Вход
София
Времето в София 10 o C

САМО В ПИК TV: Министър Деница Сачева разкрива предимствата на правителствената помощ за бизнеса и работещите: Обхванали сме от бизнеса до хората без лични карти - помагаме на всички, дано не се злоупотребява (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)

САМО В ПИК TV: Министър Деница Сачева разкрива предимствата на правителствената помощ за бизнеса и работещите: Обхванали сме от бизнеса до хората без лични карти - помагаме на всички, дано не се злоупотребява (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)

на 31.03.2020
45267
0
САМО В ПИК TV: Министър Деница Сачева разкрива предимствата на правителствената помощ за бизнеса и работещите: Обхванали сме от бизнеса до хората без лични карти - помагаме на всички, дано не се злоупотребява (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
Автор: ПИК
31.03.2020
0
45267

Социалният министър Деница Сачева разкрива тънкостите при получаването на паричната помощ на принципа "60:40" от бизнеса и работещите в условията на извънредно положение заради коронавируса.

"Безработица с ръст от 2% са най-лошите варианти. Ние смятаме, че до края на годината може да достигне нива от 5,7%, което отново не е висок процент. Но в момента е трудо да се правят прогнози. Не случайно актуализацията на бюджета е въз основа на най-лошия възможен сценарии. Единият е за БВП с ръст от 0,7%, вторият е за нулев и третият - за спад с 3%. Това са различни сценарии и не искаме да всяваме паника или да звучим оптимистично. 

9900 безработни от началото на кризата са регистирани от началото на кризата, но и 4000 са си намерили работата. Така, че измеренията на кризата са различни. 

По данни на гранична полиция 110 000 души са се върнали от чужбина, но не знаем кои от тях са били туристи и кои работещи в чужбина. От друга страна вчера се появиха информации, че има наши социални работници, изпратени в Австрия, така че там да помагат в кризата. Така, че кризата има две лица - нищо не е черно и бяло. Затова е и трудно да се правят прогнози. 

Работим и по оптимистични, и по песимистични сценарии. В момента във фонд безработица има 480 000 000 лв., които за са обезщетения за безработица. А един милиард ще отиде са програмата 60/40", обясни министър Сачева. 

По думите й мярката не е универсална и припомни, че работодателите искат да се плащат и осигуровките от държавата. На този етап обаче е рано да се правят всички големи крачки, тъй като трябва да се носи отговорност и към общите пари в държавата. 

"Ако отсега отворим кесията и не дай Боже кризата продължи до края на годината, в един момент няма да има среща. Тази мярка 60/40 не е малка стъпка. Ние сме в ежедневен контакт с всички министри от ЕС и имаме обща група онлайн, в която обменяме информация, заради което правим неща, които се правят и в другите европейски страни. Подкрепяме осигурителния доход на работника, защото така гарантираме, че ще си получи възнаграждението, защото ако плащаме на работодателя, той може да намали този доход или да ползва средствата за други разходи. С тази мярка гарантираме и дохода на работниците, и задържането на хора от работодателите. 

Ако има такива работници, които не са осигурявани на пълния си доход, сега ще разберат, колко е важно да се осигуряват на пълния доход. И когато някой мисли, че прецаква държавата, после няма как да очаква в достатъчна степен помощ от тях", коментира министър Сачева. Тя уточни, че в мярката влизат много сектори, включително медиите, а са изключени държавните предприятия, селското стопанство, тъй като за него има специални мерки. Изключено е и здравеопазването, тъй като там ще има отделни конкретни схеми. В образованието също са гарантирани парите от държавния бюджет. 

"Схемата е бърза, лесна и максимално справедлива. Могат да дават документи, според които са намалели приходите им, но е казано точно какви да са. Идеята е да има бърза писта. Проверките ще се правят после и ако има недобросъвестни работодатели, те ще трябва да върнат парите. Сега приоритет ни е да дадем, а после ще установяваме дали има такива, които са злоупотребили", уточни министър Сачева. 

"Най-важно е да бъдат гарантирани пенсиите и това сега е сигурно. Затова има и сребърен фон, който гарантира, че държавата ще изпълнява ангажиментите си. 

Разговорът с работодателите минава и през това колко време ще е кризата, тъй като тук е важно не само колко получава държавата, но и колко получава. Затова трябва фирмите да мислят и за това. Работим без почивка и това, което правим е да мислим и в средносрочен план, и в дългосрочен, така че да предвидим всички сценарии и да не остане никой без подкрепа. Има хора дори без лични карти, за които ние също се грижим. За нас ножицата е огромна и се стремим да не забравим никого", обобщи министър Сачева. 

Деница Сачева с добра новина: В момент на криза 3200 души са намерили работа

Деница Сачева с добра новина: В момент на криза 3200 души са намерили работа

Работим в условия на очакване за бързи решения. В...

на 25.03.2020

В личен план Деница Сачева заяви, че се надява острите моменти на кризата да отшумят до месец-месец и половина. Не искам да мисля за лошия сценарий - до средата на май е моят личен лош сценарии, отсече тя.

Сподели:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Към кого изпитвате най-силно доверие?
Общо гласували: 30490
архив

Мъж се прибира от работа по-рано, влиза в апартамента и веднага чува от спалнята гласа на жена си и на шефа си. Тихо-тихо се измъква обратно и си мърмори:

– Уф, сега трябва и да му обяснявам какво правя тук в работно време!

няма нови новини
Днес: 16
hot
най-четени новини в момента
сега
1550
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
ПЪРВО В ПИК TV: Премиерът Борисов и Вучич след полета над АМ "Европа" и "Балкански поток": Символично слагаме край на карантината на 1 юни. Стигаме за 3 часа до Белград (ВИДЕО/СНИМКИ)
x
Ето ги сексуалните техники, които радват мъжете тантрично
x