Вход
София
Времето в София 14 o C

САМО В ПИК TV! Прокурор Гешев с разтърсващи разкрития по мегаделото КТБ - имало ли е теч на информация и как е скрил документи Цветан Василев (ОБНОВЕНА)

САМО В ПИК TV! Прокурор Гешев с разтърсващи разкрития по мегаделото КТБ - имало ли е теч на информация и как е скрил документи Цветан Василев (ОБНОВЕНА)

на 10.05.2018
79419
21
САМО В ПИК TV! Прокурор Гешев с разтърсващи разкрития по мегаделото КТБ - имало ли е теч на информация и как е скрил документи Цветан Василев (ОБНОВЕНА)
Автор: ПИК
10.05.2018
21
79419

Имало ли е и има ли и до днес теч на информация по мегаделото за КТБ? Ползва ли политически чадър Цветан Василев и защо не го екстрадират от Сърбия? На тези и още горещи въпроси около кражбата на века на 3 млрд. лв. от българите отговаря ексклузивно пред камерата на ПИК TV прокурор Иван Гешев. 

Нормално е да имаме сблъсък с адвокатите, защото сме на различни позиции и имаме различни интереси. Не бих казал сблъсък, а интереси, посочи Гешев по повод старта на делото за КТБ по същество, при което адвокатите поискаха да се прочетат всичките 5000 страници обвинения. Не съм математик, не мога да предвидя колко време ще отнеме прочита на 5000-те страници по делото, коментира още той по повод искането на защитниците. 

Важно е да знаят хората, че това съществува като формално изискване на закона и това е десетилетна практика, но сега не се практикува това нещо, а обикновено адвокатите казват, че са запознати и тази част се прескача. Това, което се чете в момента, обвиняемите го имат още от преди две - две години и половина. Предвид обществения интерес на това дело, прокуратурата публикува тези обвинения на страницата на прокуратурата. Отделно бяха публикувани в десетки сайтове като прикачени файлове. Купихме специална машина, за да принтираме тези толкова много страници. Стратегията на защитата е, че отказаха да спазим практиката и искат да се четат тези страници. Сега адвокатите си играят на карти и на табла в зала, четат си книжки, ровят си в телефоните. Това се прави съзнателно, за да се бавят нещата, но на законово основание. Искам обаче гражданите да разберат, че това е съзнателно бавене на процеса, но не ми е ясно защо. Те очакват да се случи някакво събитие, което да е от полза. Примерно, свидетелите да им омръзне, да забравят, да сменят показанията си.Адвокаттие имат интерес да бавят про;цеса, но прокуратурата има интерес за бързина на процеса и делото да тръгне по същество. Днес вече можеше да се разпитва първия свидетел, но това няма да стане. И за това не е виновна прокуратурата, а закона, който позволява такова безумно нещо, посочи Гешев. И допълни, че законите си стоят непроменени още от времето на другаря Тодор Живков.

Във всички доклади на ЕК пише, че процесът е формалистичен, но защо не се променят тези неща. Защото, като тръгнат да променят неща, се започват коментари, че се нарушават правата на този или онзи, каза топ прокурорът. 

Адвокатското лоби е много силно. Логично е да защитават интересите, в крайна сметка, на хората и подсъдимите. Въпросът е, че ние, в България, минаваме нормалната граница, посочи Гешев. В интерес на държавата ли е да се чете една година нещо, което от година и половина е известно в публичното пространство, запита реторично прокурорът Гешев.

На въпрос за въздействие върху свидетели: на една от свидетелките има вандалски действия - върху колата й са написани обидни термини. По отношение на друг свидетел на блока, където живее майка му, е написано: Умри, еди кой си. Има заплахи за убийство върху него, обясни той.

Има отделени жалби в спецпрокуратурата, където, като обвиняем, е привлечен адвокат. Там сюжетните линии за натиск са две. Има натиск върху свидетел от страна на Цветан Василев при тристранна среща в Сърбия да отпусне 210 хиляди евро за профилактиране. За щастие не ми прилича засега свидетелят да е профилактирал, обясни спецпрокурорът. По делото КТБ, когато е образувано, е изтекла информация - преди претърсванията от офиси на свързани фирми с КТБ, са предупредени хората, които са контролирали тези фирми, че на сутринта ще има претърсване на бул. "Цар Борис III" 159. Тогава аз не съм бил наблюдаващ прокурор. Когато отишли да претърсват, е имало лепенки върху офисите, че са адвокатски. Трудно е да се претърсват такива офиси. С купове са изхвърляни от тези офиси документи, посочи гостът на ПИК TV. 

Защитени свидетели по делото КТБ няма. Анонимни свидетели има двама или трима. В момента, за да защитиш свидетел, това се решава от съда, обясни Гешев.

В зала се казаха смешни твърдения за нарушения на прокуратурата. Два съдебни състава казаха, че няма нито едно процесуално нарушение. Делото повече никога няма да се върне в прокуратурата, отсече Гешев. 

Такива разследвания са изключително редки в Европа, но там се работят по 6-7 години в досъдебна фаза, а при нас за три години е изключително бързо на фона на европейската практика, обясни спец прокурорът.

На въпрос защо не може да се върне Цветан Василев от Сърбия, Гешев обясни, че сръбската страна трябва да бъде питана за това. Ако, както твърдят адвокатите, има провал на прокуратурата, нека тръгне делото и да видим какво ще стане. Нас не ни е страх, допълни той. 

Законът "Магнитски" и прочие целят Цветан Василев да се смята за политически преследван и да не бъде екстрадиран. Самите сръбски власти също се чудят какво да правят. Хипотезата е доста интересна. Интересно ми е, ще наблюдавам това с интерес, посочи още Гешев.

Не мога да коментирам междудържавни отношения, дай, Боже, да имаме добри отношения с всичките си съседи, коментира той на въпрос дали в момента няма да помогне това, че сме в добри отношения със Сърбия.

Ще четем делото за КТБ колкото трябва, съдът ще прецени колко време ще седим там. Съдът определя колко дни ще са заседанията - всеки ден ли, до 16 м ли, до 20 ч ли. Ние, прокуратурата, сме екип, ще четем колкото е необходимо, отсече Гешев. 

Твърди се, че прокуратурата е империя на злото. Като се махне това нещо и няма да има на какво да се стъпи. По случая с кмета на Младост, ние искаме да спазим закона и го правим. За да постигнеш справедливост, трябва да осъзнаваш, че законът не е самоцел. Не трябва да търсиш буквата на закона, за да не постигнеш справедливост. Чисто житейски няма как една структура да е перфектна, обожествена и недосегаема, а другата да е тотал щета, както казват на улицата. Има проблеми, които са във всяка една от тези системи. Проблемите са огледални предвид спецификата на съда или прокуратурата, обясни спецпрокурорът. 

Едно от основните неща в правото е да е предвидимо. Еднакъв случай може да се реши по коренно различни начини. Няма структура, която да въведе ред. Няма кой да накаже магистрат и това не е добре. Никой от европейските прокурори, които правиха одит, не можеха да разберат това нещо. Единственото наказание, което може да наложи ВСС, е по хода на разследването, но не и ако очевидно си нарушил закона, обясни Гешев. 

Много неща не са нормални в тази държава, обясни той на въпрос може ли душевно разстроени лица да осъждат медии, без да доказват медицински, че са разстроени наистина.

По делото "Килърите" има образувани стотици дела срещу прокурори, свидетели, полицаи, срещу кого ли не. Това е законно, значи има проблем в закона и съдебната практика. Как да мотивираш тези хора пак да работят по такива дела, попита реторично гостът на ПИК TV.

Такава стратегия се развива и срещу част от свидетелите по КТБ, допълни той.

На въпрос за тежките политически обвинения по случая "Иванчева" спецпрокурорът посочи, че е калкулирал рисковете на професията. Знаех, че тя е кмет на "Младост", но после научих за политическите й пристрастия. Но това мен не ме интересува и това не е въпрос на наказателното производство. Ориентировъчните срокове са до края на юни делото да влезе в съда и до края на годината да има присъда, каза спец прокурорът.

Честно казано, през живота си, а работя 20 години, толкова много доказателства по дело, като това на "Иванчева", не съм виждал, категоричен е Гешев. 

Досега не бях чувал негативен отзвук за белезниците и броенето. Прочетох една статия, че, ако задържаните са били татуирани мутри, реакцията е щяла да бъде друга, допълни той. 

Подкупът от 70 000 евро е без аналог в историята на България и на Румъния. Няма задържан човек с такава огромна сума, заяви Гешев и се пошегува, че спец прокуратурата не се занимава със случаи за под 70 000 евро.

Ако се върнем по делото КТБ, всички калкулираме, че ще бъдем атакувани. Каквото и да ми говорят, става въпрос за 2,5 милиарда, много големи пари, интереси, социални, икономически. Част от атаката срещу мен е изолирана в част от зависими сайтове, това е част от работата - който го е страх от мечки, не ходи в гората. Никой не ме е карал да съм прокурор, посочи спец прокурорът. 

Сподели:
Напиши коментар »
(21)
1
Шефката на НАП Галя Димитрова уличи с документи началника си-финансовия министър Владислав Горанов в лъжа. Това стана ясно на пресконференция на гражданско сдружение БОЕЦ, което Фрог излъчи пряко по интернет. При запитване на организацията за размера на несъбраното ДДС, от ведомството на Горанов отговорили: „Министерство на финансите не разполага с информация за размера на несъбраното ДДС”. Малко след като от данъчната служба, който е подчинена на министерството отговорили, че от 2000 г. досега държавата не е събрала 16 млрд лв. по установени ревизионни проверки. От БОЕЦ веднага попитали официално дали тази скандална информация е била предоставена на вниманието на Владислав Горанов и бил ли е запознат с нея. На това запитване от данъчната служба обяснили, че „НАП регулярно предоставя данни и анализи за несъбраните задължения. „Така Галя Димитрова уличава Горанов в лъжа. Той осъзнава какво точно го питаме от БОЕЦ. Осъзнава също така, че ние няма да спрем до тук. Галя Димитрова ще бъде поредния бушон, когато този сигнал набере сила”, каза лидерът на БОЕЦ Георги Георгиев. Оказва се, че данъчните не са поискали да дадат информация за фирмите, които са завлекли държавата с 16 млр. лв. ДДС, позовавайки се на данъчната тайна. Нещо повече, подчинените на Владислав Горанов не са отговорили и на редица въпроси на БОЕЦ, свързани с печалбите от хазартния бизнес. В тази връзка сдружението вече е завело дела в административния съд за отказ по закона за достъп до обществена информация. Георги Георгиев разкри, че президентът Румен Радев също е отправил запитване до НАП за грандиозните загуби от несъбрано ДДС. Държавният глава се е задействал пак по сигнал на БОЕЦ. До този момент данъчните не са благоволили да отговорят и на президента. Близо 100 фирми се свързаха с нас, за да ни дадат данни и да опишат начините за присвояване на ДДС. Бизнесмените се оплакаха, че институциите застават на страната на бандитите. „Сигналите показват, че това са едни масови схеми. Те не могат да станат без институциите. Не може да се реализират без чадър над фирмите, които реално са източили тези средства”, уточни Георгиев. Оказва се, че нито едно ведомство в държавата до този момент не е реагирало за грабежа на милиардите. Разследващите в лицето на прокуратурата единствено си прехвърлят топката, като местят сигнала на БОЕЦ от едно звено в друго. Отговор по темата, макар и формален, е получен само от ЕК. От него става ясно, че проблем за държавата ни има и че комисията се надява държавата да положи нужните усилия за намаляване на сивата икономика. От гражданското сдружение обявиха, че идната седмица ще направят нови разкрития. Въздържаха се да посочат за какво става дума с обяснението, че ако сега се даде гласност, има вероятност част от уличаващите документи да изчезнат. Фрог нюз ще следи темата и своевременно ще информира читателите си. Както вече ви информирахме бус на жандармерията и четири полицейски патрулки пазеха пред БТА по време на пресконференцията по молба на БОЕЦ. Причината е, че група маскирани здравеняци обичайно причакват членовете на огранизацията и ги замерят с яйца. На място този път се появи само един мъж с дебел ланец и фланелка с надписи на клуб за бойни изкуства. Повъртя се около 10-на минути и след като видя, че има много ченгета, веднага си тръгна.
2
Има софтуер за четене на текст на Български. Mоже да изчете материалите без прекъсване.
3
НЯМА НУЖДА ПРОКУРОР ДА МИ КАЗВА , ЕЛЕМЕНТАРНИ НЕЩА!!!!АКО ИМАШЕ БАНКОВ НАДЗОР РАБОТЕЩ , АКО ПРОКУРАТУРАТА НЕ БЕШЕ ПРОСПАЛА ПРОЦЕСА , ТАКИВА ГЕРОИ КАТО ВАСИЛЕВ , БИ БИЛО НЕВЪЗМОЖНО ДА СЕ РОДЯТ !!!!!И СЕГА ТАЗИ ПРОКУРАТУРА РАЗСЛЕДВА КОГОООООООО!!!!!!!!ЖИВЕЕМ В НАЙ ЯЛОВИЯ ПЕРИОД НА ИСТОРИЯТА НИ , В КОЙТО НИЩО НЕ МОЖЕ ДА СЕ СЛУЧИ!!!!!САМО ТЕАТРАЛНИ И ТО ПОКАЗНИ ПОСТАНОВКИ!!!!
4
„Ами те са два клана – единият е Пеевски, който е навсякъде, другият е този на премиера."
5
https://www.youtube.com/watch?v=lOBpQppGZNk
6
на снимката ,небръснатиО голем ,,експерт" бе?Виждам го като ВТОРИЯ Роман Василев скоро.Голем слагач,ама нЕма време за нежности пред султана от Банкя.
7
Наистина са двама единият Дългият Инкасатор , другият Синята / днес червена ,а утре. ? /на Ив . Костов др. Дебелинова ./кочината / .
8
100 човека се занимават с Иванчева от декември - на 100 човека от тези "органи" средната заплата е поне 2 000 лева с осигуровките и екстрите, ако не и 3 000. За 4 месеца х 100 х 2 000 = 800 000 до 1 000 000 лева. Другарю милиционер-прокурор, май вие сте за затвора!
9
А ти какво предлагаш? Вместо да се харчат средства за разследване да правим анкети в ПИК между хейтърите и те да решават кой виновен и кой невинен, или направо в ПИК дебелите да си направят форум и там са произнасят присъди. На доста години съм но това на ми помага да разбера какво искат да кажат умници като теб. "умници
10
Егати у държавата ,щом такива раздават правосъдие.
11
БОЕЦ е мафиотcка организация спонсорирана от крадените пари на Белградския беглец
12
Напълно нормално развитие на процеса ../за България!?/,защото по същия начин прокуратурата си прехвърля топка та и вече 6-ти път по 2 месеца удължава срока за предв. разследване на собствениците на Дупнишката Популярна каса ,ожилила с над 4 000 000лв над 250 вложители .Лихварите повече от година са на свобода..,пуснати от пловдивския затвор и продължават незаконната си престъпна банкова дейност,и да съдят нередовните си длъжници ,необезпокоявани от никой..!?Прокурори и следователи "ТЪРСЕЛИ " къде са парите /обвинените сами са декларирали ,че са си ги раздали като кредити ,които не са могли да върнат..!?/
13
Цялата прокуратура сте корумпета. Барабар с чичовото Евгенчо Стефанов, дето го стягат за главен. Опс... Изипах май големата тайна. Чича му бил Филчев. Едни и същи сте, по бай Тошово, през прехода та до днес смърдящи задници. Баце, Цецо и двамата са ви параван. Понеже единственият начин беше да ви изпозастрелян, повтаряйки саможертвата на дядо си, реших че за неблагодарното Българско племе не си струва поколение след поколение да се жертваме и сега се препичам на Атлантика. БОКЛУЦИ!
14
кога ще се самосезираш по фактите изнесени на пресконференцията от "БОЕЦ"!!ТОГАВА ще повярвам ,че си защитник на народните интереси !!!
15
Е.БАН РОШКО- Е.БАНИЯ LZ1RGD--- Росен Георгиев Димитров ЕГН 7309296664...Напиван и Е.бан от руски тираджии преди 8 години в Холандия(екип двама) ... София квЛозенец улКричим№3 вхВ ет4 ап32 .. тел...0877 58 38 45....0889 67 66 78 ..http://roshkovip.snimka.bg/
16
Е.БАН РОШКО- Е.БАНИЯ LZ1RGD--- Росен Георгиев Димитров ЕГН 7309296664...Напиван и Е.бан от руски тираджии преди 8 години в Холандия(екип двама) ... София квЛозенец улКричим№3 вхВ ет4 ап32 .. тел...0877 58 38 45....0889 67 66 78 ..http://roshkovip.snimka.bg/
17
jasno mi e zasto e imalo naroden sad,pak ste ima.
18
ТРЯБВА ДА ИМА САМО 3 БАНКИ С ПО 50% УЧАСТИЕ НА ДЪРЖАВАТА И 50% НА АКЦИОНЕРНИ СОБСТВЕНИЦИ Т.Е. НАРОДА.
19
Преди години,един повярвал си "капацитет","обу" държавата,данъкоплатците с няколкостотин хиляди определени от съда в Страсбург.Тези "разтърсващи разкрития"ще ги запомним,само да не разтърсят бедните мои сънародници.След по-малко от два месеца, брюкселските батета ще си тръгнат от България,каквото са видели,видели."Борбата" с коренясалата корупция продължава,да не вярваш...
20
Май само си говори този човек, защото нищо не се случва, а Цветан Василев сякаш е недосегаем за закона.
21
Няма ли кой да провери шефа на икономическа В.Търново Садъков .... какви пари прибира от скорпиона и македонеца и как си ги пази като писани яйца!
Вашето мнение
Код за сигурност:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
На кого симпатизирате в очертаващата се война между Бойко Борисов и Румен Радев?
архив

Зад всеки успял мъж стои фирмата на баща му или на дядо му.

няма нови новини
Днес: 30
hot
най-четени новини в момента
сега
1079
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
САМО В ПИК TV! "Мис Силикон" Анна-Мария Чернева проговори за отношенията си с бохема Христо Сираков: Много го обичам, но...
x
Тези 5 зодии са ненаситни в леглото!
x