Вход
София
Времето в София 18 o C

САМО В ПИК TV: Красимир Ципов с първи коментар за избора на Цацаров и полемиката около независимия прокурор: Не сме ставали свидетели на извършване на престъпление от главен прокурор и не очаквам такова нещо! (ОБНОВЕНА)

САМО В ПИК TV: Красимир Ципов с първи коментар за избора на Цацаров и полемиката около независимия прокурор: Не сме ставали свидетели на извършване на престъпление от главен прокурор и не очаквам такова нещо! (ОБНОВЕНА)

на 11.12.2019
39679
11
САМО В ПИК TV: Красимир Ципов с първи коментар за избора на Цацаров и полемиката около независимия прокурор: Не сме ставали свидетели на извършване на престъпление от главен прокурор и не очаквам такова нещо! (ОБНОВЕНА)
Автор: ПИК
11.12.2019
11
39679

Има ли нужда от промени в съдебната система и как депутатите от ГЕРБ ще претворят в законови изменения предложението на Министерски съвет за нова длъжност наблюдаващ прокурор, който при нужда да разследва главния? Това разкрива един от най-изтъкнатите юристи в групата на управляващата партия и бивш зам.-министър на вътрешните работи - Красимир Ципов.

"Взех решение след разговор с премиера Бойко Борисов да напусна МВР и да се върна тук след тъжната кончина на Снежана Дукова и влязох в комисиите, на които и преди съм бил член. От миналата седмица ми гласуваха доверието и да бъда зам.-председател на парламентарната група и да отговарям за гласуванията в парламентарна зала. 

И като зам.-министър в МВР два мандата съм присъствал на комисии в парламента и затова работата тук не ми е непозната", каза по повод връщането си като депутат Ципов.

По повод законопроекта, предвиждащ независим прокурор, той уточни, че той е изцяло изготвен според препоръките на еврокомисията. "България получи недвусмислен доклад, че механизмът трябва да бъде прекратен и сме постигнали успехи. Последното задължение остана това изискване за контрол на главния прокурор и изработихме правилата така, че да отговарят на конституцията, тъй като този независим прокурор ще е част от прокуратурата. Правителството разработи един вариант и той бе съгласуван и с ЕК, които препоръчаха съгласуване и с Венецианската комисия. След тяхното становище, ние се съобразихме. Не споделят изразените мнения, че законопроектът е спорен и не е конституционно съобразен. Смятам, че това е стъпката, която трябва де осъществи и мониторингът след 12 години най-сетне да бъде прекратен", каза Ципов.

На въпрос защо отпадат от законопроекта контрол над двамата върховни съдии, Ципов обясни, че спецификата е около разследването на главния прокурор, тъй като той касае текст на Конституцията, според който той осъществява контрол над всички прокурори. "По отношение на председателите на двете върховни съдилища, няма такъв контекст, тъй като в Конституцията никъде няма пречка съдия да гледа дела срещу тях. А от друга страна, всеки един прокурор може да ги разследва и в този смисъл няма пречка за съдебно преследване срещу тях", обясни още юристът от групата на ГЕРБ. 

По думите му фактът, че независимият прокурор ще се избира от прокурорската колегия от ВСС, го прави независим от главния прокурор и различният начин на избиране, гарантира това. 

"Личното ми мнение е, че досега не сме ставали свидетели на извършване на престъпление от главен прокурор и не очаквам такова нещо. Това изцяло беше необходимо във връзка с отпадането на мониторинга и трябваше да се направи. А това, че ще е шеф на инспектората му дава и разнообразна дейност и по контрол на други прокурорски актове", каза още Ципов. 

На въпрос за предложението на проф. Филчев, дадено пред ПИК за възможността такъв независим прокурор да се избира ад хок при наличие на евентуално престъпление, Ципов каза, че има резон в това становище.

"Ще потърсим всички авторитетни становища по време на дебатите и след това ще вземем съответните решения. Това е предложение, което ще бъде разгледано", заяви още ма.-председателят на ПГ на ГЕРБ. 

На въпрос за опасенията за натиск върху независимия прокурор от страна на олигарси и медиите им, Красимир Ципов коментира, че дебатът през последните години за съдебната реформа се е изместил към личността на един или друг административен ръководител. 

"Не се водеше дебат по същество и много се надявам да не ставаме свидетели на такива процедури по избор на този ръководител на Инспектората на прокуратурата, на която станахме свидетели по отношение на новия главен прокурор. В състава на прокуратурата има достатъчно добри прокурори с безспорни професионални качества и била свършили добре работата си и могат да бъдат абсолютно безпристрастни. Не вярвам да се стигне до такива сценарии", коментира Ципов и уточни, че не става дума за какъвто и да било контрол, а единствено хипотеза за престъпление.

"Трябва да е ясно, че не говорим за някакви административни нарушения, а за престъпление. Което след това ще бъде доказано или не в съда. Не трябва да имаме такива опасения априори. Ако се приемат ясни правила, не може да говорим в посока, че ще има натиск или че ще работи недобросъвестно", разкри още Красимир Ципов. 

По повод изнесеното заседание в Петрич на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред и дали има миграционен натиск, той уточни, че решението е взето с цел участие на главните дирекции, на които да се обсъждат конкретни проблеми. Предишното такова е било с ГДНП по отношение на битовата престъпност, а днешната е по отношение на проблемите на Гранична полиция и затова ще се състои в Петрич.

По отношение на подобряване на материалната база и техническото оборудване в МВР той отчете успехи на ръководството, но призна след въпрос на ПИК TV, че има проблем с обществените поръчки, които всеки може да обжалва дори да не участва в тях. "Ще разгледаме и днес този въпрос, защото наистина това спира работата и не може да се подобрят условията. Надявам се, че ще има и такива добри новини", каза Ципов. 

По отношение на избора на Сотир Цацаров за шеф на КПКОНПИ , той бе категоричен, че това ще допринесе комисията да продължи да бъде така ефективна, както е започнала на старта в началото на 2018 г. "Той в концепцията си предложи конкретни мерки и заради сериозния му опит, подкрепихме кандидатурата му и сме уверени, че ще спазва закона и комисията ще работи добре. А и да види цялото българско общество, че държавата е непоколебима в своите действия за борбата с корупцията", каза още Красимир Ципов. 

Сподели:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Кой трябва да подаде оставка?
Общо гласували: 19252
архив
Мутра се бие по главата, скубе си косата и нарежда:– Требаше да слушам баща си, като бях млад… Ах да се е… Що не го слушах бащами… Трябваше…Вижда го негов колега и пита:– К’во, бе Тиква, к’во толкова ти казваше баща ти, като беше млад?– Е.а ли го, нали това ти разправям, че требваше да го слушам….
няма нови новини
Днес: 39
hot
най-четени новини в момента
сега
2331
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
Метеж на Орлов мост - агитките на Божков пробват блокада, Радев ги нахъсва през Фейсбук (СНИМКИ/ВИДЕО)
x
ПРАЗНИК: Почитаме подвига на свети Емилиан и на един български мъченик, убит от турците заради бащината вяра - ето кои трябва да почерпят днес
x