енергията на протеста САМО В ПИК! Проф. Антоанета Христова: Тактиката на правителството намали енергията на протеста
Политическият психолог проф. Антоанета Христова анализира...
на 20.08.2020
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
На кого имате доверие?
Общо гласували: 19021
архив

Мъжки кит, плувайки около женския, казал укорително: - Колко страни, стотици екологични организации, видни политически лидери, милиони хора - всички те се стремят нашият вид да оцеле, а ти ми казваш, че те боли главата

x
ПИК TV ПРЕДСТАВЯ: Мегапроектът на българското правителство - ще караме ли по "Хемус" до Варна 50 години след старта на строителството (ЕКСКЛУЗИВЕН ФИЛМ)
x
ПОДВИГ: Турците мъчили много свети Христо, но той не предал българската вяра
x