Вход
София
Времето в София 15 o C

САМО В ПИК TV: Коя е жената до Борисов, която говори с лице и ръце - вижте невероятната история на жестомимичния преводач Силвия Маринова (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)

САМО В ПИК TV: Коя е жената до Борисов, която говори с лице и ръце - вижте невероятната история на жестомимичния преводач Силвия Маринова (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)

на 24.03.2020
185883
0
САМО В ПИК TV: Коя е жената до Борисов, която говори с лице и ръце - вижте невероятната история на жестомимичния преводач Силвия Маринова (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
Автор: ПИК
24.03.2020
0
185883

Жестомимичният преводач Силвия Маринова, която отскоро гледаме до премиера Бойко Борисов, изправена на всички брифинги в Министерския съвет, както и в новините, разказва невероятната си история на жизненонеобдходим човек за хората с увреден слух и на доброволка в битката с коронавируса.

Създадохме една инициатива да се включваме доброволно на видеовръзка. Много сме доброволците, за което благодаря. Глухоменият се свързва с личния си лекар посредством социалните мрежи, но може и чрез видеоуслуга да включи някой от нас. Ние превеждаме от жестов на вербален език на лекаря, след като получим сведенията от пациентите. И обратното, предаваме на пациентите препоръките на лекаря, обясни пред ПИК TV Маринова.

Ново е и това, което правим по телевизиите с превода на брифингите. Няма закон за жестовия език, той в момента се работи интензивно. 20 организации на хора с увреден слух работят усилено, посочи още тя.

Вярвам, че това, което ще бъде след коронавируса, ще е за добро, ще се пренаредят ценностите и ще бъдем по-добри човеци, заяви още тя.

Аз съм дете на глухи родители, преводач откакто съм се родила, посочи тя. Това е моят майчин език. Вербалният граматически правилен български език започнах да уча откакто ходя на училище. Моите родители са били много добър пример за мен. Винаги са били с нас. Аз имам брат, не е имало момент, в който да ни оставят някой да ни гледа. Ние сме израснали само и единстпвено в тяхното семейство. Старанието да помагам на другите хора идва от моето семейство, заяви Маринова. 

Целият ми живот и свързан с глухите хора, работила съм в полиция, съд, прокуратура, сватби, помагала съм навсякъде, където е необходимо. Нищо не може да те вдъхнови повече от това, че си помогнал на човек в нужда, посочи тя и разказа, че в моента учи в СУ специална педагогика.

Всеки човек, с когото се срещна, ме пита може ли и той да се включи в някакъв курс да учи такова нещо, казва Силвия. Много ми се иска жестовият език да бъде навсякъде, където има нужда, и глухият има право на цялата информация. Надявам се поне в големите медии нещо от това, което се прави това, да остане, изрази тя.

При превода лицето изразява тембъра, емоционалното състояние на говорещия. Глухите са различни по степен, с различно владеене на езика ни, тези хора са глухи, не са неми, има и слабо чуващи, късно оглушали, но всики тези хора имат право и нужда на достъп, заяви тя.

Преводачката обясни с жестове, че се надява коронавирусът скоро да бъде победен и всички да пренаредят ценностите. Силвия се обърна през ПИК TV към майка си и й каза: Мамо, благодаря ти за маската.

Майка и сама е изработила кройка и, когато отидох да й занеса храна, тя ми каза: И аз имам нещо за теб. Всички майки правят за децата си каквото могат, посочи Маринова.

Сподели:
свързани новини
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
За кого ще гласувате при избори днес?
Общо гласували: 34904
архив

Работодателят:
- Младежо, смятате ли, че можете да се справите с разнообразна
работа?
Кандидатът:
- Би трябвало - за последните три месеца смених осем различни
работи!

x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Здравните власти с аларма: За последната седмица е отчетен ръст на смъртността от 50% (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
x
ОЧАКВА НИ СБЛЪСЪК: Астероидът Апофис лети с бясна скорост към Земята
x